Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Zmieniony został Regulamin FAWA.pl. Pojawił się nowy punkt dotyczący Reklamy na FAWA.pl
Proszę o zapoznanie się z nowym regulaminem.

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

Wiesz jak samemu wykonać pokrywy, filtry lub masz inne ciekawe pomysły, to jest dział dla ciebie. Zrób to sam czyli Adam Słodowy radzi :) Zrobiłeś coś ciekawego ? Pochwal się, nie kryj talentu przed światem....
Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#61

Post autor: rhino » pn lut 02, 2015 2:45 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

Kupujesz w "łańcuchach", kabel łączący moduł z modułem ma 10cm.
Łączenie (np. lutowanie, kostka) możesz zrobić na zewnątrz lub wewnątrz, koszulki termokurczliwe się sprawdzą.

-- 2 lut 2015, o 12:17 --

No i mój też dotarł, 9 dni :)
Obrazek

Przekaźniki chodzą bez problemu :)

Sterownik bardzo fajny, bardzo proste programowanie i spora elastyczność.
Najważniejsze, że można pomieszać np. trzy kanały oświetlenia (główne,wschód/zachód/Księżyc) i np. dwa przekaźniki, świetlówkami tez można sterować, wystarczy dorzucić tani konwerter PWM - 1-10V.
Na bazie takiego sterownika, można zbudować także bardzo funkcjonalny, pięciokanałowy zegar sterujący. Cena będzie niewiele wyższa, od pięciu osobnych urządzeń.
Ratel


hegemnon
Gość
Posty: 3
Rejestracja: śr kwie 01, 2015 5:09 pm
Lokalizacja: Kopenhaga
Płeć:

Re: TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#62

Post autor: hegemnon » śr kwie 01, 2015 9:36 pm

Chciałbym również kupić taki sterownik. Czy sterowanie pwm będzie działało z każdym driverem do led? Oczywiście chodzi mi o takie co mają wejście pwm.
Nie wiem czy to ma znaczenie ale czy sygnał pwm jest dodatni i czy wejścia driverów led po prostu podłączyć do wyjścia
sterownika tc420?
Bardzo proszę o poradę.

No i zapomniałem się przywitać, bo to mój pierwszy post na tym forum.
Witam więc wszystkich serdecznie. Kłaniam się przed wszystkimi co wiedzą dużo albo nawet trochę.
:pada: :viva: :pada:

Awatar użytkownika

Autor
pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#63

Post autor: pkucaba » czw kwie 02, 2015 12:07 am

Bezpośrednio nie możesz podłączyć do wyjścia drivera. Każdy driver jest inny i trzeba spojrzeć specyfikację. Prawdę pisząc nie zrobiłem jeszcze testów ze sterowaniem driverami. Uważam, że dopasowując poziomy powinno działać.
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…


hegemnon
Gość
Posty: 3
Rejestracja: śr kwie 01, 2015 5:09 pm
Lokalizacja: Kopenhaga
Płeć:

Re: TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#64

Post autor: hegemnon » pn cze 01, 2015 8:16 am

Co mam rozumieć przez dopasowanie poziomów? Napięcie sterujące driver?
To może się da przez rezystor uzyskać bo rozumiem że na wyjściu tc420 jest takie napięcie jakim zasilane są diody z zasilaczy czyli 12V albo nawet 24V. Bo sam sygnał jest PWM więc też uważam ze powinno działać po dopasowaniu napięcia sterującego.

-- Pn cze 01, 2015 8:16 am --

Testy zrobione. TC-420 może pięknie bez problemu sterować driverami do power ledów. Wszystko działa. :viva:
Jedyne co trzeba zrobić to odwrócić polaryzację sygnału PWM.

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 987
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Re: TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#65

Post autor: radmac » pn cze 01, 2015 10:09 am

hegemnon pisze:Jedyne co trzeba zrobić to odwrócić polaryzację sygnału PWM.
czyli kabelki plus z minusem zamienić?
oddajcie Tapatalka!!!


hegemnon
Gość
Posty: 3
Rejestracja: śr kwie 01, 2015 5:09 pm
Lokalizacja: Kopenhaga
Płeć:

Re: TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#66

Post autor: hegemnon » pt cze 05, 2015 2:49 pm

czyli kabelki plus z minusem zamienić?
nie wystarczy. Potrzebny tranzystor pnp i trzy rezystory. Ja wylutowałem ze starego magnetofonu...
Jak masz ochotę polutować to mogę narysować schemacik.

Awatar użytkownika

krasnal
Guru
Posty: 2407
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Telefon: 792940492
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#67

Post autor: krasnal » ndz paź 25, 2015 4:40 pm

Nareszcie udało mi się zaprogramować zakupiony ster. TC (brak czasu +lenistwo :oops: )
Teraz pytanie do specjalistów :
Na wyjściu ścieżki ze sterownika mam 11.64 v, które zasila (testowo) 15 modułów 5630 (3x1).
Na drugim końcu miernik pokazuje 11.92 v
Jak to możliwe :?:

Awatar użytkownika

zorbek
Zapaleniec
Posty: 418
Rejestracja: pt gru 07, 2012 11:21 pm
Lokalizacja:
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#68

Post autor: zorbek » ndz paź 25, 2015 5:18 pm

Śmieci z zasilacza (drivera led) fałszują pomiar;)
----------------------------
Pozdrawiam
Mariusz

Awatar użytkownika

krasnal
Guru
Posty: 2407
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Telefon: 792940492
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#69

Post autor: krasnal » ndz paź 25, 2015 9:56 pm

Czyli nic szczególnego :)
zorbek, dzięki

Awatar użytkownika

Autor
pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#70

Post autor: pkucaba » pn paź 26, 2015 10:08 am

krasnal pisze:Na wyjściu ścieżki ze sterownika mam 11.64 v, które zasila (testowo) 15 modułów 5630 (3x1).
Na drugim końcu miernik pokazuje 11.92 v
Sterownik podaje na wyjściu sygnał pwm (częstotliwość i wypełnienie ;))
Zwykłym miernikiem nie zmierzysz dokładnie takiego napięcia.
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

krasnal
Guru
Posty: 2407
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Telefon: 792940492
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#71

Post autor: krasnal » pn paź 26, 2015 11:06 am

pkucaba pisze:Zwykłym miernikiem nie zmierzysz dokładnie takiego napięcia
Rozumiem -dzięki pkucaba,

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 987
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Re: TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#72

Post autor: radmac » pn paź 26, 2015 11:22 am

Najlepiej pokazalby Ci to oscyloskop :)

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
oddajcie Tapatalka!!!

Awatar użytkownika

krasnal
Guru
Posty: 2407
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Telefon: 792940492
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#73

Post autor: krasnal » pn paź 26, 2015 12:48 pm

radmac pisze:Najlepiej pokazalby Ci to oscyloskop
Nie mam takiego ustrojstwa w przydomowym warsztacie :-P
Może to i dobrze ,bo by mnie tylko ;( rozbolała
Grunt ,że świeci/działa jak należy :viva:

Awatar użytkownika

kukula
Gaduła
Posty: 116
Rejestracja: pn wrz 13, 2010 12:05 am
Lokalizacja:
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#74

Post autor: kukula » śr lis 11, 2015 10:55 am

Mam pytanie do tych co mają i się znają.
W związku z tym że cena tego spadła i już oscyluje w granicach 90 zł z darmową przesyłka ,np.
http://www.aliexpress.com/item/DC12-24V ... eb201560_9" onclick="window.open(this.href);return false;
Toteż postanowiłem i u siebie coś takiego zamontować ale tutaj rodzi się moje pytanie,czy mogę to podłączyć pod zwykłe power led 1W tak żeby mi robiło te symulacje świtu i zmierzchu?
Darek

Awatar użytkownika

grlskce
Uczestnik
Posty: 43
Rejestracja: śr lut 12, 2014 3:50 pm
Lokalizacja: Warszawa

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#75

Post autor: grlskce » wt lis 24, 2015 1:18 pm

Tak informacyjnie, znalezione na roślinnym forum:
http://palabras.pl/#/leddimmer" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=355515" onclick="window.open(this.href);return false;
Sterownik 4 kanałowy, podobna cena, polski producent, jedyny minus z tego co widzę, że bez komputera ręcznie nie można sterować oświetleniem
kukula pisze:Mam pytanie do tych co mają i się znają.
W związku z tym że cena tego spadła i już oscyluje w granicach 90 zł z darmową przesyłka ,np.
http://www.aliexpress.com/item/DC12-24V ... eb201560_9" onclick="window.open(this.href);return false;
Toteż postanowiłem i u siebie coś takiego zamontować ale tutaj rodzi się moje pytanie,czy mogę to podłączyć pod zwykłe power led 1W tak żeby mi robiło te symulacje świtu i zmierzchu?
Wydaje mi się, że można podłączyć PowerLedy w następujacy sposób:
zasilasz sterownik 24V, na wyjsciu podłączasz w szeregu LM317+odpowiedni opornik i szereg 6-7 Ledów

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3150
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#76

Post autor: ROGATEK » pn lis 30, 2015 10:20 am

To ja mam teraz konkretne pytania.

Podpinam pod 4 kanały taśmę 12v, każda o amperażu jakiś 3,6A. Problem mam z zasilaczem za to. Jest to 200W zasiłka z 4 wyjściami. Normalnie podpina się to tak, że idzie mniej więcej 3m taśmy i podpina się ją na początku i na końcu, by nie było spadku napięć. No i teraz moje pytanie, jak mam się z tym zasilaczem wpiać pod sterownik? Zmostkować plusy i minusy z 4 wyjść i wpiąć do sterownika czy jakoś to inaczej jednak zrobić.
TRANSPORT I AKLIMATYZACJA RYB -> https://tinyurl.com/yamd6djs
JAK ZWALCZAĆ ŚLIMAKI -> https://tinyurl.com/ya9sdxtm
PARAMETRY WODY, CO JAK I PO CO? -> https://tinyurl.com/ycyfrmnb
PODSTAWY UPRAWY ROŚLIN W AKWA -> https://tinyurl.com/y8px6s75

Awatar użytkownika

Autor
pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#77

Post autor: pkucaba » wt gru 01, 2015 6:53 pm

Mateusz jeśli wyjścia można podłączać na początku i końcu taśmy to wynika, że można je mostkować.
Spróbuj się dowiedzieć u sprzedawcy zasilacza.

W każdym bądź razie do zasilania przy większym obciążeniu zasilacz należy podłączać do zacisków tc420.
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3150
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#78

Post autor: ROGATEK » wt gru 01, 2015 7:19 pm

pkucaba pisze:W każdym bądź razie do zasilania przy większym obciążeniu zasilacz należy podłączać do zacisków tc420.
Nie rozumiem. A przy mniejszym jak?

Do mostkowania doszedłem już z Rhino i tak będę robił.
TRANSPORT I AKLIMATYZACJA RYB -> https://tinyurl.com/yamd6djs
JAK ZWALCZAĆ ŚLIMAKI -> https://tinyurl.com/ya9sdxtm
PARAMETRY WODY, CO JAK I PO CO? -> https://tinyurl.com/ycyfrmnb
PODSTAWY UPRAWY ROŚLIN W AKWA -> https://tinyurl.com/y8px6s75


tombur
Gość
Posty: 1
Rejestracja: pt sty 01, 2016 9:34 pm
Lokalizacja: Praha
Na imię mam: Tom

Re: TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#79

Post autor: tombur » pt sty 01, 2016 9:57 pm

Dobry den. Chtel jsem se zeptat, jestli si myslite, ze s TC420 bude tento obvod fungovat (podivejte se na obrazek).
Chtel jsem se vas zeptat, jestli muzu pouzit na kazdy CH1, CH2 -CH4 tento odpor:
http://www.gme.cz/rm-3r9-0207-0-6w-1-p110-015" onclick="window.open(this.href);return false;
a nebo musim mit na CH1 jiny odpor, nez na CH2..atd? Pokud nerozumite..muzu napsat dotaz anglicky. If you dont understand..i can write this message in english. Obrazek

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3150
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#80

Post autor: ROGATEK » ndz sty 03, 2016 11:06 am

@tombur: Moim zdaniem będzie OK. Zamiast montować wentylator na CH5 dałbym jeszcze jakieś diody, a chłodzenie lampy zrobił pasywne na radiatorze. Chyba, że to ma być chłodzenie wody w zbiorniku.

I nie wiem co to jest prog. casovy ovladac, jeśli to jest włacznik czasowy to raczej Ci nie będzie potrzebny, bo od tego masz przecież sterownik właśnie.



Swoją drogą ja wczoraj właśnie podpiąłem to cudo i jest super. Wszystko działa i chyba nawet udało mi się za pierwszym razem dobrze zaprogramować.
TRANSPORT I AKLIMATYZACJA RYB -> https://tinyurl.com/yamd6djs
JAK ZWALCZAĆ ŚLIMAKI -> https://tinyurl.com/ya9sdxtm
PARAMETRY WODY, CO JAK I PO CO? -> https://tinyurl.com/ycyfrmnb
PODSTAWY UPRAWY ROŚLIN W AKWA -> https://tinyurl.com/y8px6s75

Awatar użytkownika

Rafik
Fanatyk
Posty: 1283
Rejestracja: pt mar 08, 2013 6:15 pm
Telefon: 884 163 088
Lokalizacja: Radzymin
Na imię mam: Rafal
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#81

Post autor: Rafik » sob lut 13, 2016 4:10 pm

Ktoś wie gdzie dostanę ten sterownik TC 420? Nie chcę zmawiać gdzieś za granicą gdzie będzie szedł 4-6 tygodni. Na allegro nie widać żadnych aukcji.
Obrazek
Tu jest Twoje oświetlenie, belki LED standardowe i na wymiar.

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 987
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Re: TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#82

Post autor: radmac » pn lut 22, 2016 4:30 pm

Rafik pisze:Ktoś wie gdzie dostanę ten sterownik TC 420? Nie chcę zmawiać gdzieś za granicą gdzie będzie szedł 4-6 tygodni. Na allegro nie widać żadnych aukcji.
Znalazłem na dx.com (chodziło mi o obsługę PayPala - aliexpress nie uznaje)
Dzisiaj (22/02) zamówiłem. dam znać jak dojdzie. Cena z przesyłką trochę wyższa (ale i $ droższy) - 121PLN

edit - właśnie się dowiedziałem, że w Chinach mają Nowy Rok... przesyłka może się opóźnić
oddajcie Tapatalka!!!

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#83

Post autor: rhino » pn lut 22, 2016 4:32 pm

radmac pisze:Dzisiaj (22/02) zamówiłem. dam znać jak dojdzie.
Szlak jest przetarty, bez obaw. Kilka osób zamawiało na dx.com, ja trzy :)

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 987
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Re: TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#84

Post autor: radmac » sob mar 05, 2016 1:04 pm

rhino pisze: Szlak jest przetarty, bez obaw. Kilka osób zamawiało na dx.com, ja trzy :)
o samo dx.com się nie martwię... im zależy na dobrym wizerunku. Tyle, ze po naszej stronie wpada w ręce wspaniałej poczty polskiej... i tego obawiam się bardziej niż China Post :)

edit.
no wesoło jest - po podaniu numeru telefonu w DX wydzwania do mnie republika kongo - ale tak, że nie zdążę odebrać, tylko sygnały puszcza, że niby mam oddzwonić :evil: . Dzięki dla google za opcje blokowania numerów :)

edit.
Jest. Dotarło. Miał być kurier, ale niestety swoje na poczcie musiałem odstać.
oddajcie Tapatalka!!!

Awatar użytkownika

Tomasz3k
Zapaleniec
Posty: 432
Rejestracja: pt lut 06, 2015 9:12 pm
Lokalizacja: Mokotów
Na imię mam: Tomek
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#85

Post autor: Tomasz3k » wt kwie 26, 2016 7:10 pm

Jak będzie ktoś zamawiał ten sterownik to niech się odezwie , zamówimy dwa :)

Awatar użytkownika

probielany
Zapaleniec
Posty: 339
Rejestracja: pt wrz 21, 2012 8:23 am
Lokalizacja: Pruszków
Na imię mam: Emil
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#86

Post autor: probielany » czw sie 18, 2016 2:07 pm

To ja jeszcze podpytam o kwestię techniczną.
Istnieje możliwość przerobienia kontrolera tak, aby działał pod zasilaniem z sieci ( 230V ) ?
http://www.emka-serwis.pl

375 - BW
Więcej na razie nie będzie !

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 987
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#87

Post autor: radmac » czw sie 18, 2016 2:34 pm

probielany pisze:aby działał pod zasilaniem z sieci ( 230V )
nooo dodając zasilacz 12-24V. Inaczej się nie da. Taka jest jego specyfikacja.
oddajcie Tapatalka!!!

Awatar użytkownika

probielany
Zapaleniec
Posty: 339
Rejestracja: pt wrz 21, 2012 8:23 am
Lokalizacja: Pruszków
Na imię mam: Emil
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#88

Post autor: probielany » czw sie 18, 2016 10:14 pm

Fakt, źle się wyraziłem.
Pytanie powinno brzmieć: czy kontrolerem tym można w jakiś sposób zasilić np. naświetlacze LED, które do dzialania potrzebuja 230V ?
http://www.emka-serwis.pl

375 - BW
Więcej na razie nie będzie !

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 987
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Re: TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#89

Post autor: radmac » czw sie 18, 2016 11:43 pm

No w sumie można. Najprościej przekaźnikami. Tylko dużo zdolności TC się marnuje - chodzi mi o ściemnianie czy wartości procentowe zasilania. Z przekaźnikiem to 0/1. Nooo chyba ze ktoś wie jak sterować np dimerem ~220v sygnałem PWM 12-24v (taki jest na wyjściach TC w zależności od zasilania)

Klepane ze szpadla
oddajcie Tapatalka!!!

Awatar użytkownika

probielany
Zapaleniec
Posty: 339
Rejestracja: pt wrz 21, 2012 8:23 am
Lokalizacja: Pruszków
Na imię mam: Emil
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#90

Post autor: probielany » pt sie 19, 2016 7:56 am

Tak też myślałem, że bez rezygnowania z części jego funkcjonalności się nie obędzie.
Czekam na przesyłkę i zastanawiam się nad oświetleniem... Mogę dostać 2-3 naświetlacze po 30W każdy tylko, że one są na 230V - co mnie nie urządza.
A jakby tak rozebrać taki naświetlacz i wsadzić tam diody działające na 12 V ? Może to by było lepszym rozwiązaniem i tańszym niż zakup gotowych naświetlaczy po ok 150 pln/szt. ?
http://www.emka-serwis.pl

375 - BW
Więcej na razie nie będzie !

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2440
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

TC-420 Programowany kontroler Led i nie tylko? [prawie DIY]

#91

Post autor: cinek1916 » sob sie 20, 2016 7:46 am

Lepiej kup na allegro same diody, są 10W tl i 30 powinny być.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości