Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

Wiesz jak samemu wykonać pokrywy, filtry lub masz inne ciekawe pomysły, to jest dział dla ciebie. Zrób to sam czyli Adam Słodowy radzi :) Zrobiłeś coś ciekawego ? Pochwal się, nie kryj talentu przed światem....
Awatar użytkownika

Mehi
Gaduła
Posty: 182
Rejestracja: ndz kwie 26, 2009 11:51 am
Lokalizacja:
Płeć:
Kontakt:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#31

Post autor: Mehi » wt lis 17, 2009 10:29 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

trzeba czesto wode lac :) no ale przecie membrana jest caly czas zalana bo jak sie zakreci zaworek to ona sie nie nie oproznia. u mnie woda max stoi dwa dni bo czesto sie filtra uzywa.
Pozdrawiam Magda :)
1x60l, 1x58l, 5x25l, 3x16l, 1x12l, 1x8l, 2x1l, i kilka innych zbiorniczkow ;)

Awatar użytkownika

Mehi
Gaduła
Posty: 182
Rejestracja: ndz kwie 26, 2009 11:51 am
Lokalizacja:
Płeć:
Kontakt:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#32

Post autor: Mehi » wt lis 17, 2009 10:30 pm

Jak to trzymac filtr w worku? Ja mam go do szafki przykrecony...
Pozdrawiam Magda :)
1x60l, 1x58l, 5x25l, 3x16l, 1x12l, 1x8l, 2x1l, i kilka innych zbiorniczkow ;)

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4883
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#33

Post autor: sum » wt lis 17, 2009 10:32 pm

Hornet pisze: nie obcinać zbyt krótko wężyków odprowadzających
:?:
Hornet pisze:filtr trzymać w ciemnym worku.
:?:
Coś bliżej
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Autor
Hornet
Zasłużeni
Posty: 1095
Rejestracja: wt lip 07, 2009 3:17 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#34

Post autor: Hornet » wt lis 17, 2009 10:38 pm

Jeśli obetnie się wężyki tuż za filtrem to woda chętnie z nich spływa i może dojść właśnie do wysuszenia membrany, natomiast jeśli chodzi o ciemny worek to rozwijając mam na myśli ogólnie światło, które nie powinno dochodzić do niepracującego filtra, więc jeśli filtr jest zamontowany w ciemnym miejscu to nie ma już z tym żadnego problemu... :mrgreen:
[...] I'm not a psychopath, I'm a highly functioning sociopath.

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4883
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#35

Post autor: sum » wt lis 17, 2009 10:44 pm

Na dzień dzisiejszy czuję się spełniony w temacie wiedzy z RO.Jak wpadnie mi jakaś wątpliwość do głowy to pozwolę sobie znowu popytać :mrgreen:
Dzięki
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Mehi
Gaduła
Posty: 182
Rejestracja: ndz kwie 26, 2009 11:51 am
Lokalizacja:
Płeć:
Kontakt:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#36

Post autor: Mehi » wt lis 17, 2009 11:16 pm

Ale przeciez membrana i prefiltry sa w nieprzezroczystych oslonach (no przynajmniej w naszych modelach) wiec ten worek to zbedny :)
A co do krotkich rurek to po zakreceniu zaworka to to sie troche zasysa wiec tak latwo membrana i tak nie wyschnie :)
Pozdrawiam Magda :)
1x60l, 1x58l, 5x25l, 3x16l, 1x12l, 1x8l, 2x1l, i kilka innych zbiorniczkow ;)

Awatar użytkownika

Autor
Hornet
Zasłużeni
Posty: 1095
Rejestracja: wt lip 07, 2009 3:17 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#37

Post autor: Hornet » wt lis 17, 2009 11:56 pm

Niestety co do osłon w których są prefiltry i membrana to się z tobą nie zgodzę... są one owszem nieprzezroczyste ale przepuszczają światło (no chyba że masz inne niż ja :) np. czarne) natomiast co do zasysania to jak dla mnie byłoby to niezgodne z prawami fizyki gdyby w membranie lub prefiltrach po zakręceniu zaworka wystąpiło podciśnienie które byłoby w stanie zasysać wodę z wężyków... Chyba że czegoś nie wiem o konstrukcji tego urządzenia (co jest oczywiście bardzo możliwe) a co istotnie wpływa na sposób działania filtra :?: :?: :?: Jeśli masz na ten temat jakieś wiadomości to proszę podziel się bo chętnie dowiem się co tam jeszcze w środku siedzi... :grin:
Ostatnio zmieniony śr lis 18, 2009 12:03 am przez Hornet, łącznie zmieniany 1 raz.
[...] I'm not a psychopath, I'm a highly functioning sociopath.

Awatar użytkownika

Mehi
Gaduła
Posty: 182
Rejestracja: ndz kwie 26, 2009 11:51 am
Lokalizacja:
Płeć:
Kontakt:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#38

Post autor: Mehi » śr lis 18, 2009 12:04 am

No tez mam biale ale patrzac na grubosc plastiku to watpie ze by cos przepuscilo :)
No jak ja zakrecam zawor przed filtrem to momentalnie przestaje ciec woda z wyjsciowych wezy. a jak musialam odczepic je bo cos tam cieklo to puki nie odlaczylam wezyka do membrany to woda z membrany nie zeszla. ale moze ja jestem inna ;)
Pozdrawiam Magda :)
1x60l, 1x58l, 5x25l, 3x16l, 1x12l, 1x8l, 2x1l, i kilka innych zbiorniczkow ;)

Awatar użytkownika

Autor
Hornet
Zasłużeni
Posty: 1095
Rejestracja: wt lip 07, 2009 3:17 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#39

Post autor: Hornet » śr lis 18, 2009 12:14 am

Właśnie o to chodziło mi z tym żeby nie były za krótki ponieważ jeśli będą to przy niektórych ułożeniach filtra może się do membrany dostawać powietrze co podobno nie jest dla niej zbyt zdrowe...
Natomiast co do grubości plastiku to nawet dystrybutor pisze żeby to ustrojstwo trzymać w ciemnym miejscu więc coś na rzeczy musi być skoro on nie jest przekonany że sama grubość plastiku wystarczy... Zresztą jak go montowałam to nie wyglądało żeby ten plastik odcinał całkowicie światło a do tego tak jak mi się wydaje na prefiltrach jest chyba trochę cieńszy ale tu już nie jestem pewna i może być to tylko moje złudzenie...
[...] I'm not a psychopath, I'm a highly functioning sociopath.


Linf

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#40

Post autor: Linf » sob gru 12, 2009 11:17 am

Trochę się pogubiłem i zgłupiałem myślę właśnie o prezencie dla siebie pod choinkę i nie wiem ,który wybrać i jaka jest między nimi różnica :

1: http://allegro.pl/item812654505_osmoza_ ... mb400.html

2: http://allegro.pl/item838030606_osmoza_ ... akosc.html

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4883
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#41

Post autor: sum » sob gru 12, 2009 5:30 pm

Podstawowa różnica to wydajność.Pierwszy ma prawie 290L.na dobę a drugi 190L.
Ja też zamierzam sprawić sobie tego typu prezent http://allegro.pl/item848940388_osmoza_ ... akosc.html
Wydaje mi się,że ten wystarczy.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Władek Pompka
Fanatyk
Posty: 1448
Rejestracja: sob gru 06, 2008 11:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#42

Post autor: Władek Pompka » sob gru 12, 2009 5:50 pm

Gdzie wy wszystko montujecie? Zrobiłem niedawno przegląd armatury...z miejscem krucho.

:roll:
Moim jedynym, a zarazem najlepszym przyjacielem jest współżyjący ze mną tasiemiec, którego regularnie dokarmiam.

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4883
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#43

Post autor: sum » sob gru 12, 2009 6:02 pm

Ja zastanawiam się nad podłączeniem tego RO do węża od prysznica,tylko nie wiem czy tak można.Montowałbym tylko na czas uzdatniania wody.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Władek Pompka
Fanatyk
Posty: 1448
Rejestracja: sob gru 06, 2008 11:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#44

Post autor: Władek Pompka » sob gru 12, 2009 6:08 pm

sum pisze:Ja zastanawiam się nad podłączeniem tego RO do węża od prysznica,tylko nie wiem czy tak można.Montowałbym tylko na czas uzdatniania wody.
A jak do tych pomysłów podchodzi Twoja druga połówka ?

ps. pamiętam ciągle o ortografii, poddaje także głębokim rozważaniom kwestię "trzymania"

się tematu...
Moim jedynym, a zarazem najlepszym przyjacielem jest współżyjący ze mną tasiemiec, którego regularnie dokarmiam.

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4883
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#45

Post autor: sum » sob gru 12, 2009 6:19 pm

Władek Pompka pisze:A jak do tych pomysłów podchodzi Twoja druga połówka ?
Jeszcze o niczym nie wie.Jak kupię to stanie przed faktem dokonanym.To sprawdzony sposób.Jeszcze jedno,zawsze ale to zawsze dostaję wszystko za darmo lub kupuję po 2 góra 3zł.
Władek Pompka pisze:ps. pamiętam ciągle o ortografii, poddaje także głębokim rozważaniom kwestię "trzymania"

się tematu...
Też uważam :mrgreen:
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Władek Pompka
Fanatyk
Posty: 1448
Rejestracja: sob gru 06, 2008 11:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#46

Post autor: Władek Pompka » sob gru 12, 2009 6:24 pm

Uważasz, że łyknie ściemę o "amerykańskich rurkach" za 3 zety??? Wątpię. W dodatku

o montażu w prysznicu? Hehehe. :) Nie masz innego miejsca montażu?


ps. uważam, że to co napisałem chyba nie jest na temat. Boję się. Naprawdę, zaraz

poczytam o karach.
Moim jedynym, a zarazem najlepszym przyjacielem jest współżyjący ze mną tasiemiec, którego regularnie dokarmiam.

Awatar użytkownika

Władek Pompka
Fanatyk
Posty: 1448
Rejestracja: sob gru 06, 2008 11:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#47

Post autor: Władek Pompka » sob gru 12, 2009 6:30 pm

żona gały 32 pisze:
sum pisze:Władek Pompka napisał/a:
A jak do tych pomysłów podchodzi Twoja druga połówka ?

Jeszcze o niczym nie wie.Jak kupię to stanie przed faktem dokonanym.To sprawdzony sposób.Jeszcze jedno,zawsze ale to zawsze dostaję wszystko za darmo lub kupuję po 2 góra 3zł.
No pięknie,ale ale rozumiem,my też to przerabiamy.
Opowiesz nam coś o swoich doświadczeniach..???
Moim jedynym, a zarazem najlepszym przyjacielem jest współżyjący ze mną tasiemiec, którego regularnie dokarmiam.

Awatar użytkownika

Ewa
Zapaleniec
Posty: 203
Rejestracja: pn cze 01, 2009 8:05 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#48

Post autor: Ewa » sob gru 12, 2009 6:36 pm

Do póki sama się w to nie wkręciłam,to też zawsze słyszałam,że to wszystko jest takie tanie,albo ceny pozostawały tajemnicą pilnie strzeżoną.

Awatar użytkownika

Władek Pompka
Fanatyk
Posty: 1448
Rejestracja: sob gru 06, 2008 11:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#49

Post autor: Władek Pompka » sob gru 12, 2009 6:40 pm

żona gały 32 pisze:Do póki sama się w to nie wkręciłam,to też zawsze słyszałam,że to wszystko jest takie tanie,albo ceny pozostawały tajemnicą pilnie strzeżoną.

To bardzo interesujący temat, bardzo. Niestety, zrobiłem błąd i kilka razy byłem z żoną w Discusie. Ceny więć zna na poziomie: mniej - więcej...Napewno jednak miałbym duże problemy z przekonaniem jej do montażu urządzeń fitrujących, zwłaszcza w łazience.

:roll:
Moim jedynym, a zarazem najlepszym przyjacielem jest współżyjący ze mną tasiemiec, którego regularnie dokarmiam.

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4883
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#50

Post autor: sum » sob gru 12, 2009 6:43 pm

żona gały 32 pisze:ceny pozostawały tajemnicą pilnie strzeżoną.
To jest super pomysł.

Władziu,czy myślisz,że żonka zna się na tym czy te rurki są amerykańskie czy chińskie.
Montaż do prysznica tylko na czas pracy filtra potem siup na te kilka dni do wora.Nie wiem czy przez tydzień membrana nie wyschnie :?:
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Władek Pompka
Fanatyk
Posty: 1448
Rejestracja: sob gru 06, 2008 11:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#51

Post autor: Władek Pompka » sob gru 12, 2009 6:51 pm

sum pisze:
żona gały 32 pisze:ceny pozostawały tajemnicą pilnie strzeżoną.
To jest super pomysł.

Władziu,czy myślisz,że żonka zna się na tym czy te rurki są amerykańskie czy chińskie.
Montaż do prysznica tylko na czas pracy filtra potem siup na te kilka dni do wora.Nie wiem czy przez tydzień membrana nie wyschnie :?:

Zobacz tutaj główną fotę:

http://allegro.pl/item838030606_osmoza_ ... akosc.html

Oprócz amerykańskiej flagi, całość wygląda jakby pochodziła z NASA.

:mrgreen:

Będziesz musiał przetrenować montaż i demontaż. mierzyć czas i wszystko zaplanować minuta po minucie..

Hehehehe!!!

:)


Oczywiście oferuję swoją pomoc i doświadczenie...
Moim jedynym, a zarazem najlepszym przyjacielem jest współżyjący ze mną tasiemiec, którego regularnie dokarmiam.

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4883
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#52

Post autor: sum » sob gru 12, 2009 7:01 pm

Władek Pompka pisze:Oprócz amerykańskiej flagi, całość wygląda jakby pochodziła z NASA.
Czy wiesz co ci chińczycy podrabiają,nawet potrafią namalować amerykańską flagę :evil:
Władek Pompka pisze:Będziesz musiał przetrenować montaż i demontaż. mierzyć czas i wszystko zaplanować minuta po minucie..
Zaciekle trenuję :-P
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

Władek Pompka
Fanatyk
Posty: 1448
Rejestracja: sob gru 06, 2008 11:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#53

Post autor: Władek Pompka » sob gru 12, 2009 7:05 pm

sum pisze:
Władek Pompka pisze:Oprócz amerykańskiej flagi, całość wygląda jakby pochodziła z NASA.
Czy wiesz co ci chińczycy podrabiają,nawet potrafią namalować amerykańską flagę :evil:

Masz rację, spokojnie możesz przyjąć, że filtr kosztował ze 3 dychy..

:mrgreen:
Władek Pompka pisze:Będziesz musiał przetrenować montaż i demontaż. mierzyć czas i wszystko zaplanować minuta po minucie..
Zaciekle trenuję :-P
Zawsze wiedziałem, ze jesteś perfekcjonistą!

:)
Moim jedynym, a zarazem najlepszym przyjacielem jest współżyjący ze mną tasiemiec, którego regularnie dokarmiam.

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4883
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#54

Post autor: sum » sob gru 19, 2009 9:40 am

Witam
Chciałbym podziękować koleżance Hornet za bardzo przydatną instrukcję montażu filtra RO.
Jako,że w tym roku Mikołaj pojawił się wcześnie i przyniósł mi filtr RO3 z membraną 75gpd postanowiłem tutaj podzielić się moimi pierwszymi spostrzeżeniami.
Plan zamontowania filtra przy prysznicu niestety z przyczyn technicznych nie wypalił.Ostatecznie zasilanie filtra podłączyłem(podobnie jak autorka tematu)do spłuczki w toalecie.Korzystając z prezentacji Hornet i instrukcji naprawdę nie jest to trudne.Zgodnie z sugestią zawartą w instrukcji przeprowadziłem płukanie wkładów a następnie wyprodukowałem pierwsze nie użyteczne 15L.Następne 20L jest przeznaczane na dzisiejszą podmianę.Postanowiłem porobić trochę pomiarów i obliczeń.Wyniki są następujące:
Wydajność(czyste RO)-10L/52min.Czyli 277L/24h,niemalże to samo co podaje producent(284L/24h).
Całkowite zużycie wody wodociągowej potrzebne do wyprodukowania 10L RO to 23L.(10L RO plus 13L.ściek).Uzysk wody uzdatnianej-43%.Dużo lepiej niż podaje producent(20-35%).Pewnie z upływem czasu będzie spadać.
Wyniki podstawowych testów:NO2-0,NO3-0,KH-0,GH-0,PH około 6,8.
I jeszcze małe obliczenia dla twierdzących,że RO zdecydowanie podnosi rachunki za wodę.W moim przypadku koszt 1000L. zimnej wody to 7,6zł.(pewnie podobna cena jest w całej wawie).W miesiącu cztery podmiany.Na każdą będę potrzebował 20L.wody z RO(łącznie 80L).Do wyprodukowania tej ilości potrzebne będzie około 185L.wody wodociągowej.Całkowity koszt to około 1,5zł.Nawet 100% wzrost ścieku spowoduje niewielką zmianę w kosztach tz.wyniosą one około 2,3zł.miesięcznie.
To tyle z moich pierwszych doświadczeń z filtrem RO :mrgreen:

Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.


mattoid
Gaduła
Posty: 162
Rejestracja: czw sie 13, 2009 9:32 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#55

Post autor: mattoid » sob gru 19, 2009 10:30 am

sum, to napisz jeszcze może na który filtr ostatecznie się zdecydowałeś. Ja również planuję zakup ale już nie w tym roku. Niestety moje dziewczyny w okresie mikołajowo-gwiazdkowym wyczyściły mi portfel ;)
25l w trakcie uruchamiania.


Linf

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#56

Post autor: Linf » sob gru 19, 2009 1:33 pm

Mnie Mikołaj przyniesie taki sam filtr RO jak koledze Sumowi tylko z membraną 50 gpd .

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4883
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#57

Post autor: sum » sob gru 19, 2009 1:36 pm

mattoid pisze:sum, to napisz jeszcze może na który filtr ostatecznie się zdecydowałeś.
Proszę bardzo http://allegro.pl/item848940388_osmoza_ ... akosc.html
mattoid pisze:Niestety moje dziewczyny w okresie mikołajowo-gwiazdkowym wyczyściły mi portfel
Przecież pisałem,że dostałem od Mikołaja :wink:
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.


mattoid
Gaduła
Posty: 162
Rejestracja: czw sie 13, 2009 9:32 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#58

Post autor: mattoid » sob gru 19, 2009 4:34 pm

sum pisze:
mattoid pisze:sum, to napisz jeszcze może na który filtr ostatecznie się zdecydowałeś.
Proszę bardzo http://allegro.pl/item848940388_osmoza_ ... akosc.html
Dzięki.
sum pisze:
mattoid pisze:Niestety moje dziewczyny w okresie mikołajowo-gwiazdkowym wyczyściły mi portfel
Przecież pisałem,że dostałem od Mikołaja :wink:
No widzisz... Ty byłeś grzeczny przez cały rok, to prezenty się sypią, a taka cholera jak ja, to musi sobie sama kupić ;)
25l w trakcie uruchamiania.


Misquamacus
Guru
Posty: 2040
Rejestracja: sob wrz 27, 2008 10:28 am
Lokalizacja: Warszawa Wola
Na imię mam: Kuba
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#59

Post autor: Misquamacus » czw sie 26, 2010 12:43 pm

Mam pytanie :)
Czy to normalne, że z rurek przez które leci RO i ściek wypływa woda po zakończeniu filtrowania ? Odcinam dopływ wody, ale leci jeszcze przez chwilę...
I tu moje pytanie - czy ta woda nie wypływa z filtra przypadkiem, a tym samym membrana nie osusza się ?
112l + 30l reaktywacja

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4883
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#60

Post autor: sum » czw sie 26, 2010 2:20 pm

Tak samo jest u mnie.Wystarczy unieść wężyki do góry i po problemie.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

mat25
Maniak
Posty: 842
Rejestracja: wt maja 18, 2010 10:08 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Jak zostać hydraulikiem... (podłączenie filtra RO)

#61

Post autor: mat25 » pt sie 27, 2010 11:42 am

Sumie, czy mógłbyś podać jeszcze raz link do takiego samego zestawu jaki kupiłeś? z tego co widziałem co pisała i pokazywała Hornet na początku (topicu/a?) jest tam jakaś niebieska rurka której na niektórych aukcjach allegro z fitrami RO3 nie ma, jest ona potrzebna? :)
Mateusz

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości