Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Zmieniony został Regulamin FAWA.pl. Pojawił się nowy punkt dotyczący Reklamy na FAWA.pl
Proszę o zapoznanie się z nowym regulaminem.

Brak NO3 w akwarium

Parametry wody i sposoby ich poprawy.
Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 301
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Telefon: 530037157
Lokalizacja: Gulcz
Na imię mam: Agata
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#1

Post autor: brenda » wt mar 21, 2017 5:02 pm

Kiedy jakiś czas temu wymieniałam w moim akwarium filtr zewnętrzny na kubełkowy włożyłam do środka pół kilo zeolitu. Okazało się to bardzo złym pomysłem. Od tej pory w akwarium pojawiły mi się sinice a NO3 jest stale zerowe. Zeolit wyleciał tydzień temu, wywaliłam rogatka a NO3 nadal nie ma. Tak jakby rośliny konsumowały go więcej niż jest wytwarzane. Akwarium nie jest jakoś bardzo bujnie porośnięte, oswietlenie jest w nim słabe, rośliny mało wymagające. w związku z czym nie chciałam nawozić. Sinice szpecą i są irytujące. Co robić?

Czekać, aż NO3 się w jakiś magiczny sposób się pojawi znowu? Czy jakoś to "wspomóc"? Nawozić azotem? Mam na podwórku kilka ton nawozu roślinnego azotowego i mąż twierdzi, że jak mu znajdę ulotkę jakiegoś akwarystycznego to on mi da rade wyliczyć, ile tego rolniczego dać, bo to to samo. Ale ja nie jestem przekonana.
Zwiększenie obsady raczej nie wchodzi w grę.

Edit: jakby to było pomocne - akwa 112l, GH 7, KH 7, PH 6,5 - 7, temp 23, 20x Neon Innesa, 2 x Pielęgniczka Borelli, 2 x Proporczykowiec z Kap Lopez, 9 x Kirysek Pstry, 4 x Helenka
Ostatnio zmieniony wt mar 21, 2017 5:04 pm przez brenda, łącznie zmieniany 1 raz.


MsNobody
Gaduła
Posty: 138
Rejestracja: wt gru 06, 2016 11:53 am
Lokalizacja: Warszawa,rembertów
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#2

Post autor: MsNobody » wt mar 21, 2017 7:22 pm

Zrób rybką ucztę NO3 podskoczy :-D
PS. GH7 KH7 brenda to nie możliwe !!!

Awatar użytkownika

marcelku1
Gaduła
Posty: 166
Rejestracja: śr mar 12, 2014 3:01 pm
Lokalizacja: Warszawa Bemowo
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#3

Post autor: marcelku1 » wt mar 21, 2017 7:53 pm

Jeśli te kilka ton to np. KNO3 to i owszem mogłabyś wykorzystać przy odpowiednich proporcjach. Ale podejrzewam że rolnicze mieszanki nawozowe to azot amidowy który zawiera jakieś biurety, mocznik i inne rzeczy które nie powinny znaleźć się w akwarium. Lepiej zrób testy na NH4 i NO2, bo prawdopodobnie masz zaburzony cykl azotowy.
Szkiełko 120x50x50 = 300l;

17 x rasbora hengeli;
20 x barbus pentazona;
3 x Crossocheilus oblongus;
??? x neocaridina heteropoda RC;

Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 301
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Telefon: 530037157
Lokalizacja: Gulcz
Na imię mam: Agata
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#4

Post autor: brenda » wt mar 21, 2017 8:01 pm

MsNobody pisze: GH7 KH7 brenda to nie możliwe !!!
Albo kropelki JBL kłamią. mnie bardziej zastanawia, jak takie PH przy takim KH jest możliwe. Ale tak mi wychodzi. W kranie mam GH 12 i KH 8 jeśli dobrze pamiętam.
marcelku1 pisze: Lepiej zrób testy na NH4 i NO2, bo prawdopodobnie masz zaburzony cykl azotowy.
NO2 również brak. Na NH nie mam testów, ale badałam na początku, po zalaniu akwarium i cykl był domknięty. W międzyczasie wymieniłam filtr, ale wkładów tylko "dokładałam", starych nie wyrzucałam. Podmiany 20% maks, żadnej chemii, wydaje mi się że nic nie robiłam co by mogło cykl zepsuć. NO3 niewykrywalne od 3 tygodni, czyli od kiedy mam mocniejszy filtr i włożony zeolit. Myślę, że jakby NH4 występowało to przez ten czas już bym widziała u ryb jakieś objawy zatrucia.
Dodano po przerwie do tego postu:
hm... prądu raz nie było przez dwie godziny. Wystarczyłoby, żeby padły bakterie?

Awatar użytkownika

marcelku1
Gaduła
Posty: 166
Rejestracja: śr mar 12, 2014 3:01 pm
Lokalizacja: Warszawa Bemowo
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#5

Post autor: marcelku1 » wt mar 21, 2017 8:27 pm

hm... prądu raz nie było przez dwie godziny. Wystarczyłoby, żeby padły bakterie?
Raczej nie miało to wpływu. Sinice wyciągają Ci azot z akwarium. Musisz częściej podmieniać wodę i w większej ilości tj. 40-50% powiedzmy co 3 dni oraz dodatkowo nawozić azotem. Pomocne by było też ograniczenie oświetlenia.
Szkiełko 120x50x50 = 300l;

17 x rasbora hengeli;
20 x barbus pentazona;
3 x Crossocheilus oblongus;
??? x neocaridina heteropoda RC;


12dot12
Zapaleniec
Posty: 271
Rejestracja: sob cze 04, 2016 12:51 am
Lokalizacja: W-wa
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#6

Post autor: 12dot12 » wt mar 21, 2017 9:53 pm

...a jeżeli to by nie pomogło, to Chemiclean :)
(nazwa paskudna, ale środek łagodny dla ryb & roślin i najskuteczniejszy ze wszystkich na rynku).

Awatar użytkownika

krasnal
Guru
Posty: 2407
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Telefon: 792940492
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#7

Post autor: krasnal » wt mar 21, 2017 10:02 pm

Jakie no3 masz w kranie ?
Masz węgiel aktywny w kubełku ?

Awatar użytkownika

Romgiel
Gaduła
Posty: 196
Rejestracja: czw sty 26, 2017 4:11 pm
Lokalizacja: Warszawa, Ochota
Na imię mam: Roman
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#8

Post autor: Romgiel » wt mar 21, 2017 10:09 pm

A węgiel aktywny może mieć wpływ na tskie parametry?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15676
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#9

Post autor: Lech-u » wt mar 21, 2017 10:40 pm

Romgiel pisze: węgiel aktywny może mieć wpływ na tskie parametry
Ano.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 301
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Telefon: 530037157
Lokalizacja: Gulcz
Na imię mam: Agata
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#10

Post autor: brenda » wt mar 21, 2017 10:51 pm

węgla brak, ale zeolit chyba ma podobne działanie?
w filtrach obecnie mam gąbki, ceramikę i torf granulowany.
Jutro zmierzę NO3 w kranówce

Awatar użytkownika

Romgiel
Gaduła
Posty: 196
Rejestracja: czw sty 26, 2017 4:11 pm
Lokalizacja: Warszawa, Ochota
Na imię mam: Roman
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#11

Post autor: Romgiel » wt mar 21, 2017 11:07 pm

Lech-u pisze:
Romgiel pisze: węgiel aktywny może mieć wpływ na tskie parametry
Ano.
Tzn.? Może zatrzymywać NO3?Zwiększać NO2? Pytam bo u mnie w filtrze jest upchany jeszcze na razie chociaż akwa chyba dojrzewa zgodnie z planem bo nh3 zjechało juz do 0 i no2 też spada już tylko okrzemki gdzieniegdzie zagościły...
Ostatnio zmieniony wt mar 21, 2017 11:08 pm przez Romgiel, łącznie zmieniany 1 raz.


12dot12
Zapaleniec
Posty: 271
Rejestracja: sob cze 04, 2016 12:51 am
Lokalizacja: W-wa
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#12

Post autor: 12dot12 » wt mar 21, 2017 11:51 pm

Węgiel aktywny ogólnie oczyszcza wodę chemicznie, także z NO3. Używany w dużej ilości może wyjaławiać wodę. (Nie wiem na ile może zaburzać cykl azotowy, ale raczej nie spowoduje skoków NO2.)
Zeolit to samo - część akwarystów ma zdanie, że takich rzeczy warto tylko sporadycznie używać, np. do usuwania z wody resztek leków po kuracjach czy trujących związków (powstających przy jakichś awariach w baniaku albo przedawkowaniu jakichś substancji - nawet garbników).

Awatar użytkownika

Romgiel
Gaduła
Posty: 196
Rejestracja: czw sty 26, 2017 4:11 pm
Lokalizacja: Warszawa, Ochota
Na imię mam: Roman
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#13

Post autor: Romgiel » wt mar 21, 2017 11:54 pm

Ok to sugerując się artykułem na peha68 zostawiłem węgiel na start akwarium. Zastanawiam się teraz czy go nie wyrzucić już teraz i zamienić na "magiczny" purigen. Czy on podobnie wyjałowi wodę?


12dot12
Zapaleniec
Posty: 271
Rejestracja: sob cze 04, 2016 12:51 am
Lokalizacja: W-wa
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#14

Post autor: 12dot12 » śr mar 22, 2017 12:03 am

Bardziej. Nawet dużo bardziej. Jest o tym trochę w necie.
NO3 trochę powinno być. Odżywiają się nim rośliny.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7034
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#15

Post autor: marcinzabki29 » śr mar 22, 2017 12:05 am

Purigen pochłania NO3.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Romgiel
Gaduła
Posty: 196
Rejestracja: czw sty 26, 2017 4:11 pm
Lokalizacja: Warszawa, Ochota
Na imię mam: Roman
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#16

Post autor: Romgiel » śr mar 22, 2017 1:00 am

Czytałem właśnie opinie i komentarze i pochłania faktycznie organiczne no3 i niektórzy wyrównują ubytki dodawaniem kno3 a niektórzy twierdzą, że nieznacznie obniża tylko. Jak wasze doświadczenia? Warto się bawić?

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Brak NO3 w akwarium

#17

Post autor: rhino » śr mar 22, 2017 10:03 am

12dot12 pisze: ...a jeżeli to by nie pomogło, to Chemiclean
Potrafisz zaskoczyć!
Posiadaczom akwariów HT zarzucasz brak dbałości o ryby a sama do zwalczania sinic (w akwarium z obsadą) polecasz środek zawierający antybiotyk (Erytromycyna)?
Dziwna niekonsekwencja...

Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 301
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Telefon: 530037157
Lokalizacja: Gulcz
Na imię mam: Agata
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#18

Post autor: brenda » śr mar 22, 2017 10:45 am

Romgiel pisze: Czytałem właśnie opinie i komentarze i pochłania faktycznie organiczne no3 i niektórzy wyrównują ubytki dodawaniem kno3 a niektórzy twierdzą, że nieznacznie obniża tylko. Jak wasze doświadczenia? Warto się bawić?
Ja czytałam masę opinii o węglu i zeolicie, że wyjaławiają wodę i trochę pochlebnych, że ładnie ją klarują. I bardzo żałuję, że ten zeolit władowałam.
Teraz sobie myślę tak: jakiekolwiek pochłaniacze włożone na stałe w dojrzałym akwarium są zbędne. NO3 powinno trzymać się w odpowiednich granicach. Chyba, że ma się przerybienie albo przekarmia ryby. A ponieważ przerybienie wygląda nieestetycznie a przekarmianie jest szkodliwe, to lepiej po prostu nie mieć tych elementów, niż usuwać ich skutki. Ale ponieważ moje doświadczenie jest liche, to mogę się mylić :P
krasnal pisze: Jakie no3 masz w kranie ?
NO3 zmierzone w wodzie odstałej 8 godzin = trochę niżej niż 1. Testy kropelkowe JBL
12dot12 pisze: NO3 trochę powinno być. Odżywiają się nim rośliny.
Ja naiwnie myślałam, że skoro niskie stężenia NO3 są dopuszczalne, to zerowe będzie idealne. I się cieszyłam, że tak mi w testach wychodzi, dopóki się te wstrętne sinice nie przypałętały :P

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15676
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#19

Post autor: Lech-u » śr mar 22, 2017 10:50 am

brenda pisze: jakiekolwiek pochłaniacze włożone na stałe w dojrzałym akwarium są zbędne.
Dobrze prawisz!
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


MsNobody
Gaduła
Posty: 138
Rejestracja: wt gru 06, 2016 11:53 am
Lokalizacja: Warszawa,rembertów
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#20

Post autor: MsNobody » śr mar 22, 2017 11:03 am

Brenda napisze co ja bym zrobił w takiej sytuacji.
1. Kupił bym sole na allegro lub gdzie tam chcesz. Wydatek 23PLN myślę że twój budżet domowy to wytrzyma.
2. Schował bym testy głęboko do szafy.
3. Zrobił dużą podmianę RO + mineralizator/ Kran ( minimum 50%)
4. Na początek zaaplikował bym Azot, Potas, Magnez. Fosforu bym nie ruszał śnica świadczy o jego wysokim stężeniu (Rośliny potrafią go magazynować).
5. Przestał bym grzebać w filtrze ( po odpaleniu przez co najmniej 5 miesięcy nie ma po co tam zaglądać).
6. Obserwacja w celu dobrania odpowiednich dawek nawozu.
7. Jak się ustabilizuje możesz wyciągnąć testy z szafy i utwierdzić się w przekonaniu że wszystko jest ok.

Według mnie jeśli utrzymasz prawidłowe proporcje pomiędzy składnikami rozwiążesz wszystkie swoje problemy z glonami śnicami itp.

Awatar użytkownika

austen721
Zapaleniec
Posty: 346
Rejestracja: pn lis 14, 2016 3:48 pm
Lokalizacja: Tarnów
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#21

Post autor: austen721 » śr mar 22, 2017 11:14 am

brenda pisze:Teraz sobie myślę tak: jakiekolwiek pochłaniacze włożone na stałe w dojrzałym akwarium są zbędne. NO3 powinno trzymać się w odpowiednich granicach. Chyba, że ma się przerybienie albo przekarmia ryby. A ponieważ przerybienie wygląda nieestetycznie a przekarmianie jest szkodliwe, to lepiej po prostu nie mieć tych elementów, niż usuwać ich skutki. Ale ponieważ moje doświadczenie jest liche, to mogę się mylić :P
Mi się wydaje, że do końca też nie ma co definitywnie stwierdzać, że zbędne, bo wiadomo różne są akwaria. I nawet jak nie ma przerybienia to wystarczą dwa sraluchy i NO3 jak ta lala :P
Welonkowy potwór

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15676
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#22

Post autor: Lech-u » śr mar 22, 2017 11:27 am

austen721 pisze: Mi się wydaje, że do końca też nie ma co definitywnie stwierdzać, że zbędne, bo wiadomo różne są akwaria.
Mówimy o akwariach ustabilizowanych. Takie akwaria są zawsze jednakowe: po prostu ustabilizowane, czyli dojrzałe. I w takich akwariach nie ma potrzeby stosowania pochłaniaczy.
W takich akwariach jest równowaga.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 301
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Telefon: 530037157
Lokalizacja: Gulcz
Na imię mam: Agata
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#23

Post autor: brenda » śr mar 22, 2017 11:35 am

MsNobody pisze: 1. Kupił bym sole na allegro lub gdzie tam chcesz. Wydatek 23PLN myślę że twój budżet domowy to wytrzyma.
Budżet na luzie. Tylko widzisz, ja na podłożu mam piasek, rośliny wybierałam jak najmniej wymagające itd. właśnie po to, żeby obsługa akwarium była jak najprostsza. Im więcej czytam, tym bardziej się utwierdzam, że największym wrogiem stabilności w akwarium jest akwarysta. Chciałam robić tylko podmiany zwykłą kranówką i mieć torf w filtrze. Wsadzając zeolit przedobrzyłam. Chcę tylko naprawić ten błąd, nie chcę "ręcznie" poza tym regulować stale całej chemii wody, bo im więcej zmieniam tym większe ryzyko, że coś spartolę.
MsNobody pisze: Fosforu bym nie ruszał śnica świadczy o jego wysokim stężeniu
PO4 = 0,5. Czyli, o ile dobrze rozumiem stężenie byłoby całkowicie w porządku, gdybym nie miała zerowego NO3.
MsNobody pisze: Przestał bym grzebać w filtrze ( po odpaleniu przez co najmniej 5 miesięcy nie ma po co tam zaglądać).
Taki jest plan. Jakby nie ten zeolit to bym nie zaglądała :P Mam prefiltr i go czyszczę co tydzień a kubła planuję nie ruczać miesiącami

Awatar użytkownika

austen721
Zapaleniec
Posty: 346
Rejestracja: pn lis 14, 2016 3:48 pm
Lokalizacja: Tarnów
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#24

Post autor: austen721 » śr mar 22, 2017 11:39 am

Lech-u pisze: Mówimy o akwariach ustabilizowanych. Takie akwaria są zawsze jednakowe: po prostu ustabilizowane, czyli dojrzałe. I w takich akwariach nie ma potrzeby stosowania pochłaniaczy.
W takich akwariach jest równowaga.
Może być taka sytuacja, że akwarium nigdy nie będzie ustabilizowane?
No u mnie NO3 jest na takim samym poziome zawsze, ale mam wrażenie, że jakbym wyciągnęła z filtra pochłaniacze to by skoczyło dość mocno.
Welonkowy potwór

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7034
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#25

Post autor: marcinzabki29 » śr mar 22, 2017 11:45 am

austen721 pisze: Może być taka sytuacja, że akwarium nigdy nie będzie ustabilizowane?
Myślę, że każde akwarium wcześniej czy później będzie ustabilizowane.
Oczywiście zależy od nas.
austen721 pisze: No u mnie NO3 jest na takim samym poziome zawsze, ale mam wrażenie, że jakbym wyciągnęła z filtra pochłaniacze to by skoczyło dość mocno
A czemu je stosujesz?
Miałaś tak wysokie, że była taka potrzeba?
Na początku miałem bardzo wysokie NO3, naprawdę wysokie.
Zbiłem je częstszymi podmianami.
Teraz pomimo lekkiego przerybienia, wszystko jest w porządku.
Z pewnością mocno zarośnięte akwarium pomaga w utrzymaniu go w odpowiednich proporcjach.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

austen721
Zapaleniec
Posty: 346
Rejestracja: pn lis 14, 2016 3:48 pm
Lokalizacja: Tarnów
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#26

Post autor: austen721 » śr mar 22, 2017 11:49 am

marcinzabki29 pisze: A czemu je stosujesz?
Jak przyszedł do mnie na początku kubełek to wrzuciłam wszystko, co mi do niego dali. Potem wyciągnęłam węgiel, i została mi ceramik i zeolit. Jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby to wyciągnąć.
Welonkowy potwór

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15676
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#27

Post autor: Lech-u » śr mar 22, 2017 11:50 am

austen721 pisze: No u mnie NO3 jest na takim samym poziome zawsze, ale mam wrażenie, że jakbym wyciągnęła z filtra pochłaniacze to by skoczyło dość mocno.
Czyli to nie jest ustabilizowane akwarium, bo sztucznie (pochłaniaczami) utrzymujesz poziom "czegoś tam".
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


MsNobody
Gaduła
Posty: 138
Rejestracja: wt gru 06, 2016 11:53 am
Lokalizacja: Warszawa,rembertów
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#28

Post autor: MsNobody » śr mar 22, 2017 11:51 am

brenda pisze:
MsNobody pisze: 1. Kupił bym sole na allegro lub gdzie tam chcesz. Wydatek 23PLN myślę że twój budżet domowy to wytrzyma.
Budżet na luzie. Tylko widzisz, ja na podłożu mam piasek, rośliny wybierałam jak najmniej wymagające itd. właśnie po to, żeby obsługa akwarium była jak najprostsza. Im więcej czytam, tym bardziej się utwierdzam, że największym wrogiem stabilności w akwarium jest akwarysta. Chciałam robić tylko podmiany zwykłą kranówką i mieć torf w filtrze. Wsadzając zeolit przedobrzyłam. Chcę tylko naprawić ten błąd, nie chcę "ręcznie" poza tym regulować stale całej chemii wody, bo im więcej zmieniam tym większe ryzyko, że coś spartolę.
MsNobody pisze: Fosforu bym nie ruszał śnica świadczy o jego wysokim stężeniu
PO4 = 0,5. Czyli, o ile dobrze rozumiem stężenie byłoby całkowicie w porządku, gdybym nie miała zerowego NO3.
MsNobody pisze: Przestał bym grzebać w filtrze ( po odpaleniu przez co najmniej 5 miesięcy nie ma po co tam zaglądać).
Taki jest plan. Jakby nie ten zeolit to bym nie zaglądała :P Mam prefiltr i go czyszczę co tydzień a kubła planuję nie ruczać miesiącami
Rozumiem podejście. Moje jest zupełnie odmienne. Nigdy nie próbowałem prowadzić akwarium w stylu LT. Niestety nie pomogę.
Co do PO4 nie ufaj testom. Z moich obserwacji wynika że dla dobrze prosperującego akwarium najważniejsze są proporcje pomiędzy składnikami. Wydaje mi się że w twojej obecnej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest próba sztucznego naprawienia parametrów. Jak pozbędziesz się sinic możesz stopniowo odstawiać makro i dozować tylko potas.

jakie masz oświetlenie ? ( moc)
Dodano po przerwie do tego postu:
austen721 pisze: Jak przyszedł do mnie na początku kubełek to wrzuciłam wszystko, co mi do niego dali. Potem wyciągnęłam węgiel, i została mi ceramik i zeolit. Jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby to wyciągnąć.
U mnie była identycznie taka sama sytuacja. W każdym kuble mam zeolit.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7034
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#29

Post autor: marcinzabki29 » śr mar 22, 2017 12:01 pm

Austen, w trzech akwariach nigdy nie stosowałem żadnych nawozów.
W pozostałych przestałem, miałem dosyć cotygodniowego przycinania roślin. Wszystko nadal rośnie, ale troszkę wolniej - i dobrze.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


MsNobody
Gaduła
Posty: 138
Rejestracja: wt gru 06, 2016 11:53 am
Lokalizacja: Warszawa,rembertów
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#30

Post autor: MsNobody » śr mar 22, 2017 12:04 pm

Lech-u pisze:
austen721 pisze: No u mnie NO3 jest na takim samym poziome zawsze, ale mam wrażenie, że jakbym wyciągnęła z filtra pochłaniacze to by skoczyło dość mocno.
Czyli to nie jest ustabilizowane akwarium, bo sztucznie (pochłaniaczami) utrzymujesz poziom "czegoś tam".
Dlaczego nie jest ustabilizowane ?
tolerancja no3 w akwarium jest spora 5-nawet 50 ( oczywiście zależy co tam trzymasz)
Nigdzie nie znalazłem info ile zeolit pochłania i w jaki sposób ( równomiernie czy jak).
Można by zrobić eksperyment wyjąć z kubła zeolit sprawdzić jak się zachowuje NO3 i reszta Makro.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości