Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Feed Pause - funkcja "przerwa na karmienie"

Wiesz jak samemu wykonać pokrywy, filtry lub masz inne ciekawe pomysły, to jest dział dla ciebie. Zrób to sam czyli Adam Słodowy radzi :) Zrobiłeś coś ciekawego ? Pochwal się, nie kryj talentu przed światem....
Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#31

Post autor: rhino » sob sty 18, 2014 3:13 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

Daj lepszy przekaźnik niż ten na płycie odbiornika radiolinii i tyle .
Zamiast kilku gniazdek , ładniej i może taniej wyjdzie listwa .
Ratel

Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 985
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Telefon: analogowy
Lokalizacja: K-J
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#32

Post autor: falco » sob mar 01, 2014 9:43 pm

Nie lubię lutowania, jeśli już, to poprosiłbym Ciebie, podaj mi proszę szczegóły zakupu radiolinii z modyfikacją przekaźnika od Ciebie.

1 listwa u mnie nie zda egzaminu, mam 3 akwaria, ale rozstawione w różnych miejscach.
Musiałbym od radiolinii puścić:
- 1 przewód z podwójnym wejściem do 1 akwarium,
- 2 przewód w drugą stronę na 3 wejścia (2 do filtrów a 3 jako kolejne wyjście z przewodem na 1 wejście do 3 akwarium). ;)

Zrobienie odpowiedniej długości przewodów z poszczególnymi gniazdami, to nie problem i mały koszt do 2 dych. Radiolinię schowałbym w rogu. Daj proszę znać na PW o ewentualnym zakupie radiolinii. Dzięki!

-- 1 mar 2014, o 21:43 --

Choć na początku byłem mocno sceptyczny (błędnie uważałem, że to drogie rozwiązanie) w końcu jak wyżej napisałem - spróbowałem i... to był strzał w dziesiątkę! :D

W moim przypadku, gdzie mam 4 akwaria, które obsługuje 6 filtrów, każdorazowe zmniejszanie przepływu (potem znów zwiększanie), które teraz będę sterował 1 pyknięciem pilota, to luksus jakich mało :!:

Ułamek sekundy i od razu mogę karmić rybcie i oczywiście podglądać, nie myśląc o ponownym włączeniu wszystkich filtrów czy tym, że nawet minimalny przepływ rozrzuca żarcie po akwarium.

Musiałem do tego dojrzeć i bardzo się cieszę, że rhino miał tak dobry pomysł. Świetna sprawa!
Jednocześnie jeszcze raz chciałbym bardzo podziękować za możliwość zakupienia osprzętu dosłownie za grosze, mało tego, jeszcze uzyskałem pomoc w połączeniu kabelków.

Jestem po pierwszych testach i wszystko nie tylko pięknie działa, ale jeszcze ładnie wygląda (centralka). Pozostało mi tylko dokupić kabel i puścić jako przedłużacze z centralki do wszystkich zbiorników.

Dziękuję i polecam!
Fotki też będą. ;)
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#33

Post autor: rhino » sob mar 01, 2014 9:54 pm

Gratuluję udanego podłączenia i cieszę się że jesteś z zadowolony z efektu końcowego , falco :)
Ratel

Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 985
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Telefon: analogowy
Lokalizacja: K-J
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#34

Post autor: falco » sob mar 01, 2014 10:28 pm

Mało tego, żeby nie kupować/korzystać z kolejnego zasilacza wymyśliłem co następuje...

Zasilacz jest potrzebny do włączenia centralki tylko w momencie karmienia, czyli na dobrą sprawę nie musi być stale włączony do sieci. Stwierdziłem, więc, że jednak wykorzystam zasilacz od dodatkowego oświetlenia LED, bo tam mam markowy produkt z zapasem co najmniej kilku watów do ewentualnej obsługi zwiększonej ilości modułów LED.
Zasilacz jest wpięty w zegar, który go włącza rano i wyłącza wieczorem, więc spokojnie wystarczy do pory karmienia a ja nie muszę używać kolejnego zasilacza. Ha! ;)
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#35

Post autor: rhino » sob mar 01, 2014 10:31 pm

Piękna optymalizacja !
Ratel

Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 985
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Telefon: analogowy
Lokalizacja: K-J
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#36

Post autor: falco » sob mar 01, 2014 10:46 pm

Mam jeszcze 1 pomysł na dalszą optymalizację, żeby zamiast kilku dodatkowych gniazdek (mam akwaria w różnych miejscach) wpiąć się w listwy, ale to jeszcze na spokojnie sprawdzę (zależy czy da się rozkręcić listwy). 8)
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#37

Post autor: rhino » sob mar 01, 2014 11:07 pm

Falco ,

jak masz prefiltry to przed czyszczeniem też to załączaj,filtr nie będzie zasysał krewet, "syfków" itp. bez potrzeby wyciągania wtyczki ,jak za mało czasu to drugi raz naciskasz i luz .
Ratel

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4891
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#38

Post autor: sum » ndz mar 02, 2014 12:26 am

falco pisze:...które teraz będę sterował 1 pyknięciem pilota, to luksus jakich mało
Napisze więcej,to luksus nad luksusy :) Ja do karmienia rybili nawet z fotela nie wstaje :mrgreen:
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 985
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Telefon: analogowy
Lokalizacja: K-J
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#39

Post autor: falco » ndz lis 23, 2014 10:22 pm

Prefiltrów nie mam, więc tutaj stres nie występuje.;)
Ja teoretycznie nie musiałbym nawet... podnosić się z łóżka, bo piloty do światła i teraz filtrów mam w zasięgu ręki lekko wysuniętej spod kołdry, ale... nie mam automatycznego karmnika. :-D

-- 23 lis 2014, o 22:21 --
rhino pisze:Falco ,

jak masz prefiltry to przed czyszczeniem też to załączaj,filtr nie będzie zasysał krewet, "syfków" itp.
Niezłe jaja... do tej pory zawsze jak zdejmowałem gąbkę z rury, to miałem stracha, że (znów) coś wciągnie, do pustego łba mi nie przyszo, że... wystarczy dotknąć pilota... :x

Przy okazji napomnkę, że wszystko działa jak ta lala.
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#40

Post autor: rhino » ndz lis 23, 2014 10:25 pm

Bo MA działać.
Do zdejmowania prefiltra używam od początku tej funkcji.
Ratel

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4891
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#41

Post autor: sum » ndz lis 23, 2014 10:48 pm

Ja już sobie nie wyobrażam karmienia ryb i czyszczenia prefiltra bez użycia pilota :)
Marcin,to jest pomysł na dobry biznes :D
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#42

Post autor: rhino » ndz lis 23, 2014 10:52 pm

Ja jestem słabym biznesmenem, niestety. Ale pewnie ktoś podchwyci...
Ratel

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4891
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#43

Post autor: sum » ndz lis 23, 2014 10:56 pm

Musisz opatentować :)
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 985
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Telefon: analogowy
Lokalizacja: K-J
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#44

Post autor: falco » pn lis 24, 2014 9:45 am

Przydałaby się jeszcze jedna funkcja, aby całość stworzyła urządzenia od A-Z.
Siadam lub kładę się przed baniaczkami, wciskam guzik i...
- mrożonki same ładują się z zamrażalnika do pojemniczka,
- są zalewane wodą,
- po chwili gdy się rozpuszczą są dawkowane w... każdym ze szkiełek.

Aha - funkcja extra! Obserwujący po wciśnięciu 2 guzika (oczywiście czerwonego) otrzymuje... zimnego browara! :twisted: 8)
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#45

Post autor: rhino » pn lis 24, 2014 9:49 am

Przekonałeś mnie ! Siadam nad projektem ! ;)
Ratel

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4891
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#46

Post autor: sum » pn lis 24, 2014 6:43 pm

Marcin,ja już zamawiam pierwszy prototyp :)
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 985
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Telefon: analogowy
Lokalizacja: K-J
Płeć:
Kontakt:

Re: Funkcja "przerwa na karmienie"

#47

Post autor: falco » pn lis 24, 2014 7:00 pm

sum pisze:Marcin,ja już zamawiam pierwszy prototyp :)
Chyba zaraz... po mnie. :-D
Albo... wersję testową dla 2 (na 2 fotele). :hah:
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4891
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#48

Post autor: sum » pn lis 24, 2014 9:05 pm

falco pisze:Chyba zaraz... po mnie
No dobra,dobra,niech będzie :evil: Ugodowy jestem :)
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 985
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Telefon: analogowy
Lokalizacja: K-J
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#49

Post autor: falco » pn lis 24, 2014 9:10 pm

Za ugodowość stawiam piwo (w fotelu), tak, więc... czekamy na urządzenie "wszystko na 1 guzik"*. :-D


* Nie mylić z garderobą.
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Re: Funkcja "przerwa na karmienie"

#50

Post autor: rhino » śr lut 04, 2015 9:57 pm

Idąc za radą suma, wykonałem prototyp wersji "komercyjnej".

Obrazek

(czerwona naklejka, tylko chwilowo...)

Funkcje:
-programowany czas w zakresie 1-16 minut
-popielaty przycisk pilota - zaprogramowana przerwa
-czerwony przycisk pilota - natychmiastowe wyłączenie przerwy
-ostatnie 10 sekund przerwy jest sygnalizowane dźwiękowo, naciśnięcie w tym czasie przycisku popielatego, dodaje jeden pełny cykl . Sygnalizację dźwiękową można wyłączyć.

Oczywiście, certyfikacja CE.

Na tym etapie, wszelkie sugestie bardzo mile widziane.
Orientacyjna cena, to ok. 90PLN.
Ratel

Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 985
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Telefon: analogowy
Lokalizacja: K-J
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#51

Post autor: falco » śr lut 04, 2015 10:02 pm

Brawo! Brawo!! Brawo!!!
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

Awatar użytkownika

rudykot
Uzależniony
Posty: 697
Rejestracja: sob gru 27, 2014 11:00 pm
Lokalizacja: Piaseczno
Na imię mam: Klaudia
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#52

Post autor: rudykot » śr lut 04, 2015 10:18 pm

Fajneeee !!!!

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15007
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#53

Post autor: Lech-u » śr lut 04, 2015 10:28 pm

Uważam, że to "godne pieniądze", jak za takie urządzenie.
Ciekawe jak się to sprawdzi.

Gratuluję pomysłu i realizacji.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#54

Post autor: rhino » śr lut 04, 2015 10:53 pm

Zapomniałbym...

Kończę projekt tego urządzenia z Bluetooth, zamiast pilota dowolny smartphone z lekką aplikacją (IPhone być może, kwestia ceny).
Jak to widzicie ?
Ratel

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4891
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#55

Post autor: sum » śr lut 04, 2015 10:59 pm

Lech-u pisze:Ciekawe jak się to sprawdzi.
Sprawdza się od około roku :) Bardzo przydatne urządzenie podczas karmienia i czyszczenia prefiltra.
rhino,teraz to już w wersji full wypas :)
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 985
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Telefon: analogowy
Lokalizacja: K-J
Płeć:
Kontakt:

Re: Funkcja "przerwa na karmienie"

#56

Post autor: falco » czw lut 05, 2015 9:36 am

sum pisze: Sprawdza się od około roku :) Bardzo przydatne urządzenie podczas karmienia i czyszczenia prefiltra.
rhino,teraz to już w wersji full wypas :)
Uprzedziłeś mnie... ;)
Jedno z najlepszych urządzeń, jakie znam i sam (też od ok. roku) mam.
Z BT...? To już istny kosmos a wszystko za symboliczną kwotę.
Rewelacja, że mamy tak łebskiego Gościa na forum, który od szeroko pojętej teorii przechodzi do najszerzej pojętej praktyki. Wielu mogłoby się... uczyć. :-D
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#57

Post autor: rhino » czw lut 05, 2015 10:12 am

Instrukcja programowania gniazda "Feed Pause"
Programowania dokonujemy za pomocą czterech deepswitchy i pilota. SW switch.

SW4 – zał/wył sygnalizacji dźwiękowej
SW1 = ON >>>>>>> NAUKA pilota nr 1 (po załączeniu zasilania z SW1=ON pierwszy odebrany pilot jest zapamiętywany)
SW2 = ON >>>>>>> NAUKA pilota nr 2 (analogicznie jak dla pilota nr 1) opcjonalnie, jak ktoś chciałby drugiego pilota
SW3 = ON >>>>>>> konfiguracja czasu wyłączenia gniazdka (po załączeniu zasilania z SW3=ON czas jest zerowany, każde naciśniecie nauczonego pilota zwiększa czas o 1min. do maks. 255 minut (chwilowo aż tyle, wynika z binarki)

Potwierdzanie odebrania pilota podczas nauki jak i zwiększenie czasu podczas SW3=ON potwierdzane jest sygnałem dźwiękowym (o ile nie został on wyłączony >>>> SW4 powinno być ON).

Pozycja SW1=ON i SW2=ON jednocześnie jest niedozwolona i powoduje ciągłe piszczenie sygnalizatora dźwiękowego.

Możliwe jest ustawienie naraz SW1=ON i SW3=ON >>>>>> spowoduje to w pierwszej kolejności naukę pilota, w następnej kolejności urządzenie automatycznie przechodzi do konfiguracji czasu.
Analogicznie dla włączonych SW2=ON i SW3=ON.

Obciążalność styków przekaźnika 5A, co nam daje 1150W.

Obrazek
switche, klapka maskująca zdjęta do programowania
Ratel

Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 985
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Telefon: analogowy
Lokalizacja: K-J
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#58

Post autor: falco » czw lut 05, 2015 10:37 am

Aaa... zapomniałem o jednym, malutkim minusiku - szkoda, że nie jest czarny. 8) Ale wiem, że tak wybrała większość, a ja jako czarna owca na demokrację nie poradzę. :-D
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#59

Post autor: rhino » czw lut 05, 2015 10:38 am

Falco,

ten dla Ciebie, pomaluję czarnym lakierem ;)
Ratel

Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 985
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Telefon: analogowy
Lokalizacja: K-J
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#60

Post autor: falco » czw lut 05, 2015 10:42 am

Ale koniecznie do paznokci, żebym mógł zmieniać pod kolor... torebki*. :hah:












* Z pokarmami.
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Funkcja "przerwa na karmienie"

#61

Post autor: rhino » ndz maja 31, 2015 1:35 pm

W związku z koniecznością zamówienia poszczególnych elementów, proszę na PW o wstępne deklaracje chęci zakupu.
Nic wiążącego, chodzi o wstępne oszacowanie.
Gwarancja 24 miesiące, nie obejmuje baterii pilota.

-- 31 maja 2015, o 13:16 --

Urządzenia są gotowe.

Zapraszam do obejrzenia dwóch krótkich filmików ;)
https://www.youtube.com/watch?v=7T8A1-4iu5E

https://www.youtube.com/watch?v=R5SdP_TBbUU
Ratel

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości