Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Problem z KH

Parametry wody i sposoby ich poprawy.
Awatar użytkownika

Autor
Sinelka
Uczestnik
Posty: 24
Rejestracja: śr maja 24, 2017 11:42 am
Lokalizacja: Warszawa, Jelonki
Na imię mam: Marta
Płeć:

Problem z KH

#1

Post autor: Sinelka » śr maja 24, 2017 6:30 pm

Mam pytanie, akwarium stoi od miesiąca i mam problem z KH . Mam trochę aktywnego substratu Ada Amazonia i KH mam 0. Czy to jest związane z nowym zbiornikiem i się z czasem ustabilizuje czy muszę jakoś zadzialac.? PH jest stabilne , czyli 6, GH 8. Parametry kranówki to KH 7, GH 16 i PH 7,5.

Ostatnią podmianę robiłam już pół na pół kranówki/RO, aby GH jakoś utrzymać na 8. PH skoczyło po podmianie do 6,5 ale w ciągu kilku godzin spadło do 6. KH dalej było 0.

Czy mogę jakoś to ustawić żeby pofmianki wody nie wywoływały skoku PH i podwyższyć KH? Trochę to dla mnie skomplikowane. Idealne dla mnie byłyby parametry 6,5 PH i do tego te KH 3-4.



Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14979
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Problem z KH

#2

Post autor: Lech-u » czw maja 25, 2017 12:07 pm

Sinelka pisze: i KH mam 0.
Czy jest możliwe, że to błąd w pomiarze?
Jeśli lejesz kranówkę KH 7 ( mieszając z RO) to raczej mało prawdopodobne, żeby KH było 0 w akwarium.

Jakich testów używasz?
Ostatnio zmieniony czw maja 25, 2017 12:07 pm przez Lech-u, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

fivb77
Maniak
Posty: 704
Rejestracja: pt gru 13, 2013 2:47 pm
Lokalizacja: Warszawa, Praga Płn
Płeć:

Problem z KH

#3

Post autor: fivb77 » czw maja 25, 2017 12:11 pm

Jak wlejesz wodę o innym pH do akwarium to na trochę to pH się zmieni.. W akwarium spada Ci pewnie przez to, że masz aktywne podłoże co wpływa na niższe pH oraz zgaduję, że podajesz CO2? CO2 zakwasza wodę. A woda zakwasza się łatwiej, gdy KH jest niskie.

Aktywne podłoże również obniża twardości - na to jest sposób - mineralizator. Są mineralizatory na KH, na GH oraz wpływające na obie twardości jednocześnie.

Te właściwości podłoża są z czasem coraz słabsze. Raczej z KH 7 do KH 0 długo Ci nie będzie obniżać.

Awatar użytkownika

Autor
Sinelka
Uczestnik
Posty: 24
Rejestracja: śr maja 24, 2017 11:42 am
Lokalizacja: Warszawa, Jelonki
Na imię mam: Marta
Płeć:

Problem z KH

#4

Post autor: Sinelka » czw maja 25, 2017 12:20 pm

Akwarium zalane było czystą kranówką i KH schodzi do 0 . Testy kropelkowe zooleka. Zarówno na 5ml i 10 ml woda od razu robi się jasno żółta.
Nie robi się niebieska. Chyba że jasno żółty jest pomiarem pośrednim ?

Nie używam wogole CO2. Jeszcze może bakterie? Microbe lift pisze, że PH może spaść przy ich uzywaniu. A jak PH to i KH?

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

joanna50
Uzależniony
Posty: 661
Rejestracja: śr sty 21, 2015 8:35 pm
Lokalizacja: Warszawa -Grochów
Na imię mam: Joanna
Płeć:

Problem z KH

#5

Post autor: joanna50 » czw maja 25, 2017 12:36 pm

KH i pH "zbija" Amazonia. Swoje właściwości zachowuje około 6 miesięcy. Po 1,5 roku moja Amazonia + CO2 utrzymuje KH -4 i pH 6,6.
Jeśli używasz wody RO pozostaje stosowanie odpowiedniego mineralizatora (musisz wiedzieć do jakich wartości KH i pH "mineralizuje")
Wiedźma Joanna :)

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2299
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Problem z KH

#6

Post autor: cinek1916 » czw maja 25, 2017 6:14 pm

ADA Amazonia jest podłożem aktywnym i będzie Ci zbijała parametry.
Po wypłukaniu z nawozów (chociaż podobno ADA Amazonia new już nie trzeba) jest bardzo dobrym podłożem dla krewetek Caridina.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

Awatar użytkownika

Autor
Sinelka
Uczestnik
Posty: 24
Rejestracja: śr maja 24, 2017 11:42 am
Lokalizacja: Warszawa, Jelonki
Na imię mam: Marta
Płeć:

Problem z KH

#7

Post autor: Sinelka » pt maja 26, 2017 6:20 am

Dzięki na pewno to podłoże, chociaż nie miałam pojęcia że jak dam jego 15 l na 450 litrów to tak zbije parametry.

Generalnie teraz i tak nic nie podmienię i nie zbadam. Od dwóch dni moja kranówka wygląda tak:
Obrazek


raperek Grodzisk
Uczestnik
Posty: 30
Rejestracja: śr maja 24, 2017 12:50 pm
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Na imię mam: Michał
Płeć:

Problem z KH

#8

Post autor: raperek Grodzisk » pt maja 26, 2017 7:29 am

Sinelka pisze: Od dwóch dni moja kranówka wygląda tak:
O kurcze jak sok pomarańczowy :)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14979
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Problem z KH

#9

Post autor: Lech-u » pt maja 26, 2017 8:08 am

Sinelka pisze: Od dwóch dni moja kranówka wygląda tak:
Nie trzeba suplementować żelaza przy takiej wodzie z kranu.
:D
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości