Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1494
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#61

Post autor: Wojtekxxx9 » sob wrz 30, 2017 10:24 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

Wojtek nie ma doświadczenia. Za krótko sie tym wszystkim zajmuje żeby mieć doświadczenie.
Maciek, ja naprawde chętnie pomagam. Czasami po kilka razy tłumacze zamiast kazać szukac. Nie mam nic do Twojej rodziny, mieszkania czy do Ciebie samego. Przepraszam tez jesli poczułeś sie urażony. Sam lubię eksperymenty w akwarystyce ale jest dla mnie cos nieprzekraczalnego. Minimalna pojemność akwarium. Sam mam 3 zbrojniki albinosy weloniaste (nie pamiętam jaki to L) i caly czas mam wrażenie ze 180l to dla nich za mało.
Próbowałem tez dwa samce bojownika trzymać w tym baniaki mimo ze nie powinienem ale mialem rezerwowe 25 a następnie 112 które stało i czekali czy nie będzie potrzebne.
O wielkości akwa dla skalarów pisałem Ci wczesniej. I moim zdaniem przemyślcie jeszcze temat baniaka. 375l spełniło by marzenia rodziny o skalarach a wcale nie jest dużo większe gabarytowo. Może warto poczekać 3-4 tygodnie i wygospodarować miejsce a później miec pełnię szczęścia. To mowie z doświadczenia. Na chwile obecna 3 mniejsze szkła zamienił bym chetnie na jedno 375l.
Napisałeś, ze forma mogla by być milsza. Była w pierwszej części. A ja jestem cierpliwy tylko nerwów mi brakuje. Czasami analogia więcej daje niż prośby. Naprawde życzę Ci powodzenia i jak będę mógł to będę śluzy radą. Zwłaszcza że mam podejrzenia, ze ilość światła jaka planujesz będzie podchodzić od HT
Ostatnio zmieniony sob wrz 30, 2017 10:26 pm przez Wojtekxxx9, łącznie zmieniany 1 raz.


12dot12
Zapaleniec
Posty: 271
Rejestracja: sob cze 04, 2016 12:51 am
Lokalizacja: W-wa
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#62

Post autor: 12dot12 » ndz paź 01, 2017 12:39 am

Na moje oko światła planujesz zdecydowanie za dużo jak na LowTeka. Może Ci się zrobić glonarium. Nad baniakiem LT wystarczy coś w rodzaju - przykładowo - 1 beleczki Leddy Slim Aquaela ;) (no max 2ch).
Z roślin: przemyśl glossostigmę i blyxę, czy na pewno je dawać - mogą być problemiaste. Nie wiem czy widziałeś na YT kanał MokreŁapska - tam gość bawi się w zaawansowane nawożenie i nawet przy tym, w HT, miał z tymi roślinami kłopot. Ale każde akwarium jest inne, w każdym kranie płynie trochę inna woda ;)
Dużo łatwiejsze, a równie ładne jest np. Micranthemum Monte Carlo. Na trawnik świetna też parvula. Sporo jest łatwych roślin, popatrz np. na forum Rośliny akwariowe.
Mchy są fajne, tylko trzeba uważać na 2 rzeczy. 1 - bardzo dużo się w nich zbiera detrytusu (brudek); czasami warto mech wyjąć i wypłukać jak gąbkę filtra. 2 - jak się na akwarium rzucą glony, to mech obrywa zwykle najmocniej, zielone nitki go przerastają (i wtedy trzeba ratować pojedyncze "gałązki", a wyrzucić zagloniony kłąb - oczywiście na szczęście to się nie musi zdarzyć w każdym akwa).
Powodzenia!

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1494
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#63

Post autor: Wojtekxxx9 » ndz paź 01, 2017 1:31 am

Nie strasz. Glosia rośnie jak chwast i nawet co2 nie potrzebuje. Mchy najłatwiej mi sie hoduje w HTku. A parvula jest za duza do tego baniaka. Ciecie co tydzień i wyciąganie resztek to kupa roboty :-)
Blyxa w tym świetle będzie niska i czerwona.


Autor
macieq112
Uczestnik
Posty: 26
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#64

Post autor: macieq112 » ndz paź 01, 2017 9:36 pm

Jesli chodzi o sam zbiornik, to juz kupilem Glossy 80 (80x35x55, 125L).

Zastanawialem sie w pewnym momencie , zeby zgodnie z poradami wziac najwieksze jakie mi wejdzie w pokoju (np jakies 250L), ale trafila sie uzywka w dobrym stanie (roczna) wlasnie Glossy 80 z szafka za 400 pln. Pomyslalem ze nie ma sie co rzucac z motyka na slonce od razu, bo 1. nie jestem tak do konca pewien , na ile starczy mi zapalu do tego hobby- czy np po roku dalej bede mial czas i checi na regularne zajmowanie sie akwa. Poza tym jako poczatkujacy popelnie na pewno kilka bledow: dlatego chce sie na tym nauczyc , przekonac sie ze to dla mnie.

Jak przytaszczylem w piatek Glossy 80 do domu to mi sie wydaje wielkie: akurat sie na tym naucze tez obchodzic ze sprzetem etc.

Po jakims czasie (rok, czy 1,5) jak bedzie dobrze szlo to wymienie na wieksze, OW i tak dalej. Jakbym mial dac 1300 pln za nowe Glossy 80 i po roku wymieniac to by mi bylo szkoda kasy, ale 400 pln spokojnie przeboleje- najwyzej oddam komus na fawa.pl ;)

Swiatlo: mam juz te dodatkowe ledy kupione, bede eskperymentowal- bedzie za duzo swiatla to sciagne, wykorzysta sie pozniej.

Jeszcze pytanie o Ht vs LT: mowicie ze wyglada ze to bedzie HT. Ja na 125L planuje 2x16W led Sunny I 2x 16W led PLant: razem 64 W, czyli 0,5 W /litr. Mnie sie wydawalo ze to wciaz LT - czy np moc ledow liczy sie inaczej ?

Wybor roslin: dzieki za cenne uwagi, te rosliny wypisalem na sucho znetu I ksiazek- jak przyjdzie do kupowania I urzadzania, to sie pewnie zmieni troche, bo na papierze to wszytsko mozna :)

To Micranthemum Monte Carlo wyglada super. Glossostigma nie bede w koncu dawal bo podobno to sie nie utrzyma bez CO2 etc (w peha68 mi tak panowie powiedzieli).
Ostatnio zmieniony ndz paź 01, 2017 9:48 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#65

Post autor: Lech-u » ndz paź 01, 2017 9:56 pm

No, można I krok po kroku.
Na razie idzie dobrze.
Jak rozumiem bez skalarów
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
macieq112
Uczestnik
Posty: 26
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#66

Post autor: macieq112 » ndz paź 01, 2017 10:10 pm

pewnie bez skalarow: myslalem zeby dac 5szt proporczykowcow kap lopez zamiast nich- ale na ryby to mam czas, najszybciej pewnie za 3 tyg bede cos wpuszaczal.
Ostatnio zmieniony ndz paź 01, 2017 10:11 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#67

Post autor: Lech-u » ndz paź 01, 2017 10:18 pm

Będą z Ciebie ludzie!

Jak coś to pytaj!
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6433
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#68

Post autor: marcinzabki29 » ndz paź 01, 2017 10:22 pm

macieq112 pisze:
ndz paź 01, 2017 10:10 pm
ale na ryby to mam czas
Bardzo mądrze.
macieq112 pisze:
ndz paź 01, 2017 10:10 pm
najszybciej pewnie za 3 tyg bede cos wpuszaczal.
Dla spokojności poczekałbym przynajmniej miesiąc.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
macieq112
Uczestnik
Posty: 26
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#69

Post autor: macieq112 » ndz paź 01, 2017 11:04 pm

Z tym swiatlem to moze rzeczywiscie przesadzilem: odpalilem teraz na probe te 4 swietlowki, to wala jasnoscia jak jupitery na Lazienkowskiej: ale to subiektywna ocean.

To jak sie ta moc ledow liczy: jak mam 64W led, to jest to samo co na swietlowkach T5/T8 czy inaczej sie je przelicza (moze to glupie pytanie, ale z fizyki bylem cienki) ?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#70

Post autor: Lech-u » ndz paź 01, 2017 11:08 pm

Te przeliczniki to śliski temat.
Nawet liczenie W w T5 czy T8 to czary a nie wiedza.

W LEDach podaje się Lumeny a nie W.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
macieq112
Uczestnik
Posty: 26
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#71

Post autor: macieq112 » pn paź 02, 2017 8:31 pm

U mnie dzis proba szczelnosci, do tego korzen sie moczy.Tak na marginesie a propos wiekszego zbiornika- ja z Glossy 80 ledwo umiem sobie poradzic. Kupilem uzywane wiec bylo brudne, zeby je wyczyscic , doprowadzic do uzywalnosci etc to masakra. do wanny juz takie sie nie miesci, a mieszkam w bloku. Jakim cudem wy ogarniacie takie np 325L. tego ani uniesc, ani umyc, ani sprawdzic. Wiem ze jak juz stoi na swoim miejscu to nie ruszac wiecej, ale przed to wymaga niezlej gimastyki.
Ostatnio zmieniony pn paź 02, 2017 8:33 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1494
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#72

Post autor: Wojtekxxx9 » pn paź 02, 2017 9:03 pm

Standardowe 375 jest niższe od Twojego o 4cm. I jest dluzsze. Ja myje swoje pianką do szyb samochodowych :-)

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6433
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#73

Post autor: marcinzabki29 » pn paź 02, 2017 9:38 pm

macieq112, nie jest tak źle.
Swoją 240 myłem na podłodze - fakt, że czystą wodą - i wylewałem zawartość do brodzika - chociaż mieszkam w domku i mogłem to zrobić na zewnątrz.
Jak nie patrzeć, robi się to bardzo rzadko - w zasadzie jeden raz - więc można się pomęczyć :) :wink:
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
macieq112
Uczestnik
Posty: 26
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#74

Post autor: macieq112 » śr paź 04, 2017 11:44 am

Proba szczelnosci przebiegla pomyslnie.

Czarna folia naklejona na tyl akwarium: do wygladzania babli uzylem plastykowej "lopatki" ktora uzywa sie do wygladzania fug. Na poczatku probowalem sama woda, ale chyba za mocno naciskalem, bo ciagle mialem smugi. Na koniec jak wlaczylem na probe oswietlenie akwariowe to b.brzydko bylo to widac. W koncu zrobilem tak jak mi poradzili w sklepie akwa, czyli uzylem zelu do wlosow (takiego najtanszego z drogerii): lepiej niz sama woda, ladnie sie wszystko dalo wygladzic, babli ani smug zero. Na rogach dodatkowo dokleilem tlo do akwa tasma klejaca , zeby nie odchodzilo tak szybko.

Zaczalem dzialac z podlozem, ale niestety zakupilem za malo- zabraklo mi piasku kwarcowego 2-4mm. Domowione i bede dalej dzialal jak przyjdzie. W koncu podloza nie robie na ziemi bo jakos nie bardzo mi to pasowalo tylko na spod podloze podzwirowe Dennerle Deponitmix (zwykly, nie Professional): nie wplywa na wode, dlugo uwalnia skladniki (a jak za duzo to pochalania). Na to czarny piasek kwarcowy 2-4 mm, oraz na ok 1/3 powierzchni akwarium sam czarny piasek kwarcowy 0,8-1,2 mm.

Korzen sie moczy, mam tez kamienie lawa czarne, zastanawiam sie czy jednak nie kupic czerwonych, bo mam czarne tlo, czarny zwir, korzen tez czernieje- troche duzo tego czarnego, z drugiej strony rosliny beda kontrastowaly: zobacze jeszcze.

tyle na razie
Ostatnio zmieniony śr paź 04, 2017 11:46 am przez macieq112, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#75

Post autor: Lech-u » śr paź 04, 2017 11:52 am

Jest postęp.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

miro
Guru
Posty: 2744
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#76

Post autor: miro » śr paź 04, 2017 11:57 am

macieq112 pisze:
śr paź 04, 2017 11:44 am
bo mam czarne tlo, czarny zwir, korzen tez czernieje- troche duzo tego czarnego
Eee, dołóż jeszcze czarne molinezje :razz: :-D

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1494
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#77

Post autor: Wojtekxxx9 » śr paź 04, 2017 12:10 pm

miro, nie śmiej sie. Tez mam czarne tło i czarny piasek. I zalobniczki z bokownikiem. Czarnym. I kyryski. Czarne :mrgreen:

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#78

Post autor: Lech-u » śr paź 04, 2017 12:16 pm

Wojtekxxx9 pisze:
śr paź 04, 2017 12:10 pm
z bokownikiem
Może z blokownikiem?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

miro
Guru
Posty: 2744
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#79

Post autor: miro » śr paź 04, 2017 1:08 pm

Wojtekxxx9 pisze:
śr paź 04, 2017 12:10 pm
mam czarne tło i czarny piasek. I zalobniczki z bokownikiem. Czarnym. I kyryski. Czarne
:shock:
Wojtekxxx9, przypadkiem nie pochodzisz od rodziny Addamsów ? ;]

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1494
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#80

Post autor: Wojtekxxx9 » śr paź 04, 2017 7:43 pm

Mialem takie klimaty :-)

Awatar użytkownika

ahr
Gaduła
Posty: 139
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#81

Post autor: ahr » śr paź 04, 2017 8:13 pm

Nauczony własnym doświadczeniem wspomnę tylko, że żwirek kwarcowy wypalany w czarnej otulinie (nie wiadomo z czego) o granulacji 2-4mm jest słabym pomysłem na przysypywanie substratu - cokolwiek spece od marketingu nie napisaliby na opakowaniu (bo kto kupiłby np. aquabasis jbl, jakby napisali że to piach z gliną naszprycowany żelazem i mikro?). Nie życzę takiej kolekcji glonów. Serio. Jakbyś chciał to służę zdjęciami.


Autor
macieq112
Uczestnik
Posty: 26
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#82

Post autor: macieq112 » śr paź 04, 2017 9:47 pm

a czym polecasz posypac substrat jesli nie takim zwirem 2-4 mm ?
Ostatnio zmieniony śr paź 04, 2017 9:47 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6433
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#83

Post autor: marcinzabki29 » śr paź 04, 2017 10:18 pm

Przyznam, że mam taki substrat i jest przysypany żwirkiem nieco grubszym, takim 3-5 mm. Akwarium funkcjonuje na nim już ponad dwa lata i nie widzę problemów. Ale jak wiadomo i nauczyłem się to powtarzać - każde akwarium jest inne. W drugim mam to samo, ale żwirek troszkę grubszy i miejscami drobniejszy, do tego właśnie czarny - już jest troszeczkę inaczej. Podejrzewam, że kolor nie ma znaczenia, ale jednak.
Ostatnio zmieniony śr paź 04, 2017 10:18 pm przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
macieq112
Uczestnik
Posty: 26
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#84

Post autor: macieq112 » śr paź 04, 2017 10:33 pm

Nie zrozumialem co masz w drugim:

a. ze wieksza rozpietosc granulacji zwirku np 2-6mm vs piewrsze akwa 3-5mm (bo piszesz troche grubszy i miejscami drobniejszy) ?
b: to w obu masz czarny ?

Znaczy tak czy siak, ja juz to raczej tak zostawie jak zaczalem, bo nie chce mi sie zmieniac koncepcji i kombinowac zupelnie od nowa co by tam wysypac na ten substrat- tak to nigdy nie wystartuje - a sie zabieram do zalania juz ze 3 tyg :)
Ostatnio zmieniony śr paź 04, 2017 10:34 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6433
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#85

Post autor: marcinzabki29 » czw paź 05, 2017 12:05 am

W drugim mam dwa rodzaje żwirku - granulacje.
Grubszy od Twojego i drobniejszy.
I w tym jest czarny. W pierwszym opisanym mam jasny.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

ahr
Gaduła
Posty: 139
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#86

Post autor: ahr » czw paź 05, 2017 7:32 pm

Dobra, pokażę Wam. Akwa na floranie, gruby  żwir. Posadzić, nie ruszać, będzie rosło. Ruszysz, armagiedon.
1. Obrazek
po pół roku, po przesadzaniu
2. Obrazek
Kolejne pół roku:
3. Obrazek
Im lepsza izolacja wzmocnionego podłoża od wody, tym lepiej. Jak zamierzasz przesadzać rośliny (nie masz konkretnego planu) to lepiej drobniejsze podłoże oddzielające.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#87

Post autor: Lech-u » czw paź 05, 2017 8:06 pm

A co to za fajny "termometr" po lewej stronie?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

ahr
Gaduła
Posty: 139
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#88

Post autor: ahr » czw paź 05, 2017 8:12 pm

HT CO2 idicator od JBL... Potrzebne w sumie do niczego... ;)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#89

Post autor: Lech-u » czw paź 05, 2017 8:16 pm

Ale szacun, że to eksponujesz na równi z chińskim termometrem.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
macieq112
Uczestnik
Posty: 26
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#90

Post autor: macieq112 » pn paź 09, 2017 10:08 am

I w koncu zbiornik zalany (w sobote, 07.10).

Rosliny kupilem u Rogatka oraz w peha68. Obecnie na stanie mam:

Ludwigia palustris (na schemacie ponizej nr 1)
Rotala rotundifolia green (4)
Rotala corolata (3)
Rotala wallichii (2)
Hottonia inflate (5)
Bacopa monieri (7,8,9,10)
Microzorium mini (6a/b)
Eleocharis Acicularis (12)
Cryptoryne wendtii "Kompakt" (11)
Mech (w sumie to nie wiem jaki to jest) (6c)
Anubias nana (13).

Podloze: bakterie: na spod poszlo ok 3 lyzeczki (takie zalaczone do opakowania) AZOO NITRIPRO 25g bakterie startowe w proszku plus ok 3 lyzeczki rozpuszczone w wodzie zalalem do filtra (Unimax 250), na to ok 2-3 cm substrat podlozowy Dennerle Deponitmix, i na gore ok 3-5 cm warstwa czarny piasek kwarcowy 2-4 mm (majac na uwadze info od Ahr, posypalem z gory rowniez troche tym drobniejszym piaskiem 0,8-1,2 mm), tam gdzie nie ma roslin czarny piasek kwarcowy 0,8-1,2 mm, warstwa 4-8 cm.

Chemia: 3ml uzdatniacz do wody Seachem Prime.

Swiatlo: na razie swiece 6h dziennie 64W ledy Aquael (2x sunny/ 2x plant).

Grzalki na razie nie mam (bedzie jutro), ale temp wody sama sie utrzymuje ok 25C. Woda ma obecnie kolor lekko mleczne (liscie , ktore widac na zdjeciu co plywaly na powierzchni juz wylowilem). Wszelkie komentarze i uwagi mile widziane.

Zdjecia:

Poglad ogolny:

Obrazek

Zblizenia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schemat:

Obrazek.
Ostatnio zmieniony pn paź 09, 2017 10:09 am przez macieq112, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#91

Post autor: Lech-u » pn paź 09, 2017 10:32 am

Po co jest ta pustynia po prawej stronie?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości