Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Zmieniony został Regulamin FAWA.pl. Pojawił się nowy punkt dotyczący Reklamy na FAWA.pl
Proszę o zapoznanie się z nowym regulaminem.

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

Parametry wody i sposoby ich poprawy.
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15699
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#31

Post autor: Lech-u » czw lip 27, 2017 8:43 am

Ostatni post z poprzedniej strony:

radmac pisze: Tak pięknie to brzmi, że chyba będę musiał zainwestować w trzecią membranę
Ja cały czas używam dwóch membran.

Zastanawia mnie jednak to, że żaden producent zestawów filtrów nawet oczkiem nie mrugnie, żeby zasugerować dwie lub trzy membrany w swoich układach.

Można kupić 7 stopniowy" zestaw filtracyjny z membraną RO. Ale w tym zestawie jest tylko jedna membrana. Reszta to filtry wstępne (mechaniczne i węglowe) oraz różne "uzdatniacze" montowane za membraną RO.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Grzmirura
Zapaleniec
Posty: 418
Rejestracja: śr kwie 19, 2017 2:49 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursynów-Natolin
Na imię mam: Norbert_[przez ER]
Płeć:
Kontakt:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#32

Post autor: Grzmirura » czw lip 27, 2017 8:44 am

Lech-u pisze: Można kupić 7 stopniowy" zestaw filtracyjny z membraną RO. Ale w tym zestawie jest tylko jedna membrana. Reszta to filtry wstępne (mechaniczne i węglowe) oraz różne "uzdatniacze" montowane za membraną RO.
I dlatego się cieszę, że nie kupiłem tego wcześniej. :)
240 l - roślinne, ogólne
112 l - ziemniak, głównie Galaxy
43 l - neo orange i drobniczki
43 l - Furcatusy
będzie - 125 l BW i gurami czekoladowe
+ kot

Czy konie mnie słyszą?

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 988
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#33

Post autor: radmac » czw lip 27, 2017 8:55 am

Lech-u pisze: żaden producent zestawów filtrów nawet oczkiem nie mrugnie
bo membrana to chyba najdroższy element takich zestawów. Może kiedyś mieli ale się nie sprzedawało bo drogo, a teraz rzadko sprzedawca drobnicy zna się na tym co sprzedaje. Przeczyta to co w broszurce, posłucha jakiegoś managera i wciska kit. Ale żeby zgłębić temat? Po co? Za dwa lata będzie sprzedawał co innego wiec szkoda zachodu.
Ostatnio zmieniony czw lip 27, 2017 8:56 am przez radmac, łącznie zmieniany 1 raz.
oddajcie Tapatalka!!!

Awatar użytkownika

rudy1986
Zasłużeni
Posty: 2783
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#34

Post autor: rudy1986 » czw lip 27, 2017 8:59 am

Lech-u pisze:
radmac pisze: Tak pięknie to brzmi, że chyba będę musiał zainwestować w trzecią membranę
Ja cały czas używam dwóch membran.

Zastanawia mnie jednak to, że żaden producent zestawów filtrów nawet oczkiem nie mrugnie, żeby zasugerować dwie lub trzy membrany w swoich układach.
Nie zasugeruja bo tak naprawde wszelkie osmozy sa sprzedawane najczesciej "pod zlew"

telefonotapatalkniete
Ostatnio zmieniony czw lip 27, 2017 8:59 am przez rudy1986, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15699
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#35

Post autor: Lech-u » czw lip 27, 2017 9:05 am

rudy1986 pisze: Nie zasugeruja bo tak naprawde wszelkie osmozy sa sprzedawane najczesciej "pod zlew"
Membrana RO zajmuje stosunkowo mało miejsca w całym zestawie. I zwykle dało by się ją wcisnąć do zestawu. Nawet pod zlew.
radmac pisze: bo membrana to chyba najdroższy element takich zestawów.
Chyba wolałbym dopłacić 150 PLN do zestawu za 700 PLN, żeby mieć "dobry" układ filtrujący.

Finał finałów: zestaw z jedną membraną został przeze mnie rozbudowany do następującego układu:
5, 1, C, RO, RO, ogranicznik

Największą korzyścią jaką widzę, to skrócenie czasu napełniania beczki wodą RO.
No i pewnie mniejszy odpad do kanalizacji.
Ostatnio zmieniony czw lip 27, 2017 9:06 am przez Lech-u, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Birdy
Zapaleniec
Posty: 336
Rejestracja: śr mar 29, 2017 6:11 am
Lokalizacja: Warszawa/Wola
Na imię mam: Grzegorz
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#36

Post autor: Birdy » czw lip 27, 2017 10:07 am

Jako nie fachowiec ale użytkownik. To dlatego qfa mam rachunki za wodę takie wysokie. Jak kupowałem za ciężką kasę cały układ (chyba 7 stopni + zbiornik przeponowy) nikt mnie nie poinformował, że może warto wydać dodatkowe 200pln i wykorzystać "odpad" z filtra RO do kolejnego filtra RO. Poza tym pan fachowiec powiedział mi, że zużycie wody będzie o 15% wyższe a nie o 85%. Dzięki Panowie za ten wątek, teraz wiem co trzeba zrobić. Ciśnienie wody mam bardzo dobre, około 5bar, więc układ da radę.
BTW - co sądzicie o zastosowaniu zbiornika przeponowego stosowanego zwykle przy układach CO albo hydroforniach do zbierania wody RO. Nadają się? Myślę o takim zbiorniku 60l, mam gdzie wstawić więc byłoby fajnie. Mój jest mały, ma tylko 15l a efektywnie zbiera około 11-12l wody.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Mateus
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: pt sty 02, 2015 11:52 pm
Lokalizacja: Pruszków-Warszawa
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#37

Post autor: Mateus » czw lip 27, 2017 10:18 am

Taki układ ze zbiornikiem przeponowym powoduje zwiększenie tzw backpreasure, czyli zwiększenie ciśnienia za membraną po stronie permeatu, a to oznacza spadek wydajności. Im większy przeciwcisnienie na permeacie tym wydajność mniejsza. Dla akwarystycznych zastosowań to bez sensu.

Awatar użytkownika

Birdy
Zapaleniec
Posty: 336
Rejestracja: śr mar 29, 2017 6:11 am
Lokalizacja: Warszawa/Wola
Na imię mam: Grzegorz
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#38

Post autor: Birdy » czw lip 27, 2017 10:24 am

Mateus pisze:Taki układ ze zbiornikiem przeponowym powoduje zwiększenie tzw backpreasure, czyli zwiększenie ciśnienia za membraną po stronie permeatu, a to oznacza spadek wydajności. Im większy przeciwcisnienie na permeacie tym wydajność mniejsza. Dla akwarystycznych zastosowań to bez sensu.
Wykorzystujemy w domu wodę RO rownież do celów spożywczych, dlatego to jest wygodne rozwiązanie. Czy zbiornik przeponowy o większej pojemności wytwarza większe backpressure?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 988
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#39

Post autor: radmac » czw lip 27, 2017 10:25 am

chyba po prostu lepiej wstawić zwykłą beczkę +/- 200 litrów na przechowywanie RO :)
oddajcie Tapatalka!!!

Awatar użytkownika

Birdy
Zapaleniec
Posty: 336
Rejestracja: śr mar 29, 2017 6:11 am
Lokalizacja: Warszawa/Wola
Na imię mam: Grzegorz
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#40

Post autor: Birdy » czw lip 27, 2017 10:30 am

radmac pisze:chyba po prostu lepiej wstawić zwykłą beczkę +/- 200 litrów na przechowywanie RO :)
Tutaj z miejscem może być już problem...


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 988
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#41

Post autor: radmac » czw lip 27, 2017 10:31 am

Birdy pisze: Tutaj z miejscem
no dobra... 100 :)
oddajcie Tapatalka!!!


Mateus
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: pt sty 02, 2015 11:52 pm
Lokalizacja: Pruszków-Warszawa
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#42

Post autor: Mateus » czw lip 27, 2017 10:32 am

Ciśnienie za przeponą przy pustym zbiorniku jest już większe od atmosferycznego.dzięki temu wypycha wodę gdy odkręcisz kran osmozy. Napełniając zbiornik ściskasz powietrze za przeponą powodując coraz większe przeciwciśnienie. Im zbiornik bardziej pełen tym wydajność niższa

Awatar użytkownika

Birdy
Zapaleniec
Posty: 336
Rejestracja: śr mar 29, 2017 6:11 am
Lokalizacja: Warszawa/Wola
Na imię mam: Grzegorz
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#43

Post autor: Birdy » czw lip 27, 2017 10:39 am

radmac pisze:
Birdy pisze: Tutaj z miejscem
no dobra... 100 :)
Wiesz, przy moim układzie to są dodatkowe ustrojstwa, czyli beczka z odpowietrzeniem, zawór odcinający żeby nie przelać i jakaś pompa, żeby to jakoś dostarczyć do baniaka. Chyba, że jednak spróbować zrobić małą wieżę ciśnień i dostarczać wodę do akwarium grawitacyjnie (to jest u mnie do zrobienia. Wylew z beczki (pojemnika) powyżej lustra wody a zabezpieczenie przed przelaniem zaworem pływakowym (jak spłuczka w kiblu). To jest pomysł!


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dodano po przerwie do tego postu:
Mateus pisze:Ciśnienie za przeponą przy pustym zbiorniku jest już większe od atmosferycznego.dzięki temu wypycha wodę gdy odkręcisz kran osmozy. Napełniając zbiornik ściskasz powietrze za przeponą powodując coraz większe przeciwciśnienie. Im zbiornik bardziej pełen tym wydajność niższa
Wiem jak to działa. Zastanawiam się tylko czy większy zbiornik będzie wytwarzał większe ciśnienie powrotne.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15699
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#44

Post autor: Lech-u » czw lip 27, 2017 11:43 am

Birdy pisze: Zastanawiam się tylko czy większy zbiornik będzie wytwarzał większe ciśnienie powrotne.
Raczej nie.
Jeśli zbiornik ma mieć np. 0,2 bara to chyba tak samo jest w małym i w dużym zbiorniku.
Chyba, że duży zbiornik musi mieć większe ciśnienie. Ale raczej nie.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

inerkoma
Uzależniony
Posty: 607
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Na imię mam: Konrad
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#45

Post autor: inerkoma » czw lip 27, 2017 1:29 pm

Wrócę jeszcze do tematu najwłaściwszego ogranicznika do zastosowanego układu. Wcześniej Mateus wyliczyłeś, że przy dwóch membranach 75 GDP najwłaściwszym będzie ogranicznik 420 lub 450. W toku rozwijającego się wątku wspominałeś również o tym, że można łączyć membrany o różnym przepływie. Do czego zmierzam...ano do tego, że zakupiłem zestaw Aquarius 75 i chciałem wykorzystać membranę ze starego zestawu o przepływie 100 GPD co też uczyniłem :) (membrana1= 75 GPD + membrana2 = 100 GPD) Do rzeczonego zakupionego zestawu otrzymałem ogranicznik dla membrany 50 GPD -300 upewniłem się jeszcze u sprzedawcy i okazuje się, że jest to czymś zupełnie oczywistym że do RO tzw "akwarystycznego" dawany jest taki a nie inny ogranicznik. Ze wzoru, który podałeś wynikałoby że powinien zastosować ogranicznik przynajmniej 550

Q x 15% = 100 -> 100/15% = Q -> Q= 666,6

666 - 100 = 566 - minimalny przepływ na ograniczniku

Membrana nr.2 jest już od jakiego czasu eksploatowana do tego w między czasie okazało się, że cena zestawu w jakiej ją zakupiłem była taka atrakcyjna gdyż do końca nie spełniała norm przepływowych dla 100 GPD stąd czy należałoby przyjąć (niestety czysto teoretycznie), że ogranicznik 300 będzie wystarczający czy też należy go zmienić na 420 lub 550?
Dodam również, że wspominana setka będzie w przyszłości zmieniona na 75.
Pozdrawiam
inerkoma

[200l] http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=26197
[54l] - Maluchy Ancistrusa "RED"

Awatar użytkownika

mariom222
Gaduła
Posty: 170
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#46

Post autor: mariom222 » czw lip 27, 2017 7:14 pm

czytam to wszystko i włos mi się jeży na głowie, mam ro ale nie leję nic do akwarium , z filtra pobierana jest woda do 2-3 czajników dziennie, woda z odpadu wcześniej leciała do kanalizacji ale wiosną przestawiłem wężyki i leje się do beczki w ogrodzie, tygodniowo mam 3 x120 litrowe beczki odpadu,masakra ile się tego marnowało, ta dodatkowa membrana gdyby to u mnie zadziałało to byłby ideał ,tak w ogóle to jakiś hydraulik kiedyś coś robiąc stwierdził że na ro mam za niskie ciśnienie (2,8 bar)


Mateus
Gaduła
Posty: 100
Rejestracja: pt sty 02, 2015 11:52 pm
Lokalizacja: Pruszków-Warszawa
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#47

Post autor: Mateus » pt wrz 15, 2017 3:25 pm

@inerkoma, może trochę późno ale odpowiadam:
inerkoma pisze:
czw lip 27, 2017 1:29 pm
Ze wzoru, który podałeś wynikałoby że powinien zastosować ogranicznik przynajmniej 550

Q x 15% = 100 -> 100/15% = Q -> Q= 666,6
15% odzysku podałem jako przykład. Przykładowe 15% wynikało z faktu, że dla takiego odzysku, była podawana wydajność nominalna w karcie katalogowej dla danej membrany. Nie oznacza to, że jest to maksymalny odzysk. Dla danej membrany max może być np. 17% albo 21%. To jaki jest max odzysk dla konkretnego typu membrany jest w szczegółowych danych projektowych. Często nie jest podany w samej karcie katalogowej a dopiero w bazie danych programu obliczeniowego. Dlatego nie zawsze jedynym słusznym rozwiązaniem jest przykładowe 15% x przepływ zasilający.

Odnośnie ustawienia membran: Co do zasady ja ustawiałbym większa membranę jako pierwszą i jej odciek (większy) kierowałbym na membranę mniejszą i weryfikował czy zakładany (projektowy) odrzut mniejszej + jej wydajność, dają sumarycznie odrzut projektowy dla większej (pierwszej) membrany. Problemem jest oczywiście jaki jest ten max dopuszczalny odzysk. Dla spokoju ducha liczyłbym te 15%, ale jak się okaże, że dla największego ogranicznika jaki masz to wychodzi np. 17% czy 19% to i tak bym się nie przejmował, bo 15 to nie jest zapewne max. nawet gdyby to jak ci membrana pochodzi 2 lata a nie 5, to chyba przeżyjesz te kilkadziesiąt pln raz na parę lat ;)

Co do tego, na którą membranę dobierać ogranicznik -pomimo, że ta większa jest już w gorszej dyspozycji i tak przepływ ustawiał bym na nią, bo jak na przypchaną już membranę dasz za mały przepływ to jeszcze pogorszysz jej warunki pracy. To, ze nie daje już nominalnej wydajności nie oznacza że nie musi być odpowiednio omywana od strony koncentratu. Należy sprawdzić przepływ dla każdej membrany (czy nie jest za mały) i dobrac taki ogranicznik, który zapewnia prawidłową pracę wszystkim membranom, albo w ciemno przyjąć ogranicznik dla największej.
Ostatnio zmieniony pt wrz 15, 2017 3:26 pm przez Mateus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

inerkoma
Uzależniony
Posty: 607
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Na imię mam: Konrad
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#48

Post autor: inerkoma » pt wrz 15, 2017 4:01 pm

Dzięki za odpowiedź :) W zasadzie to problem na razie przestał istnieć gdyż w związku z tym że po raz kolejny stara membrana zaczęła śmierdzieć "jajkami" odłączyłem ją i poszła do koszta (kilkakrotnie zaliczyła kąpiel w wodzie utlenionej). Na razie mam układ na jednej membranie 75 GPD. Jeśli będę kupował drugą to wezmę taką samą z ogranicznikiem 420.
Pozdrawiam
inerkoma

[200l] http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=26197
[54l] - Maluchy Ancistrusa "RED"


socrates
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: czw lip 13, 2017 10:50 am
Lokalizacja: Kościan
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#49

Post autor: socrates » śr gru 06, 2017 11:49 pm

Właśnie po całodziennym boju zamontowałem filtr RO7.
Zbiornik 8-10l netto napełniało mi ponad 2 godziny. Masakra. Nie wiem czy to przez bardzo zimną wodę w rurach czy też mam tak słabe ciśnienie... Pierwszy zbiornik do kibla drugi też, dopiero trzeci niby jest już w pełni czysty. Zobaczymy może później szybciej poleci...
Ostatnio zmieniony śr gru 06, 2017 11:51 pm przez socrates, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15699
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#50

Post autor: Lech-u » czw gru 07, 2017 6:01 am

Czy RO7 wykorzystasz do celów akwarystycznych?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


socrates
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: czw lip 13, 2017 10:50 am
Lokalizacja: Kościan
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#51

Post autor: socrates » czw gru 07, 2017 10:00 am

Tak, oczywiście. Mam w kranie 2 zawory. Jeden do celów spożywczych z wodą po pełnej 7-stopniowej filtracji i drugi z czystą demineralką czyli po przejściu tylko przez 3 filtry wstępne i membranę.
Obrazek
Ostatnio zmieniony czw gru 07, 2017 10:19 am przez socrates, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15699
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#52

Post autor: Lech-u » czw gru 07, 2017 10:49 am

socrates pisze:
czw gru 07, 2017 10:00 am
drugi z czystą demineralką czyli po przejściu tylko przez 3 filtry wstępne i membranę.
Super rozwiązanie.

Nie pomyl się przy napełnianiu akwarium.
Do picia może być czyste RO, ale do akwarium nie warto lać tego z 7-mio stopniowej filtracji.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


socrates
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: czw lip 13, 2017 10:50 am
Lokalizacja: Kościan
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#53

Post autor: socrates » czw gru 07, 2017 11:00 am

Na razie będę podmieniał wodę po trochu na czyste RO żeby zbić te moje fatalne GH około 30. A jak zejdę do akceptowalnych parametrów wody to będę mieszał z kranówą. Żadnej zabawy z mineralizatorami.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15699
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#54

Post autor: Lech-u » czw gru 07, 2017 11:03 am

Dobra koncepcja.

Może pokazać ten filtr, który masz zamontowany?
Link w necie?

Masz w nim pompę (myślę, ze nie, bo pisałeś, że słabo leci)?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


socrates
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: czw lip 13, 2017 10:50 am
Lokalizacja: Kościan
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#55

Post autor: socrates » czw gru 07, 2017 11:21 am

Takie coś
Pompy nie mam. Zobaczę jak to będzie funkcjonować w praktyce. Pompę mógłbym dokupić ale już tego nie pomieszczę w szafce pod zlewem.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15699
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#56

Post autor: Lech-u » czw gru 07, 2017 11:45 am

socrates pisze:
czw gru 07, 2017 11:21 am
Pompę mógłbym dokupić ale już tego nie pomieszczę w szafce pod zlewem
Pompę umieszcza się na tej poziomej półeczce filtra. Wśród wkładów RO i mineralizatorów. Nie zajmuje wiele miejsca.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 988
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#57

Post autor: radmac » czw gru 07, 2017 12:13 pm

socrates pisze:
czw gru 07, 2017 11:00 am
fatalne GH około 30
a takie GH to z kranu czy w akwarium?
oddajcie Tapatalka!!!


socrates
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: czw lip 13, 2017 10:50 am
Lokalizacja: Kościan
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#58

Post autor: socrates » czw gru 07, 2017 12:31 pm

PH-7.8 KH-14 GH-30 to moja kranówa i w akwarium też bo cały czas tylko kranówę lałem. Wrzuciłem do akwarium (250l) z 50 szyszek olchy ale KH / PH nawet nie drgnęło, wlałem całą butelkę PH minus Tropicala KH / PH nawet nie drgnęło. Podawanie CO2 tez nic nie zmienia.
Sprawdziłem właśnie moją własną RO ;) KH-0 GH-0 i PH-6.2
Ostatnio zmieniony czw gru 07, 2017 12:32 pm przez socrates, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

eratez
Zapaleniec
Posty: 317
Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
Lokalizacja: Warszawa, Bródno
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#59

Post autor: eratez » czw gru 07, 2017 12:41 pm

socrates pisze:
czw gru 07, 2017 12:31 pm
Sprawdziłem właśnie moją własną RO KH-0 GH-0 i PH-6.2
A możesz zmierzyć tą ro do picia, bo mnie ph ciekawi.
Tapatalk to ZŁOO :twisted:


socrates
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: czw lip 13, 2017 10:50 am
Lokalizacja: Kościan
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#60

Post autor: socrates » czw gru 07, 2017 12:43 pm

Tak zmierzyłem też z ciekawości. Równe 7

Awatar użytkownika

eratez
Zapaleniec
Posty: 317
Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
Lokalizacja: Warszawa, Bródno
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Ile wody na godzinę RO GPD 75ł

#61

Post autor: eratez » czw gru 07, 2017 12:46 pm

No to ja mam wodę z jakiegoś innego cuda niż ro7 bo podobno ma ph ok 10 :roll:
Tapatalk to ZŁOO :twisted:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości