Akwarium bez podmian wody

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.
ODPOWIEDZ

Autor
Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Post autor: Jet187 »

Ostatni post z poprzedniej strony:

Hej,

Mały update. Niewiele piszę, bo... w sumie nie bardzo jest o czym.

Wczoraj robiłem badania - parametry książkowe. Wstrzymałem nawożenie zieloną Tropicą, leję tylko pomarańczową i żelazo.

Krewetki się mnożą, można mówić o inwazji. Maluchów jest ogrom, wszędzie widać czerwone przecinki. Choć Mieczyk, szczególnie taki jeden krąży wokół legowisk, to wielkie kępy mchu zapewniają skuteczne schronienie młodym. Takie 1-1,5cm już spokojnie pływają i żadna ryba nie zwraca na nie uwagi.

Kirsyki - oszalały. Miałem 4, mam 14. Co chwilkę wypatrują nową maleńką "pandę". To fajne.

Razbory - tak sobie. Znaczy rosną, wybarwione, zdrowe, ale młodych nie widuję za wiele.

Reszta towarzystwa niezmienna, rosną sobie trochę (krewetek filtrujących zaczynam się bać). Stale się martwię o sumy szkliste, bo cztery są zawsze w grupie, a jeden zawsze sam i ja się stale martwię, czy mu coś nie dolega, ale nic na to nie wskazuje. Ot - ma resztę w nosie. Jest największy, może ma prawo, nie wiem 😉

Podmiany od ostatniego wpisu (i dłużej) nie było, ale powoli się nad nią zastanawiam, żeby rozwodnić trochę DOC. Choć teraz mi się mały problem robi, bo latem muszę otwierać pokrywę, żeby się tak nie grzało w środku, a to mi całą równowagę rozwala. No i kurzy się do środka. Grr. Zobaczymy.

Kilka kadrów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mauree
Noble

Post autor: Mauree »

Na czym czerwonym siedzi krewetka na przedostatnim zdjęciu? Strasznie fajna ta mała panda z duża panda

Autor
Jet187
Noble

Mauree no słodziaszcze są pandy, ukochane moich dzieci. A te małe to już przeurocze.

Kreweta siedzi na takim wpip tandetnym nurku od chińczyka:
https://pl.aliexpress.com/item/10050101 ... Uy6pE2qlML
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Post autor: Catfish_Billy »

Od kilku lat próbuję bezskutecznie odchować większą liczbę kirysów Sterby - niestety, skalary ''zbierają'' ikrę szybciej ode mnie :P Fajna gromadka :wink:

Autor
Jet187
Noble

No to jest zarówno wada jak i zaleta turbo ilości roślinności, mchów i kryjówek. Rybki i krewetki spokojnie znajdą liczne miejsca, gdzie żaden "drapieżnik" nie wpłynie, dzięki czemu wszystko się mnoży.

Wada jest taka, że widzę na raz może 30% obsady. Na zdjęciach ogólnych zbiornika to czasem wygląda jak holender bez ryb 😉

I to nie tylko małe znikają. Już byłem na 100% pewny, że straciłem suma szklistego, aż tu pewnego dnia widzę, że sobie ładnie "wisi" z pozostałymi.

Ile tych kirysków jest - naprawdę nie wiem. Wiem, że były 4. Wczoraj jak im rzuciłem tabletkę ze spiruliną na dno to naliczyłem 12, dziś 14, teraz ile bym nie szukał - jest 5 😉
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Problem z moimi Sterby polega na tym, że najczęściej składają ikrę na przedniej szybie akwarium - skalary i akara nie muszą się specjalnie naszukać, gdy chcą skosztować ''kawioru'' :P Wystarczy kilka sekund i jaja znikają w pysku pielęgnic.
Awatar użytkownika

andriejewicz
Zapaleniec

Post autor: andriejewicz »

Catfish_Billy pisze: wt cze 16, 2026 12:07 pm skalary i akara nie muszą się specjalnie naszukać, gdy chcą skosztować ''kawioru''
uroki łańcucha pokarmowego w akwarium :duży uśmiech:
Lepiej mądrze dreptać, niż głupio biec.

Autor
Jet187
Noble

No to wychodzi, że kirysy i krewety ciut mają lepiej rozwinięty instynkt przetrwania. Kirysy składają jaja na spodach liści, krewety, jak widziałem, we w mchu.

Także wyklucie - bez problemu.
Przetrwanie później - wyzwanie.

Nawet chciałem odłowić trochę małych krewetek do kotnika, ale złapanie ich w siatkę graniczy z cudem. Ale mam plan, bo siedzą w mchu. Wsadzę kotnik do akwarium, delikatnie przełożę całą kępę mchu i siup do góry :twisted:
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Jet187 pisze: wt cze 16, 2026 5:37 pm wychodzi, że kirysy i krewety ciut mają lepiej rozwinięty instynkt przetrwania
Jako miłośnik ryb z rodzaju Corydoras miałem w swoich zbiornikach różne gatunki kirysów. Część z nich stara się ukrywać ikrę, pozostałe mają to w nosie i walą jajkami, gdzie popadnie - Sterby należą do tej drugiej kategorii :P Dużo zależy również od cech osobniczych - zdarzały mi się tarlaki, które krótko po złożeniu ikry, zjadały ją ze smakiem, więc często musiałem czatować przy zbiorniku, aby uratować chociaż kilka ziaren :P Prawa natury są niezmienne i niepodważalne, ale zachowania zwierząt próbujących ''obejść system'' to już zupełnie inna kwestia ;)

Autor
Jet187
Noble

Maleńki update.

Podmian nadal nie robię, mimo tabletek weekendowych i okresowego zaniedbania (zobaczcie jak zarosło :co: ) parametry wody idealne. Pojawiają się lekkie krasnorosty, co mnie z deczka wnerwia, ale poza tym - jest OK.

Catfish_Billy - krewetki się mnożą NA POTĘGĘ! Normalnie infestacja. Cieszy to bardzo.

Także plan na najbliższe tygodnie - zwalczyć krasnorosty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Jet187 pisze: sob sie 01, 2026 9:48 pm krewetki się mnożą NA POTĘGĘ! Normalnie infestacja. Cieszy to bardzo.
Pogratulować :) Po zdjęciach widać, że kolonia ma się naprawdę dobrze :)
Jet187 pisze: sob sie 01, 2026 9:48 pm zwalczyć krasnorosty
Nie znoszę tego puchatego dziadostwa. Jak już się pojawi to potem walczę z nim tygodniami, także życzę wytrwałości ;)
ODPOWIEDZ