Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Feed Pause - funkcja "przerwa na karmienie"

Wiesz jak samemu wykonać pokrywy, filtry lub masz inne ciekawe pomysły, to jest dział dla ciebie. Zrób to sam czyli Adam Słodowy radzi :) Zrobiłeś coś ciekawego ? Pochwal się, nie kryj talentu przed światem....
Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Feed Pause - funkcja "przerwa na karmienie"

#1

Post autor: rhino » ndz lis 17, 2013 8:42 pm

Cześć ,

w sterownikach akwariowych czasem (!) spotykana jest ciekawa funkcja - "feeding pause" , "futterpause" lub zwyczajnie "przerwa na karmienie" . Polega to na tym że po naciśnięciu przycisku , wyłączane jest zasilanie filtra , skimmera , pomp itp. po to żeby uniknąć wsysania pokarmu a po zaprogramowanym czasie całość załącza się automatycznie . Wielką zaletą jest znacznie mniejsze "zasyfienie" naszych urządzeń (filtry , prefiltry itp. a co za tym idzie bardziej ukierunkowane zużycie pokarmu) a także możliwość bardziej punktowego karmienia (późniejsze czyszczenie , obserwacja mieszkańców itp.) .
Jak to zrealizować bez komputera ? Ano wbrew pozorom prosto , skutecznie i chyba nie drogo .
Co nam potrzeba ?
1. automat schodowy np. http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i- ... egoly.html" onclick="window.open(this.href);return false; (czas programowania pauzy od 0,5 minuty (chyba za krótko) do aż 10 minut .Ja mam 3 minuty .
2. stycznik 230V z wyjściem NC (normalnie zamknięty) koszt ok. 30PLN
3. gniazdo i wtyczka 230V (parę PLN)
4. przełącznik tzw. dzwonkowy ok.10 PLN
5. kabel tak przynajmniej 2x0,75mm - grosze

Jak działa automat schodowy , większość osób wie raczej ( :wink: ) i pewnie często używa nawet o tym nie myśląc ale tutaj musimy odwrócić sytuację czyli naciskamy (i jest ciemno - filtr nie chodzi) a po zaprogramowanym czasie staje się jasność (filtr chodzi) .Żeby to odwrócić musimy zastosować właśnie stycznik 230V , który przez styk NC będzie miał przepuszczone napięcie (fazę) na nasze urządzenia .
Po złożeniu wtyczka naszego ustrojstwa do sieci 230V,a do wychodzącego z niego gniazdka podłączamy nasze Eheimy,Fluvale,Tetry,JBLe itp. itd. Przełącznik dzwonkowy montujemy gdzieś w łatwo dostępnym miejscu , programujemy czas przerwy i tyle ...

Pewnie da się całość "obtanić" ale i w tej wersji wydaje mi się nie tak drogie .
Ostatnio zmieniony pn lis 25, 2013 7:36 pm przez rhino, łącznie zmieniany 4 razy.
Ratel

Awatar użytkownika

Przemo_K
Zapaleniec
Posty: 499
Rejestracja: pn lut 11, 2013 1:22 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#2

Post autor: Przemo_K » ndz lis 17, 2013 8:47 pm

rhino pisze:czas programowania pauzy od 0,5 sekundy
chyba 0,5 minuty...
126l, 63l, 27l, 19l

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#3

Post autor: rhino » ndz lis 17, 2013 8:52 pm

Fakt , szybko coś czytałem ;)
Przemo_K , dziękuję za zwrócenie uwagi - poprawiam i jednocześnie się cieszę bo to oznacza że ktoś jednak uważnie czyta te moje wypociny ;) :D
Ratel

Awatar użytkownika

manek888
Zapaleniec
Posty: 272
Rejestracja: ndz lip 03, 2011 12:56 pm
Lokalizacja: Okolice Warszawy(Ojrzanów
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#4

Post autor: manek888 » ndz lis 17, 2013 8:52 pm

rhino pisze:(i jest ciemno - filt nie chodzi)
Chyba filtr :-D :-D :-D
----------------
25l<65l<30l<96l<240l
_______________________
Paweł

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#5

Post autor: rhino » pn lis 25, 2013 10:01 am

Ooo ! :D Następny uważny czytelnik ! THX manek888 , poprawiam.


w uzupełnieniu :
- układ powinien być podłączony "po" programatorze czasowym (timerze) , wtedy nie będzie przestawiał czasu
- można zrobić to w oparciu o radiolinię - "na pilota" ale i tak trzeba podejść i podać karmę ;) a będzie nieco drożej
- układ może być wielokanałowy tzn. może być podłączonych kilka niezależnie sterowanych timerami urządzeń (skimmer , filtr , zawór CO2 itp.) , które równocześnie będą wyłączane (przerwa karmienie) - oczywiście to też podniesie cenę układu
Ratel

Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 985
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Telefon: analogowy
Lokalizacja: K-J
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#6

Post autor: falco » pn lis 25, 2013 10:44 am

Siema,
a czy nie prościej (bez porównania taniej), ale bez "bajerów" byłoby podłączyć dane urządzenia do... listwy z wyłącznikiem? 1 pstryk i wszystko, co chcesz się wyłącza, po kilku minutach karmienia znów pstryk i wszystko ożywa.
Jeśli chcemy już pobajerować, ale nadal bardzo tanio, to wystarczy zastosować pod listwę timer godzinowy. 8)
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#7

Post autor: rhino » pn lis 25, 2013 6:30 pm

Wierz mi że wpadłem na to że można nawet wyjmować wtyczkę (najtaniej bo nawet listwy z przełącznikami nie trzeba) :D :wink:
Prościej i taniej ale jak człowiek może zapomnieć to zapomni ;) ! 100 razy włączysz i wyłączysz a 101 zapomnisz załączyć i może być kicha :(
Timer fajny może ale narzuca mocną dyscyplinę czasową karmienia , jak się spóźnisz znów musisz ręcznie włączyć (i jak wyżej) . Timer plus ten układ jest fajny ale w zestawie z automatycznym karmnikiem .
Sumaryczny koszt to okolice 60-65 PLN , za wielokanałowy trochę więcej ...A układ powoduje że wyłączasz manualnie ale załącza się po upływie zaprogramowanego czasu automatycznie .
Ratel

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4882
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#8

Post autor: sum » pn lis 25, 2013 11:46 pm

Rozwiązań jest wiele,od tych prostych po bardziej skomplikowane.Jednak kwestia "zapominalstwa" jest kluczowa.
Mnie już zdarzyło się w trakcie podmianki nie odłączyć skimera od timera...pochodził sobie chwilę na sucho :oops:
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 985
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Telefon: analogowy
Lokalizacja: K-J
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#9

Post autor: falco » wt lis 26, 2013 10:54 am

Oczywiście, wiem po sobie... ;) ja sprawę rozwiązuję w jeszcze inny sposób:

- ponieważ nawet po krótkotrwałym wyłączeniu filtra ponowne włączenie powoduje czasem tzw. cofkę (wcześniej ściągnięty syf z akwa wraca do akwa), na noc wyłączam napowietrzacz i o połowę redukuję moc filtrów. Rano przy karmieniu filtry ustawiam na min., wrzucam karmę, która nie rozpływa się po zbiorniku a filtry pracują na minimalnych obrotach, więc nie zaciągają pokarmu. Po kilkunastu minutach włączam filtry na max + napowietrzacz.
Oczywiście zdarzył mi się przypadek "101" ;) ale jedyną konsekwencją tego była praca filtrów na minimum, więc bez szkody dla akwa.
Napowietrzacz mam zamiar znów podłączyć do timera i zapewne wykorzystam sterowanie światłem lub dołożę osobny.

Choć sam lubię "gadżety", to pełnego (automatycznego) karmienia jednak nie montuję, bo kilku dniowa przerwa nic złego nie spowoduje a słyszałem o awaryjnych karmikach, które "przepakowały" dawki a wiadomo z czym to się wiąże.
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#10

Post autor: rhino » śr lis 27, 2013 12:28 pm

falco pisze:Choć sam lubię "gadżety", to pełnego (automatycznego) karmienia jednak nie montuję, bo kilku dniowa przerwa nic złego nie spowoduje a słyszałem o awaryjnych karmikach, które "przepakowały" dawki a wiadomo z czym to się wiąże.
ja też nie jestem fanem automatów ale np. urlop 2 tygodnie i właściwie nie ma wyboru (jeśli sąsiad itp. odpada) .
"Cofki" nie zauważyłem u siebie , przerwę na karmienie mam 5 minut .

Prototyp dla suma (jeszcze nie przeszedł odbioru ;) ) :
Obrazek

Chciał 2 kanałowy (ma 2 niezależnie sterowane urządzenia) . Wtyczka "A" do gniazdka (timera) , Wtyczka "B" tak samo , filtr np. do gniazda "A" (z klapką) , np. skimmer do gniazda "B" . Pilot można dokleić np. wewnątrz szafki . Biały wystający z obudowy przewód to antena odbiornika pilota - można schować do środka .W tej wersji czasem rządzi radiolinia a nie przełącznik schodowy .
Robiłem to z części które miałem "pod ręką" , kabel nieco za gruby (aż takie prądy to tam nie płyną) , wtyczki i gniazdka z bolcem (zbędny) , obudowa - taką miałem , zasilacz odbiornika radiolinii (to czarne) też można upchnąć wewnątrz ale nie w tej obudowie ..
Naciśnięcie czerwonego przycisku w pilocie powoduje zatrzymanie podłączonych urządzeń na 10 minut (takie było zamówienie ale czas jest praktycznie dowolnie programowalny) po upływie tego czasu wszystko załącza się automatycznie .

Mam nadzieję że sum napisze po przetestowaniu , krótką opinię na temat funkcjonalności/przydatności takiego rozwiązania .
Ostatnio zmieniony śr lis 27, 2013 3:27 pm przez rhino, łącznie zmieniany 2 razy.
Ratel

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4882
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#11

Post autor: sum » śr lis 27, 2013 12:39 pm

rhino pisze:Mam nadzieję że sum napisze po przetestowaniu , krótką opinię na temat funkcjonalności/przydatności takiego rozwiązania .
Napisze,napisze,tylko najpierw musi odebrać i przetestować :)
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#12

Post autor: rhino » śr lis 27, 2013 12:54 pm

Znalazłem też rozwiązanie gotowe (to akurat jest cholernie drogie !) dla leniwych , bogatych estetów ;) http://www.mieszkajsprytnie.pl/produkt/ ... m_109.html" onclick="window.open(this.href);return false; na kilka urządzeń niezależnych trzeba ich kilka :( i pilota trzeba zaprogramować do wszystkich , tak aby wyłączały i załączały się równocześnie , to rozwiązanie niestety wymusza timer (jeśli jest taka potrzeba) z podtrzymaniem bateryjnym.


ale może ktoś znajdzie coś tańszego i wtedy cały ten mój układ można se ... schować :D
Ratel


shadowrider
Uzależniony
Posty: 533
Rejestracja: ndz kwie 10, 2011 3:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#13

Post autor: shadowrider » śr lis 27, 2013 9:42 pm

Możesz wrzucić schemat?

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#14

Post autor: rhino » śr lis 27, 2013 10:04 pm

Nie bardzo jest co rysować :)

radiolinia w trybie monostabilnym (czasowym) - jej przekaźnik steruje przekaźnikiem 230V a ten z kolei przepuszcza lub nie napięcie i tyle ... jak chcesz więcej kanałów to musisz zastosować więcej przekaźników 230V .
Zamiast radiolinii może być włącznik schodowy z przyciskiem dzwonkowym , zamiast przekaźników styczniki 230V.
Ratel


shadowrider
Uzależniony
Posty: 533
Rejestracja: ndz kwie 10, 2011 3:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#15

Post autor: shadowrider » śr lis 27, 2013 10:06 pm

Właśnie ta radio linia mnie interesuje - pod jakim hasłem szukać to co wykorzystałeś.

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#16

Post autor: rhino » śr lis 27, 2013 10:11 pm

Np. taka : http://www.elmes.pl/?p=produkty&act=prodpok&prod=7" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja akurat użyłem zestawu warszawskiej firmy Pulson ze względu na : cena , długi czas podtrzymania oraz to ze mam do nich dostęp ;) .Nazwa Pulson SRS-2 .
Ratel

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4882
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#17

Post autor: sum » czw lis 28, 2013 11:21 pm

Odebrane,podłączone i pierwsze dwa testy przeprowadzone :mrgreen:
Filtr i elektrozawór pilotem stop i żarełko nie lata już po całym baniaku.Mija 10 minut i wszystko załącza się samo.
Lubię takie gadżety :)
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#18

Post autor: rhino » czw lis 28, 2013 11:23 pm

Nie wierzyłem że dziś podłączysz :D !
Ratel

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4882
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#19

Post autor: sum » czw lis 28, 2013 11:24 pm

Ten pilot tak na mnie zadziałał.Straszliwy leń jestem :)
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#20

Post autor: rhino » czw lis 28, 2013 11:25 pm

:D i gdzie w końcu wylądował ? Na taśmie czy free ?
Ratel

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4882
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#21

Post autor: sum » czw lis 28, 2013 11:27 pm

Przyklejony na taśmę do pokrywy od strony mojego ulubionego fotela :evil: :evil: Nie trzeba wstawać :mrgreen:
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#22

Post autor: rhino » czw lis 28, 2013 11:29 pm

Dobre ! :D
Ratel

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4882
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#23

Post autor: sum » czw lis 28, 2013 11:30 pm

Bardzo dobre :)
Dzięki.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#24

Post autor: rhino » czw lis 28, 2013 11:32 pm

Cieszę się że Ci się podoba
Ratel

Awatar użytkownika

tomekm
Zapaleniec
Posty: 410
Rejestracja: śr kwie 14, 2010 9:01 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Funkcja "przerwa na karmienie"

#25

Post autor: tomekm » czw gru 05, 2013 11:47 am

sum pisze:Przyklejony na taśmę do pokrywy od strony mojego ulubionego fotela :evil: :evil: Nie trzeba wstawać :mrgreen:
Sumie dobijasz mnie czasem ;)
Pozdrawiam
TomekM

http://www.Akwa-Deko.pl" onclick="window.open(this.href);return false; Akwaria dekoracyjne na zamówienie
http://dropofnature.wordpress.com/" onclick="window.open(this.href);return false; Blog akwarystyczny
https://www.facebook.com/AkwaDeko" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4882
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#26

Post autor: sum » czw gru 05, 2013 12:53 pm

:shock: :shock: :shock: no proszę i Tomasz się odnalazł :)
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 985
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Telefon: analogowy
Lokalizacja: K-J
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#27

Post autor: falco » sob sty 18, 2014 2:21 pm

Ja też zaczynam się przekonywać, żeby wprowadzić "automatykę" - podobnie jak Wy lubię gadżety, sterowane pilotem oświetlenie z funkcją ściemniania się sprawdziło, czas na karmienie... 8)

Znalazłem innego "gotowca", ale szukam dalej, by zejść z ceny...

http://e-domus.com.pl/gniazda-zdalnie-s ... g-01k.html" onclick="window.open(this.href);return false;

U mnie dochodzi jeszcze puszczenie 3 przedłużaczy na 5 filtrów w 3 zbiornikach... :lol:
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#28

Post autor: rhino » sob sty 18, 2014 2:53 pm

Falco ,

to dużo droższe niż radiolinia !
Ratel

Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 985
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Telefon: analogowy
Lokalizacja: K-J
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#29

Post autor: falco » sob sty 18, 2014 3:08 pm

Wiem, sam napisałem, że szukam tańszego rozwiązania, sęk w tym, że poszukiwania zacząłem od "gotowca" (jestem estetą). ;)
Może coś źle przeczytałem, choć wertowałem wątek kilka razy, ale jeśli to nie problem wrzuć mi proszę 1 podsumowanie niezbędnych elementów (do wersji z pilotem), coś słabo dziś kumam... :(

W skrócie (chyba) potrzebuję:
1 radiolinię SR2 + zasilacz,
gniazdka (ilość zależna od ilości urządzeń do wyłączenia),
przewody, itp. "drobiazgi",

tak?

Dziękuję!
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#30

Post autor: rhino » sob sty 18, 2014 3:13 pm

Daj lepszy przekaźnik niż ten na płycie odbiornika radiolinii i tyle .
Zamiast kilku gniazdek , ładniej i może taniej wyjdzie listwa .
Ratel

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość