Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Zmieniony został Regulamin FAWA.pl. Pojawił się nowy punkt dotyczący Reklamy na FAWA.pl
Proszę o zapoznanie się z nowym regulaminem.

Co2

Parametry wody i sposoby ich poprawy.

Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#31

Post autor: Wwodnik » pt gru 09, 2016 10:21 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

Rhino napisalem przeciez ze po angielsku ale jakie to ma znaczenie skoro nie ma w niej szczegolow co do rodzaju elektrody ani krzywej histerezy.

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Co2

#32

Post autor: rhino » pt gru 09, 2016 10:23 pm

Najmocniej Cię przepraszam, nie zrozumiałem.


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#33

Post autor: Wwodnik » sob gru 10, 2016 7:52 am

Czy to normalne ze dzis woda zrobila mi sie troche metna? Dodalem wczoraj seachem stability (5ml na 10l) oraz potas (1ml/10l).


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#34

Post autor: Wwodnik » sob gru 10, 2016 12:25 pm

Ph ustabilizowalo mi sie na poziomie 6.52 i praktycznie sie nie zmienia wiec co2 nie dziala.nie mam tez napowietrzania (powinienem miec?).caly czas zastanawiam sie co powinienem zrobic z ta metna woda i co jest przyczyna tego ze ona powstala.szukalem w necie i jedni mowia ze dobrze bo bakterie wystartowaly drudzy pisza ze zle.


denkmal
Zapaleniec
Posty: 407
Rejestracja: wt lut 09, 2016 6:53 pm
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Płeć:

Co2

#35

Post autor: denkmal » sob gru 10, 2016 12:40 pm

Napowietrzanie? To zależy. Jak rusza się tafla wody, to powinno być OK :) Daj jakieś zdjęcie :)
PH 6.52? I w porządku.. poczekaj.. powolutku będzie szło w górę, aż się załączy.
Albo zjedź jeszcze troszkę na sterowniku - np. do PH 6.4.


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#36

Post autor: Wwodnik » ndz gru 11, 2016 12:24 pm

Ph caly czas 6.5 wiec co2 sie nie zalacza.mleko wciaz sie utrzymuje.martwie sie czy wszystko jest ok.


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#37

Post autor: Wwodnik » ndz gru 11, 2016 12:25 pm

Obrazek

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Co2

#38

Post autor: rhino » ndz gru 11, 2016 12:27 pm

Nie przejmuj się, za kilka dni mgła zniknie sama. To najprawdopodobniej wysyp pierwotniaków.


denkmal
Zapaleniec
Posty: 407
Rejestracja: wt lut 09, 2016 6:53 pm
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Płeć:

Co2

#39

Post autor: denkmal » ndz gru 11, 2016 12:34 pm

Tak - wygląda to faktycznie jak zwykłe pierwotniaki... więc zrelaksuj się i poczekaj :).

To bardzo młode akwarium (data zalania?) więc prawdziwe wyzwania jeszcze przed Tobą ;).


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#40

Post autor: Wwodnik » pn gru 12, 2016 11:37 am

Dzieki panowie za podtrzymywanie na duchu.zalane w piatek wiec mlodziutkie.
Jeszcze z tym co2.zjechac na programatorze na 6.4ph zeby sie zalaczylo?wg tabeli dla roslin to juz zolty kolor.

Dodano po 22 godzinach 35 minutach 27 sekundach:
Woda zrobila sie jakby bardziej klarowna (takze chyba idzie w dobra strone).
Na korzeniach wyskoczyla mi jakas dziwna rzecz (jakby bialy mech).spojrzcie prosze co to moze byc i co mam z tym zrobic.
Obrazek

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15685
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Co2

#41

Post autor: Lech-u » pn gru 12, 2016 11:42 am

Wwodnik pisze: spojrzcie prosze co to moze byc i co mam z tym zrobic.
Przeczekać.
Możesz też usunąć mechanicznie: odessać wężem lub zetrzeć szmatką.

To normalne. Nie martw się. Minie.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Wieko
Gość
Posty: 4
Rejestracja: wt lis 29, 2016 6:52 am
Lokalizacja: Pawłowice

Co2

#42

Post autor: Wieko » pn gru 12, 2016 11:44 am

Może to pleśń. Spokojnie samo przejdzie. Nie dodałeś czasami bakterie na start? Jeśli tak to może się zrobić woda bardziej mleczna, z czasem przejdzie.

Wysłane z mojego fotela przy pomocy mojego paluchem


denkmal
Zapaleniec
Posty: 407
Rejestracja: wt lut 09, 2016 6:53 pm
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Płeć:

Co2

#43

Post autor: denkmal » pn gru 12, 2016 11:55 am

To mi raczej nie wygląda na pleśń - bardziej na standardowego "gluta" jaki wychodzi z tego typu korzeni.
Jak za jakiś czas wpuścisz glonojady czy inne otoski - to pewnie ten glutek wyjedzą.
A póki co nastaw się na to, że tego gluta będzie przybywać :)


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#44

Post autor: Wwodnik » śr gru 14, 2016 9:35 am

Drodzy zapalency akwarystyki doradzcie mi prosze jakie ryby i w jakiej ilosci widzielibyscie w moim akwa

Dodano po 14 godzinach 35 minutach 37 sekundach:
Jak czesto i w jakiej ilosci powinienem podmieniac wode? Podmieniac na kranowe bezposrednio z kranu?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15685
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Co2

#45

Post autor: Lech-u » śr gru 14, 2016 9:42 am

Wwodnik pisze: Jak czesto i w jakiej ilosci powinienem podmieniac wode? Podmieniac na kranowe bezposrednio z kranu?
Poczytaj w dziale Kącik Początkującego Akwarysty.
To są naprawdę tematy rzeki. Można pisać miliony postów, ale... to już było napisane.
Poczytaj.

A jak nie znajdziesz odpowiedzi, to wtedy zadaj pytanie o jakiś konkret. Te ogólne pytania do niczego nie prowadzą.

Pytasz jakie ryby? A jaką masz wodę?
Pytasz jak często podmieniać? A nic nie wiemy o parametrach.

Naprawdę najpierw przeczytaj cały kącik początkującego. Tam jest sporo fajnych porad.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 988
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Co2

#46

Post autor: radmac » śr gru 14, 2016 9:50 am

Z pierwszej strony - po zwróceniu uwagi, żeby forumowicz coś najpierw przeczytał:
Wwodnik pisze: A dla twojej wiadomoaci radmac zanim cokolwiek zrobie zawsze przeszukuje wszystkie informacje.
Lech-u pisze: Wwodnik pisze:
Jak czesto i w jakiej ilosci powinienem podmieniac wode? Podmieniac na kranowe bezposrednio z kranu?


Poczytaj w dziale Kącik Początkującego Akwarysty.
To są naprawdę tematy rzeki. Można pisać miliony postów, ale... to już było napisane.
Poczytaj.
Lechu, przecież ten forumowicz już przeczytał... Nie obrażaj go wysyłaniem do kącika początkującego!
oddajcie Tapatalka!!!

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15685
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Co2

#47

Post autor: Lech-u » śr gru 14, 2016 10:47 am

radmac pisze: Lechu, przecież ten forumowicz już przeczytał... Nie obrażaj go wysyłaniem do kącika początkującego!
Możliwe, że przeczytał. Te pytania mnie zmyliły.
Przepraszam!
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Wwodnik
Uczestnik
Posty: 39
Rejestracja: czw gru 08, 2016 10:05 am
Lokalizacja: Warszaea
Płeć:

Co2

#48

Post autor: Wwodnik » czw gru 15, 2016 8:09 pm

Chcialbym w moim filtrze zastosowac purigen. Doradzcie mi prosze w ktorej czesci filtra powinienem go umiescic.w instrukcji napisane jest ze 100g wystarcza do oczyszczenia 400l akwa. Czy to oznacza ze do mojego akwa 360l mam uzyc 100g czy moge uzyc wiecej i umiescic go np w jakims koszyczku.
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Co2

#49

Post autor: rhino » czw gru 15, 2016 8:27 pm

Daj temu zbiornikowi spokojnie dojrzeć.
Amoniak jest niezbędny do startu cyklu azotowego.

W przypadku Twojego filtra raczej gdzieś niżej i kup Purigen w saszetce lub zastosuj specjalny worek na tego typu media (pończocha też jest niezła).

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7048
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Co2

#50

Post autor: marcinzabki29 » śr gru 21, 2016 4:32 pm

Purigen, tak jak Kolega Rhino napisał, stosuje się w woreczkach.
Kiedyś zaopatrzyłem się w dwa specjalne woreczki na purigen, firmy JBL.
Jeden leży niepotrzebny, możemy się dogadać ;]
Oczywiście na wsadzenie do filtra powinieneś poczekać.
Ostatnio zmieniony śr gru 21, 2016 4:33 pm przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości