Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Zmieniony został Regulamin FAWA.pl. Pojawił się nowy punkt dotyczący Reklamy na FAWA.pl
Proszę o zapoznanie się z nowym regulaminem.

Brak NO3 w akwarium

Parametry wody i sposoby ich poprawy.

MsNobody
Gaduła
Posty: 138
Rejestracja: wt gru 06, 2016 11:53 am
Lokalizacja: Warszawa,rembertów
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#31

Post autor: MsNobody » śr mar 22, 2017 12:04 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

Lech-u pisze:
austen721 pisze: No u mnie NO3 jest na takim samym poziome zawsze, ale mam wrażenie, że jakbym wyciągnęła z filtra pochłaniacze to by skoczyło dość mocno.
Czyli to nie jest ustabilizowane akwarium, bo sztucznie (pochłaniaczami) utrzymujesz poziom "czegoś tam".
Dlaczego nie jest ustabilizowane ?
tolerancja no3 w akwarium jest spora 5-nawet 50 ( oczywiście zależy co tam trzymasz)
Nigdzie nie znalazłem info ile zeolit pochłania i w jaki sposób ( równomiernie czy jak).
Można by zrobić eksperyment wyjąć z kubła zeolit sprawdzić jak się zachowuje NO3 i reszta Makro.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7028
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#32

Post autor: marcinzabki29 » śr mar 22, 2017 12:08 pm

Ja bym nie ruszał, jeżeli nawet pochłania, to wreszcie kiedyś przestanie.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15657
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#33

Post autor: Lech-u » śr mar 22, 2017 12:15 pm

marcinzabki29 pisze: to wreszcie kiedyś przestanie.
I wtedy nagle odda to co pochłonął. Hehe!
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


MsNobody
Gaduła
Posty: 138
Rejestracja: wt gru 06, 2016 11:53 am
Lokalizacja: Warszawa,rembertów
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#34

Post autor: MsNobody » śr mar 22, 2017 12:18 pm

Lech-u pisze:
marcinzabki29 pisze: to wreszcie kiedyś przestanie.
I wtedy nagle odda to co pochłonął. Hehe!
HEHE mówisz że bomba tyka ...

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15657
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#35

Post autor: Lech-u » śr mar 22, 2017 12:20 pm

MsNobody pisze: mówisz że bomba tyka ...
Tak naprawdę to nie mam pojęcia, czy zeolit coś kiedyś odda.
Tylko tak "na logikę" wydaje mi się, że jak coś za długo pochłania jakieś substancje to pewnie wcześniej czy później zacznie z siebie usuwać.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7028
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#36

Post autor: marcinzabki29 » śr mar 22, 2017 12:30 pm

Tak może być, chyba któreś podłoże tak się zachowuje.
Tylko nie pamiętam które.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 987
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#37

Post autor: radmac » śr mar 22, 2017 12:32 pm

marcinzabki29 pisze: Tylko nie pamiętam które.
każde aktywne?
oddajcie Tapatalka!!!

Awatar użytkownika

vatazhka
Bywalec
Posty: 75
Rejestracja: wt maja 10, 2016 10:48 am
Lokalizacja: Służew nad Dolinką

Brak NO3 w akwarium

#38

Post autor: vatazhka » śr mar 22, 2017 1:03 pm

Lech-u pisze:Tylko tak "na logikę" wydaje mi się, że jak coś za długo pochłania jakieś substancje to pewnie wcześniej czy później zacznie z siebie usuwać.
Możesz wyjaśnić swój tok rozumowania, proszę? Bo mnie wydaje się, że "na logikę" wszelkie węgle, zeolity itp. powinny pochłaniać określone związki do momentu, w którym wyczerpie się ich pojemność sorpcyjna, potem związki te po prostu kumulują się w wodzie.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 301
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Telefon: 530037157
Lokalizacja: Gulcz
Na imię mam: Agata
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#39

Post autor: brenda » śr mar 22, 2017 1:26 pm

Wszędzie gdzie czytałam ostrzegali, że trzeba wyjąć, bo jak się zapełni to zwraca co pochłonął. Ale wszędzie widziałam tylko tą informację, żadnego uzasadnienia.

Oświetlenie mam biedne, jedna lampka led która przyszła w zestawie z pokrywą. Jak policzę, to wychodzi mi ok 0,14W/l. Nie planuję zwiększać, bo zarówno neonki jak i pielęgniczki preferują przytłumione światło. Rośliny mam same takie, które właśnie światła dużo nie potrzebują. Tylko na początku przez niewiedzę kupiłam rotalę (chyba), ale o dziwo mi rośnie


12dot12
Zapaleniec
Posty: 271
Rejestracja: sob cze 04, 2016 12:51 am
Lokalizacja: W-wa
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#40

Post autor: 12dot12 » śr mar 22, 2017 3:40 pm

rhino pisze:
12dot12 pisze: ...a jeżeli to by nie pomogło, to Chemiclean
Potrafisz zaskoczyć!
Posiadaczom akwariów HT zarzucasz brak dbałości o ryby a sama do zwalczania sinic (w akwarium z obsadą) polecasz środek zawierający antybiotyk (Erytromycyna)?
Dziwna niekonsekwencja...
Czepiasz się, żeby się czepnąć, bo masz uprzedzenia. Brzydkie i małostkowe... Chemicleana używają radykalni biotopowcy z dużym doświadczeniem, nie tylko takie małe żuczki jak ja. Dowody w necie. Z mojej strony EOT.
PS. HiTekowcy nie dbają o ryby,taka jest prawda :D Są badania naukowe, wykazujące, że np. dozowanie CO2 powoduje u ryb permanentny stres i skraca im życie. Do przemyślenia.

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Brak NO3 w akwarium

#41

Post autor: rhino » śr mar 22, 2017 4:00 pm

12dot12 pisze: Chemicleana używają radykalni biotopowcy z dużym doświadczeniem
Może nie mają pojęcia co serwują rybom? Boyd nie informuje o antybiotyku w składzie...
12dot12 pisze: Z mojej strony EOT.
Warto jeszcze strzelić focha i tupnąć nogą.

Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 301
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Telefon: 530037157
Lokalizacja: Gulcz
Na imię mam: Agata
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#42

Post autor: brenda » śr mar 22, 2017 5:42 pm

Uprzedzenia czy nie, o laniu chemii pomyślę tylko, jeśli wszystko inne zawiedzie.


Póki co usunęłam ręcznie wszystkie widoczne sinice, zaciemniłam akwarium (niby sinice nie lubią) i zamówiłam na allegro azot. Dopóki nie dojdzie (czyli do piątku albo poniedziałku) akwarium pozostanie ciemne. Ja w tym czasie się zatęsknię za obserwacją ryb, ale jak mus to mus. Następnie planuję ostrożnie i w maleńkich dawkach dodawać tego azotu i obserwować co się dzieje. Mam nadzieję, że to coś da


MsNobody
Gaduła
Posty: 138
Rejestracja: wt gru 06, 2016 11:53 am
Lokalizacja: Warszawa,rembertów
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#43

Post autor: MsNobody » śr mar 22, 2017 6:03 pm

Brenda nie cackaj się z tym no3. Zrób podmiane i przyładuj tak żeby było 20-30 mg/l

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 301
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Telefon: 530037157
Lokalizacja: Gulcz
Na imię mam: Agata
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#44

Post autor: brenda » śr mar 22, 2017 6:09 pm

Tylko że ja nigdy, niczego, niczym nie nawoziłam, więc muszę ostrożnie
BO może się zdarzyć, że to, co mi się wydaje małą ilością nawozu właśnie sprawi, że skoczy od razu na to 20mg/l :P

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7028
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#45

Post autor: marcinzabki29 » śr mar 22, 2017 6:16 pm

Brenda masz rację.
Powinno się delikatnie podnosić NO3 ze względu na ryby.
Akurat 20mg/l to wcale nie tak dużo.
Tak sobie jeszcze pomyślałem - pewna jesteś tego testu na NO3?
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


MsNobody
Gaduła
Posty: 138
Rejestracja: wt gru 06, 2016 11:53 am
Lokalizacja: Warszawa,rembertów
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#46

Post autor: MsNobody » śr mar 22, 2017 6:22 pm

Sinice świadczy o niskim no3
Marcin wytłumacz mi co może się stać rybą?

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 301
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Telefon: 530037157
Lokalizacja: Gulcz
Na imię mam: Agata
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#47

Post autor: brenda » śr mar 22, 2017 6:31 pm

Raz, że sinice.
Dwa, że nie byłam pewna (robiłam kropelkowy zooleku a czytałam o nim różne opinie), dlatego kupiłam kropelkowy JBL. Robię test na zmianę jednym i drugim i inaczej wyjść nie chce


12dot12
Zapaleniec
Posty: 271
Rejestracja: sob cze 04, 2016 12:51 am
Lokalizacja: W-wa
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#48

Post autor: 12dot12 » śr mar 22, 2017 7:04 pm

rhino pisze:
12dot12 pisze: Chemicleana używają radykalni biotopowcy z dużym doświadczeniem
Może nie mają pojęcia co serwują rybom? Boyd nie informuje o antybiotyku w składzie...
12dot12 pisze: Z mojej strony EOT.
Warto jeszcze strzelić focha i tupnąć nogą.
Ależ po prostu szkoda mi czasu na tego typu "dyskusję" :D (a raczej prowokacje)
Błogosławiona lista ignorowanych... ^^

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7028
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#49

Post autor: marcinzabki29 » śr mar 22, 2017 7:26 pm

MsNobody pisze: Marcin wytłumacz mi co może się stać rybą
Chodzi o nagły skok NO3.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

krasnal
Guru
Posty: 2407
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Telefon: 792940492
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#50

Post autor: krasnal » śr mar 22, 2017 11:11 pm

Kiedyś sprawdzałem działanie węgla (worek przy wylocie filtra) w stabilnym aqwa (sporo światła +co2+ nawozy)
Pompowałem sporo azotu (kno3) do momentu pojawienia sie zabarwienia testu .
Od tamtej chwili węgiel zaczął oddawać co wchłonął a ja byłem zadowolony ,że
nie muszę aplikować codziennie dawki nawozów dla zielska .
brenda, masz bardzo fajną wodę do kształtowania jej jak się chce
a do zasilania w N jesteś zmuszona - chyba że zmniejszysz częstotliwość podmian
MsNobody pisze: przyładuj tak żeby było 20-30 mg/l
Przy fosforze 0.5 to chyba tyć za dużo :P
Ja bym to wykonał tak :
zostawił zeolit w kuble - podbił no3 do 10 a co do podmiany wody
to ściągnął tylko resztki sinic (po zaciemnieniu )


MsNobody
Gaduła
Posty: 138
Rejestracja: wt gru 06, 2016 11:53 am
Lokalizacja: Warszawa,rembertów
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#51

Post autor: MsNobody » czw mar 23, 2017 10:34 am

Krasnal zgadzam się z Tobą w 100% . Zaproponowałem większą dawkę ponieważ wyszedłem z założenia że jest duże zapotrzebowanie. Może to błąd ale ja bym tak zrobił. Podmianie zaproponowałem ze względu na sinice. Zaciemnienie zostawił bym jako ostateczność. Najpierw parametry.

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 301
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Telefon: 530037157
Lokalizacja: Gulcz
Na imię mam: Agata
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#52

Post autor: brenda » sob mar 25, 2017 3:58 pm

Wczoraj podałam NO3 do poziomu 15mg/l. Dziś odcieniłam akwarium i na oko sinic już nie ma. Co dziwne: rotala przez te 3 dni zaciemnienia urosła mi więcej, niż przedtem przez 3 miesiace normalnego funkcjonowania akwarium o.O
Myślicie, ze ten jednorazowy zastrzyk NO3 mógł mieć aż taki efekt?

Awatar użytkownika

Andrzej7123
Bywalec
Posty: 93
Rejestracja: ndz lut 12, 2017 7:04 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Andrzej
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#53

Post autor: Andrzej7123 » sob mar 25, 2017 4:42 pm

Robiłem dzisiaj test przed podmianką w moim 112 NO3 ok 50 ;] kurde mogę ci z wiadro odstąpić :lol:
112 l,60 l roślinne

Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 301
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Telefon: 530037157
Lokalizacja: Gulcz
Na imię mam: Agata
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#54

Post autor: brenda » sob mar 25, 2017 5:00 pm

też bym pewnie tak miała, jakby nie ten zeolit. Przeklinam dzień, w którym pan w sklepie powiedział mi: "to pięknie klaruje wodę" :P

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 250
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#55

Post autor: ahr » sob mar 25, 2017 5:07 pm

Bo jakbyś się dała namówić na 2 welony, 3 glonojady i 15 gupików to wszystko byłoby w porządku, a to to o...
"I may be an idiot, but I'm not stupid"

Awatar użytkownika

Andrzej7123
Bywalec
Posty: 93
Rejestracja: ndz lut 12, 2017 7:04 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Andrzej
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#56

Post autor: Andrzej7123 » sob mar 25, 2017 5:40 pm

Ja mam zeolit i ceramike w kubełku :/
112 l,60 l roślinne

Awatar użytkownika

Autor
brenda
Zapaleniec
Posty: 301
Rejestracja: wt sty 31, 2017 10:42 pm
Telefon: 530037157
Lokalizacja: Gulcz
Na imię mam: Agata
Płeć:

Brak NO3 w akwarium

#57

Post autor: brenda » sob mar 25, 2017 5:57 pm

l
ahr pisze: Bo jakbyś się dała namówić na 2 welony, 3 glonojady i 15 gupików to wszystko byłoby w porządku, a to to o...
mam 9 kirysków, ponoć też brudasy :P
Andrzej7123 pisze: Ja mam zeolit i ceramike w kubełku :/
No i skoro nie masz problemów z za niskim poziomem NO3 to może akurat Twoje akwarium zeolitu wymagało. U mnie okazał się kulą w płot :P

Mała relacja, jakby ktoś miał kiedyś ten sam problem:
3 doby zaciemnienia całkowitego (brak światła, koce)
Wczoraj, jeszcze do ciemnego dodałam 10 pompek KNO3 w płynie. Na akwarium 100l dałoby to 15mg/l. Moja 112stka ma pewnie netto mniej więcej właśnie 100l.
Przed chwilą światło wróciło do akwarium. Na oko sinic brak. Nie wiem, jaki zapach powinna mieć woda w akwarium, ale na pewno jest dużo mniej intensywny niż był wcześniej. Ryby wyglądają, jakby ani trochę nie odczuły dni bez światła i karmienia. Rośliny też w porządku (ale mam mało wymagające). Jedynie rotala, co mnie dziwi urosła prawie dwukrotnie od kiedy ją ostatnio widziałam. Nie wiem, czy tak rozpaczliwie szukała światła, czy może to NO3 jej tak dobrze zrobiło.
Nawet woda wydaje się bardziej klarowna, ale jak jej się przyglądam z bardzo bliska to mam wrażenie, że pływają jakieś malutkie białe "przecineczki". Nie wyglądają na coś żywego i nie mam pomysłu, czym są.
Testy JBL i Zooleku pokazują mi NO3 = 10mg/l

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość