Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

RO początki

Parametry wody i sposoby ich poprawy.
Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 935
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

RO początki

#31

Post autor: radmac » czw gru 29, 2016 9:04 am

Ostatni post z poprzedniej strony:

jak Ci przestanie odpowiadać wydajność RO (mi zbieranie wody do podmianki w 300l zajmowało ponad 9h) to zakup samą membranę z obudową, przyłączkami i trójnikiem i podłącz na odpadzie obecnej membrany i przed "spowalniaczem". Wydajność mniej więcej x2 :)
Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić - Terry Pratchett

Awatar użytkownika

Autor
Marka
Zapaleniec
Posty: 497
Rejestracja: sob maja 28, 2016 2:31 pm
Lokalizacja: Piaseczno
Na imię mam: Marzena
Płeć:

RO początki

#32

Post autor: Marka » czw gru 29, 2016 9:20 am

Lech-u pisze:
Marka pisze: filtr już zakupiony
Jaki filtr RO kupiłaś?
Nie kupiłam optymalnego tylko 50 gpd ale mam nadzieję że da radę.
Obrazek

Dodano po 1 minucie 32 sekundach:
Witek pisze:Jak RO będzie śmigać to z akwa próbka piachu i skałki i do szklanki z RO (piach i skałka do odzielnnych) i po tygodniu zmierz twardości, pH... by się nie okazało że to Ci zatwardza i lanie RO wtedy ma niewielki sens... chyba że będziesz pędzić je hurtem
Dobry pomysł, posprawdzam.

Awatar użytkownika

Autor
Marka
Zapaleniec
Posty: 497
Rejestracja: sob maja 28, 2016 2:31 pm
Lokalizacja: Piaseczno
Na imię mam: Marzena
Płeć:

RO początki

#33

Post autor: Marka » czw gru 29, 2016 9:23 am

[/uwagimod]
radmac pisze:jak Ci przestanie odpowiadać wydajność RO (mi zbieranie wody do podmianki w 300l zajmowało ponad 9h) to zakup samą membranę z obudową, przyłączkami i trójnikiem i podłącz na odpadzie obecnej membrany i przed "spowalniaczem". Wydajność mniej więcej x2 :)
Dzięki za info :-) Zobaczę jak to będzie z czasem.
Ile litrów wody wymieniasz?
Ostatnio zmieniony czw gru 29, 2016 10:46 am przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 935
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

RO początki

#34

Post autor: radmac » czw gru 29, 2016 9:26 am

Marka pisze: Ile litrów wody wymieniasz?
ok 60l. dwa kanistry po 30l. Każdy napełniał się około 4,5h, czasami i 5h. Na dwóch membranach nie jest może dwa razy szybciej, ale do 2,5h-3h każdy się napełni. Założyłem drugą membranę przed świętami i dopiero testuję.
Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić - Terry Pratchett

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4890
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

RO początki

#35

Post autor: sum » czw gru 29, 2016 9:35 am

Jak bawiłem się RO to beka 55l napełniała się w ~4h przy membranie 75gpd(w zimę trochę dłużej). Wszystko zależy od ciśnienia na wejściu i w mniejszym stopniu temperatury.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Autor
Marka
Zapaleniec
Posty: 497
Rejestracja: sob maja 28, 2016 2:31 pm
Lokalizacja: Piaseczno
Na imię mam: Marzena
Płeć:

RO początki

#36

Post autor: Marka » czw gru 29, 2016 9:38 am

radmac pisze:
Marka pisze: Ile litrów wody wymieniasz?
ok 60l. dwa kanistry po 30l. Każdy napełniał się około 4,5h, czasami i 5h. Na dwóch membranach nie jest może dwa razy szybciej, ale do 2,5h-3h każdy się napełni. Założyłem drugą membranę przed świętami i dopiero testuję.
Ja przy 200l wymieniłam ok 60 l i tak ostatnio pomyślałam że chyba za dużo.
Też mam karniszy 2 po 30l.
Czekam w takim razie na wrażenia po teście :-)

Dodano po 2 minutach 18 sekundach:
sum pisze:Jak bawiłem się RO to beka 55l napełniała się w ~4h przy membranie 75gpd(w zimę trochę dłużej). Wszystko zależy od ciśnienia na wejściu i w mniejszym stopniu temperatury.
Zobaczymy jak to będzie u mnie.
Ciśnienie wygląda na całkiem spore.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14982
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

RO początki

#37

Post autor: Lech-u » czw gru 29, 2016 9:39 am

radmac pisze: Założyłem drugą membranę przed świętami i dopiero testuję.
A jednak!

Ja od jakiegoś czasu mam dwie membrany. Napełnianie stało się przyjemnością. Szybko.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

ziabak
Zasłużeni
Posty: 2094
Rejestracja: pt wrz 11, 2009 7:37 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Monika
Płeć:

RO początki

#38

Post autor: ziabak » czw gru 29, 2016 9:40 am

Witek - chyba raczej gh i kh powinna zmierzyć w tych w tych szklankach testowych, a nie ph.

Ed, - piszesz o twardosciach, nie doczytałam dokładnie :)
Ostatnio zmieniony czw gru 29, 2016 9:44 am przez ziabak, łącznie zmieniany 1 raz.
Ameca splendens, Xenotoca eiseni, P.wingei standard, snake skin, japan blue, blond, red scarlet, El Tigre, Limia tridens, drobniczka, Limia nigrofasciata, Poecilia gillii, C.pygmaeus, L.multifasciatus, wieloplamka, Gambusia affinis.

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 935
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

RO początki

#39

Post autor: radmac » czw gru 29, 2016 9:42 am

Lech-u pisze: Ja od jakiegoś czasu mam dwie membrany
już myślę, czy się trzecia zmieści...
Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić - Terry Pratchett

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość