Ziemiojad ma ziemiojady.
-
- Guru
Ziemiojad ma ziemiojady.
Witam wszystkich. Wracam. A to będzie nowy mój wątek na forum.
Ostrzeżenie od lekarza lub farmaceuty:
Ten wątek może zawierać niektóre lub wszystkie z poniższych:
brudne szkło, okropne pisanie na klawiaturze, naprawdę nudne ryby, jakieś glony, , stosy gnijących kup, naprawdę złe zdjęcia, bełkot , nieistniejący aquascaping, kompletne lekceważenie wszelkich udzielonych rad.
Brak komentarzy nie przestraszy mnie.
Czytaj dalej na własne ryzyko!
Ostrzeżenie od lekarza lub farmaceuty:
Ten wątek może zawierać niektóre lub wszystkie z poniższych:
brudne szkło, okropne pisanie na klawiaturze, naprawdę nudne ryby, jakieś glony, , stosy gnijących kup, naprawdę złe zdjęcia, bełkot , nieistniejący aquascaping, kompletne lekceważenie wszelkich udzielonych rad.
Brak komentarzy nie przestraszy mnie.
Czytaj dalej na własne ryzyko!
Piszę co myślę...
-
- Zapaleniec
Ziemiojad ma ziemiojady.
I to jest wreszcie na prawdę dobra wiadomość !
-
- Zapaleniec
- Na imię mam: Aga
Ziemiojad ma ziemiojady.
Ziemiojad
Dawaj zdjęcia a nie zanudzaj pisaniem, zobaczymy czy jest na co pomarudzić
P.S. Gratuluję nowego projektu:)
Dawaj zdjęcia a nie zanudzaj pisaniem, zobaczymy czy jest na co pomarudzić
P.S. Gratuluję nowego projektu:)
-
- Guru
Ziemiojad ma ziemiojady.
Niestety większość w wątku będzie polegać na zanudzaniu pisaniem.
Piszę co myślę...
-
- Zapaleniec
Ziemiojad ma ziemiojady.
Agagin
No widzisz,i już mogę ponarzekać;)
No to opowiadaj co tam masz ciekawego.
No widzisz,i już mogę ponarzekać;)
No to opowiadaj co tam masz ciekawego.
-
- Moderator
- Na imię mam: Daniel
Ziemiojad ma ziemiojady.
Nie ma mowy, że te ryby są nudne
-
- Guru
-
- Guru
Ziemiojad ma ziemiojady.
Przeszukałem cały internet w sprawie tych ryb. Jest mnóstwo różnych sprzecznych opinii na ich temat.
Szczególnie mieszają na angielsko języcznych. Jest napisane, że są spokojne, i że są agresywne. Jedni sugerują , że są łatwe w karmieniu i utrzymaniu, inni, że wręcz przeciwnie.
Są opinie, że wogóle nie kopią dołów i nie przesiewaja piasku jak ziemiojady.
No i ostatni pogląd dość powszechny, że będą się zabijać nawzajem, aż zostanie najsilniejszy samiec. Przeczytałem, że lepiej trzymać tylko parę, inni zalecają trzymać je w grupie.
Mowa o Acarichthys heckelii.( nie do końca jestem przekonany czy naprawdę należą do ziemiojadow.).
Dlatego je kupiłem. Zobaczyć o co w nich chodzi.
Szczególnie mieszają na angielsko języcznych. Jest napisane, że są spokojne, i że są agresywne. Jedni sugerują , że są łatwe w karmieniu i utrzymaniu, inni, że wręcz przeciwnie.
Są opinie, że wogóle nie kopią dołów i nie przesiewaja piasku jak ziemiojady.
No i ostatni pogląd dość powszechny, że będą się zabijać nawzajem, aż zostanie najsilniejszy samiec. Przeczytałem, że lepiej trzymać tylko parę, inni zalecają trzymać je w grupie.
Mowa o Acarichthys heckelii.( nie do końca jestem przekonany czy naprawdę należą do ziemiojadow.).
Dlatego je kupiłem. Zobaczyć o co w nich chodzi.
Piszę co myślę...
-
- Zapaleniec
Ziemiojad ma ziemiojady.
Ziemiojad
Kupiłeś 3 sztuki jeśli dobrze kojarzę?czy to nie te,o których pisałeś? jeśli w tym są dwa samce to się niedługo przekonasz,czy się pozabijają:)
Kupiłeś 3 sztuki jeśli dobrze kojarzę?czy to nie te,o których pisałeś? jeśli w tym są dwa samce to się niedługo przekonasz,czy się pozabijają:)
-
- Guru
Ziemiojad ma ziemiojady.
Agagin
Kupilem 5 sztuk Acarichthys heckelii Albino Red.
Rosły sobie spokojnie. A kiedy miały jakieś 10cm zaczęły się dobierać w pary. A jak się już dobrała para - jak to pielęgnice. - zdominowała 3 pozostałe ryby do tego stopnia, że para miała całe akwarium, a 3 siedziały w kącie. Odłowiłem.
Kupilem 5 sztuk Acarichthys heckelii Albino Red.
Rosły sobie spokojnie. A kiedy miały jakieś 10cm zaczęły się dobierać w pary. A jak się już dobrała para - jak to pielęgnice. - zdominowała 3 pozostałe ryby do tego stopnia, że para miała całe akwarium, a 3 siedziały w kącie. Odłowiłem.
Piszę co myślę...
-
- Guru
Ziemiojad ma ziemiojady.
Zostala para, która zaczęła kopać dziury do dna akwarium. Wszędzie.
To wsadziłem do akwarium rurę. Taką z PCV.
Zgodnie z informacjami, że ryby składają ikrę w opuszczonych grotach w piasku wykopanych wcześniej przez wielkie sumy ( nie wiadomo dlaczego w Polsce nazwane bez sensu glonojadami, skoro większość glonów nie rusza ).
To wsadziłem do akwarium rurę. Taką z PCV.
Zgodnie z informacjami, że ryby składają ikrę w opuszczonych grotach w piasku wykopanych wcześniej przez wielkie sumy ( nie wiadomo dlaczego w Polsce nazwane bez sensu glonojadami, skoro większość glonów nie rusza ).
Piszę co myślę...
-
- Guru
Ziemiojad ma ziemiojady.
Witam w moim szalenie nie popularnym wątku. Oto dalsza część historii.
Samica wręcz pokochała rurę. Siedziała w niej całymi dniami. Wsypywalem jej tam piasek, a ona go wyciągała na wierzch. Wszystko się fajnie zapowiadało, ale samiec miał własne plany.
Po prostu nienawidził rury. Nie chciał do niej wpłynąć. Wrzucałem na końcu żywe robaki tylko do rury. Oportunista, nie i koniec.
Az wreszcie pewnego dnia skusił się i wpłynął.
Siedziały tam długo
Samica wręcz pokochała rurę. Siedziała w niej całymi dniami. Wsypywalem jej tam piasek, a ona go wyciągała na wierzch. Wszystko się fajnie zapowiadało, ale samiec miał własne plany.
Po prostu nienawidził rury. Nie chciał do niej wpłynąć. Wrzucałem na końcu żywe robaki tylko do rury. Oportunista, nie i koniec.
Az wreszcie pewnego dnia skusił się i wpłynął.
Siedziały tam długo
Piszę co myślę...
-
- Gaduła
-
- Guru
Ziemiojad ma ziemiojady.
Mówię, nareszcie. Sukces.
A tu figa. Ryby sobie jaja zrobiły, ale nie takie rybne. Rura pusta
Podejrzewam, że samiec mógł być jeszcze niedojrzały. I niestety zawaliłem sprawę wody. Była zbyt twarda. I zbyt blisko pH7. Po prostu nie mogłem wtedy zejść z twardościami w dół.
Piszę co myślę...
-
- Guru
Ziemiojad ma ziemiojady.
Bardzo słabe zdjęcie samca o którym mowa. I kawałek ssmicy
Piszę co myślę...
-
- Gaduła
Ziemiojad ma ziemiojady.
Nigdy nie miałem ziemiojadów, ale ogromnie podobają mi się te ryby. Przymierzam się do Red Head Tapajos od dłuższego czasu, ale wciąż mam dylemat czy 240 litrów to nie będzie dla nich za mało (myślę o grupie 4-5 sztuk)?
Widocznie randka w rurze się nie powiodła, ale pierwsze śliwki robaczywki jak to mawiają Moje skalary też zjadły swoje trzy pierwsze ikry zanim nauczyły się jak być rodzicami. Dziś opiekują się nią wzorowo
-
- Guru
Ziemiojad ma ziemiojady.
To najmniejsze ziemiojady. I taka prawidzwe w swoim zachowaniu ziemiojadowym. Trochę kopią. Ale opiekują się świetnie maluchami. Będziesz zadowolony. Tylko poszukaj dobrze, nie bierz byle po taniości. Popatrz jak możesz na rodziców młodych ryb.
No i te ryby potrzebują wysokich temperatur, i nieskazitelnej czystej wody. Inaczej dziury w głowie murowane.
Piszę co myślę...
-
- Guru
-
- Gaduła
Ziemiojad ma ziemiojady.
Zanim kupię jakąkolwiek rybę zawsze starannie ją oglądam. Nie chcę narobić sobie bałaganu w akwarium przez nieprzemyślany zakup Poszperałam trochę w internecie i udało mi się znaleźć namiary na dwóch hodowców RHT. Jakość ich ryb (mówiąc delikatnie) mnie nie powaliła. U pierwszego młode były dziwnie apatyczne i wychudzone - wyglądały na niedożywione. U drugiego było nieco lepiej, ale zauważyłem, że część ryb ma niepokojąco wyglądające odchody i obawiałem się, że są zapasożycone, więc sobie odpuściłem. I dalej szukam. Może w końcu trafię na swoją perłę
Piękna ryba. Naprawdę dumnie się prezentuje
-
- Moderator
- Na imię mam: Daniel
Ziemiojad ma ziemiojady.
Ziemiojadzie jest jeszcze kilka mniejszych ziemiojadów od Red head tapajosów jak np. Geophagus iporangensis
-
- Guru
-
- Guru
Ziemiojad ma ziemiojady.
W końcu śmiertelnie znużony oglądaniem dwóch ryb w akwarium z kawałkiem rury PCV postanowiłem zrobić to co robi znużony akwarysta.
Piszę co myślę...
-
- Zapaleniec
Ziemiojad ma ziemiojady.
Wyjąć rurę czy wpuścić glonojada?
-
- Gaduła
-
- Guru