Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Zmieniony został Regulamin FAWA.pl. Pojawił się nowy punkt dotyczący Reklamy na FAWA.pl
Proszę o zapoznanie się z nowym regulaminem.

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.
Awatar użytkownika

Autor
boro1
Zapaleniec
Posty: 229
Rejestracja: wt mar 28, 2017 12:37 pm
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#1

Post autor: boro1 » sob paź 21, 2017 9:16 am

Pojawił się u mnie w głowie plan założenia baniaka, stricte roślinnego. I mam mnóstwo pytań w związku z tym...

Mam już skompletowane:
- baniak optiwhite 50x38x25, szyba 6mm
- zestaw CO2 2l
- filtr Aquaela Pat mini, z czasem kubełek będzie jak trafi się w rozsądnej cenie...
- grzałka Aquael 50W z Fixem na 25 C
- kilka kamieni ADA, w sumie może z 3kg
- kamyczki Dennerle Glacier (dekoracyjne) białe o granulacji 10-20mm - w sumie 3kg (tylko jakby białym pyłem są posypane - wapień? - nadają się?)
- lampa Chihiros A501 (zamówiona u Rogatka)

1. Jakie podłoże do tego? Jakieś podsypki? Generalnie w chemika nie chcę się bawić - moja wiedza jest bardzo uboga...
2. Szyba na akwarium - czy kupować? Jeśli tak to jaki będzie to miało wpływ na światło z Chihirosa?
3. CO2 jest bez elektrozaworu. Dokupić? Czy podawać 24h? Rybek na razie nie planuję.
4. Roślinki - jakie i ile do takiego baniaka?

Start projektu planuję w przeciągu dwóch tygodni, także fotorelację zrobię :)
Z podwodnej krainy,
Boro1

Awatar użytkownika

ArekRaszyn
Fanatyk
Posty: 1048
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#2

Post autor: ArekRaszyn » sob paź 21, 2017 9:24 am

Na Twoim miejscu pomyślał bym o większym zbiorniku bo jak dasz CO2 i nawozy to co tydzień będziesz musiał przycinać.
boro1 pisze:
sob paź 21, 2017 9:16 am
- kamyczki Dennerle Glacier (dekoracyjne) białe o granulacji 10-20mm - w sumie 3kg (tylko jakby białym pyłem są posypane - wapień? - nadają się?)
wystarczy je opłukać :)
Zostało mi 5L ziemi kupionej u Rogatka chcesz to wpadnij oddam Ci ją , jest bardzo dobra moim skromnym zdaniem :)

Awatar użytkownika

Autor
boro1
Zapaleniec
Posty: 229
Rejestracja: wt mar 28, 2017 12:37 pm
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#3

Post autor: boro1 » sob paź 21, 2017 9:27 am

ArekRaszyn pisze:
sob paź 21, 2017 9:24 am
Zostało mi 5L ziemi kupionej u Rogatka chcesz to wpadnij oddam Ci ją , jest bardzo dobra moim skromnym zdaniem
Jak rozumiem na tą ziemię muszę jeszcze jakiś żwirek dać? Mam jednak obiekcje - bowiem ostatnio jak kupiłem jakiś AquaSoil 3kg na allegro, przykryłem żwirkiem to woda długo się klarowała bardzo. Co więcej przy każdej podmianie cotygodniowej woda jakby była brązowawa. Bardzo mi się to nie podobało. Może jakaś amazonia lub help by nie mieszać ziemi ze żwirkiem?
Z podwodnej krainy,
Boro1

Awatar użytkownika

ArekRaszyn
Fanatyk
Posty: 1048
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#4

Post autor: ArekRaszyn » sob paź 21, 2017 9:33 am

no ziemie musisz żwirkiem przykryć bo syf będziesz miął niesamowity. A jak ryby byś wpuścił to bagno by powstało.
Na temat tego podłoża raczej się nie wypowiem.
Może coś innego Ci wodę barwiło korzeń lub kokos.
Jak wysypiesz ziemię na spód i przysypiesz ją żwirkiem nie będziesz miał żadnych przygód.
A tym bardziej że ta ziemia jest sprawdzona nie tylko przeze mnie.
No chyba że korzenie rwać będziesz :) to nie ma zmiłuj :)

Awatar użytkownika

Autor
boro1
Zapaleniec
Posty: 229
Rejestracja: wt mar 28, 2017 12:37 pm
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#5

Post autor: boro1 » sob paź 21, 2017 9:38 am

ArekRaszyn pisze:
sob paź 21, 2017 9:33 am
No chyba że korzenie rwać będziesz to nie ma zmiłuj
Korzenie nie będzie żadnych - tylko głazy :). A co do korzenia, który miałem to na pewno nie barwił wody. Testowałem go kiedyś na innym baniaku.
Z podwodnej krainy,
Boro1

Awatar użytkownika

ArekRaszyn
Fanatyk
Posty: 1048
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#6

Post autor: ArekRaszyn » sob paź 21, 2017 9:48 am

To może te podłoże uwalniało jakiś związek barwiący wodę.
boro1 pisze:
sob paź 21, 2017 9:38 am
Korzenie nie będzie żadnych - tylko głazy
Jeśli będzie to akwarium roślinne to jak nie będzie korzeni ?
Ostatnio zmieniony sob paź 21, 2017 9:53 am przez ArekRaszyn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor
boro1
Zapaleniec
Posty: 229
Rejestracja: wt mar 28, 2017 12:37 pm
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#7

Post autor: boro1 » sob paź 21, 2017 9:55 am

ArekRaszyn pisze:
sob paź 21, 2017 9:48 am
Jeśli będzie to akwarium roślinne to jak nie będzie korzeni ?
Moja wizja w jednym baniaku kamieni i korzeni kłoci się. Generalnie chciałbym dużo trawnika i jakieś wyższe zielsko
Z podwodnej krainy,
Boro1

Awatar użytkownika

ArekRaszyn
Fanatyk
Posty: 1048
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#8

Post autor: ArekRaszyn » sob paź 21, 2017 10:14 am

boro1 pisze:
sob paź 21, 2017 9:55 am
Moja wizja w jednym baniaku kamieni i korzeni kłoci się.
mamy jakiś konflikt komunikacyjny :)
ArekRaszyn pisze:
sob paź 21, 2017 9:33 am
No chyba że korzenie rwać będziesz to nie ma zmiłuj
To była odpowiedz na syf w zbiorniku. Spowodowana wyrywaniem korzeni z podłoża, korzeni roślin które to rosnąć u Ciebie będą :)


A miałem na myśli to że jak je wyrywać z podłoża będziesz to syf się zrobi. I ziemia pływać po zbiorniku jakiś czas będzie ta wyrwana z podłoża razem z korzeniami :P

Awatar użytkownika

Autor
boro1
Zapaleniec
Posty: 229
Rejestracja: wt mar 28, 2017 12:37 pm
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#9

Post autor: boro1 » sob paź 21, 2017 10:49 am

ArekRaszyn pisze:
sob paź 21, 2017 10:14 am
A miałem na myśli to że jak je wyrywać z podłoża będziesz to syf się zrobi. I ziemia pływać po zbiorniku jakiś czas będzie ta wyrwana z podłoża razem z korzeniami
Już się obudziłem, o takich korzeniach piszesz :)
Z podwodnej krainy,
Boro1

Awatar użytkownika

ArekRaszyn
Fanatyk
Posty: 1048
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#10

Post autor: ArekRaszyn » sob paź 21, 2017 11:17 am

użyj ziemi (jak pisałem mam i mogę oddać) przysyp żwirkiem i będzie gitara.
Tylko wodę lej przez talerz :) bo na starcie syf będzie :)

Awatar użytkownika

Autor
boro1
Zapaleniec
Posty: 229
Rejestracja: wt mar 28, 2017 12:37 pm
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#11

Post autor: boro1 » sob paź 21, 2017 12:00 pm

ArekRaszyn pisze:
sob paź 21, 2017 11:17 am
użyj ziemi
ziemię odpuszczę, zraziłem się i drugi raz nie będę podchodził
Z podwodnej krainy,
Boro1

Awatar użytkownika

ArekRaszyn
Fanatyk
Posty: 1048
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#12

Post autor: ArekRaszyn » sob paź 21, 2017 12:07 pm

roślinki które korzeniami wchłaniają nawozy będą smutne.

Tak jak pisałem mam 5 L spokojnie Ci styknie chcesz to zapraszam. A ziemia sprawuje się super.

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4962
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#13

Post autor: sum » sob paź 21, 2017 4:15 pm

Moje propozycje:
Ad1. Amazonia
Ad2. bez szyby
Ad3. kilka lat używałem elektrozawór. Od około dwóch lat nie używam. Nie widzę różnicy.
Ad4. rzecz gustu :)
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Autor
boro1
Zapaleniec
Posty: 229
Rejestracja: wt mar 28, 2017 12:37 pm
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#14

Post autor: boro1 » sob paź 21, 2017 5:15 pm

sum pisze:
sob paź 21, 2017 4:15 pm
Amazonia
Do tej Amazonii coś dodawać czy samą sypać?
Z podwodnej krainy,
Boro1

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4962
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#15

Post autor: sum » ndz paź 22, 2017 5:10 pm

Ja nie dawałem podsypek.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Autor
boro1
Zapaleniec
Posty: 229
Rejestracja: wt mar 28, 2017 12:37 pm
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#16

Post autor: boro1 » ndz paź 22, 2017 6:16 pm

A ma ktoś doświadczenie z podłożem h.e.l.p. ? Amazonia jest droga, HELP trochę korzystniejszy cenowo.
Z podwodnej krainy,
Boro1


krzysiek wawa
Bywalec
Posty: 73
Rejestracja: śr sty 11, 2017 3:24 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Krzysiek
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#17

Post autor: krzysiek wawa » ndz paź 22, 2017 6:22 pm

ja mam help-a i nie polecam :cry:
niby wszystko rośnie, ładnie koryguje parametry, ale np. fosfor można lać wiadrami, a i tak go nie ma... podobno kiedyś odda i będzie kataklizm, ale rok wciąga i nic ;]

Awatar użytkownika

Autor
boro1
Zapaleniec
Posty: 229
Rejestracja: wt mar 28, 2017 12:37 pm
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#18

Post autor: boro1 » ndz paź 22, 2017 6:39 pm

A może ktoś ma CAL 9, czy jak to się tam nazywa
Z podwodnej krainy,
Boro1

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1674
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Praga Pld / Ettelbruck
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#19

Post autor: Wojtekxxx9 » wt paź 24, 2017 7:07 pm

Ja sie do zestawu CAL przymierzam. Black Earth i Green. Opinie ma super
LECHU, WŁĄCZ TAPATLK!!!!!

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3142
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#20

Post autor: ROGATEK » wt paź 24, 2017 7:12 pm

Ja będę stawiał akwarium na CALu na pewno. Poczytałem trochę i się przekonałem.
TRANSPORT I AKLIMATYZACJA RYB -> https://tinyurl.com/yamd6djs
JAK ZWALCZAĆ ŚLIMAKI -> https://tinyurl.com/ya9sdxtm
PARAMETRY WODY, CO JAK I PO CO? -> https://tinyurl.com/ycyfrmnb
PODSTAWY UPRAWY ROŚLIN W AKWA -> https://tinyurl.com/y8px6s75

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1674
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Praga Pld / Ettelbruck
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#21

Post autor: Wojtekxxx9 » wt paź 24, 2017 7:19 pm

A jak juz w tym temacie jestesmy to jak u Ciebie z zaopatrzeniem w ww. Podłoże?
LECHU, WŁĄCZ TAPATLK!!!!!

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3142
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#22

Post autor: ROGATEK » wt paź 24, 2017 7:35 pm

Nie ma i przez najbliższy czas nie będzie.
TRANSPORT I AKLIMATYZACJA RYB -> https://tinyurl.com/yamd6djs
JAK ZWALCZAĆ ŚLIMAKI -> https://tinyurl.com/ya9sdxtm
PARAMETRY WODY, CO JAK I PO CO? -> https://tinyurl.com/ycyfrmnb
PODSTAWY UPRAWY ROŚLIN W AKWA -> https://tinyurl.com/y8px6s75

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1674
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Praga Pld / Ettelbruck
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#23

Post autor: Wojtekxxx9 » wt paź 24, 2017 7:37 pm

Ok. Przywiozę sobie z DE. Wolal bym Tobie dac zarobić. Ale jak nie ma to trza kombinować
LECHU, WŁĄCZ TAPATLK!!!!!

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3142
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#24

Post autor: ROGATEK » wt paź 24, 2017 8:59 pm

Niestety u dystrybutora sie skończyły i trochę minie czasu nim znowu będzie dostępny.
TRANSPORT I AKLIMATYZACJA RYB -> https://tinyurl.com/yamd6djs
JAK ZWALCZAĆ ŚLIMAKI -> https://tinyurl.com/ya9sdxtm
PARAMETRY WODY, CO JAK I PO CO? -> https://tinyurl.com/ycyfrmnb
PODSTAWY UPRAWY ROŚLIN W AKWA -> https://tinyurl.com/y8px6s75

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1674
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Praga Pld / Ettelbruck
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#25

Post autor: Wojtekxxx9 » wt paź 24, 2017 9:01 pm

Ok Mateusz. To czasami sie zdarza z CAL'em. Ogarne sobie na miejscu
LECHU, WŁĄCZ TAPATLK!!!!!


Krzysiek Zao
Gość
Posty: 6
Rejestracja: pn wrz 11, 2017 9:11 pm
Telefon: 507734671
Lokalizacja: Tarchomin
Na imię mam: Krzysiek
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#26

Post autor: Krzysiek Zao » wt paź 24, 2017 9:04 pm

krzysiek wawa pisze:
ndz paź 22, 2017 6:22 pm
ja mam help-a i nie polecam
Zgadzam się - nie polecam - u mnie się rozpada, a że mam trochę mchów, to jak dolewam wodę, albo z rzadka grzebnę, to syf się na tych mchach osadza :(

Awatar użytkownika

Autor
boro1
Zapaleniec
Posty: 229
Rejestracja: wt mar 28, 2017 12:37 pm
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#27

Post autor: boro1 » wt paź 24, 2017 9:25 pm

trochę przekopałem netu i generalnie różnie piszą ludzie. Wychodzi, że w Amazonie w ciemno można wchodzić, z Calem i helpem opinie są podzielone. Niemniej zielsko dobrze rośnie na wszystkich trzech i dobrze parametry wody trzymają w ryzach.
Z uwagi na budżet wybrałem helpa. W piątek odbieram lampę od Rogatka i w sobotę ruszam z nowym baniakiem :)
Z podwodnej krainy,
Boro1

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15647
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#28

Post autor: Lech-u » wt paź 24, 2017 9:34 pm

Odradzam Amazonie.
Strasznie "lekkie" podłoże.

Chyba nic w akwarystyce mnie tak nie zirytowalo jak Amazonia.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
boro1
Zapaleniec
Posty: 229
Rejestracja: wt mar 28, 2017 12:37 pm
Lokalizacja: Błonie
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#29

Post autor: boro1 » śr paź 25, 2017 8:46 am

Lech-u pisze:
wt paź 24, 2017 9:34 pm
Odradzam Amazonie
Co użytkownik to opinia. Amazonie odpuściłem z uwagi na cenę. Leci do mnie paczka z helpem....
Z podwodnej krainy,
Boro1

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7014
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Wybór podłoża / roślinek / elektrozawór i czy szyba?

#30

Post autor: marcinzabki29 » śr paź 25, 2017 10:16 am

A ja po dwóch akwariach na ziemi, zrobiłem się jej zwolennikiem.
Tania i roślinki bardzo ładnie rosną.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości