Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 09.12.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.
Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1596
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#151

Post autor: Wojtekxxx9 » śr lis 08, 2017 11:16 am

Ostatni post z poprzedniej strony:

Ale to planujesz samą RO mineralizować?
Swoja droga ciekawe jaki te filtry maja wplyw na wyniki testów :-)


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 68
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#152

Post autor: macieq112 » śr lis 08, 2017 11:56 am

jeszcze zobacze co zrobie: jak filtr przyjdzie to bede prosil o rade czy lepiej mineralizowac sama RO czy mieszac z kranowka.

a wy jak robicie i ew jakich mineralizatrowo uzywacie ?

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1596
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#153

Post autor: Wojtekxxx9 » śr lis 08, 2017 12:48 pm

Ja osobiście mam policzone proporcje na zasadzie jaka chce mieć twardość. Do tego dodaje Mg żeby proporcje byly zachowane


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 68
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#154

Post autor: macieq112 » śr lis 08, 2017 1:12 pm

ale to sole czy jaki srodek konkretnie (np typu Seachem Equilibrium ) ?

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1596
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#155

Post autor: Wojtekxxx9 » śr lis 08, 2017 6:41 pm

Ja soli używam

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4940
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#156

Post autor: sum » śr lis 08, 2017 6:55 pm

Mieszałem 1/1
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 208
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#157

Post autor: ahr » śr lis 08, 2017 7:35 pm

Ja bym użył albo wkładu mineralizującego do filtra, albo gotowca (są jakieś krewetkowe albo na akwanawozy znajdziesz jakieś mieszanki).


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 68
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#158

Post autor: macieq112 » śr lis 08, 2017 10:38 pm

To akwanazowy wyglada ciekawie: tylko duzo maja tych mieszanek- jakies hinty ktora wydaje sie ok do roslinniaka (na razie nie daje zadnych nawozow) ?

czy np taki bylby ok:

http://www.akwanawozy.com.pl/towar/225/ ... itrow.html

---Po zastosowaniu soli, woda ta ma następujące parametry: Ca 25 ppm, Mg 6 ppm, Cl 6 ppm, Na 4 ppm, N 10 ppm, P 1 ppm, K 20 ppm, Fe 0,20 ppm. Twardość ogólna GH = 5, węglanowa KH=3.----

Sum: czemu piszesz "mieszalem"- juz nie uzywasz RO ?
Ostatnio zmieniony śr lis 08, 2017 11:10 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4940
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#159

Post autor: sum » czw lis 09, 2017 3:48 pm

macieq112 pisze:
śr lis 08, 2017 10:38 pm
Sum: czemu piszesz "mieszalem"- juz nie uzywasz RO ?
Już od ponad roku nie bawię się z roślinami i nie używam filtra RO.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 68
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#160

Post autor: macieq112 » ndz lis 12, 2017 3:42 pm

Wkleje z watku Woda, zeby byla ciaglosc

Zrobilem akcja w stylu szczescie poczatkujacego- dalem

- 1 wiado (15l, czyli 12%) 0,5 RO+ 0,5 kranowka . do tego 1 dawka hydro mineral aqua art + 1 nakretka seachem nitrogen (mam za malo azotu w akwa: ok 5, liscie zaczely sie dziurawic, lodygi rozpuszczac).

- 1 wiadro (15 l, drugie 12%), RO 2/3 + kranowka 1/3 , do tego 1 dawka hydro mineral aqua art + pol nakretka seachem nitrogen.

Dzis sprawdzilem testami zoolek-a parametry w zbiorniku:

PH:7 (bylo 7,8), KH: 7 (bylo 9), GH: 7 (bylo 9), CO2: 17 (bylo ok 6), NO3: 20, (bylo 5).

Takze wyszlo chyba ok, tylko teraz jak to powtorzyc nast razem: bede kombinowa :)
Dodano do tego postu po 3 dniach 29 minutach 23 sekundach
Dzis powiekszylem obsade: mialem 3 otoski , dzis dodalem 6- zobaczymy ile z nich wytrzyma pierwsze kilka dni. Aklimatyzacja trwala ze 4h: woreczek z otoskami do zbiornika na plywajaco i co 20 min kilka strzykawek wody z akwarium.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15298
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#161

Post autor: Lech-u » śr lis 15, 2017 6:05 pm

macieq112 pisze:
śr lis 15, 2017 4:11 pm
zobaczymy ile z nich wytrzyma pierwsze kilka dni.
Spodziewasz się jakiegoś kataklizmu???
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 68
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#162

Post autor: macieq112 » śr lis 15, 2017 9:56 pm

Z pierwszej piatki otoskow , dwa mi padly. Z tego co czytalem sa raczej delikatne i czesto sie zdarza, ze juz ze sklepu sie je przynosi w slabej formie. Stad probowalem dlugiej aklimatyzacji, mam nadzieje ze bedzie ok.
Dodano do tego postu po 6 dniach 19 godzinach 5 minutach 4 sekundach
Ostatnio troche sie dzieje:

1. Po zainstalowaniu dyfuzora narurowego, bardzo spadla przeplywowosc filtra. Ja mam Unimax 250 na 125L. Z filtrem wszytsko ok, bo jak podlaczylem znowu sam filtr to robi pralke w zbiorniku. A z dyfuzorem ledwo ciurka. Rurki sprawdzilem, wszytsko drozne, nic nie kapie. W wknd jak bede mial czas to sprawdze dalej: bede odlaczal po kolei kazdy element zeby zobaczyc gdzie tak przytyka.

2. Zaczalem nawozic, bo rosliny przystopowaly ze wzrostem oraz zaczely sie pojawiac dziury na lisciach.Do tego zamiast rosnac do gory, to ew ploza sie na boki oraz wypuszczaja duzo korzeni z gornych partii lodygi. Od tego tygodnia leje (zgodnie z zaleceniami producenta):

- Codziennie: Vimi all in one- 2 dawki (kupilem wczesniej, ale jak sie skonczy przejde na Seachem Flourish), Seachem Iron: 4 ml.

- 2 x w tygodniu: kazdorazowo Seachem Trace 7,5 ml, Phosphorus 3 ml, Nitrogen 5 ml, Potassium 5 ml.

Niestety nie mam przeliczone ile to ppm.

Zastanawiam sie czy lac Carbo (kupilem wczesniej jak nie mialem butli): teraz mam CO2 z butli, nie wiem czy to cos da ?

3. Jedna z krewetek Amano cala w jajkach: ale niestety nie mam ani wiedzy ani warunkow zeby bawic sie w zasalanie etc. Takze bedzie sie meczyla na marne.
Ostatnio zmieniony śr lis 22, 2017 6:10 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6761
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#163

Post autor: marcinzabki29 » śr lis 22, 2017 6:16 pm

Sprawdź sam dyfuzor, może w nim coś siedzi.
Chodzi mi o wejście i wyjście.
Ostatnio zmieniony śr lis 22, 2017 6:18 pm przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 208
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#164

Post autor: ahr » śr lis 22, 2017 6:43 pm

Siedzieć, może nic nie siedzi. Ale jak średnica jest mniejsza jak węży to będzie dławić, nie ma siły.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6761
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#165

Post autor: marcinzabki29 » śr lis 22, 2017 9:23 pm

Skoro jest mniejsza, to zainstaluj baypas.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 68
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#166

Post autor: macieq112 » czw lis 23, 2017 2:47 pm

Masz tak zrobione ? Nie jestem pewien jakby to dzialalo, czy wtedy zupelnie nie ustanie przeplyw przez dyfuzor, bo przeciez ciecz bedzie szla po mniejszym oporze.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6761
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#167

Post autor: marcinzabki29 » czw lis 23, 2017 9:51 pm

Będzie szło i przez narurowca.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 68
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#168

Post autor: macieq112 » pt lis 24, 2017 5:50 pm

Bypass zalozylem, ale teraz wydaje mi sie, ze przez dyfuzor prawie nic nie leci. Musze zalozyc zawor na bypasie i puscic wiecej przez dyfuzor.

Mogliscie podpowiedziec tip-a, zeby pamietac o zalozeniu zaworku: a tak to jutro znowu przez pol Wawy do Clarias-a trzeba dymac ;)

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 208
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#169

Post autor: ahr » pt lis 24, 2017 6:18 pm

Zaczynasz balansować na krawędzi przekombinowania. Jeden krok za daleko i zaczną się problemy. ;)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], Yahoo [Bot] i 5 gości