Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Akwarium - przesiadka na większe

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.

Autor
michal78
Gaduła
Posty: 128
Rejestracja: czw sty 26, 2017 8:40 pm
Lokalizacja: Lublin
Płeć:

Akwarium - przesiadka na większe

#1

Post autor: michal78 » czw lis 09, 2017 9:58 pm

Witam, w najbliższym czasie planuję położenie nowego parkietu w pomieszczeniu w którym znajduje się mój zbiornik 90L. Ponieważ bez wypompowania wody raczej obyć się nie może, postanowiłem że niejako "przy okazji" owego remontu zrobię przesiadkę na większy zbiornik - 200L.
Pytanie czy jeśli użyję do nowego zbiornika wody ze starego + owe brakujące 110L doleje świeże z filtra RO to czy ryby mogą zasiedlić nowy zbiornik od razu ? Dodam że filtr kubełkowy również będzie stary ze starymi wkładami. Czy też konieczne jest jednak jakieś dojrzewanie ? Byłby z tym problem gdyż nie bardzo miałbym co zrobić z obsadą którą przecież cały czas mam.

Druga sprawa czy eheim 2424 opisywany jako do max 250L wystarczy rzeczywiście do zbiornika 200L ?
Ostatnio zmieniony czw lis 09, 2017 10:01 pm przez michal78, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

miro
Guru
Posty: 2805
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Akwarium - przesiadka na większe

#2

Post autor: miro » czw lis 09, 2017 10:09 pm

To zależy jakie masz ryby.
Ale możesz nie zalewa całego, możesz to zrobić w odstępach, co parę dni.


DanielP
Bywalec
Posty: 68
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Szczaki/Warszawa
Na imię mam: Daniel
Płeć:

Akwarium - przesiadka na większe

#3

Post autor: DanielP » czw lis 09, 2017 10:29 pm

Faktycznie wszystko zależy od tego jakie ryby posiadasz. Nie mniej jednak większość mniej wymagających ryb przy tak dużym udziale ,,starej" wody i dojrzałym filtrze biologicznym można wpuścić od razu.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15256
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Akwarium - przesiadka na większe

#4

Post autor: Lech-u » pt lis 10, 2017 8:32 am

michal78 pisze:
czw lis 09, 2017 9:58 pm
Czy też konieczne jest jednak jakieś dojrzewanie ?
Czy użyjesz także starego podłoża?
Jeśli tak, to go nie płucz.

Dolej część RO (nie do pełna). Poczekaj parę dni i znowu trochę dolej. Po takich trzech manewrach zbiornik powinien być OK.
W tej "małej" ilości wody ryby spokojnie dadzą radę i nie trzeba czekać na "dojrzewanie" zbiornika.

Co do filtra: Owszem to zależy od obsady, sposobu karmienia, wkładów itp.
Ale z mojego doświadczenia wynika, że jeśli Eheim pisze, że filtr jest do akwarium od np. 150 do 300 litrów, to lepiej będzie się sprawdzał w akwarium ok. 150 litrów niż w akwarium ok. 300 litrów. Więc Twój filtr może da radę, ale może trzeba będzie też dołożyć więcej filtracji.
Czas pokaże.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

ahr
Gaduła
Posty: 195
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Akwarium - przesiadka na większe

#5

Post autor: ahr » pt lis 10, 2017 5:37 pm

Ja bym tylko przez parę dni nie przesadzał z karmieniem i powinno być ok.


Autor
michal78
Gaduła
Posty: 128
Rejestracja: czw sty 26, 2017 8:40 pm
Lokalizacja: Lublin
Płeć:

Akwarium - przesiadka na większe

#6

Post autor: michal78 » pt lis 10, 2017 6:13 pm

Ryby to bystrzyki ornatusy, neonki i kiryski. Podłoże będzie nowe bo mam dość jasnego piasku, nie sposób go utrzymać w czystości , do tego mam wrażenie że sprzyja namnażaniu się glonów za sprawą swej jasnej barwy i "rozświetlaniu" zbiornika ale mogę się mylić.

Awatar użytkownika

ahr
Gaduła
Posty: 195
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Akwarium - przesiadka na większe

#7

Post autor: ahr » pt lis 10, 2017 11:31 pm

michal78 pisze:
pt lis 10, 2017 6:13 pm
Podłoże będzie nowe bo mam dość jasnego piasku, nie sposób go utrzymać w czystości
Daj bazalt, nawet się nie zorientujesz kiedy będziesz miał problemy. ;)
michal78 pisze:
pt lis 10, 2017 6:13 pm
do tego mam wrażenie że sprzyja namnażaniu się glonów za sprawą swej jasnej barwy i "rozświetlaniu" zbiornika ale mogę się mylić.
Masz rację: wydaje Ci się.

Awatar użytkownika

rupert
Uzależniony
Posty: 502
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

Akwarium - przesiadka na większe

#8

Post autor: rupert » sob lis 11, 2017 7:34 am

ahr pisze:
pt lis 10, 2017 11:31 pm
Daj bazalt, nawet się nie zorientujesz kiedy będziesz miał problemy.
A co złego jest w bazalcie? Od półtora roku nie zauważyłem nic niepokojącego.

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1591
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Akwarium - przesiadka na większe

#9

Post autor: Wojtekxxx9 » sob lis 11, 2017 10:39 am

Ja przewoziłem swoje akwa przy przeprowadzce to użyłem ok 50l wody z poprzedniego i starego filtra. Ryby wpuściłem od razu i problemów nie bylo mimo nowego podłoża. Jak nie jest problemem 500zl na podłoże to polecam CAL


Autor
michal78
Gaduła
Posty: 128
Rejestracja: czw sty 26, 2017 8:40 pm
Lokalizacja: Lublin
Płeć:

Akwarium - przesiadka na większe

#10

Post autor: michal78 » sob lis 11, 2017 11:15 am

Nie planuję bazaltu tylko nieco ciemniejszy piasek kwarcowy. Nawet jeśli jasny nie sprzyja glonom to jest koszmarny w utrzymaniu.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości