Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Zmieniony został Regulamin FAWA.pl. Pojawił się nowy punkt dotyczący Reklamy na FAWA.pl
Proszę o zapoznanie się z nowym regulaminem.

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15685
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#91

Post autor: Lech-u » pn paź 09, 2017 10:32 am

Ostatni post z poprzedniej strony:

Po co jest ta pustynia po prawej stronie?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 78
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#92

Post autor: macieq112 » pn paź 09, 2017 10:37 am

To ma byc uklad trojkatny: od lewego rogu z tylu duzo roslin, w kierunku prawego przodu coraz mniej. Poza tym zeby rybki mialy gdzie sie zaprezentowac w przyszlosci. Taki mam pomysl na to akwarium: mnie sie nie podoba taka dzungla po calosci.
Ostatnio zmieniony pn paź 09, 2017 10:42 am przez macieq112, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15685
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#93

Post autor: Lech-u » pn paź 09, 2017 10:53 am

macieq112 pisze:
pn paź 09, 2017 10:37 am
Taki mam pomysl na to akwarium
OK
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 78
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#94

Post autor: macieq112 » pn paź 09, 2017 11:11 am

Jak mi sie Eleocharis Acicularis przyjmie to moze jeszcze dosadze w prawa strone wiecej (bo sie troche obawiam czy pojdzie bez CO2 etc).
Dodano do tego postu po 22 godzinach 38 minutach 58 sekundach
Pytanie o ogrzewanie:

1. Pomimo ze nie mam jeszcze zamontowanej grzalki to woda w zbiorniku ma temp ok 26C: a jak wlacze oswietlenie na 6h (64W LEDAquael) to wczoraj bylo nawet 27C: troche za cieplo chyba. LED-y chyba sie generalnie malo grzeja. To normalne ze jest taka temp wody bez ogrzewania (akwa nie stoi blisko zadnego zrodla ciepla, w domu temp pewnie ok 22C- jak to w bloku) ?

2. Dostalem dzis zamowiona grzalke Juwel Aqua Heat. W instrukcji jest info: "Glowica grzalki powinna sie znajdowac powyzej lini poziomu wody". Te grzalki nie sa cale wodoodporne ? ja planowalem zainstalowac ja przy dnie, horyzontalnie. Jesli ktos taka posiada, to jak ja macie zainstalowana ?
Ostatnio zmieniony wt paź 10, 2017 9:51 am przez macieq112, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15685
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#95

Post autor: Lech-u » wt paź 10, 2017 9:54 am

macieq112 pisze:
wt paź 10, 2017 9:50 am
wczoraj bylo nawet 27C
macieq112 pisze:
wt paź 10, 2017 9:50 am
w domu temp pewnie ok 22C
Sprawdź temperaturę w pomieszczeniu i w akwarium tym samym termometrem.

Akwarium to nie bimbrownia, która się grzeje samoistnie.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1701
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Praga Pld / Ettelbruck
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#96

Post autor: Wojtekxxx9 » wt paź 10, 2017 7:20 pm

Sprawdź termometr. One też są udane
LECHU, WYŁĄCZ TAPATLK!!!!!

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7048
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#97

Post autor: marcinzabki29 » wt paź 10, 2017 8:45 pm

Najprostszym sposobem na sprawdzenie, będzie sposób Lecha.
U mnie jeden przekłamuje o trzy stopnie, gdybym się na nim opierał, to mogło by być nieciekawie.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 78
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#98

Post autor: macieq112 » śr paź 11, 2017 1:27 pm

Sprawdzilem temperature: tym samym termometrem zmierzylem wode w szklance odstana po 12h, pokazuje (jak myslalem) 22C. A w zbiorniku 25/26C: chyba to te Led-y tak grzeja. Jak otworzylem pokrywe na noc, to dzis mam ok 25C w zbiorniku.

Tylko slabo jak to ma tak dzialac: na razie swiece tylko 6h i tak grzeje, a co bedzie przy 10h swiecenia. Dziwne.

Ktos kto ma GLOSSY moze sie wypowiedziec czy tez tak sie nagrzewa od LED-ow Aquael-a ?
Ostatnio zmieniony śr paź 11, 2017 1:28 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1701
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Praga Pld / Ettelbruck
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#99

Post autor: Wojtekxxx9 » śr paź 11, 2017 4:56 pm

90W w ledach mam i mie nagrzewa mi wody
LECHU, WYŁĄCZ TAPATLK!!!!!

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7048
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#100

Post autor: marcinzabki29 » śr paź 11, 2017 7:19 pm

macieq112, a przypadkiem nie masz włączonej grzałki?
Nie bardzo jest możliwe, aż takie nagrzewanie wody w akwarium.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 78
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#101

Post autor: macieq112 » śr paź 11, 2017 9:14 pm

W tej chwili nie mam w ogole grzalki zainstalowanej w akwarium. Kupilem grzalke, ale woda i tak ma 25C to na razie grzalki nawet nie wkladam (w mieszkaniu mierzylem mam 22C). Drugi termometr tez pokazuje w zbiorniku 25,5 C.

Z innej beczki: zastanawiam sie czy nie wrzucic ze 2 liscie Ketapangu (bardziej jako ozdobe): czytalem ze lekko obniza PH, dziala antygrzybicznie etc. Jesli troche mi zabarwi wode na brazowo to mnie to nie przeszkadza. Czy na taki swiezy zbiornik lepiej nie kombinowac ?
Ostatnio zmieniony śr paź 11, 2017 9:15 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1701
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Praga Pld / Ettelbruck
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#102

Post autor: Wojtekxxx9 » śr paź 11, 2017 9:56 pm

Możesz wrzucić. Nic się nie boj. Na obniżenie ph bym nie liczyl
LECHU, WYŁĄCZ TAPATLK!!!!!

Awatar użytkownika

krasnal
Guru
Posty: 2407
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Telefon: 792940492
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#103

Post autor: krasnal » śr paź 11, 2017 10:27 pm

macieq112 pisze:
śr paź 11, 2017 1:27 pm
czy tez tak sie nagrzewa od LED-ow Aquael-a ?
Sprawdź "dotykowo" -> czy są bardzo gorące ?


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 78
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#104

Post autor: macieq112 » czw paź 12, 2017 12:19 pm

wlasnie dosc cieple: da sie dotknac, ale zaskakujaco mocno wydaja sie grzac- musze sprawdzic gdzies w sklepie Aquel-a jak maja podlaczone czy wszytskie tak maja.

Na razie mam grzalke za free.

Awatar użytkownika

miro
Guru
Posty: 2865
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#105

Post autor: miro » czw paź 12, 2017 12:29 pm

macieq112, a w jakim budynku mieszkasz, tzn czy w starym czy w nowym typu Tarchomin ?


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 78
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#106

Post autor: macieq112 » czw paź 12, 2017 1:41 pm

w apartamentowcu nowym: w mieszkaniu jest 22 C. Woda 25C bez grzalki

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15685
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#107

Post autor: Lech-u » czw paź 12, 2017 1:48 pm

macieq112 pisze:
czw paź 12, 2017 1:41 pm
w mieszkaniu jest 22 C. Woda 25C bez grzalki
To co Ci tam grzeje?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

miro
Guru
Posty: 2865
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#108

Post autor: miro » czw paź 12, 2017 1:54 pm

macieq112 pisze:
czw paź 12, 2017 1:41 pm
w apartamentowcu nowym
a ja w kamienicy, i mam podobną sytuację. Mam otwarte okno a w akwa 25 -26 stopni .


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 78
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#109

Post autor: macieq112 » czw paź 12, 2017 1:58 pm

U mnie chyba te ledy tak grzeja: na razie jest 25C. I niech bedzie.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7048
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#110

Post autor: marcinzabki29 » czw paź 12, 2017 7:55 pm

To może pomyśl o chłodzeniu?
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

miro
Guru
Posty: 2865
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#111

Post autor: miro » czw paź 12, 2017 8:02 pm

macieq112 pisze:
czw paź 12, 2017 1:58 pm
chyba te ledy tak grzeja
odłącz na dzień, dwa, oświetlenie i wtedy przekonasz się czy to rzeczywiście ledy

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7048
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#112

Post autor: marcinzabki29 » czw paź 12, 2017 8:05 pm

Rozumiem, że Masz pokrywę?
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 78
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#113

Post autor: macieq112 » czw paź 12, 2017 11:00 pm

Tak: w glossy jest taka plastykowa pokrywa otwierana.
Dodano do tego postu po 1 dniu 1 godzinie 16 minutach 40 sekundach
Bylem dzis u Rogatka:

1. Zrobilismy testy wody: wyszlo nastepujaco- KH:0, GH: ok 15, PO4:0, NO3:2, NH3:0. Wd Rogatka wyglada ze cykl u mnie jeszcze nie ruszyl. Takze rzucilem troche roztartego pokarmu na szybszy start. Poza tym dalem 2 dawki nawozu wieloskladnikowy All-In-One VIMI (wd instrukcji 100L duzo roslin i swiatla zalecaja 10 dawek, ale pewnie u mnie ok 5-6- ale na poczatek powoli z tymi nawozami). Przykrecilem tez troche przeplyw w filtrze, bo mam Unimax 250 na 125L i wydaje mi sie ze mocno dzialal (moze zbyt silnie na poczatek dla bakteri), wiec troche skrecilem.

Podmiany wody na razie nie robie, bo wd Rogatka nie ma co wymieniac.

2 Rosliny powoli wystartowaly i rosna, dokupilem Eleocharis Acicularis oraz wlozylem kokosa (bedzie jako kryjowka dla rybek na pozniej) i oblozylem go Stringy Moss oraz Anubias nana gold.

3. Wrzucilem 2 liscie Ketapangu, ale na razie plywaly po powierzchni- obciazylem kamieniem.
Dodano do tego postu po 1 dniu 19 godzinach 49 sekundach
Podmienilem jednak 1 wiadro wody (ok 10%), bo mam pelno tego przezroczystego badziewia (takich glutow) na korzeniu, szybach etc. Wiem ze to ma zniknac po jakims czasie, ale mnie mocno wkurza. Takze dzis posciagalem ile moglem mechanicznie i pozniej odessalem z woda.

Poza tym stosuje Vimi all in one 3-4 dawki dziennie.
Ostatnio zmieniony sob paź 14, 2017 12:20 am przez macieq112, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15685
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#114

Post autor: Lech-u » ndz paź 15, 2017 7:29 pm

I jak? Jest lepiej?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 78
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#115

Post autor: macieq112 » pn paź 16, 2017 9:58 am

Zalezy o co pytasz :)

1. Czy jest lepiej bo usunalem te gluty i juz mnie mniej wkurzaja
2. Czy jest lepiej bo wymienilem wiadro wody
3. Czy jest lepiej bo zaczalem stosowac nawoz

ew inne lepiej ?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15685
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#116

Post autor: Lech-u » pn paź 16, 2017 9:59 am

Odpowiedz na wszystkie warianty "lepiej" i wtedy wszystko będzie wiadomo.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 78
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#117

Post autor: macieq112 » pn paź 16, 2017 10:25 am

ok

Znaczy generalnie to nie jest najgorzej, bo rosliny rosna (powoli ale praktycznie wszytskie do gory), jakos glonow specjalnie nie mam. Jedynie te gluty biale sie mnoza/woda metno-biala oraz wyglada ze cykl za bardzo jeszcze nie ruszyl (to co Rogatek badal moja wode w piatek).

Gluty: usuniete ale rosna nowe.

Woda wymieniona: nie wiem czy to cos pomoglo- ciezko stwierdzic.

Nawoz: jakos na razie wielkiej roznicy nie widze.
Dodano do tego postu po 1 dniu 11 godzinach 29 minutach 7 sekundach
Pytanie, bo mnie to nurtuje: przy okazji czytania o CO2 (bo sie zastanawiam nad zestawem), caly czas jest o zaleznosciach KH vs PH vs CO2 i tak dalej.

Jak wspominalem, robilem ostatnio (13.10) testy wody (testami kropelkowymi) w sklepie u Rogatka (wiec wydaje mi sie ze test zrobiony prawidlowo).

Wyniki wyszly nastepujaco: KH:0, GH: ok 15-16, PO4:0, NO3:2, NH3:0. PH wody wiem ze mam 7,5, bo wspolnota robila badanie wody.

1. Jak to jest mozliwe ze mam GH ok 15-16 a KH:0 ? Rogatek w sklepie tlumaczyl ale oczywiscie nie do konca zapamietalem (nie mowiac o zrozumieniu ;)

2 Jesli mam takie parametry wody, co to oznacza w praktyce?

3. Z tabelek CO2 vs KH vs PH wynika ze gdy mamy KH=1 (albo 0), PH mam 7,5 , to CO2 = 0,5 ppm = 0,5 mg/L (czyli b malo)- czy to oznacza ze gdybym zastosowal CO2 z butli to powinno to miec bardzo duzy pozytywny wplyw na rosliny (swiatla mam 0,5W/L). Wiem ze jest wiele czynnikow wplywajacych , ale chodzi mi generalnie o kierunek.
Dodano do tego postu po 1 dniu 13 godzinach 39 minutach 4 sekundach
Ktos cos czy zadnych komentarzy ?
Ostatnio zmieniony wt paź 17, 2017 10:00 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1701
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Praga Pld / Ettelbruck
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#118

Post autor: Wojtekxxx9 » czw paź 19, 2017 7:10 pm

0,5W/l w ledach? Jeszcze jakbyś wiedział co to za Ledy to by się dokladnie określili.
Co2 masz pewnie 4mg/l ale ro z tabelki nie wynika. Tabelki nie zawsze się sprawdzają.
Możesz próbować Co2. Tylko to i bardziej wymagające rośliny by się przydały :-)
LECHU, WYŁĄCZ TAPATLK!!!!!

Awatar użytkownika

krasnal
Guru
Posty: 2407
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Telefon: 792940492
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#119

Post autor: krasnal » czw paź 19, 2017 7:46 pm

Węgiel z co2 jest najlepiej przyswajalny przez rośliny a ten jest im niezbędny do wzrostu
Zawsze coś pomoże - niekoniecznie trzeba mieć mnóstwo watów w szkle.


Autor
macieq112
Bywalec
Posty: 78
Rejestracja: pn wrz 25, 2017 12:24 am
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#120

Post autor: macieq112 » czw paź 19, 2017 8:33 pm

Swiatlo mam LED-y AQUAEL Sunny 2x 16W (te co sa standard w Glossy 80) plus do teg 2x 16 W AQUAEL PLANT. Swiece na raize 7h dziennie.

Pytanie z innej beczki: baniak ma prawie 2 tyg (jutro bedzie 2 tyg). Chcialem wpuscic kilka otoskow zeby sie zajely glonami. Sprawdzilem wlasnie NO2 testem kropelkowym ZOOLEK i mi wyszlo mocno rozowe (wd skali ok 0,6).

1. Rozumiem ze to powinno wyjsc 0 nie moge nic na razie do akwa wpuscic ?

2. Test zrobilem 2 razy, wyszlo tak samo. Z drugiej strony pojawily sie w zbiorniku takie malutkie slimaczki (pewnie przywleczone z roslinami) i im jakos to wcale nie przeszkadza: popylaja w duzych ilosciach po szkle- mozliwe ze test zle pokazuje (bo np jak wlaczam swiatlo ok 15:30 to nawoze VIMI all in one 4 dawki I to moze przeklamywac wynik testu zrobionego o 20:30?).

3. Co zrobic, zeby teraz zbic NO2 do 0 jak najszybciej: a) nic nie robic- samo musi zejsc, b) wymienic wode (np 30-40%), c) dodac wiecej bakterii, d) cos innego ?
Ostatnio zmieniony czw paź 19, 2017 8:37 pm przez macieq112, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1701
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Praga Pld / Ettelbruck
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Maciek chce zalozyc akwarium: na poczatek 125L

#121

Post autor: Wojtekxxx9 » czw paź 19, 2017 8:59 pm

1) tak
2) nie kombinuj. Nic Ci nie przekłamuje.
3) a
. Podmianami opóźnisz cykl. Zostaw narazie.
LECHU, WYŁĄCZ TAPATLK!!!!!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości