Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

jeszcze raz o podłożu poproszę

Jeśli chcesz porozmawiać o akwarium i jego mieszkańcach, powymieniać się doświadczeniami, opisać swoje przygody, PISZ! Wszystko o akwarystyce.
Awatar użytkownika

Autor
Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#31

Post autor: Bożena » pt kwie 30, 2010 11:00 am

Ostatni post z poprzedniej strony:

Fajnie sfra dzięki
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)


Misquamacus
Guru
Posty: 2040
Rejestracja: sob wrz 27, 2008 10:28 am
Lokalizacja: Warszawa Wola
Na imię mam: Kuba
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#32

Post autor: Misquamacus » pt kwie 30, 2010 2:51 pm

Ja mam kilka akwarii w stylu Low Tech.
Na ziemi mam zarówno bazalt jak i kwarc, a także czarny piasek ;)
Na prawdę znaczenia to nie ma, ostatecznie jak bardzo przeszkadzać Ci będzie odrobina osadu przy przedniej szybie to możesz linijką lub ekierką "odchylać" warstwę żwirku i ściągnąć przy jakiejś podmiance ;)
Największy (126) mój LT pracuje już bez przerwy ok. 4lata na tej samej ziemii (tylko podłoże się zmieniało :wink: ,ale ziemia cały czas ta sama) i jest bardzo stabilny, rośliny rosną na bardzo zadowalającym poziomie.
Ja podmianki robię co miesiąc-dwa, % zależą od tego kiedy była ostatnia ;)
Ja polecam :smile:
Ostatnio zmieniony pt kwie 30, 2010 2:53 pm przez Misquamacus, łącznie zmieniany 1 raz.
112l + 30l reaktywacja


Qter
Bywalec
Posty: 92
Rejestracja: pt kwie 16, 2010 3:15 pm
Lokalizacja:
Płeć:
Kontakt:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#33

Post autor: Qter » pt kwie 30, 2010 2:52 pm

matka siedzi z tyłu pisze:Co dwa miesiące Można i rzadziej, ale nerwowo nie wytrzymuję
Glonów bywają, ale w minimalnych ilościach
mam pytanka:

-jak dużo światła w zbiorniku masz?
- czy nawozisz czymś czy bazujesz tylko na składnikach w ziemi ?

PZDR

Qter
Ostatnio zmieniony pt kwie 30, 2010 2:53 pm przez Qter, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

matka siedzi z tyłu
Miszcz
Posty: 3549
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 11:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:
Kontakt:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#34

Post autor: matka siedzi z tyłu » pt kwie 30, 2010 3:27 pm

Mam w jednym akwarium 0,5W/l, w drugim ok. 0,7W/l, w trzecim 0,4W/l, nigdzie niczym nie nawożę.
-Mieliście zamiar z zimną krwią strzelać do tych ludzi?
-Nie, sir. Tylko ostrzegawczy strzał w głowę, sir.


ppaula2

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#35

Post autor: ppaula2 » pt kwie 30, 2010 3:27 pm

A ja dziś właśnie czarny bazalt zmieniłam na drobny żwitek.
I powiem wam, że bardziej mi się podoba bo akwarium mi rozjaśniało :)

Awatar użytkownika

matka siedzi z tyłu
Miszcz
Posty: 3549
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 11:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:
Kontakt:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#36

Post autor: matka siedzi z tyłu » pt kwie 30, 2010 3:29 pm

Ppaula2, bez obrazy, ale jak Ty tak w kółko będziesz zmieniać podłoża w akwariach, to one sie nigdy porządnie nie ustabilizują.
-Mieliście zamiar z zimną krwią strzelać do tych ludzi?
-Nie, sir. Tylko ostrzegawczy strzał w głowę, sir.

Awatar użytkownika

Autor
Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#37

Post autor: Bożena » pt kwie 30, 2010 5:08 pm

no to jak widać nie chwali LT tylko ten co go nie ma :grin: Czarny żwirek kupiony. Będę musiała popracować żeby jak najbardziej go zasłonić, ale skoro ma być plaża to musi byc :x zaraz idę na działkę po dobrą ziemię bez żadnych dodatków a jutro do dzieła z 60-tką. Jak mi się to sprawdzi to 126 będzie następne.
Dzięki za podpowiedzi, a jakby jeszcze było coś o czym nie wiem to piszcie proszę
Ostatnio zmieniony pt kwie 30, 2010 5:08 pm przez Bożena, łącznie zmieniany 1 raz.
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)


ppaula2

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#38

Post autor: ppaula2 » pt kwie 30, 2010 6:54 pm

matka siedzi z tyłu, ale w 96l nie zmieniałam nic od początku. Kupiłam akwa z bazaltem i tak funkcjonuje od stycznia.
A, że rośliny mi marniały to zmieniłam podłoże.
Wcześniej to robiłam podłoże w 25l (krewetkarium) na próbę. Rośliny ruszyły jak z bicza strzelił to postanowiłam w dużym zmienić :)

Awatar użytkownika

Autor
Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#39

Post autor: Bożena » sob maja 01, 2010 8:13 pm

1 dzień po zalaniu mojego pierwszego LT :viva:

Obrazek

Obrazek
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)


ppaula2

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#40

Post autor: ppaula2 » sob maja 01, 2010 9:38 pm

Super :)
Moje też od wczoraj funkcjonuje na ziemi.
Na dniach wstawię fotki.

Awatar użytkownika

Autor
Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#41

Post autor: Bożena » sob maja 01, 2010 9:42 pm

Ja na razie tylko z telfonu, ale jak córka zrobi aparatem to wstawię lepsze :lol: No i przede wszystkim jak już roślinki ruszą.
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)


Artexo
Zapaleniec
Posty: 245
Rejestracja: ndz sty 24, 2010 10:57 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#42

Post autor: Artexo » śr maja 05, 2010 8:59 pm

Ale to normalna zwykła ziemia do kwiatków? Aha i ile muszę jej mieć na powierzchni 80x30? I ile kilo żwirku kupić mniej więcej?

Awatar użytkownika

dune
Fanatyk
Posty: 1250
Rejestracja: śr lip 08, 2009 11:54 am
Lokalizacja: ...
Na imię mam: Pilar
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#43

Post autor: dune » śr maja 05, 2010 9:16 pm

Czytam sobie o tej ziemi pod żwirkiem....rozumiem ze dna sie nie odmula
ale jak trzeba roslinkę wyjąć, to jak to sie dzieje?
...tak mi się wydaje...

Awatar użytkownika

Autor
Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#44

Post autor: Bożena » śr maja 05, 2010 9:19 pm

Naprawdę trudno mi powiedzieć ile czego bylo, bo mieszalam ziemię gliniano-torfową z działki z taką zwykłą kupioną w markecie. Kiedyś czytalam, że podloża powinno być ok 20% pojemności, ale przy ziemii na pewno trochę więcej. Poszperaj jeszcze w necie, może znajdziesz więcej informacji, bo ja wlaściwie to na na oko robiłam.
sfra dal taką podpowiedź
http://pomoce.akwahobby.com/kalk_podloza.php
przelicz sobie :)
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)

Awatar użytkownika

Autor
Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#45

Post autor: Bożena » śr maja 05, 2010 9:22 pm

dune no właśnie podobno nic :grin: Jeśli to roślinka malo ukorzeniona to -już sama sprawdzilam, nic sienie dziejee, bo ziemia opada na dno. A takie, ktore mają mocne korzenie ucina się a korzenie zostawia jako nawóz.
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)


ppaula2

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#46

Post autor: ppaula2 » śr maja 05, 2010 9:30 pm

Dziś wyciągając swoją żabienicę z krewetkarium przekonałam się, że NIE WOLNO ziemi niczym przyrywać.
Musiałam obcinać korzenie.
A wyciąganie bez przykrycia nie ma problemu.

Awatar użytkownika

Autor
Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#47

Post autor: Bożena » śr maja 05, 2010 9:37 pm

to przykrylas? mowilaś że nie będziesz oddzielać?
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)

Awatar użytkownika

dune
Fanatyk
Posty: 1250
Rejestracja: śr lip 08, 2009 11:54 am
Lokalizacja: ...
Na imię mam: Pilar
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#48

Post autor: dune » śr maja 05, 2010 9:42 pm

No takiej kryptokoryny to sie faktycznie często nie wyciąga, zreszta ona ma takie korzeniska jak dąb Bartek ;) kazde podloze zrujnuje, a rogatka juz dawno przestalam sadzic...kłade na wierzchu i obciążam kamieniem :)

Bożenka ale jak utniesz korzenie to juz kiepsko z przesadzaniem chyba :roll:

ppaula jak to - niczym ziemi nie zakrywac? I jak to funkcjonuje, nie umosi sie wszystko w wodzie jak sie np zbrojnik spłoszy?
...tak mi się wydaje...

Awatar użytkownika

Autor
Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#49

Post autor: Bożena » śr maja 05, 2010 9:48 pm

no tak, raczej myślalm o korzeniach takich jak ma np Limnophila. Kryptokorynkę też da się przesadzić. Moje akwa ma kilka dni i już musialam przesadzać, bo plan się nie sprawdzil.
:-( Co prawda jeszcze nie były mocno ukorzenione, ale sama bylam zdziwiona że ziemia wcale nie wypływa i nie brudzi wody :)
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)

Awatar użytkownika

Autor
Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#50

Post autor: Bożena » śr maja 05, 2010 9:52 pm

a jak się zbrojnik spłoszy to mi tylko plaże "brudzi" czarnym żwirkiem. Nic poza tym, a ja też nie odzielalam ziemi od żwirku żadną siatką. Oj duneTy chyba myślalaś, że to tylko ziemia i nic więcej.....
Ostatnio zmieniony śr maja 05, 2010 9:53 pm przez Bożena, łącznie zmieniany 1 raz.
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)

Awatar użytkownika

dune
Fanatyk
Posty: 1250
Rejestracja: śr lip 08, 2009 11:54 am
Lokalizacja: ...
Na imię mam: Pilar
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#51

Post autor: dune » śr maja 05, 2010 9:56 pm

Bożenka po kilku dniach...no to moze, ale ja restartowałam roczne akwarium, no mówie Ci korzenie jak Bartek. Ale faktycznie jak nawet tuż po wsadzeniu wywloklaś i sie ziemia nie ujawnila w toni, hmmm nie przypuszczalabym...Ja mam teraz tak wkurzające podloze w dwoch akwariach ze tylko patrze jakby toto zmienic...

Nie, ja to myslalam ze to jest warstwa "żywej" ziemi (ew z torfem) nakryta żwirem zeby ziemia nie fruwala w wodzie :) o tak myslałam :)
Ostatnio zmieniony śr maja 05, 2010 9:58 pm przez dune, łącznie zmieniany 1 raz.
...tak mi się wydaje...

Awatar użytkownika

matka siedzi z tyłu
Miszcz
Posty: 3549
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 11:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:
Kontakt:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#52

Post autor: matka siedzi z tyłu » śr maja 05, 2010 10:01 pm

dune pisze:ppaula jak to - niczym ziemi nie zakrywac? I jak to funkcjonuje, nie umosi sie wszystko w wodzie jak sie np zbrojnik spłoszy?
Chyba chodziło o "przykrywanie" jakąś firanką czy moskitierą w celu oddzielenia od żwiru na wierzchu. Nie wyobrażam sobie raczej samej ziemi niczym nie przykrytej.
-Mieliście zamiar z zimną krwią strzelać do tych ludzi?
-Nie, sir. Tylko ostrzegawczy strzał w głowę, sir.

Awatar użytkownika

Autor
Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#53

Post autor: Bożena » śr maja 05, 2010 10:04 pm

no , ale wiesz restart to restart. Muszą byc konsekwencje wyciągania roślinki po roku z kazdego rodzaju podłoża. Też wyciagalam kiedyś kryptokorynkę -znam to :lol:
Faktem jest co powiedziała mi mszt-ziemia ma tendencje do opadania na dno .
Ja mialam juz kilka rożnych i w zasadzie każde trzeba było restartować . Ale z tego co czytalam o podłożu na ziemii to chyba jest najmniej absorbujące. Nioo na pewno nie przy plaży, ale zrobiłam sobie patencik i mam nadzieję że się sprawdzi. Wtedy i bez restartu będzie czysta plaża :grin:
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)

Awatar użytkownika

Autor
Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#54

Post autor: Bożena » śr maja 05, 2010 10:08 pm

matka siedzi z tyłunie odzielałam. Wtedy faktycznie nie mialabym już zadnego pola do manewru. Korzenie zaplątane w jakąś siatkę nie dałyby się wyciągnąć.Ale jak na moje 5 dni doświadczenia uważam że naprawdę warto. :grin:
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)

Awatar użytkownika

matka siedzi z tyłu
Miszcz
Posty: 3549
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 11:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:
Kontakt:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#55

Post autor: matka siedzi z tyłu » śr maja 05, 2010 10:10 pm

Ale że co warto?
-Mieliście zamiar z zimną krwią strzelać do tych ludzi?
-Nie, sir. Tylko ostrzegawczy strzał w głowę, sir.

Awatar użytkownika

Autor
Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#56

Post autor: Bożena » śr maja 05, 2010 10:12 pm

dać podłoże na ziemii. Woda czyściutka, roślinki zaadoptowały się szybciej niż poprzednio na żwirku i zanosi się na mniej pracy :)
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)

Awatar użytkownika

dune
Fanatyk
Posty: 1250
Rejestracja: śr lip 08, 2009 11:54 am
Lokalizacja: ...
Na imię mam: Pilar
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#57

Post autor: dune » śr maja 05, 2010 10:14 pm

matka siedzi z tyłu pisze:
dune pisze:ppaula jak to - niczym ziemi nie zakrywac? I jak to funkcjonuje, nie umosi sie wszystko w wodzie jak sie np zbrojnik spłoszy?
Chyba chodziło o "przykrywanie" jakąś firanką czy moskitierą w celu oddzielenia od żwiru na wierzchu. Nie wyobrażam sobie raczej samej ziemi niczym nie przykrytej.
To jak w tym sadzic? Dziury w moskitierze robic, czy sadzic w samym zwirku?
Musz sie zainteresowac tematem, bo skoro sie nie odmula to jest to ciekawe.
A czy trudne w realizacji?
...tak mi się wydaje...

Awatar użytkownika

Autor
Bożena
Maniak
Posty: 858
Rejestracja: pn lut 23, 2009 9:09 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#58

Post autor: Bożena » śr maja 05, 2010 10:17 pm

myślalam że trudne, dopóki się nie wzielam za to :grin:
126l+60l+28l+ 25
( i dorywczo 700+160+120+80)

Awatar użytkownika

matka siedzi z tyłu
Miszcz
Posty: 3549
Rejestracja: ndz lis 16, 2008 11:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:
Kontakt:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#59

Post autor: matka siedzi z tyłu » śr maja 05, 2010 10:47 pm

dune pisze:To jak w tym sadzic? Dziury w moskitierze robic, czy sadzic w samym zwirku?
Ja żadnych firanek nie używam, ale wyobrażam sobie, że po prostu wsadza się w żwirek, a korzenie same sobie znajdą drogę głębiej.
dune pisze:A czy trudne w realizacji?
Bożena pisze:myślalam że trudne, dopóki się nie wzielam za to
Dokładnie tak samo myślałam za pierwszym razem. A teraz już ma 3 takie.
-Mieliście zamiar z zimną krwią strzelać do tych ludzi?
-Nie, sir. Tylko ostrzegawczy strzał w głowę, sir.

Awatar użytkownika

dune
Fanatyk
Posty: 1250
Rejestracja: śr lip 08, 2009 11:54 am
Lokalizacja: ...
Na imię mam: Pilar
Płeć:

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#60

Post autor: dune » śr maja 05, 2010 10:57 pm

no to dobra, przekonałyscie mnie :) jutro sobie doczytam strone techniczną i to nowe długie akwarium tez se na ziemi zrobię, szczerze powiem dzwiganie wiader z woda juz mocno zmęczylo moj kręgoslup....akwarium w łazience mam tylko jedno...
Ostatnio zmieniony śr maja 05, 2010 10:58 pm przez dune, łącznie zmieniany 1 raz.
...tak mi się wydaje...


ppaula2

Re: jeszcze raz o podłożu poproszę

#61

Post autor: ppaula2 » śr maja 05, 2010 11:11 pm

Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Oczywiście chodziło mi o firankę.
W krewetkarium mam firankę i dziś wyciągając żabienicę (która momentalnie zajęła mi prawie całe 25l) praie wyciągnęłam z całym podłozem :/
Dlatego też musiałam obcinać korzenie.
W ogólnym nie mam firanki tylko sam żwir. Dziś sadziłam i przesadzałam. Syfku pływało tyle w wodzie co i przy robotach na zwykłym żwirze. Ale dobry filtr załatwia sprawę w kilka minut :)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości