Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

Wiesz jak samemu wykonać pokrywy, filtry lub masz inne ciekawe pomysły, to jest dział dla ciebie. Zrób to sam czyli Adam Słodowy radzi :) Zrobiłeś coś ciekawego ? Pochwal się, nie kryj talentu przed światem....
Awatar użytkownika

Autor
pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#1

Post autor: pkucaba » pn lut 02, 2015 12:02 am

Na wielu forach internetowych pojawiają się projekty sterowników opartych o "platformę" Arduino*.
Kilkukrotnie z Bartkiem, a również z Teadropsem rozmawiałem o Arduino.

Może uda się na naszym forum przetestować kilka projektów. Może ktoś skorzysta i zdobędzie nową sprawność ;)
Tak więc zaczynam testy. Bartek obiecał coś niecoś naskrobać o tej platformie i trzymam go za słowo.
Tak wygląda sterownik (koszt to ok 3$)
Obrazek
Tak wygląda wyświetlacz (koszt ok. 3-4 $)
Obrazek

Jako pierwszy projekt testuję sterownik DIY sterownik dwu (lub więcej) kanałowy lampy LED/ z forum nano-reef.pl autorstwa kolegi nanorafa.
Sterownik steruje dwoma kanałami oświetlenia Led poprzez PWM oraz dwoma przekaźnikami. Są na stronie inne wersje urządzenia....


*
A co to jest zapytacie...
Według wikipedii:
"Projekt zapoczątkowany został w 2005 roku we Włoszech w celu zbudowania urządzenia kontrolującego studenckie projekty interakcyjne jako tańsza alternatywa dla innych dostępnych wtedy systemów prototypowania."

Tłumacząc na nasze: Są to klocki elektroniczne które można ze sobą łączyć i tworzyć projekty elektroniczne o różnych zastosowaniach. Ideą jest maksymalne uproszczenie konstruowania sprzętowego, a skupienie się na programowej stronie tworzenia. Kupujemy klocki łączymy prosto bez użycia lutownicy. Podłączamy do komputera programujemy i cieszymy się z urządzenia ;)
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…


nonamed42
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: pn gru 27, 2010 6:15 pm
Lokalizacja: Wiatrak
Płeć:

Re: Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#2

Post autor: nonamed42 » pn lut 02, 2015 8:15 am

Właśnie od pewnego czasu bawię się Arduino i powoli szykuję program do sterowania akwarium. Na razie zrobiłem "stację pogodową":

obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Co do sterowania akwarium - jeden kanał to będzie sterowanie ledami przez PWM, reszta (oświetlenie, elektrozawór, wentylator, grzałka itp.) za pomocą przekaźników. W moim przypadku, zamiast samemu je przygotować, kupiłem za 4$ płytkę z 8 przekaźnikami:

obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Ogólnie - kibicuję Waszemu projektowi i z chęcią zobaczę dalsze projekty. Arduino jest o tyle dobre, że początkujący mogą się nauczyć podstaw programowania i elektroniki w ciekawy (i tani) sposób (zdalne sterowanie pilotem od telewizora, wyświetlacze, czujniki odległości) a bardziej zaawansowani mogą wykorzystać je do takich właśnie projektów jak sterowanie akwarium.

Ps. Polecam kupowanie samego arduino jak i wszystkich dodatków np. na ebay.com (nie .pl) bo ceny są kilka(!!) razy niższe niż w sklepach/polskich stronach (sam kilka takich modułów sprzedałem w Polsce na znanej stronce, 2 razy drożej), dodatkowo prawie zawsze przesyłka jest gratis. I nie, to nie jest ściema, kupiłem (jak i sporo innych osób) już mnóstwo rzeczy w ten sposób, jedyny mankament to czas oczekiwania, ok 2 tygodnie.


crazyaqua
Bywalec
Posty: 84
Rejestracja: pn sie 18, 2014 7:09 pm
Lokalizacja: Piastów
Na imię mam: Michal
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#3

Post autor: crazyaqua » pn lut 02, 2015 1:47 pm

Dodam, że można też kupić płytkę zgodną z Arduino: http://allegro.pl/show_item.php?item=4799217952" onclick="window.open(this.href);return false; - kosztuje naprawdę grosze i jest w pełni zgodne z Arduino pro mini.

Awatar użytkownika

bartek
Zapaleniec
Posty: 238
Rejestracja: wt lis 05, 2013 9:15 pm
Telefon: 790020866
Lokalizacja: Warszawa, Gocław
Na imię mam: Bartek
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#4

Post autor: bartek » pn lut 02, 2015 10:49 pm

pkucaba pisze:Bartek obiecał coś niecoś naskrobać o tej platformie i trzymam go za słowo.
Faktycznie od paru tygodni bawię się Arduino. Ja nabyłem model Leonardo:
Obrazek

W takiej postaci służy on bardziej do prototypowania, niż zastosowań praktycznych. W finalnym rozwiązaniu stosuje się np. płytki z postu crazyaqua lub jeszcze taniej kupując sam procesor:
http://www.allegromat.pl/aukcja169824

Nie będę tutaj pisał o podstawach tego sprzętu, bo jest mnóstwo informacji na ten temat w sieci. Polecam następujące strony:

1. Strona projektu Arduino, znajdziecie tam przykładowe programy i schematy połączeń, pokazujące wszystkie funkcje.
http://arduino.cc/ - strona główna
http://arduino.cc/en/Tutorial/HomePage - wspomniane przykłady

2. Dział Arduino na stronie majsterkowo.pl - tu znajdziecie kompletne opisy bardzo ciekawych projektów:
http://majsterkowo.pl/kategoria/arduino/

3. Kanały na YT - mniej lub bardziej 'profesjonalne', ale mimo wszystko wiele się z nich nauczyłem:
https://www.youtube.com/user/ElektroPrzewodnik/videos - ElektroPrzewodnik
https://www.youtube.com/user/elektromaras/videos - Elektro Maras

To oczywiście tylko wybrane pozycje, ale w sieci jest tego mnóstwo.

Jak programuje się taki mikrokontroler? W języku C/C++ - ale bez obaw, można się bardzo szybko nauczyć podstaw analizując dostępne przykłady. Tak wygląda najprostszy program, powodujący miganie diody:
Obrazek

Każdy program musi posiadać implementację 2 metod:
- setup - wywoływana podczas inicjalizacji mikrokontrolera (raz na początku)
- loop - wywoływana cyklicznie podczas działania (wieczna pętla)

Polecenie "pinMode(13, OUTPUT);" definiuje pin trzynasty jako wyjściowy. Musimy to zrobić, bo piny mogą być również wejściowe.
Polecenie "digitalWrite(13, HIGH);" powoduje ustawienie stanu wysokiego na pinie 13, czyli pojawia się tam napięcie 5V.
Polecenie "digitalWrite(13, LOW);" powoduje ustawienie stanu niskiego na pinie 13, czyli pojawia się tam napięcie 0V.
Polecenie "delay(1000);" powoduje zatrzymanie wykonywania poleceń na 1000ms czyli na 1 sekundę.

Efektem tego programu jest pojawianie się 5V na pinie 13 na sekundę na przemian z 0V. Jeśli podłączylibyśmy pod ten pin diodę (w szeregu z rezystorem) lub cokolwiek innego (np. przekaźnik) wydać byłoby cykliczne załączanie i wyłączanie.
W Arduino pin 13 ma sprzężoną diodę led na samej płytce, więc nie trzeba do tego programu nic podłączać aby zobaczyć efekt działania.

Jak wgrywamy ten program do mikrokontrolera? Poprzez złącze USB i kliknięcie ikonki za strzałką (Załaduj):
Obrazek

Prawda, że proste? :)

W ciągu kilku dni postaram się przedstawić pomysł na sterowanie wentylatorem chłodzącym moją pokrywę (zamiast niezbyt udanego RT-2C - głośne włączanie i wyłączanie przekaźnika co sekundę). Liczę na pomoc osób bardziej obeznanych z elektroniką :)

I pamiętajcie:
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor
pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#5

Post autor: pkucaba » wt lut 03, 2015 12:20 am

Brawo!

Kod: Zaznacz cały

#include <DallasTemperature.h>
#include <OneWire.h>
#define ONE_WIRE_BUS 5 // termometr numer pinu
int chlodzeniePin = 7; // pin chlodzenia
int grzaniePin = 8; // pin grzania
int histeryza = 0.5; // histeryza
int temp_norma = 25; // normalna temperatuea
int temp_chlodzenia = 26; // temperatura od której zacznie chlodzic
OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);
DallasTemperature sensors(&oneWire);
DeviceAddress insideThermometer = { 0x28, 0xF4, 0x3A, 0x5E, 0x6, 0x0, 0x0, 0x95 };// adres termometru
void setup(){
pinMode(chlodzeniePin, OUTPUT);
pinMode(grzaniePin, OUTPUT);
sensors.begin();
sensors.setResolution(insideThermometer, ONE_WIRE_BUS); 
}
void loop(){
  if (sensors.getTempCByIndex(0)>= temp_chlodzenia) {
        digitalWrite(chlodzeniePin, HIGH);
        digitalWrite(grzaniePin, LOW);
  } if(sensors.getTempCByIndex(0) <= temp_norma - histeryza) {
        digitalWrite(chlodzeniePin, LOW);
        digitalWrite(grzaniePin, HIGH);
  }
  delay(1000);
}
Kod jest kolegi Pinki z nanorafy.
-- 3 lut 2015, o 00:19 --

Zamiast przekaźnika można użyć tranzystora i będzie cicho :P
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…


crazyaqua
Bywalec
Posty: 84
Rejestracja: pn sie 18, 2014 7:09 pm
Lokalizacja: Piastów
Na imię mam: Michal
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#6

Post autor: crazyaqua » wt lut 03, 2015 8:47 am

Panowie - z całym szacunkiem, ale co do bardziej szczegółowych porad dotyczących elektroniki, konsultujcie się na forach poświęconych elektronice. Moduł z przekaźnikami pokazany w poście powyżej zawiera zabezpieczenia w postaci transoptorów, które separują galwanicznie obwód niskiego napięcia (zasilanie mikrokontrolera - zwykle 5V) od obwodu wysokiego napięcia (zasilanie urządzeń w akwarium - zwykle 230V). Dlatego jeśli ktoś nie ma doświadczenia, niech używa bezpiecznych modułów zaprojektowanych przez zawodowców.
Nie kombinuj nic z tranzystorami jako zastępstwem dla przekaźników, bo one nie do tego służą i może skończyć się naprawdę źle, bo z wysokimi napięciami żartów nie ma. To już nie zabawa bateryjką i diodami :)

Awatar użytkownika

bartek
Zapaleniec
Posty: 238
Rejestracja: wt lis 05, 2013 9:15 pm
Telefon: 790020866
Lokalizacja: Warszawa, Gocław
Na imię mam: Bartek
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#7

Post autor: bartek » wt lut 03, 2015 8:48 am

Spokojnie, nikt nie zamierza podłączać 12 voltowego wiatraczka pod 230V :) a przy 12V są inne metody separacji galwanicznej niż wielki i głośny przekaźnik :)


crazyaqua
Bywalec
Posty: 84
Rejestracja: pn sie 18, 2014 7:09 pm
Lokalizacja: Piastów
Na imię mam: Michal
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#8

Post autor: crazyaqua » wt lut 03, 2015 9:02 am

Zgadza się, tylko warto dać ostrzeżenie żeby ktoś nie spróbował tego z napięciem AC 230V. Tam też się da to zrobić na triakach albo tyrystorach zamiast przekaźników, ale to nie jest zabawa dla niedoświadczonego entuzjasty elektroniki :)

Małe sprostowanie - to nie przekaźnik zapewnia separację galwaniczną, tylko transoptor.

Jeśli komuś zależy, żeby było cicho, polecam wypróbować przekaźniki półprzewodnikowe.
Ostatnio zmieniony wt lut 03, 2015 9:03 am przez crazyaqua, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

bartek
Zapaleniec
Posty: 238
Rejestracja: wt lis 05, 2013 9:15 pm
Telefon: 790020866
Lokalizacja: Warszawa, Gocław
Na imię mam: Bartek
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#9

Post autor: bartek » wt lut 03, 2015 9:03 am

Crazyaqua, liczę na Twoją pomoc, bo wygląda na to, że się na tym znasz. Co do wyboru forum - zauważ, że to dział DIY i jeśli wynikowe urządzenie pomoże nam w obsłudze naszego akwarium to dlaczego nie?


crazyaqua
Bywalec
Posty: 84
Rejestracja: pn sie 18, 2014 7:09 pm
Lokalizacja: Piastów
Na imię mam: Michal
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#10

Post autor: crazyaqua » wt lut 03, 2015 9:38 am

Ale ja jestem jak najbardziej za budowaniem takich rzeczy :) Zależy mi tylko na bezpieczeństwie, bo to jest podstawa. Ja sterowanie akwarium organizowałem sobie na bardziej kompaktowej wersji Arduino - mianowicie PRO mini, a w zasadzie na jego kompatybilnym odpowiedniku, do którego link zamieściłem w tym wątku.

Przy projektowaniu takiego czegoś kluczem jest wykonanie sterowania oraz panelu wykonawczego. Np. robisz listwę na 10 gniazd 230 V i do każdego gniazda przypisujesz określone zadanie (np. oświetlenie, lampa UV, grzałka, wentylator, elektrozawór CO2, napowietrzacz itd). W module sterującym masz mikrokontroler, wyświetlacz i przyciski, a w panelu wykonawczym kryje się moduł z przekaźnikami i gniazda do podłączenia urzadzeń (zamykasz to w obudowie listwy zasilającej). Potem piszesz soft do sterowania tym (np. cykle noc/dzień/świt/zmierzch, załączanie poszczególnych gniazd listwy w zależności od danych odczytanych z sensorów itd). Moduł sterujący łączysz z panelem wykonawczym taśmą, która załącza przekaźniki napięciem z pinów mikrokontrolera oraz podłączasz panel wykonawczy do zasilania 230V. Takie modularne podejście gwarantuje Ci, że potem każdy element możesz udoskonalać.

Czyli w momencie kiedy to zrobisz i działa, to możesz zastanawiać się nad optymalizacją obwodu elektrycznego - np. przekaźniki w panelu wykonawczym są za głośne, zastąpić je przekaźnikami półprzewodnikowymi lub skonsultować z jakimś doświadczonym elektronikiem inne rozwiązania :)

Awatar użytkownika

Autor
pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#11

Post autor: pkucaba » pn mar 09, 2015 9:42 pm

nonamed42, bartek, jak Wasze konstrukcje i postępy w ogarnianiu arduino?

Zróbmy może taką listę zadań dla takiego sterownika. To co niezbędne i to co by było przydatne.
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…


crazyaqua
Bywalec
Posty: 84
Rejestracja: pn sie 18, 2014 7:09 pm
Lokalizacja: Piastów
Na imię mam: Michal
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#12

Post autor: crazyaqua » wt mar 10, 2015 9:41 am

U siebie mam sterowanie oświetleniem, a to co mi się najbardziej przydaje to ostatnio zrobiłem dozownik nawozów, który ma zastosowanie kiedy muszę wyjechać na tydzień czy dwa. Sąsiad mi wtedy tylko raz na dwa dni dolewa trochę wody.

Awatar użytkownika

darek84
Uczestnik
Posty: 28
Rejestracja: wt lut 17, 2015 8:53 am
Lokalizacja: Warszawa, Gocław
Na imię mam: Darek
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#13

Post autor: darek84 » śr mar 11, 2015 3:34 pm

Od jakiegoś czasu szukam tez rozwiązania do sterowania wszystkim w akwarium i oprócz w miarę taniego gotowego elemac sa-03 widziałem ciekawy polski dobrze opisany projekt AquaPI na bazie mini komputera Raspberry PI http://aquapi.polarnet.pl/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Niestety nie ma grafów przedstawiających okablowanie do typowego obrazu systemu z oprogramowaniem ze strony - podłączenia termometru, wyświetlacza, wyjść sterujących zasilaniem urządzeń, itd. Można oczywiście na stornie podążać za instrukcją instalacji oprogramowania sterującego na istniejącym już systemie. W obecnym stanie projektu obsługuje termometr i kilka wyjść zasilania do sprzętów tak że można podłączyć na timerach oświetlenie, grzałkę, napowietrzacz, wiatraki, UV, filtry itd. oraz sterować nimi automatycznie przez parametry wody. Plusem jest gotowy bardzo czytelny dostęp po http do sterowania i logów. Przy przekierowaniu na domowym routerze można 24/7 mieć podgląd na statystyki.

Dodatkowo jak ktoś potrafi programować można by dodać kilka ciekawych rzeczy jak:
- badanie PH i sterowanie CO2, kalibracja sondy PH
- czujnik zalania (zwykły przewód przy zwarciu dający alarm i wyłączający odpowiednie sprzęty
- czujnik ruchu lub czujnik otwarcia od alarmów (np przy otwarciu przez dziecko szafki z osprzętem) kto ma małe dziecko ten zrozumie :)
- sterowanie PWM do LEDów,
- wysyłanie alarmów na e-maila i np przez stronę plusnet dostawanie od razu SMSa lub po transferze danach odbieranie info na androidzie
- dodanie brzęczka i czerwonej diody na obudowie w przypadku przekroczenie ważnych parametrów
- dodanie czujnika zanurzeniowego w celu sprawdzania poziomu wody i podłączenie do tego dolewki (pompki lub elektrozaworu)
- dodanie zakładki z podglądem po kamerze IP czyli tak naprawdę dodanie okna z IP loginem i hasłem do takiej kamery domowej
- dozownik nawozów na silniczkach do spryskiwaczy samochodowych lub silniku krokowym albo tłokowym
- karmnik na bazie silnika krokowego
- czujnik temperatury wewnątrz obudowy urządzenia i załączenie ewentualnie wiatraka
pomysłów może być wiele......

Najwięcej kosztuje Raspberry PI ale myślę że można się zamknąć w 300 zł z komputerem RPI, zasilaczem, płytką sterowania zasilaniem 8 wyjść, termometrem, wyświetlaczem LCD i jego sterownikiem, czujnikiem ruchu, brzęczkiem, diodą, czujnikiem zalania i poziomu wody.

Najprościej by zrobić listę zakupów, plik z dokładnym opisem podłączenia i gotowy obraz na kartę SD do RPI z włączonym DHCP by dostał adres i można go zmienić na stały bądź dać na stałe go później po mac-adresie ( dodatkowo przekierować adres WAN na LAN i innym portem), oczywiście nie zapomnieć o instrukcji zmiany haseł do strony http sterownika jeżeli ktoś lubi.
Ostatnio zmieniony śr mar 11, 2015 3:53 pm przez darek84, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14961
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#14

Post autor: Lech-u » śr mar 11, 2015 3:35 pm

pkucaba pisze:Tak wygląda sterownik (koszt to ok 3$)
Naprawdę kosztuje to tylko 3$?

Najbardziej spodobało mi się to, że na tym urządzeniu można coś fajnego napisać. Ja bym se napisał: "Masz wporzo akwarium, nie musisz nic w nim robić".

Czy trzeba być elektronikiem (lub mieć o tym duże pojęcie), żeby takie zabawki robić? A kto pisze do tego programy?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#15

Post autor: pkucaba » śr mar 11, 2015 7:32 pm

Lech-u pisze:Naprawdę kosztuje to tylko 3$?
Tak, wersja z Chin tyle kosztuje. Oryginalne Arduino jest droższe. Ale jest to projekt otwarty i jest wiele klonów.
To nie są wszystkie koszty trzeba doliczyć czujniki wyświetlacz przyciski jakąś obudowę elementy wykonawcze...
Troszkę się uzbiera... Ale zabawa pyszna.
Lech-u pisze:Czy trzeba być elektronikiem (lub mieć o tym duże pojęcie), żeby takie zabawki robić? A kto pisze do tego programy?
Idea jest taka by osoby bez wykształcenia elektronicznego mogły od razu wkroczyć w świat programowania.
To takie klocki które wystarczy połączyć przewodami i zacząć poznawać świat mikroprocesorów.
Lech-u pisze:Ja bym se napisał: "Masz wporzo akwarium, nie musisz nic w nim robić".

Napisałem dla Ciebie jakby Ci się nie chciało ;)
Obrazek
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14961
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#16

Post autor: Lech-u » śr mar 11, 2015 9:34 pm

No, to rozumiem.
Teraz mogę iść na piwko i będę tylko patrzył na akwarium.
Potrzebowałem takiej obiektywnej oceny, wystawionej przez komputer akwarystyczny.
Jednak co maszyna, to maszyna. Zero tendencyjnych odpowiedzi: lubię, nie lubię, wiem, nie wiem...
Prosty przekaz od maszyny jest najlepszy: teraz wiem, że mam w porzo akwarium i nie muszę nic w nim robić.

Dziękuję Kucysiu, że tak mądrą maszynę skonstruowałeś.

Pochwała się należy jak talala
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#17

Post autor: pkucaba » śr mar 11, 2015 9:59 pm

Jestem wzruszony...

Tak wracając do tej małej płytki z elektroniką.

Zaczęły mnie wkurzać urządzenia sterujące u mnie. Niby programuje się je rzadko, a jednak monotonne klikanie i ustawianie kilkunastu funkcji jest czasochłonne. Samo menu przy wielofunkcyjnym urządzeniu staje się skomplikowane.
Myślę nad sterownikiem w którym ustawienia wprowadza się przy pomocy komputera albo przez aplikację w telefonie. Praktycznie bez przycisków do programowania tylko wyświetlacz informacyjny.


Co wy na to?
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14961
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#18

Post autor: Lech-u » śr mar 11, 2015 10:07 pm

pkucaba pisze:Praktycznie bez przycisków do programowania tylko wyświetlacz informacyjny.


Co wy na to?
Profilux?
Polecam!

Obsługa (prawie 100%) z komputera PC.
Zakochałem się w tym urządzeniu. Miodzio!

Steruje wszystkim w moich trzech akwariach. Włącznie z dolewkami wody.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#19

Post autor: pkucaba » czw mar 12, 2015 8:39 pm

Lech-u pisze:Profilux?
Polecam!
Ma tylko jedną wadę... Kto zgadnie jaką? :)
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14961
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#20

Post autor: Lech-u » czw mar 12, 2015 9:11 pm

pkucaba pisze:Ma tylko jedną wadę... Kto zgadnie jaką?
Policz najpierw całkowity koszt tego składaka. Ale tak wszystko wszystko.
A potem przyłożymy to do Profiluxa i sprawdzimy, czy pokrywają się wszystkie funkcje.
No to start!
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#21

Post autor: pkucaba » czw mar 12, 2015 9:30 pm

Ale co mam policzyć? Komputer czy razem z sondami itp itd?
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14961
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#22

Post autor: Lech-u » czw mar 12, 2015 10:46 pm

pkucaba pisze:Ale co mam policzyć? Komputer czy razem z sondami itp itd?
Sondy i do Profiluxa trzeba policzyć. Więc można je spokojnie odpuścić.
Ale gniazda pomiarowe np. pH, temperatury, poziom wody itp. jako część urządzenia, do której podpinasz sondy to już trzeba policzyć. Oczywiście gniazdo z odpowiednim układem do odczytania danego parametru i do odpowiedniego zareagowania (np. włączenie lub wyłączenie czegoś).
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#23

Post autor: pkucaba » pt mar 13, 2015 9:18 pm

Myślę, że to bezcelowe bo wiadomo, że będzie to cena części.
O wartości urządzenia stanowi funkcjonalność i możliwości. Możliwości zależne są od oprogramowania oraz peryferiów.
Taki projekt DIY trzeba jeszcze estetycznie wykończyć.
Dyskusja mająca wyłonić co lepsze profilux czy amazon, lajon czy skalar czy jakikolwiek DIY jest bez sensu.


Lechu mam prośbę. Opisz czym steruje Twój profilux. Będzie to ciekawa lista.


Dla podbicia tematu zobaczcie sterownik oparty o Arduino mega (klon kosztuje 10$).
Oczywiście najdroższy jest wyświetlacz dotykowy ;)

https://www.youtube.com/watch?v=-W7oT-zXVug
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…


kodzin
Uczestnik
Posty: 49
Rejestracja: pn mar 10, 2014 6:38 pm
Lokalizacja: Pruszków
Na imię mam: Tomek
Płeć:

Re: Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#24

Post autor: kodzin » wt mar 17, 2015 1:15 pm

Cześć.
Mam zrobiony taki sterownik, no może podobny.
Nie miałem czasu podłączyć go jeszcze pod akwarium ale na biurku dobrze się sprawował.
Tylko moja koncepcja była troszkę inna: wszystko przez www i tylko kontrolka z alarmem że coś jest nie tak.

NA tą chwilę zrealizowałem:
-strona statusu
-ustawienia czasowe
-sterowanie temperaturą
-ustawienie adresu IP
-czas RTC
-czujniki dallas
-zapis w eeprom

Oczywiście na arduino plus ethernet shield.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#25

Post autor: rhino » wt mar 17, 2015 1:18 pm

kodzin pisze:-czujniki dallas
nie było pytania, czujnik temperatury :)
Ratel

Awatar użytkownika

grlskce
Uczestnik
Posty: 43
Rejestracja: śr lut 12, 2014 3:50 pm
Lokalizacja: Warszawa

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#26

Post autor: grlskce » wt mar 17, 2015 7:17 pm

Arduino mam i ja, na podstawie projektu nanorafa / nano-reef.pl
Pierwsze podejście i od rozpakowania przesyłki do działającego układu 1 godzina :)
Chwilowo tylko testy, w oczekiwaniu na nowy baniak

obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Awatar użytkownika

Autor
pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#27

Post autor: pkucaba » pt mar 20, 2015 5:36 pm

grlskce, uszkodzisz prawdopodobnie port mikrokontrolera w ten sposób podłączając diody.
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

grlskce
Uczestnik
Posty: 43
Rejestracja: śr lut 12, 2014 3:50 pm
Lokalizacja: Warszawa

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#28

Post autor: grlskce » sob mar 21, 2015 8:44 am

W ten sposób na chwilę do testów. Docelowo przez drivery led z wejściem PWM

Awatar użytkownika

Autor
pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#29

Post autor: pkucaba » sob mar 21, 2015 11:32 am

Jakich chcesz użyć driverów?
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

grlskce
Uczestnik
Posty: 43
Rejestracja: śr lut 12, 2014 3:50 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterowanie akwarium. Arduino projekty...

#30

Post autor: grlskce » sob mar 21, 2015 6:06 pm

Http://allegro.pl/driver-p4115h-led-180 ... 73319.html" onclick="window.open(this.href);return false;

obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości