Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

Wiesz jak samemu wykonać pokrywy, filtry lub masz inne ciekawe pomysły, to jest dział dla ciebie. Zrób to sam czyli Adam Słodowy radzi :) Zrobiłeś coś ciekawego ? Pochwal się, nie kryj talentu przed światem....
Awatar użytkownika

Autor
jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#1

Post autor: jgoluch » czw mar 21, 2013 8:58 pm

Aktualizacja na końcu tego posta.

Witam, przymierzam się do zrobienia reaktora z korpusu filtra narurowego.
Jednak zanim zrobię fotorelację (tutorial) i zamieszczę ją na forum mam do Was kilka pytań.
Kilka z nich szczegółowo będą objaśniać poniższe rysunki.
Całe połączenie będzie wyglądało standardowo, na zasadzie pętli.

/--filtr zewnętrzny --> filtr narurowy + CO2 --> akwarium----\
\--------<-----------------------<------------------------<----------/

Małe technikalia:
-filtr narurowy z gwintem 1/2" (calowy),
odpowietrznik nie wiem jaki ma gwint, jednak też jest calowy i inny niż w szybkozłączce 1/8" (metryczny)
-szybkozłączka 1/8" CO2
-wężyk do CO2 standardowy

Przed zbudowaniem tego systemu mam jednak kilka pytań co do podłączenia wężyka z CO2 do filtra narurowego.
Będę rozpatrywał 2 przypadki (+1 ale o tym na koniec).

Wariant #1
Użycie trójnika typu AquaMedic 16/22/4.
Niestety jest on plastikowy i fizycznie nie da się go wkręcić w filtr narurowy.
Całość przedstawia intuicyjny rysunek:
Obrazek
Filtr narurowy + przyłączka 1/2" + szybkozłączka 1/2" + kawałek węża + trójnik + wąż do filtra.

Wariant #2
Użycie zaworka odpowietrzającego jako miejsce dla szybkozłączki 1/8".
Trzeba by odciąć wystający fragment gwintu.
Następnie powiększyć dziurę, nałożyć klej i wkręcić w to szybkozłączkę.
Obrazek

Oba warianty:
Między butlą a reaktorem narurowym będzie zaworek przeciwzwrotny i (opcja) licznik bąbelków.
Tak jak widnieje to na poniższym rysunku:
Obrazek

No dobra... ale teraz z czym mam problem.
Mianowicie - który sposób będzie lepszy Waszym zdaniem?
Jak jest to zastosowane u Was?
W pierwszym niby nie trzeba nic psuć, ale za bardziej skomplikowane połączenie.

Teraz dodatkowa opcja +1.
Wymyśliłem sobie inne rozwiązanie, z użyciem innego trójnika, które zdecydowanie najbardziej mi się spodobało.
Niestety nigdzie nie mogłem znaleźć takiego (lub podobnego) trójnika.
Ograniczało mnie dość to, że trójnik musiałby być na gwint 1/2" calowy, a szybkozłączka do węża CO2 ma gwint metryczny.
Coś jak na poniższym rysunku.
Obrazek

Napiszcie proszę, który według Was sposób lepiej się sprawdzi.
Jak jest to rozwiązane u Was.
A może macie jakiś namiar na "podobny" trójnik, który opisałem w 3 wariancie.

Update: Zdecydowałem się na pierwszy wariant.
A więc teraz opiszę co mi było potrzebne do zbudowania reaktora:
- 1x korpus filtra narurowego
- 2x złączka PEX 20mm x 1/2"
- 1x trójnik AquaMedic 16/22/4
- 1m wężyka CO2
- trochę węża 16/22, który odciąłem z tego, który mam w akwa
- 1x zaworek przeciwzwrotny
- kawałek rurki (ja wziąłem kilka części od wlotu filtra zewnętrznego i pasuje idealnie)
- 1x licznik bąbelków
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Niestety nie mam foto jak to wygląda finalnie, bo wszystko tak jest upchnięte pod biurkiem, że nie ma szans na zdjęcie.
W przyszłości być może zdecyduję się na umieszczenie w reaktorze biobali lub grzałki.
Póki co do akwarium nie wpada ani jeden bąbelek CO2 a przepływ w filtrze HW-302 nie zauważyłem by jakoś spadł.

Dodam taką małą pomocną informację dla przyszłych konstruktorów.

Aby podłączyć wąż akwarystyczny pod filtr narurowy (reaktor), najlepiej użyć wkręcanej końcówki PEX.
Dla węży 12/16 używamy przyłącza PEX 16mm (np 1/2").
Dla węży 16/22 używamy przyłącza PEX 20mm (np. 1/2").
Ostatnio zmieniony sob mar 30, 2013 8:55 am przez jgoluch, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

grazdar1
Uzależniony
Posty: 693
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 11:04 am
Lokalizacja:
Płeć:

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#2

Post autor: grazdar1 » czw mar 21, 2013 10:49 pm

Jestem za rozwiązaniem nr 1 -praktyczniejsze
nie polecam zastosowania szybkozłączki -może wystąpić problem ze szczelnością
co do trójnika -można zastosować ogrodową wersję z częsci do zraszaczy -idealne
zobacz w moich postach -po paru wersjach widać -myślę najbardziej praktyczne rozwiązanie
zresztą stoi u mnie taki reaktor gotowy do podłączenia
grazdar1


ojciecmateusz
Bywalec
Posty: 79
Rejestracja: ndz lip 25, 2010 9:58 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#3

Post autor: ojciecmateusz » czw mar 21, 2013 11:07 pm

U mnie wygląda to mniej więcej tak:
Korpus
odpowietrznika nie ruszam, przydaje się gdy woda za bardzo chlupie
z jednej strony końcówka na wąż
z drugiej: mufa 1/2 cala, trójnik 1/2 cala, końcówka na wąż, w górny otwór trójnika szybkozłączka lub ( w moim przypadku) redukcja + szybkozłączka. Wszystko na taśmie teflonowej. Czas ok 30 minut.
U mnie wszystkie części mosiężne.
marne zdjęcie ale może w czymś Ci pomoże
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Awatar użytkownika

Autor
jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#4

Post autor: jgoluch » sob mar 23, 2013 10:28 am

Zmajstrowałem wczoraj ten reaktor.
Na tę chwilę spełnia swoje zadanie.
Pozdrawiam Jaco G


shadowrider
Uzależniony
Posty: 534
Rejestracja: ndz kwie 10, 2011 3:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#5

Post autor: shadowrider » sob mar 23, 2013 12:05 pm

ojciecmateusz pisze: odpowietrznika nie ruszam, przydaje się gdy woda za bardzo chlupie
Często musisz to robić?
Rozumiem że odkłada się tam jakiś który nie rozpuszcza się w wodzie. Kiedyś miałem bimbrownię na ocet i sodę + dzwon. Co kilka dni musiałem opróżniać dzwon z czegoś co już nie chciało się rozpuścić.
:?: Pytanie ile jest % CO2 w butli z CO2?

Awatar użytkownika

Autor
jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#6

Post autor: jgoluch » sob mar 23, 2013 12:42 pm

shadowrider pisze:Często musisz to robić?
Odpowiem jak to wygląda u mnie.
Odpowietrzyłem tak raz przy starcie reaktora, żeby szybciej się zalał wodą.
Startowałem z minimalną ilością wody, która napłynęła z węży.
Drugi raz po około godzinie od startu, bo coś mi lekko chlupało - być może kubełek puścił jakieś powietrze.
Niektórzy nie mają wcale odpowietrznika i też żyją.
shadowrider pisze:Rozumiem że odkłada się tam jakiś który nie rozpuszcza się w wodzie.
Możliwe, że to może być nierozpuszczony gaz, choć sądzę, że było to powietrze z filtra.
shadowrider pisze:Co kilka dni musiałem opróżniać dzwon z czegoś co już nie chciało się rozpuścić.
Chodzą pogłoski, że reaktor rozpuszcza CO2 w 100%, u mnie żaden bąbelek się nie przedostaje do akwarium.
shadowrider pisze:Pytanie ile jest % CO2 w butli z CO2?
Wydaje mi się, że nabijając CO2 dostajemy czyste CO2.
Ale nie wiem jak to jest na prawdę, butlę mam niecały miesiąc.
Jeżeli chodzi o pojemność, moja ma 1,5 litra.
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

mimag
Fanatyk
Posty: 1165
Rejestracja: pt wrz 17, 2010 7:51 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#7

Post autor: mimag » sob mar 23, 2013 1:19 pm

jgoluch pisze: trójnika typu AquaMedic 16/22/4
gdzie i za ile go kupiłeś?
100x40x50 JUWEL RIO 180

Awatar użytkownika

Autor
jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#8

Post autor: jgoluch » sob mar 23, 2013 1:37 pm

AquaMedic
ul. Indiry Gandhi 35 U-4,
tel 22 613 50 88
Godziny otwarcia w Warszawie:
pon-pią 10:00 - 18:00,
sobota 10:00 - 13:30

Zapłaciłem 13,08 zł.
Pozdrawiam Jaco G


ojciecmateusz
Bywalec
Posty: 79
Rejestracja: ndz lip 25, 2010 9:58 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#9

Post autor: ojciecmateusz » sob mar 23, 2013 8:46 pm

jgoluch pisze:być może kubełek puścił jakieś powietrze.
Wydaje mi się, że jeżeli z jakiegoś powodu do wiadra dostałoby się powietrze, ten po prostu by przeciekał
shadowrider pisze:Często musisz to robić?
Różnie. Najczęściej raz w tygodniu przy podmianie, ale zdarza się że częściej.
shadowrider pisze:Rozumiem że odkłada się tam jakiś który nie rozpuszcza się w wodzie.
Jeżeli reaktor jest pełny wody, żaden bąbelek nie wylatuje z deszczownicy. Natomiast jeżeli woda w reaktorze zaczyna chlupać, daje się zauważyć pojedyncze bąbelki, ale bardzo, bardzo malutkie.
jgoluch pisze:być może kubełek puścił jakieś powietrze.
Wydaje mi się, że jeżeli z jakiegoś powodu do wiadra dostałoby się powietrze, ten po prostu by przeciekał.
Reaktor założyłem na węże zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na nim. Gaz wpada górnym wejściem, a wodę zasysa z dołu (założyłem rurkę). Przy podmianie zrobię zmianę.

Awatar użytkownika

Autor
jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#10

Post autor: jgoluch » sob mar 23, 2013 11:35 pm

ojciecmateusz pisze:Reaktor założyłem na węże zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na nim. Gaz wpada górnym wejściem, a wodę zasysa z dołu (założyłem rurkę). Przy podmianie zrobię zmianę.
Zrobiłem dokładnie identycznie.
Jakoś po świętach będę chciał domontować szybkozłączki, wtedy też zmienię kierunek przepływu.
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

mimag
Fanatyk
Posty: 1165
Rejestracja: pt wrz 17, 2010 7:51 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#11

Post autor: mimag » ndz mar 24, 2013 10:46 am

jgoluch pisze:
ojciecmateusz pisze:Reaktor założyłem na węże zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na nim. Gaz wpada górnym wejściem, a wodę zasysa z dołu (założyłem rurkę). Przy podmianie zrobię zmianę.
Zrobiłem dokładnie identycznie.
Jakoś po świętach będę chciał domontować szybkozłączki, wtedy też zmienię kierunek przepływu.
a ktoś stwierdził ze jest różnica w przepływie w zależności od kierunku przepływu w reaktorze? wiele osób podaje w którą stronę puszcza obieg w reaktorze ale chyba nikt nie stwierdził który kierunek mniej ogranicza przepływ.
100x40x50 JUWEL RIO 180

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#12

Post autor: pkucaba » ndz mar 24, 2013 11:07 am

mimag, zatem więc trzeba zrobić test...


Ja mam podłączone odwrotnie do zaznaczonego na korpusie kierunku przepływu.
Dlaczego? A bo łatwiej się odpowietrza... Wystarczy go poprzechylać i bąbel wylatuje do akwarium.
Ponieważ Co2 podaję na trójnik na wejściu reaktora, bąbelki gazu nie lecą do akwarium.
A sam reaktor zapowietrza (zadwutlenkowuje) się tylko gdy wyłączę filtr.


ojciecmateusz
Bywalec
Posty: 79
Rejestracja: ndz lip 25, 2010 9:58 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#13

Post autor: ojciecmateusz » ndz mar 24, 2013 11:07 am

mimag pisze:a ktoś stwierdził ze jest różnica w przepływie w zależności od kierunku przepływu w reaktorze? wiele osób podaje w którą stronę puszcza obieg w reaktorze ale chyba nikt nie stwierdził który kierunek mniej ogranicza przepływ.
Nie chodzi mi tutaj o zwiększenie przepływu. Też myślę, że się nie zmieni. Chcę sprawdzić czy będzie mniej chlupało. Cała operacja zajmie około 10 minut, także można spróbować.

Awatar użytkownika

Drottnar
Zasłużeni
Posty: 4176
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:11 pm
Lokalizacja: Saska Kępa
Płeć:

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#14

Post autor: Drottnar » ndz mar 24, 2013 11:14 am

Nie musisz sprawdzać. Ja przez długi czas miałem podłączone odwrotnie (wpadała dołem, wylatywała górą). Po drodze była kostka lipowa otoczona bioballami. Zero chlupania. Raz na jakiś czas jakieś bąble poleciały do akwarium.

Przy podłączeniu od góry w dół chlupanie miałem nieustanne.

Awatar użytkownika

mimag
Fanatyk
Posty: 1165
Rejestracja: pt wrz 17, 2010 7:51 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#15

Post autor: mimag » ndz mar 24, 2013 12:03 pm

Ja mam podłączone zgodnie ze strzałkami na korpusie, czyli wlatuje górą a rurką na dole jest wypychana z korpusu. Nigdy mi nie chlupało, praktycznie nie słychać jak pracuje reaktor, i nigdy nie zapowietrzył mi się reaktor, mimo ze go wyłączam czasem razem z filtrem a co2 jest podawane. Rozpuszcza w 100% co2 ale bardzo mocno mi ogranicza przepływ filtra.
100x40x50 JUWEL RIO 180

Awatar użytkownika

inerkoma
Uzależniony
Posty: 542
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Na imię mam: Konrad
Płeć:

Re: Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#16

Post autor: inerkoma » sob lis 22, 2014 8:54 pm

Witajcie. Chciałem trochę odświeżyć temat reaktora Co2 z filtra narurowego. Nie jest to do końca moje dzieło gdyż kupiłem go gotowego (akurat była okazja). Wykorzystałem jednak pomysł jgoluch - po przeczytaniu tego wątku - z pex 20mm (do tego typu podłączeń uważam, że rewelka). Korpus 10 z gwintem 3/4, dałem kolanka pex 3/4 20mm i zostawiłem trójnik zamontowany przez byłego właściciela. Zmieniłem także kierunek przepływu - leci w przeciwną stronę niż strzałki na korpusie. Zasugerowałem się waszymi opiniami dotyczących chlupania w filtrze ale też rozwiązanie to moim zdaniem zabezpieczy komorę wirnika filtra przed Co2 w przypadku braku prądu, (podaje Co2 24/h) więc jeśli prądu braknie to Co2 powinno pójść w kierunku akwarium.
Obrazek
Pozdrawiam
inerkoma

[200l] http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=26197
[25l] - Maluchy Ancistrusa "RED"

Awatar użytkownika

Autor
jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Re: Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#17

Post autor: jgoluch » ndz lis 23, 2014 12:32 am

Czy masz w tym korpusie, w środku, dodatkową rurkę? Nie widzę na foto.
________________
Patapatalknięte
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

adams750
Gaduła
Posty: 101
Rejestracja: czw wrz 25, 2014 5:51 pm
Lokalizacja: Białystok
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#18

Post autor: adams750 » ndz lis 23, 2014 1:32 am

Na zdjęciu nie widać, ja jeszcze bym dodał do tego zestawu zawory kultowe co bardzo ułatwia przy czyszczeniu filtra.

Awatar użytkownika

inerkoma
Uzależniony
Posty: 542
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Na imię mam: Konrad
Płeć:

Re: Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#19

Post autor: inerkoma » ndz lis 23, 2014 9:02 am

Korpus jest matowy dlatego nie widać. Tak, jest rurka na wcisk w środek korpusu i kończy sie ona jakiś 1 cm nad dnem. O zaworach kulowych myślałem ale nie zdecydowałem się gdyż wtedy korpus idzie w szerz a mam mało miejsca w szafce. A tak z ciekawości...ile podajecie bombli na sekunde?
Pozdrawiam
inerkoma

[200l] http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=26197
[25l] - Maluchy Ancistrusa "RED"


quest
Uczestnik
Posty: 49
Rejestracja: śr paź 13, 2010 7:16 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#20

Post autor: quest » ndz lis 23, 2014 9:30 am

W jakim celu stosujecie te zawory kulowe?

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

inerkoma
Uzależniony
Posty: 542
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Na imię mam: Konrad
Płeć:

Re: Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#21

Post autor: inerkoma » ndz lis 23, 2014 9:54 am

Jak dasz zawory kulowe w korpus to oszczedzasz sobie zabawy z woda z wylewki ktora na 100% zejdzie z weza jak odkrecisz korpus. ( sorki ze bez polskich znakow). A tak zakrecasz sobie zawory i martwis, sie tylko o wode w filtrze narurowym.
Pozdrawiam
inerkoma

[200l] http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=26197
[25l] - Maluchy Ancistrusa "RED"

Awatar użytkownika

Autor
jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#22

Post autor: jgoluch » ndz lis 23, 2014 10:56 am

Ile b/s to już zależy od akwarium.
U mnie ok 1,2 - 1,5 b/s w akwarium 160l.
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#23

Post autor: rhino » ndz lis 23, 2014 11:27 am

inerkoma pisze:A tak z ciekawości...ile podajecie bombli na sekunde?
każde akwarium jest inne (masa roślinna, światło, pojemność, woda...) i pozorne ułatwienia typu "daj 2b/s bo u mnie jest dobrze", mogą być w skutkach bardzo poważne.
Ratel

Awatar użytkownika

inerkoma
Uzależniony
Posty: 542
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Na imię mam: Konrad
Płeć:

Re: Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#24

Post autor: inerkoma » ndz lis 23, 2014 1:47 pm

Nie no jasna sprawa - pytałem tak orientacyjnie, żeby nie przesadzić z dozowaniem. Przez spiek jakoś więcej tego gazu szło 5 lub 6 b/s teraz dałem mniej i obserwuje.
Pozdrawiam
inerkoma

[200l] http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=26197
[25l] - Maluchy Ancistrusa "RED"

Awatar użytkownika

adams750
Gaduła
Posty: 101
Rejestracja: czw wrz 25, 2014 5:51 pm
Lokalizacja: Białystok
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#25

Post autor: adams750 » ndz lis 23, 2014 3:34 pm

U mnie gaz jest podawany ciurkiem więc nie w sposób jest policzyć ile się go podaje, a druga bardzo ważna sprawa to to że są różne liczniki bąbelków i każdy inaczej będzie pokazywał ilość podawanego gazu więc jest to ustawienie indywidualne pod każde szkło.


kruk
Gaduła
Posty: 149
Rejestracja: ndz mar 13, 2016 10:26 am
Telefon: 570454817
Lokalizacja: Kielce
Na imię mam: Marcin

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#26

Post autor: kruk » czw maja 26, 2016 2:34 pm

Panowie będę budował reaktor jak wy i tutaj pytanie:
Czy jest jakiś kruciec na wężyk 4/6(bo taki przecież idzie od CO2), bo najmmiejsze jakie widziałem są na wężyk 8mm... Chyba że szybkozłączki ale to dobre rozwiązanie? nie będzie puszczać gazu?
Do rur filtra (u mnie 16/22) będę stosował złączki typu pex czyli skręcane, chyba że jest jakieś lepsze rozwiązanie?

-- Cz maja 26, 2016 2:34 pm --

A i jakbyście mogli to w czym pomaga ten zawór kulowy pomiędzy filtrem a reaktorem

Awatar użytkownika

krasnal
Guru
Posty: 2370
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Telefon: 792940492
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#27

Post autor: krasnal » czw maja 26, 2016 2:45 pm

kruk pisze:Czy jest jakiś kruciec na wężyk 4/6
https://www.google.pl/search?q=kr%C3%B3 ... igB#imgrc=_" onclick="window.open(this.href);return false;


kruk
Gaduła
Posty: 149
Rejestracja: ndz mar 13, 2016 10:26 am
Telefon: 570454817
Lokalizacja: Kielce
Na imię mam: Marcin

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#28

Post autor: kruk » czw maja 26, 2016 8:40 pm

A co sądzicie o szybkozłączkach? puszczają czy nie? lepsze od króćców?

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6445
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#29

Post autor: marcinzabki29 » czw maja 26, 2016 8:46 pm

Ja używam szybkozłączek już dłuższy czas, trzymają :)
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


kruk
Gaduła
Posty: 149
Rejestracja: ndz mar 13, 2016 10:26 am
Telefon: 570454817
Lokalizacja: Kielce
Na imię mam: Marcin

Reaktor CO2 z filtra narurowego by jgoluch

#30

Post autor: kruk » czw maja 26, 2016 9:59 pm

No to po problemie. A Wiesz o co chodzi z zaworem pomiędzy filtr i reaktor?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość