Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Przeróbka termoregulatora rt-2 na sterowanie 12v

Wiesz jak samemu wykonać pokrywy, filtry lub masz inne ciekawe pomysły, to jest dział dla ciebie. Zrób to sam czyli Adam Słodowy radzi :) Zrobiłeś coś ciekawego ? Pochwal się, nie kryj talentu przed światem....
Awatar użytkownika

Autor
radmac
Maniak
Posty: 927
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Przeróbka termoregulatora rt-2 na sterowanie 12v

#1

Post autor: radmac » ndz kwie 24, 2016 6:55 pm

Mam rt-2 "0" - czyli ta wersja do chłodzenia. W środku JZC-4123-12VDC.
I teraz pytanie - czy jeśli (wg. tego schematu) pod nóżki "1"-"4" podepnę 12v do sterowania wiatrakiem z kompa to będzie banglało? (po wcześniejszym odlutowaniu 220v)
W gwoli wyjaśnień - teraz patrząc na układ wnioskuję, że "1"-"4" zamykają/otwierają układ "na zewnątrz", czyli sterują - tyle że 220v. Nóżka "1" jest wyprowadzona "na zewnątrz", bez niczego po drodze, a "4" podpięte pod zasilanie z gniazdka 220v.

dobrze kombinuję? czy za bardzo zagmatwałem sprawę?

-- N kwi 24, 2016 6:55 pm --

Ok, to sobie sam odpowiem - miałem dobre podejrzenia.
po paru testach mam wniosek, że wystarczy odciąć jeden kabelek i otwierać/zamykać sobie układ 12v do wiatraków.
czerwone - kabelek do odcięcia, zielony - zwierany obwód. Aby odwrócić działanie układu - wystarczy przylutować kabel do drugiej nóżki widocznej na zdjęciu (zaraz obok miejsca cięcia).
Obrazek
Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić - Terry Pratchett

Awatar użytkownika

igor255
Gaduła
Posty: 127
Rejestracja: ndz sty 11, 2015 12:22 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Igor
Płeć:

Przeróbka termoregulatora rt-2 na sterowanie 12v

#2

Post autor: igor255 » pt maja 06, 2016 9:11 am

Prościej byłoby podpiąć zasilacz 12v do gniazdka rt-2 ;)
No, ale domyślam się, że chciałeś zrobić na jednym zasilaczu coś jeszcze oprócz wentylatora.

Awatar użytkownika

Autor
radmac
Maniak
Posty: 927
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Re: Przeróbka termoregulatora rt-2 na sterowanie 12v

#3

Post autor: radmac » sob maja 21, 2016 9:14 am

Tak... ~200W światła i tc420 :) moze i cos jeszcze wykombinuje

Klepane ze szpadla

-- Cz maja 12, 2016 6:29 pm --
igor255 pisze:Prościej byłoby podpiąć zasilacz 12v do gniazdka rt-2
Aaaale moment, jeśli zasilacz będzie non-stop włączony, to mogę podpiąć 12v na wejście (kabel do gniazdka 220v?)? i będzie śmigać?
Znaczy sterować tym, co na wyjściu rt-2, ale na 12v?
Obrazek
edit
nope, rt-2 potrzebuje 220 volt. zmiana na 12v wymagałaby gmerania i lutowania na płytce...
Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić - Terry Pratchett

Awatar użytkownika

igor255
Gaduła
Posty: 127
Rejestracja: ndz sty 11, 2015 12:22 pm
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Igor
Płeć:

Przeróbka termoregulatora rt-2 na sterowanie 12v

#4

Post autor: igor255 » śr cze 22, 2016 3:29 pm

Jeśli już koniecznie potrzebujesz sterować 12V, to odlutuj ten przekaźnik w RT-2 całkowicie, następnie dolutuj do cewki kable i przylutuj tam gdzie była cewka przylutowana. Pozostałe 3 nóżki przekaźnika posłużą Ci do sterowania 12V (albo innym). Tam są 3, bo do jednej podłączasz źródło sygnału/napięcia, drugą masz NO (normalnie otwartą), a trzecią NC... Krótko mówiąc będziesz miał dwie opcje do wyboru. Albo coś się włącza jak temperatura spadnie poniżej zadanej, albo jak wzrośnie poniżej zadanej.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości