Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Co2

Parametry wody i sposoby ich poprawy.

Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#1

Post autor: Wwodnik » czw gru 08, 2016 10:28 am

Jestem poczatkujacym w dziedzinie akwarystyki.startuje z nowym zbiornikiem 360l. Chcialbym zasilic swoj zbiornik co2 dla lepszego samopoczucia roslin.kupilem zestaw co2 lacznie z programatorem.I tu pojawia sie moje pytanie.Jal z tym wszystkim wystartowac.Na programatorze moge ustawic aby zalaczal on mi elektrozawor od butli albo ponizej albo powyzej zadanej wartosci ph. Moje pytanie jaka ustawic te zadana wartosc ph i czy co2 ma sie wlaczac powyzej czy ponizek tej wartosci.

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 935
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Co2

#2

Post autor: radmac » czw gru 08, 2016 10:44 am

Oj, temat rzeka... a wszystko zależy co chcesz osiągnąć, co masz, co planujesz, co masz w kranie, ile taczek pieniędzy jesteś w stanie wrzucić w akwarium :)
Bo CO2 to część całości - flora, fauna, podłoże, filtracja, światło, nawożenie (i w tym właśnie CO2). Nikt Ci dobrze nie pomoże, nie znając reszty bo wszystko jest mniej lub bardziej ze sobą powiązane.
Powyższym - podaj więcej informacji!
Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić - Terry Pratchett


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#3

Post autor: Wwodnik » czw gru 08, 2016 2:10 pm

Juz spiesze z odpowiedziami na twoje pytania.w akwarium mam aqua sand special,dark soil.tyle o podlozu.
Rosnie tam:
Eleocharis acicularis
Micranthemum monte carlo
Pogostemon erectus
Reineckii mini
Staurogyne porto vehlo
Mchy spinky moss i peacock moss
Oswietlenie 156W T8
Generalnie akwa w stylu iwagumi skalki mountain stone i dwa korzenie.


denkmal
Zapaleniec
Posty: 407
Rejestracja: wt lut 09, 2016 6:53 pm
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Płeć:

Co2

#4

Post autor: denkmal » czw gru 08, 2016 4:32 pm

Skoro masz sondę do badania poziomu PH (na jakieś podstawie elektrozawór musi się otwierać / zamykać) - to sprawdź jakie masz aktualnie PH.
U mnie przy piachu, przy sporej ilości roślin i światła, PH (samo z siebie) mocno szło w górę (8-9PH).
Jak zacząłem podawać CO2 - miałem chyba dokładnie 8.6PH ... i żeby nie robić szoku rybkom, zjeżdżałem z ustawieniem PH na komputerku sterującym elektrozaworem od buli chyba o ok 0.1-0.2PH na dobę ... po ok 10 dniach ustawiłem już wartość docelową PH i waha mi się obecnie między 7.5-7.7 przy delikantym gazowaniu.

Ale oczywiście, jeśli masz akwaium na przyzwoitym podłożu, to juz podłoże może Ci obniżyć PH do 7... albo i poniżej - więc musisz sprawdzić parametry w swoim akwarium - czyli generalnie posłuchać się kolegi Radmac'a ;) i opowiedzieć więcej o zbiorniku i wstawić kilka zdjęć :)


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#5

Post autor: Wwodnik » czw gru 08, 2016 7:05 pm

Czyli jesli dobrze rozumiem powinienem ustawic ph rowne 7-7.5? Gdzie umiescic dyfuzor w akwa?sonde blisko dyfuzora czy wrecz przeciwnie na przeciwnym boku?

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 935
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Co2

#6

Post autor: radmac » czw gru 08, 2016 7:35 pm

Wwodnik pisze: ustawic ph rowne 7-7.5?
nooo nie do końca tak - najpierw skalibruj sondę (powinna być dołączona instrukcja).
Powinieneś zbadać jakie jest KH wody (albo TWw - twardość węglowa wody, zwane też buforem pH lub podobnie), którą będziesz wlewał/która jest w akwarium. Jak to już wiesz, to szukasz sobie obrazka w googlach "KH a pH" i ustawiasz tak, żeby dla zbadanego KH być w zielonym (najczęściej zielonym...) przedziale z ilością CO2 (nie interesują Cię nawet wartości "w zielonym" - z sondą pH są Tobie niepotrzebne). No to tyle tak na szybko.
Dalej jest zabawa, czy chcesz holendra, czarne wody, czy rybki kwasolubne czy wręcz przeciwnie, czy masz kamyczki zatwardzające wodę i zmieniające KH (np. koralo-pochodne) etc etc etc... i wtedy pH troszkę w górę czy troszkę w dół.
Dla przykładu - ja leję RO + minerały nie zmieniające KH - teoretycznie mam KH 0 ale wychodzi mi z testów zawsze 2-2,5 stopnia. Dlatego mam pH na komputerku ustawione na 6,5° które realnie waha się między 6,4° a 6,55°.

Następna rzecz - dyfuzor - przy tak wielkim baniaku teoretycznie potrzebujesz dużej ilości CO2 - przez dyfuzor może nie wyrobić tyle - dodatkowo, niestety, z dyfuzora dużo tracimy w atmosferę. Zastanów się nad zrobieniem/kupieniem gotowego reaktora narurowego - tylko trzeba pamiętać, że taki reaktor zawsze ogranicza przepływ. Właśnie - nie napisałeś nic o filtracji jeszcze! Jeśli masz dwa filtry, to zdławienie trochę jednego nie powinno stanowić problemu. Jeśli na razie chcesz zostać przy dyfuzorze - umieść go tak, żeby wylot filtra 'rozwiewał' to co leci z dyfuzora.

Mam nadzieję, że coś pomogłem.
Ostatnio zmieniony czw gru 08, 2016 7:37 pm przez radmac, łącznie zmieniany 4 razy.
Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić - Terry Pratchett


denkmal
Zapaleniec
Posty: 407
Rejestracja: wt lut 09, 2016 6:53 pm
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Płeć:

Co2

#7

Post autor: denkmal » czw gru 08, 2016 7:56 pm

Nie - nie równe 7-7.5 PH. Bo może się okazać, że przy takim ustawieniu - w ogóle CO2 nie będzie podawane ;)

Sprawdź, jakie masz obecnie PH oraz twardość (jak nie masz testów, może któryś z forumowiczów Ci pomoże z Twojej okolicy).
Od tego zacznij - a reszta "wskazówek" później :).


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#8

Post autor: Wwodnik » czw gru 08, 2016 9:04 pm

Filtr w akwa jest wewnetrzny (wiel panowoe zaraz powiecie dlaczego ale na chwile obecna innej opcji nie ma) juwel bioflow xl. Czyli dyfuzor umieszczam przy dnie tak zeby babelki rozwiewala woda wyplywajaca z filtra.jutro kupie test kh to dam znac jak to wyglada.gdzie umiescic sonde od ph?
Kamyki mam mountain stone - wg mnie beda wplywac na kh wody.
Jesli chodzi o obsade to chce (dzieci chca) pojsc w strone:
- neonki
- danio (wiele kolorow)
- parka mieczykow
- parka molinezji


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#9

Post autor: Wwodnik » czw gru 08, 2016 9:10 pm

Obrazek


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#10

Post autor: Wwodnik » czw gru 08, 2016 9:12 pm

Obrazek


denkmal
Zapaleniec
Posty: 407
Rejestracja: wt lut 09, 2016 6:53 pm
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Płeć:

Co2

#11

Post autor: denkmal » czw gru 08, 2016 9:20 pm

Sondę od PH umieść tam, gdzie jest dość dobry przepływ wody - w sensie, nie gdzieś w martwym "rogu")- lepiej gdzie woda płynie (blisko wlotu / wylotu / bądź "na trasie"). Dyfuzor oczywiście tak zainstaluj ;) , aby bąbelki były porywane przez nurt ... tak, aby miały jak najdłuższą drogę, zanim dotrą do talfi wody.

Choć tak sugerował Radmac - może wartoby się pokusić lepsze (całkowite?) rozpuszczenie CO2 - czyli jakiś filtr narurowy.

Chyba że masz akwarium dość szczelnie przykryte pokrywą, to jest szansa, że większość CO2 jednak rozpuści się w wodzie nawet przy zwykłym dyfuzorze.

Ładne akwarium, choć trochę szkoda że z krzywą szybą ;) a i poczekaj troche (z 4-5 tygodni od startu) zanim wpuścisz jakieś zwierzaki :)

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 935
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Co2

#12

Post autor: radmac » czw gru 08, 2016 9:26 pm

Wwodnik pisze: juwel bioflow xl
wg internetów to jest filtr do 300l. A zakłada się, że producenci zawyżają co nie co wydajność filtrów i przeważnie dzielimy te wartości przez dwa :)
ten filtr może dać u Ciebie radę aaale pod pewnymi warunkami - rada od serca - po pierwsze zapomnij o rybach jajożyworodnych - ani się obejrzysz a będziesz miał tysiące - a to zabije zbiornik - czyli mieczyki i molinezje out. Pozostałych rybek też powinno być jak najmniej oraz/albo baaardzo dużo roślin.
Dalej - Neony do wody miękkiej i kwaśnej, danio do twardszej i wyższe pH... niby się mieszczą we wspólnych przedziałach, ale szczęśliwe nie będą.

a sondę pH umieść tak, żeby jej nie było widać:) i jeśli to możliwe nie nad samym dyfuzorem.
Ostatnio zmieniony czw gru 08, 2016 9:28 pm przez radmac, łącznie zmieniany 1 raz.
Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić - Terry Pratchett


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#13

Post autor: Wwodnik » czw gru 08, 2016 9:41 pm

Wlasnie wrzucile. Sonde do wody i ph wychodzi mi 7.4
Jutro zmierze kh to dam znac.wtedy lucze ze pomozecie mi odpowoednio ustawic kontroler do butli.

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 935
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Co2

#14

Post autor: radmac » czw gru 08, 2016 9:44 pm

jeszcze jedno - z tym wrzucaniem sondy - czy masz zatapialną czy nie :) i może od razu napisz jaką masz.
Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić - Terry Pratchett


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#15

Post autor: Wwodnik » czw gru 08, 2016 9:56 pm

Raczej zatapialna bo widze ze z kazdej strony dobrze klejem obklejona.nie ma na niej nic wiecej napisane jak 161024 i ph.

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Co2

#16

Post autor: rhino » czw gru 08, 2016 10:08 pm

Tajemniczy jesteś ;)

Jaki to regulator?


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#17

Post autor: Wwodnik » czw gru 08, 2016 10:10 pm

To nie ja tajemniczy tylko brak informacji na tym cudzie.jedyne co napisane na regulatorze to macro PhT1 ph controler with temp display.

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Co2

#18

Post autor: rhino » czw gru 08, 2016 10:20 pm

Hmm...
Instrukcji Ci nie dali/sprzedali?


denkmal
Zapaleniec
Posty: 407
Rejestracja: wt lut 09, 2016 6:53 pm
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Płeć:

Co2

#19

Post autor: denkmal » czw gru 08, 2016 10:28 pm

7.4 PH - zupełnie prawidłowy wynik :) - to jak nie masz jeszcze tam nic żywego prócz roślin, to ustaw sobie np PH na 6.5-6.7.
Zabserwujesz, jak często i na jak długo załączają Ci się bąbelki.


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#20

Post autor: Wwodnik » pt gru 09, 2016 2:37 pm

Zrobilem dzis test na kh i wyszlo mi 6.takze ph 7 i kh 6.
Prosze o porade na jaka wartosc mam ustawic programayor od co2


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#21

Post autor: Wwodnik » pt gru 09, 2016 3:30 pm

I jeszcze jedna rzecz ile "babelkow" powinno wychodzic z butli na dyfuzor 50mm

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 935
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Co2

#22

Post autor: radmac » pt gru 09, 2016 5:22 pm

przecież sam napisałeś - sonda wskazuje 7,4. Wg wytycznych które Ci podesłałem wcześniej co Ci wychodzi dla kH 6?
A bąbli ustaw tak ze dw na oko. Nie powinno Cie to ruszać zbytnio, bo przecież masz sondę i kontroler, prawda?

I coś mam wrażenie, że nie zapoznałeś się wcześniej z obsługą CO2 w akwarium nawet w najmniejszym stopniu tylko zakupiłeś i jazda. A na tym forum i innych jest mnóstwo informacji które Ci tu podajemy... po raz któryś.
Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić - Terry Pratchett


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#23

Post autor: Wwodnik » pt gru 09, 2016 5:36 pm

Wychodze z zalozenia ze lepiej dwa razy spytac o to samo niz raz nie spytac wcale i zrobic rak jak nam sie wydaje a potem okaze sie ze wydawalo nam sie zle.przepraszam jesli moimi pytaniami cie urazilem.sprawdzilem w tabelce i kontroler ustawilem na 6.8. Bombelki ustawilem na 2/sekunde.przy takim ustawieniu z dyfuzora ledwo cos leci ale ph spada.zastanawia mnie po co kupiwac dyfuzor 50mm skoro moze z 10mm cos soe wydobywa. A dla twojej wiadomoaci radmac zanim cokolwiek zrobie zawsze przeszukuje wszystkie informacje.

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 935
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Co2

#24

Post autor: radmac » pt gru 09, 2016 5:49 pm

Wwodnik pisze: przepraszam jesli moimi pytaniami cie urazilem.
eee tam, nie uraziłeś i nie ma za co przepraszać - choć miło, bo niektórzy za takie zwrócenie uwagi nadymają się straszliwie :)
Poza tym napisałem - "I coś mam wrażenie..." i do tego popatrz w moją stopkę.

Obserwuj zbiornik przy tym spadającym pH - wiesz, jakby coś kontroler na początku nie ten teges i nie zadziałał jak trzeba i Ci nie zagazowało na maksa. Nawet jeśli nie masz rybek to szkoda bąbelków.
Ostatnio zmieniony pt gru 09, 2016 5:51 pm przez radmac, łącznie zmieniany 1 raz.
Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić - Terry Pratchett


denkmal
Zapaleniec
Posty: 407
Rejestracja: wt lut 09, 2016 6:53 pm
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Płeć:

Co2

#25

Post autor: denkmal » pt gru 09, 2016 7:03 pm

Wwodnik - to normalne (może inaczej - bardzo często się zdarza) - że dyfuzor nie pracuje całą swoją powierzchnią tylko środkową częścią.
Najważniejsze, aby te bąbelki które się z tego środka wydobywają, były stosunkowo drobne.

To że PH spada - to bardzo dobrze - prawidłowy objaw - jeśli CO2 będzie Ci się załączać bardzo rzadko i na krótko (a to możliwe - masz mało masy roślinnej - w sensie jeszcze niskie / małe) - to nie bardzo będzie komu "zjadać" CO2 - to możesz ciut podkręcić ustawiając np. na 6.6 PH.


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#26

Post autor: Wwodnik » pt gru 09, 2016 7:58 pm

Elektrozawor zlasnie sie zamknal przy 6.8. Aktualnie ph jeszcze spadlo do 6.76.a czy ono nie powinno rosnac?czy to wlasnie wynika z tego co napisal denkmal ze nie ma kto teraz zjesc tego wegla ktory dostarczylem.

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Co2

#27

Post autor: rhino » pt gru 09, 2016 8:08 pm

Histereza.
Sprawdź jaką masz w tym sterowniku.
Ratel


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#28

Post autor: Wwodnik » pt gru 09, 2016 8:56 pm

Do tego sterownika nawet instrukcji po polsku nie bylo juz nie wspomne ze instrukcja ktora jest po angielsku tez nie tlumaczy w jasny sposob dzialania.
To jest MACRO AQUA Ph Controller

obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Teraz wskazuje ph 6.71 mimo ze wylaczyl sie przy 6.8.

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Co2

#29

Post autor: rhino » pt gru 09, 2016 9:03 pm

Masz angielską/niemiecką/portugalską/hiszpańską lub rosyjską?
Ratel


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#30

Post autor: Wwodnik » pt gru 09, 2016 10:21 pm

Rhino napisalem przeciez ze po angielsku ale jakie to ma znaczenie skoro nie ma w niej szczegolow co do rodzaju elektrody ani krzywej histerezy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości