Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

Wiesz jak samemu wykonać pokrywy, filtry lub masz inne ciekawe pomysły, to jest dział dla ciebie. Zrób to sam czyli Adam Słodowy radzi :) Zrobiłeś coś ciekawego ? Pochwal się, nie kryj talentu przed światem....
Awatar użytkownika

Autor
Wigon
Bywalec
Posty: 64
Rejestracja: wt paź 06, 2015 6:38 pm
Lokalizacja: Białołęka
Na imię mam: Bartlomiej
Płeć:

AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#1

Post autor: Wigon » pt lis 13, 2015 11:43 pm

Taki mój nowy projekcik. Jak Was zainteresuje to co robię, to mogę się rozpisać dokładnie co i jak. :)

https://www.youtube.com/watch?v=BjYPxy4UIRg

Awatar użytkownika

zorbek
Zapaleniec
Posty: 418
Rejestracja: pt gru 07, 2012 11:21 pm
Lokalizacja:
Płeć:

AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#2

Post autor: zorbek » sob lis 14, 2015 8:04 am

A może kamerka i podgląd w oknie przeglądarki.
----------------------------
Pozdrawiam
Mariusz

Awatar użytkownika

Autor
Wigon
Bywalec
Posty: 64
Rejestracja: wt paź 06, 2015 6:38 pm
Lokalizacja: Białołęka
Na imię mam: Bartlomiej
Płeć:

Re: AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#3

Post autor: Wigon » pn lis 16, 2015 8:47 pm

Póki co samo sterowanie. ;) zastanawiam się nad lampką do tej 30stki i jak ją już wybiore to może zamontuje tam mikrokamerkę. :)

-= Tapatalk =-

-- Pn lis 16, 2015 9:47 pm --

Kolejny film z mojego projektu. :) Zapraszam do obejrzenia. :DD

https://www.youtube.com/watch?v=ia4WrRpnbjs


traczu
Gaduła
Posty: 159
Rejestracja: pt maja 24, 2013 6:37 pm
Lokalizacja: gocław

AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#4

Post autor: traczu » pt gru 25, 2015 2:00 pm

Bardzo fajny projekt czy moduł jest podłączymy do światła na zasadzie włącznika czasowego ??
czy przewidujesz możliwość podłączenia LED z miękkim startem i wygaszeniem ??

Awatar użytkownika

Autor
Wigon
Bywalec
Posty: 64
Rejestracja: wt paź 06, 2015 6:38 pm
Lokalizacja: Białołęka
Na imię mam: Bartlomiej
Płeć:

Re: AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#5

Post autor: Wigon » pt gru 25, 2015 9:46 pm

Projekt opiera się na serwerze WWW i przekaźnikach USB - co będę chciał zaprogramować, to tak zrobię - możliwości są nieograniczone. Nie ma tu żadnych włączników czasowych. Z miekkim startem raczej nie będę kombinował. ;)

Wysłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 7041X przy użyciu Tapatalka


traczu
Gaduła
Posty: 159
Rejestracja: pt maja 24, 2013 6:37 pm
Lokalizacja: gocław

AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#6

Post autor: traczu » ndz gru 27, 2015 4:12 pm

Rozumiem że przekaźnik ma podłączenie pod 230V oraz wyjście
i to nim starujesz.

Super sprawa ja właśnie czekam na przesyłkę z kilkoma modułami.
Może uda się coś zdziałać :D

W moim planie jest sterowanie oświetleniem w konkretnym czasie tak jak włącznik czasowy oraz miękki start oraz gaszenie.


piotrofff
Gaduła
Posty: 115
Rejestracja: ndz lut 06, 2011 10:45 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#7

Post autor: piotrofff » pn gru 28, 2015 1:31 pm

Widzę na panel sterowania temperaturę. Coś więcej na ten temat?

Awatar użytkownika

Autor
Wigon
Bywalec
Posty: 64
Rejestracja: wt paź 06, 2015 6:38 pm
Lokalizacja: Białołęka
Na imię mam: Bartlomiej
Płeć:

AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#8

Post autor: Wigon » pn gru 28, 2015 7:41 pm

Znajdę chwilę czasu to zrobię cały film na ten temat. Traczu: tak, przekaźniki http://allegro.pl/avt925-c-karta-przeka ... 18323.html" onclick="window.open(this.href);return false; takie jak w akucji. Na Raspberry Pi jest Rasbian - Linux, dzięki któremu można wysyłać komendy przez BASHa. Napisałem skrypt basha, któremu nadałem uprawnienia w SUDOERS i wysyłam dane z serwera WWW właśnie do tego skryptu. :) I tak w tym przypadku 1 - włączenie pierwszego przekaźnika, 2 - wyłącznie pierwszego przekaźnika, 3 - sprawdzenie stanu przkeźnika, tak samo jest z drugim przekaźnikiem dla cyfr 3, 4, 5. :) Takich przekaźmników, można podłączyć nieskończoną ilość, jeżeli podłączyć się jakiegoś super HUBa USB. :)

Piotrofff: do temperatury jeszcze dojdę, ale myślę, że nie jest to jakiś problem (póki co to tylko miejsce na temepraturę). Bardziej interesuje mnie zmierzenie PH, ale z tego co znalazłem, to najtańsze czujniki zaczynają się od 300 zł a projekt miał być niskobudżetowy...


traczu
Gaduła
Posty: 159
Rejestracja: pt maja 24, 2013 6:37 pm
Lokalizacja: gocław

AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#9

Post autor: traczu » pn gru 28, 2015 10:40 pm

Sprawdzenie PH i sterowanie zaworem rozwiązało by sporo problemów


piotrofff
Gaduła
Posty: 115
Rejestracja: ndz lut 06, 2011 10:45 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#10

Post autor: piotrofff » wt gru 29, 2015 5:23 am

Wigon pisze:przekaźniki http://allegro.pl/avt925-c-karta-przeka ... 18323.html" onclick="window.open(this.href);return false;
A taki by się nadał?

http://www.gotronik.pl/modul-przekaznik ... -2343.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Autor
Wigon
Bywalec
Posty: 64
Rejestracja: wt paź 06, 2015 6:38 pm
Lokalizacja: Białołęka
Na imię mam: Bartlomiej
Płeć:

Re: AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#11

Post autor: Wigon » czw sty 07, 2016 8:39 pm

Pewnie że tak. :) Nawet na dole masz dane jakie trzeba wysłać, aby sterować przekaźnikiem. :) Tyle, że masz już zajęte jedno USB dla jednego przekaźnika ....

Wysłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 7041X przy użyciu Tapatalka

-- Cz sty 07, 2016 9:38 pm --

Kolejny z serii. :) Pytania?

https://www.youtube.com/watch?v=o_yG8xaq5GU

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#12

Post autor: pkucaba » ndz sty 10, 2016 8:58 pm

Dlaczego przekaźnik dajesz przez usb?
Nie znam maliny, ale... nie lepiej do tego wykorzystać Gpio?
Oprócz przekaźników można do GPIO podłączyć DS18B20.

Świetny projekt trzymam kciuki.
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

Autor
Wigon
Bywalec
Posty: 64
Rejestracja: wt paź 06, 2015 6:38 pm
Lokalizacja: Białołęka
Na imię mam: Bartlomiej
Płeć:

AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#13

Post autor: Wigon » ndz sty 10, 2016 9:38 pm

Ano właśnie nie znam się aż tak na elektronice, żeby samemu zbudować taki układzik. Dlatego kupiłem gotowy i złożony zestaw USB. :)


traczu
Gaduła
Posty: 159
Rejestracja: pt maja 24, 2013 6:37 pm
Lokalizacja: gocław

AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#14

Post autor: traczu » wt sty 12, 2016 9:16 pm

Ja właśnie podłączyłem pod GPIO ale jeszcze nie mam starowania pinami przez własne php tylko przez WEBIopi
czujnik temperatury już tez jest :D ale jeszcze nie podłączony

Awatar użytkownika

Autor
Wigon
Bywalec
Posty: 64
Rejestracja: wt paź 06, 2015 6:38 pm
Lokalizacja: Białołęka
Na imię mam: Bartlomiej
Płeć:

AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#15

Post autor: Wigon » wt sty 12, 2016 10:41 pm

Składaj, składaj i wstawiaj swój projekt. :) Ja dzisiaj podłączyłem na jeden przekaźnik światło i elektrozawór (bo mi przyszedł). Jutro rozdzielam na dwa przekaźniki CO2 i światło - każde będzie miało inne godziny pracy. :)


traczu
Gaduła
Posty: 159
Rejestracja: pt maja 24, 2013 6:37 pm
Lokalizacja: gocław

AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#16

Post autor: traczu » śr sty 13, 2016 6:56 pm

Już mam złożone sterowanie prawie działa bo moje php nie jest doskonałe.

Zbudowałeś harmonogram ??

Awatar użytkownika

Autor
Wigon
Bywalec
Posty: 64
Rejestracja: wt paź 06, 2015 6:38 pm
Lokalizacja: Białołęka
Na imię mam: Bartlomiej
Płeć:

AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#17

Post autor: Wigon » śr sty 13, 2016 7:22 pm

Póki co jeszcze nie ... Nie mam za bardzo czasu, ale ogólnie chodzi o rozpoznawianie dnia (w PHP funkcja date()) i jeżeli są jakieś wyjątki od zaplanowanych zasad odpalać funkcje z wyjątków. Podesłałbyś mi ten termometr na PW. :)


traczu
Gaduła
Posty: 159
Rejestracja: pt maja 24, 2013 6:37 pm
Lokalizacja: gocław

AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#18

Post autor: traczu » pn lut 08, 2016 5:38 pm

Oto mały pokaz mojej stronki.
Aktualizuję posta

https://www.youtube.com/watch?v=j5xnr8ZUX58

Awatar użytkownika

Autor
Wigon
Bywalec
Posty: 64
Rejestracja: wt paź 06, 2015 6:38 pm
Lokalizacja: Białołęka
Na imię mam: Bartlomiej
Płeć:

AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#19

Post autor: Wigon » pn lut 08, 2016 8:54 pm

Świetna sprawa! :) Chyba jednak zacznę kombinować z GPIO, bo jest o wiele więcej możliwości. :) Podłączaj urządzenia i kręc nowy filmik. :)


traczu
Gaduła
Posty: 159
Rejestracja: pt maja 24, 2013 6:37 pm
Lokalizacja: gocław

AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#20

Post autor: traczu » wt mar 22, 2016 8:30 pm

Aktualnie dodałem kilka funkcji ale przedobrzyłem i nie pokazuje mi poprawnie temperatury z czujnika.

zrobiłem to na dwa sposoby na filmiku widać że działa ale jak już zrobiłem jako forma graficzna i jako skrypt to już nie działa

nie mogę się z tym uporać

czekam na rezystory chyba wybiorę się do sklepu w piątek bo mam dwa sensory temperatury ,które chce wykorzystać

na razie walczę ze skryptem

-- Cz lut 11, 2016 9:39 pm --

Już ciekawiej to wygląda :D
https://www.youtube.com/watch?v=ORf-wjrxTaE

Jakieś pomysły ??

-- Wt mar 22, 2016 9:30 pm --

Chyba nikogo nasz praca nie obchodzi za bardzo ale skorzystać z gotowego rozwiązania to by się chciało :D


Olek_o
Gość
Posty: 6
Rejestracja: pt lut 19, 2016 6:20 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Olek

Re: AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#21

Post autor: Olek_o » pn kwie 11, 2016 7:30 pm

Polecam projekt JayFish! Zrobiłem taki sobie na wzór, obecnie go ulepszam.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


traczu
Gaduła
Posty: 159
Rejestracja: pt maja 24, 2013 6:37 pm
Lokalizacja: gocław

AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#22

Post autor: traczu » ndz kwie 17, 2016 9:25 pm

Pochwalisz sie ??
Zainstalowałem właśnie JayFich ma ciekawe opcje
Widać że rozwój Ardiuno i Raspberry pędzi w niezłym tempie.
Widzę że Jay jest dość prosto napisany i można go dostosować do własnych potrzeb.
Aktualnie staram sie podpiąć temperaturę do niego ale coś mi nie chwyta.
Ciekawa sprawa to aktualizacja skryptu przez repozytorium.


Olek_o
Gość
Posty: 6
Rejestracja: pt lut 19, 2016 6:20 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Olek

Re: AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#23

Post autor: Olek_o » pn kwie 18, 2016 11:05 am

Najpierw to się muszę na forum przywitać:) jeszcze tego nie zrobiłem. Co do chwalenia się to może założę wątek w DIY. Ale jak mogę już coś podpowiedzieć to z chęcią. Na czym utknąłeś? Na podłączeniu termometrów ?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Olek_o
Gość
Posty: 6
Rejestracja: pt lut 19, 2016 6:20 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Olek

Re: AquaPi - RaspberryPi i akwarium. Serwer WWW.

#24

Post autor: Olek_o » pn kwie 18, 2016 11:43 am

Ale tak na szybko :Obrazek


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości