Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Zmieniony został Regulamin FAWA.pl. Pojawił się nowy punkt dotyczący Reklamy na FAWA.pl
Proszę o zapoznanie się z nowym regulaminem.

jeszcze raz o podłożu poproszę

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.

ppaula2

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#61

Post autor: ppaula2 » śr maja 05, 2010 11:11 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Oczywiście chodziło mi o firankę.
W krewetkarium mam firankę i dziś wyciągając żabienicę (która momentalnie zajęła mi prawie całe 25l) praie wyciągnęłam z całym podłozem :/
Dlatego też musiałam obcinać korzenie.
W ogólnym nie mam firanki tylko sam żwir. Dziś sadziłam i przesadzałam. Syfku pływało tyle w wodzie co i przy robotach na zwykłym żwirze. Ale dobry filtr załatwia sprawę w kilka minut :)


Artexo
Zapaleniec
Posty: 245
Rejestracja: ndz sty 24, 2010 10:57 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#62

Post autor: Artexo » pt maja 07, 2010 6:50 pm

Ja dziś zalałem swoje akwarium 112 litrów, ale nie dawałem ziemi , dałem jakiś substrat pod żwir, zobaczymy co z tego będzie...


BeoB
Gaduła
Posty: 137
Rejestracja: czw lut 25, 2010 10:39 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#63

Post autor: BeoB » pt maja 07, 2010 7:53 pm

Jaki ?
Pozdrawiam serdecznie


Artexo
Zapaleniec
Posty: 245
Rejestracja: ndz sty 24, 2010 10:57 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#64

Post autor: Artexo » pt maja 07, 2010 9:12 pm

Acti Substrate pro+ aquael

Awatar użytkownika

krasnal
Guru
Posty: 2405
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Telefon: 792940492
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#65

Post autor: krasnal » pt maja 07, 2010 10:39 pm

:x
Ostatnio zmieniony pn lis 29, 2010 9:10 pm przez krasnal, łącznie zmieniany 1 raz.


Artexo
Zapaleniec
Posty: 245
Rejestracja: ndz sty 24, 2010 10:57 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#66

Post autor: Artexo » pt maja 07, 2010 11:09 pm

Mam zamiar nawozić także czymś innym...


Pejot
Gość
Posty: 2
Rejestracja: pn lip 19, 2010 10:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#67

Post autor: Pejot » sob lip 24, 2010 10:28 am

Witam,
Mam to podłoże i nie narzekam. Słyszałem opinie, że potrafi mocno barwić wodę, u mnie jednak po kilku dniach od zalania woda się elegancko wyklarowała.
Akwa ma już 9m-cy i jak do tej pory bez uwag. Rośliny rosną bez problemu. Wszystkie się też przyjęły (blyxa, ludwigia, rotala, eleocharis itd.)

Pozdrowienia,
Pejot

Zapomniałem dodać: nawożenie EasyLife Ferro i CO2 z butli.
Ostatnio zmieniony sob lip 24, 2010 10:30 am przez Pejot, łącznie zmieniany 1 raz.


wolfik
Uczestnik
Posty: 49
Rejestracja: sob maja 29, 2010 11:12 pm
Lokalizacja:
Płeć:
Kontakt:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#68

Post autor: wolfik » sob maja 05, 2012 3:15 pm

Zawsze na początku zaraz po zalaniu w wodzie unosi się lekka mgiełka, ale jak napisał Pejot max po kilku dniach woda się klaruje.
Nie jest to przypadłość tylko tego podłoża, kiepsko wypłukany normalny żwirek potrafi zrobić większy "zamęt" .

Awatar użytkownika

probielany
Zapaleniec
Posty: 339
Rejestracja: pt wrz 21, 2012 8:23 am
Lokalizacja: Pruszków
Na imię mam: Emil
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#69

Post autor: probielany » śr paź 03, 2012 9:50 am

Korzysta ktoś może z dodatku węgla aktywnego do podłoża ? Sporo się naczytałem, ale brak jednoznacznej odpowiedzi czy jest niezbędny aby zminimalizować strefy beztlenowe? W jakich proporcjach powinien być wymieszany z ziemią ?
http://www.emka-serwis.pl

375 - BW
Więcej na razie nie będzie !

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#70

Post autor: jgoluch » śr gru 19, 2012 8:46 am

Słuchajcie, w niedalekiej przyszłości (jeszcze przed świętami lub zaraz po Nowym Roku),
będę zamieniał swoje akwarium z 54l na 72l.
Generalnie oprócz samego szkła chciałbym zmienić podłoże.
Obecnie mam żwir bazaltowy 5-10mm ok 15kg.
Zakupione już mam 20kg piasku bazaltowego w granulacji 0,5-1mm.
Zdaję sobie sprawę, że nie posiadając CO2 i lejąc bardzo małe ilości nawozu (1x na tydzień ok 5mm),
moje rośliny nie będą tryskały energią, blaskiem, przyrostem etc.
Dlatego też kieruje pytanie do Was.
Wykluczając drogie substraty pod piasek, czy warto zastosować ziemię ogrodową?
Jeżeli tak, to jaką i w jakiej ilości byłoby to najodpowiedniej.
A może w ogóle dać tylko sam piasek?
Obecnie rośliny jako tako rozrastają się.
Będę też chciał zmienić oświetlenie z 1x15W na np 2x15 czy 2x18W.
Tylko tu też mam problem.
Jakie świetlówki wejdą mi w obudowę 60cm? T5, T8? czy to będą 18W a może inne?
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4962
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#71

Post autor: sum » śr gru 19, 2012 1:55 pm

jgoluch pisze:Jakie świetlówki wejdą mi w obudowę 60cm?
Tyle jest miejsca na świetlówkę czy to długość pokrywy?Przy pokrywach typu wydmuszka nie jest to jednoznaczne.
Jak zmierzysz ile masz miejsca na świetlówkę łatwo dobierzesz odpowiednią :arrow: http://www.zoolight.pl/pol_m_Swietlowki ... m-176.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#72

Post autor: jgoluch » śr gru 19, 2012 2:25 pm

To jest niestety szerokosc pokrywy.
Faktycznego miejsca niestety tylko 56-57cm.
Musze to dokladnie.zmierzyc.
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4962
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#73

Post autor: sum » śr gru 19, 2012 2:53 pm

Czyli do wyboru masz T8/15W(długość 44cm) lub T5/24W o długości T8(długość 44cm),ewentualnie jak się zmieści standardowe T5/24W(długość 55cm).
Przy wyborze pamiętaj jeszcze o miejscu na oprawki :)
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

krasnal
Guru
Posty: 2405
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Telefon: 792940492
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#74

Post autor: krasnal » czw gru 20, 2012 12:15 am

sum pisze:standardowe T5/24W(długość 55cm).
.... pamiętaj jeszcze o miejscu na oprawki
=57 cm

-- 20 gru 2012, o 22:48 --

Nie będę edytował ( :roll: samo się edneło)
jgoluch, chyba tego nie czyta ale
Jak zakupisz coś takiego (nie pytaj gdzie bo nie wiem :razz: )
P201212_22.420001.JPG
to spokojnie T5 24W zmieszcza się pod twoją pokrywą :-P


eMadame
Uczestnik
Posty: 24
Rejestracja: pn lip 04, 2011 4:35 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#75

Post autor: eMadame » czw mar 21, 2013 7:00 pm

Ja też niedługo startuję z akwarium w stylu LT czyli z ziemią ogrodową. Mam akwarium 60l wymiary 60x30x36. Z tego co się już zorientowałam to powinnam mieć jakieś 2 cm ziemi i na to około 3-4 cm żwiru z przodu i może 5 z tyłu. Z tego co tu piszecie wynika, że siatka pomiędzy podłożami nie jest potrzebna. Teraz mam jakiś biało- czarno - szarawy żwir, ale planuje wymienić cały na czarny żwirek bazaltowy. Dobre plany?
Słyszałam też, że przy takim akwarium na początku trzeba skrócić czas oświetlania. Czy też tak robiliście?

Awatar użytkownika

Autor
Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#76

Post autor: Bożena » czw mar 21, 2013 7:25 pm

Nie.
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)

Awatar użytkownika

zamson
Uczestnik
Posty: 43
Rejestracja: śr mar 13, 2013 9:17 pm
Lokalizacja: Mokotów
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#77

Post autor: zamson » czw mar 21, 2013 7:51 pm

EMadame nie boisz się że będziesz miała herbatkę w zbiorniku?
Baniak 30L
6x Gupik Endlera
15x Red Cherry


eMadame
Uczestnik
Posty: 24
Rejestracja: pn lip 04, 2011 4:35 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#78

Post autor: eMadame » czw mar 21, 2013 8:03 pm

Bożena pisze:Nie.
nie - niedobre plany czy nie - nie skracałaś oświetlenia?
zamson pisze:EMadame nie boisz się że będziesz miała herbatkę w zbiorniku?
herbatka dobra jest, tak tu czytałam bynajmniej :-D

Awatar użytkownika

Autor
Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#79

Post autor: Bożena » czw mar 21, 2013 9:05 pm

Nie skracałam. :) Nawet nie wiedziałam o takiej opcji.
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)


eMadame
Uczestnik
Posty: 24
Rejestracja: pn lip 04, 2011 4:35 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#80

Post autor: eMadame » czw mar 21, 2013 9:10 pm

A czy takie proporcje żwiru będą odpowiednie? Wybaczcie, ale chcę się upewnić. :)

Awatar użytkownika

Autor
Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#81

Post autor: Bożena » czw mar 21, 2013 9:19 pm

Nie ma co wybaczać :)
Na początku tego postu masz dużo pytań i odpowiedzi


tu wyliczysz proporcje:
http://pomoce.akwahobby.com/kalk_podloza.php" onclick="window.open(this.href);return false;
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)


owczarek
Gość
Posty: 4
Rejestracja: wt gru 03, 2013 4:23 pm
Lokalizacja: Kraków

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#82

Post autor: owczarek » śr gru 04, 2013 10:20 am

Dobra i przydatna rada, dzieki


patryk103
Zapaleniec
Posty: 214
Rejestracja: czw sty 02, 2014 10:32 pm
Lokalizacja: Środa Wielkopolska
Na imię mam: Patryk
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#83

Post autor: patryk103 » pt sty 03, 2014 6:37 pm

Ja w sprawie podloza. jaka ta ziemie nalezy uzyc do tego podloza i jakie dodatki tak by bylo tanie i skuteczne. wystarczy sama ziemia do kwiatow ze sklepu ogrodniczego z dodatkiem ziemi z podworka??
[112l] W kierunku mcharium

Awatar użytkownika

Stefan
Zapaleniec
Posty: 305
Rejestracja: czw lis 24, 2011 8:50 pm
Telefon: Nokia 8210
Lokalizacja: Stary Mokotów
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#84

Post autor: Stefan » pt sty 03, 2014 8:22 pm

Nie. Ziemia z podwórka się nie nadaje. Potrzebny Ci substrat w handlu występuje jako „Ziemia uniwersalna do kwiatów”. Jej skład to przede wszystkim torf i bardzo niewiele piasku. Czasem zdarza się dodatek nawozu NPK, ale wtedy jego zawartość jest symboliczna i nie ma dla nas znaczenia. Warstwa ziemi na dnie akwarium nie może być zbyt gruba ponieważ w początkowej fazie po zalaniu wodą, azot będzie się niej zbyt intensywnie wydzielał powodując niepokojące bąble. W swoim akwarium dałem z przodu 1 cm a z tyłu 2 cm warstwę.
Żwirek którym przykrywa się ziemię musi być drobniejszy niż zwykle się stosuje. Najlepiej o gradacji 1-2 mm, tak by odizolować ziemię.
Ziemi nie stosuje się ze względu na niski koszt ale ze względu na jej cudowną właściwość stabilizacji parametrów wody. Akwarium na ziemi wybacza sporo błędów nawożenia lub jego całkowity brak.

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4962
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#85

Post autor: sum » pt sty 03, 2014 8:54 pm

Stefan pisze: ...lub jego całkowity brak
Do czasu...
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Stefan
Zapaleniec
Posty: 305
Rejestracja: czw lis 24, 2011 8:50 pm
Telefon: Nokia 8210
Lokalizacja: Stary Mokotów
Płeć:

Re: Jeszcze raz o podłożu poproszę

#86

Post autor: Stefan » pt sty 03, 2014 9:11 pm

sum pisze:
Stefan pisze: ...lub jego całkowity brak
Do czasu...
To prawda. Przy świetle 0.5 W/l lub więcej, przy dodatkowym nawożeniu dwutlenkiem węgla i cotygodniowych podmianach, podaż substancji odżywczych z samej ziemi i z odchodów ryb nie pokryje potrzeb roślin.


patryk103
Zapaleniec
Posty: 214
Rejestracja: czw sty 02, 2014 10:32 pm
Lokalizacja: Środa Wielkopolska
Na imię mam: Patryk
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#87

Post autor: patryk103 » pt sty 03, 2014 9:58 pm

Ja w domu mam ziemie kwiatowo-balkonowa a jej zawartosc to torf niski i wyski (nie zabardzo wiem co to znaczy) wystarczy cos takiego zamiast ziemi uniwersalnej
[112l] W kierunku mcharium

Awatar użytkownika

Stefan
Zapaleniec
Posty: 305
Rejestracja: czw lis 24, 2011 8:50 pm
Telefon: Nokia 8210
Lokalizacja: Stary Mokotów
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#88

Post autor: Stefan » pt sty 03, 2014 10:13 pm

To jest to o czym pisałem tylko jeszcze inaczej nazwane. Podstawowym składnikiem tej "ziemi" jest mieszanka torfów.
Poczytaj jeszcze tu:
viewtopic.php?f=53&t=15808&p=124076&hilit=ziemi#p124076" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=19&t=12814&p=107595&hilit=ziemi#p107595" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=19&t=15984&p=125568&hilit=ziemi#p125568" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

dune
Fanatyk
Posty: 1250
Rejestracja: śr lip 08, 2009 11:54 am
Lokalizacja: ...
Na imię mam: Pilar
Płeć:

Re: Jeszcze raz o podłożu poproszę

#89

Post autor: dune » pt sty 03, 2014 11:16 pm

patryk103 pisze:Ja w domu mam ziemie kwiatowo-balkonowa a jej zawartosc to torf niski i wyski (nie zabardzo wiem co to znaczy) wystarczy cos takiego zamiast ziemi uniwersalnej
w skrócie torf wysoki jest kwaśny 3-4 ph
a niski obojętny do zasadowego nawet powyzej 7ph
kwaśny torf sypie sie sie pod rosliny
wymagające zakwaszania gleby
iglaki, wrzosowate, rododendrony, azalie
torf obojętny odkwasza glebę
czasami w sprzedaży jest torf wysoki odkwaszony wapnem
ziemia o której piszesz jest po prostu uniwersalna.
...tak mi się wydaje...


patryk103
Zapaleniec
Posty: 214
Rejestracja: czw sty 02, 2014 10:32 pm
Lokalizacja: Środa Wielkopolska
Na imię mam: Patryk
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#90

Post autor: patryk103 » pt sty 03, 2014 11:22 pm

Aha ok dzieki wszystkim

-- So sty 04, 2014 12:22 am --

Jeszcze jedno pytanie dodac cos do tego torfu czy moge taki bez dodatkow wsypac pod rosliny
[112l] W kierunku mcharium

Awatar użytkownika

Stefan
Zapaleniec
Posty: 305
Rejestracja: czw lis 24, 2011 8:50 pm
Telefon: Nokia 8210
Lokalizacja: Stary Mokotów
Płeć:

Jeszcze raz o podłożu poproszę

#91

Post autor: Stefan » sob sty 04, 2014 12:46 am

Niektórzy dają glinę zawierającą żelazo i dodatkowe mikroelementy. Ja na samo dno dałem cienką warstwę glinki którą dostałem od Ucznia. Możesz na sam spód dać np. koncentrat florapol, wspomniany w poniższym wątku.
viewtopic.php?f=38&t=21405&p=164548&hil ... ol#p164548" onclick="window.open(this.href);return false;
Zmieszaj florapol z niewielką ilością (np. z trzema szklankami „ziemi”) i ułóż na sam spód, a na to „ziemię” i na to drobny żwirek lub gruby piasek. Przy samych szybach tego żyznego podkładu się nie daje. Każdą warstwę wyrównywałem i ugniatałem linijką.
Trzeba pamiętać, że w takim akwarium, jeśli chcesz przenieść roślinkę w inne miejsce, to nie wyciąga się jej ale ucina się korzenie (np. nożyczkami) najniżej jak się da i sadzi się ją w nowym miejscu. Stare korzenie zostawia się w podłożu.
Jeśli boisz się, że ziemia kwiatowo-balkonowa będzie brudzić Ci wodę w akwarium to nasyp jej trochę do szklanki, dopełnij wodą i zobacz co będzie.
Ostatnio zmieniony pt lut 14, 2014 10:24 am przez Stefan, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości