Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Zmieniony został Regulamin FAWA.pl. Pojawił się nowy punkt dotyczący Reklamy na FAWA.pl
Proszę o zapoznanie się z nowym regulaminem.

Ciśnienie w butli Co2

Awatar użytkownika

mimag
Fanatyk
Posty: 1165
Rejestracja: pt wrz 17, 2010 7:51 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Ciśnienie w butli Co2

#31

Post autor: mimag » śr lis 05, 2014 8:18 am

Ostatni post z poprzedniej strony:

Inerkoma to teraz wkrec srube na reduktorze aby wskazowka na prawym zegarze podskoczyła do 15 (czarne cyfry). Na lewym zegarze masz wskazanie optymalne czyli takie jak przy pełnej butli.
100x40x50 JUWEL RIO 180

Awatar użytkownika

Autor
inerkoma
Uzależniony
Posty: 594
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Na imię mam: Konrad
Płeć:

Re: Ciśnienie w butli Co2

#32

Post autor: inerkoma » śr lis 05, 2014 10:32 am

Więc tak - ciśnienie w butli nie spadło więc wnioskuje, że tym razem połączenia są szczelne. mimag - właśnie rozkminiałem kwestię wskazań prawego manometru bo: w tym zestawie w załączonej instrukcji było napisane, żeby ustawić wartość między 10 a 20 czyli tak jak powyżej zasugerowałeś. Koledzy natomiast piszą, żeby obniżyć do 8. Przetestowałem z wersja do 8 i u mnie po nocy w prawym manometrze spadło ciśnienie tak do 4. Wcześniej (przed ponownym nabiciem) miałem ustawione własnie na 15 i ciśnienie nie spadało. Pytanie teraz jak ma to być ustawione. Po przetestowaniu tych wariantów wychodzi na to, żeby zostawić na 15. Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?
Pozdrawiam
inerkoma

[200l] http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=26197
[54l] - Maluchy Ancistrusa "RED"

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15657
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Ciśnienie w butli Co2

#33

Post autor: Lech-u » śr lis 05, 2014 10:38 am

inerkoma pisze:Po przetestowaniu tych wariantów wychodzi na to, żeby zostawić na 15. Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?
Według mnie za wysoko. Zaworek jest zwykle do 10. A więc 15 to przekroczenie normy o 50%.

Lepiej obniżyć na 8 i regulować zaworkiem precyzyjnym.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

mimag
Fanatyk
Posty: 1165
Rejestracja: pt wrz 17, 2010 7:51 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Ciśnienie w butli Co2

#34

Post autor: mimag » śr lis 05, 2014 10:56 am

Ja mam ustawione na 15 i tak jest od paru lat. Zestaw kupowalem od goscia ktory sie na tym niezle zna (bebecebul) i sam sklada takie zestawy. Jego sugestia byla wlasnie taka aby było 15 poniewaz wtedy jest optymalnie dla reduktora. Wersja Lecha tez brzmi logicznie wiec musisz chyba sam zdecydowac.
100x40x50 JUWEL RIO 180

Awatar użytkownika

Autor
inerkoma
Uzależniony
Posty: 594
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Na imię mam: Konrad
Płeć:

Re: Ciśnienie w butli Co2

#35

Post autor: inerkoma » śr lis 05, 2014 1:09 pm

Zrobie tak, zobacze czy uetawienia beda trzymać na 8 bar, jak nie to podciąge do wartości między 10 a 20 tak jak proponuje mimag i napisane jest w instrukcji załączonej do zestawu.
Pozdrawiam
inerkoma

[200l] http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=26197
[54l] - Maluchy Ancistrusa "RED"

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15657
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Ciśnienie w butli Co2

#36

Post autor: Lech-u » śr lis 05, 2014 1:38 pm

inerkoma pisze:Zrobie tak, zobacze czy uetawienia beda trzymać na 8 bar, jak nie to podciąge do wartości między 10 a 20 tak jak proponuje mimag i napisane jest w instrukcji załączonej do zestawu.
Uważam, ze to dobry kierunek.
Przeczytaj ten wątek:
viewtopic.php?f=10&t=25711" onclick="window.open(this.href);return false;

Lepiej mniej, niż za dużo.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
inerkoma
Uzależniony
Posty: 594
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Na imię mam: Konrad
Płeć:

Ciśnienie w butli Co2

#37

Post autor: inerkoma » śr lis 05, 2014 2:29 pm

Tak, czytałem już wcześniej ten wątek ale z tego co pamiętam poszędł koledze zaworek precyzyjny Q-pneumatic który generalnie wszyscy odradzają. Ale dzięki za linka będę miał na uwadze.
Pozdrawiam
inerkoma

[200l] http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=26197
[54l] - Maluchy Ancistrusa "RED"

Awatar użytkownika

sylwekw
Maniak
Posty: 926
Rejestracja: śr mar 27, 2013 1:52 pm
Lokalizacja: Okolice Nieporętu
Płeć:
Kontakt:

Ciśnienie w butli Co2

#38

Post autor: sylwekw » śr lis 05, 2014 3:34 pm

Kurcze wytłumaczcie mi po co 15 barów na wyjściu na dyfuzor?
Jak zaworek z jakiegoś powodu puści to w 15 minut cała butla wyjdzie i zagazuje cały zbiornik.


culmen
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: pn maja 19, 2014 9:17 pm
Lokalizacja: Ciechanowiec

Re: Ciśnienie w butli Co2

#39

Post autor: culmen » śr lis 05, 2014 7:14 pm

Gdzieś mi się o uszy obiło że powinno być 15 i tak mam u siebie.
Co do zagazowania zbiornika jak puści zawór to przy 8 będzie podobny finał.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15657
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Ciśnienie w butli Co2

#40

Post autor: Lech-u » śr lis 05, 2014 7:18 pm

culmen pisze:Co do zagazowania zbiornika jak puści zawór to przy 8 będzie podobny finał.
Tylko, że:
Reduktor jest z założenia przystosowany do ciśnienia panującego w butli, więc jest bardziej odporny.
Zaworek precyzyjny jest przystosowany do zakresu 0-10, więc łatwiej ulegnie rozwaleniu jeśli nastawi się 15.

Moje zdanie: lepiej "zdusić" ciśnienie na reduktorze, a zaworkiem PRECYZYJNYM, precyzyjnie ustalić ilość dmuchanego gazu. Zaworek jest precyzyjny a nie wysokociśnieniowy.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

sylwekw
Maniak
Posty: 926
Rejestracja: śr mar 27, 2013 1:52 pm
Lokalizacja: Okolice Nieporętu
Płeć:
Kontakt:

Re: Ciśnienie w butli Co2

#41

Post autor: sylwekw » śr lis 05, 2014 10:06 pm

Zgadzam się w pełni z powyższym stwierdzeniem Lecha.

culmen pisze:Gdzieś mi się o uszy obiło że powinno być 15 i tak mam u siebie.
Co do zagazowania zbiornika jak puści zawór to przy 8 będzie podobny finał.
Ale przy 2 barach to już różnica będzie istotna :-)

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Ciśnienie w butli Co2

#42

Post autor: rhino » śr lis 05, 2014 10:12 pm

Dedykowane do celów akwarystycznych reduktory posiadają precyzyjny zawór iglicowy, to w połączeniu z dodatkowym na wężu, praktycznie eliminuje możliwość zagazowania obsady w ten sposób.
Ratel

Awatar użytkownika

Autor
inerkoma
Uzależniony
Posty: 594
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Na imię mam: Konrad
Płeć:

Ciśnienie w butli Co2

#43

Post autor: inerkoma » pt lis 07, 2014 7:30 am

Tak trochę wróce do tematu :-), układ okazuje sie być szczelny, ustawienia trzymają (około 8 bar na prawym manometrze) i takie zostawiam. Podaje około 1,6 b/s ( bedzie ze dwa) i chyba tyle. Zastanawiam sie, ale to juz chyba temat na inny wątek, nad dyfuzorem z filtra narurowego diy czy w 200l ma to sens i czy nie jest przerost formy nad treścią zwłaszcza w sytuacji nie posiadania mega wymagających roślin?
Pozdrawiam
inerkoma

[200l] http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=26197
[54l] - Maluchy Ancistrusa "RED"

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Ciśnienie w butli Co2

#44

Post autor: jgoluch » pt lis 07, 2014 7:33 am

CO2 służy nie tylko wymagającym roślinom, a wszystkim.
Reaktor w jakim by nie był akwarium po prostu ograniczy zużycie CO2 poprzez lepszą rozpuszczalność gazu w wodzie
To po to się go stosuje.
No i efekt wizualny, nic nie masz w baniaku, bo rozpuszczone CO2 wpadać będzie wylewką.
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

mimag
Fanatyk
Posty: 1165
Rejestracja: pt wrz 17, 2010 7:51 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Ciśnienie w butli Co2

#45

Post autor: mimag » pt lis 07, 2014 10:31 am

Dokladnie, jesli masz taka mozliwosc to nie ma nad czym sie zastanawiac tylko montowac reaktor narurowy. Na dluzej Ci gazu starczy i efektywniej go wykorzystasz. Warto tez wtedy wydluzyc czas podawania gazu aby byly mniejsze wahania ph, to tez przysłuży sie roslinkom. Polecam w srodek reaktora na koncu rurki ktorą wylatuje co2 zamontowac kostkę lipową co pozwoli Ci jeszcze dokładniej ustawic ilosc podawanego gazu.
W 200L jak najbardziej reaktor jest wskazany i nie bedzie to fanaberia.
100x40x50 JUWEL RIO 180

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Ciśnienie w butli Co2

#46

Post autor: rhino » pt lis 07, 2014 10:36 am

mimag pisze:Warto tez wtedy wydluzyc czas podawania gazu
warto zwrócić uwagę co ryby na to !
Ratel

Awatar użytkownika

mimag
Fanatyk
Posty: 1165
Rejestracja: pt wrz 17, 2010 7:51 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Ciśnienie w butli Co2

#47

Post autor: mimag » pt lis 07, 2014 10:46 am

Rhino, chyba oczywistym jest ze dawke co2 dobierzemy adekwatnie do potrzeb zbiornika.
Po zastosowaniu reaktora i tak bedzie ją trzeba zmniejszyc aby ryb nie podusic.
100x40x50 JUWEL RIO 180

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Ciśnienie w butli Co2

#48

Post autor: rhino » pt lis 07, 2014 10:52 am

mimag pisze:Rhino, chyba oczywistym jest ze dawke co2 dobierzemy adekwatnie do potrzeb zbiornika.
Jesteś pewien że dla wszystkich ? Ja nie, stąd ta uwaga. Dużo osób dobiera ilość podawanego CO2 na podstawie tego co widzi w dzień, a w nocy i nad ranem ryby, krewetki itd. "wiszą" przy powierzchni.
mimag, nie bierz tej uwagi do siebie oczywiście !
Ratel

Awatar użytkownika

mimag
Fanatyk
Posty: 1165
Rejestracja: pt wrz 17, 2010 7:51 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Ciśnienie w butli Co2

#49

Post autor: mimag » pt lis 07, 2014 11:13 am

rhino pisze:mimag, nie bierz tej uwagi do siebie oczywiście !
w żadnym wypadku, po to jest forum aby dyskutowac. Dla mnie to oczywiste, moze masz racje ze nie kazdy to odczyta poprawnie.

Moj przekaz był taki ze przy zastosowaniu reaktora mamy efektywniejsze wykorzystanie co2. Mniej go zużyjemy. Co za tym idzie dawka ktora byla dobra np przy zastosowaniu kostki lipowej czy innego dyfuzora, po zastosowaniu reaktora moze zabic cale zycie w akwa, wiec nalezy ja zmniejszyc juz na samym poczatku po uruchomieniu reaktora. U mnie przykreciłem o około 40% mniej co2 po zastosowaniu reaktora. Dodatkowo jesli ktos puszczal co2 tylko podczas palenia swiatla, przy reaktorze moze pokusic sie o wydluzenie podawania gazu np od wczesnego ranka do poznych godzin podajac jeszcze mniej co2 co przy wydluzonym czasie podawania da tą samą ilosc co2 (jak przy podawniu tylko podczas swiecenia) Dzieki temu ph bedzie bardziej stabilne, rosliny lepiej zareagują a ryby tez beda miały bardziej optymalne warunki.
100x40x50 JUWEL RIO 180

Awatar użytkownika

Autor
inerkoma
Uzależniony
Posty: 594
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Na imię mam: Konrad
Płeć:

Re: Ciśnienie w butli Co2

#50

Post autor: inerkoma » pt lis 07, 2014 11:21 am

Ogólnie to przyjąłem na razie strategię, że będzie standardowy dyfuzor ze spiekiem ceramicznym i co2 podawane 24 na dobę 7 dni w tygodniu. Dawka podawania gazu ustawiona po wcześniejszych obserwacjach i wstępnie mogę napisać, że ryby i krewetki nie narzekają, przyducha się nie robi, nie pływają przy powierzchni tak w dzień jak i po zgaszeniu światła (sprawdzałem w nocy jak do późna film oglądałem). Czytałem posty i pisałem wcześniej z jgoluch odnośnie reaktora DIY i jestem zdecydowany na niego ale najpierw chciałbym przetestować te najzwyklejsze podawanie Co2. I jeszcze takie pytanie na koniec :) jakie macie zdanie na temat reaktorów Co2 SERA? Konkretnie chodzi mi o te dwa modele: SERA FLORE CO2 ACTIVE REACTOR 1000 i SERA FLORE CO2 ACTIVE REACTOR 500 - warte uwagi czy raczej szkoda kasy na to?
Pozdrawiam
inerkoma

[200l] http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=26197
[54l] - Maluchy Ancistrusa "RED"

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Ciśnienie w butli Co2

#51

Post autor: rhino » pt lis 07, 2014 11:26 am

Mimag,
Staram się na każdym kroku zwracać uwagę, że zabawa z CO2 w akwarium może się skończyć tragicznie, i tylko w związku z tym wrzuciłem ten lekki OT.
Dziękuję że rozszerzyłeś temat !
Ja również używam reaktora i po przejściu z dyfuzora jego sprawność mnie zaskoczyła (dobrze że mam alarm niskiego pH). :)
Ratel

Awatar użytkownika

adams750
Gaduła
Posty: 101
Rejestracja: czw wrz 25, 2014 5:51 pm
Lokalizacja: Białystok
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Re: Ciśnienie w butli Co2

#52

Post autor: adams750 » pt lis 07, 2014 3:34 pm

rhino pisze:
mimag pisze:Warto tez wtedy wydluzyc czas podawania gazu
warto zwrócić uwagę co ryby na to !
Jak dobrze się ustawi podaż gazu nic nie będzie przeszkadzało rybom. Tylko trzeba poświęcić temu trochę czasu aby ustawić gaz. Sam podaje Co2 przez 24h bez negatywnych skutków.

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Ciśnienie w butli Co2

#53

Post autor: rhino » pt lis 07, 2014 3:37 pm

adams750 pisze:Sam podaje Co2 przez 24h bez negatywnych skutków.
gratuluję, z tym że jak sam napisałeś "Jak dobrze się ustawi...".
Ratel

Awatar użytkownika

adams750
Gaduła
Posty: 101
Rejestracja: czw wrz 25, 2014 5:51 pm
Lokalizacja: Białystok
Na imię mam: Tomasz
Płeć:

Ciśnienie w butli Co2

#54

Post autor: adams750 » pt lis 07, 2014 3:46 pm

Haha wiem bo nie jest to takie proste, sam ustawiałem podaż gazu ok trzech dni. Moim wyznacznikiem były ryby, mianowicie non stop obserwacja po podkręceniu zaworka precyzyjnego. A gdy w końcu ryby zaczynały podpływać do tafli delikatnie przykręciłem gaz i od tamtej pory nie ruszam go.

Awatar użytkownika

sylwekw
Maniak
Posty: 926
Rejestracja: śr mar 27, 2013 1:52 pm
Lokalizacja: Okolice Nieporętu
Płeć:
Kontakt:

Ciśnienie w butli Co2

#55

Post autor: sylwekw » wt lis 11, 2014 8:01 am

Czy naprawdę sądzicie, że trzeba ustawiać podaż CO2 aż tak na krawędzi?? Może w typowym roślinniaku warto ale tam gdzie najważniejsze są ryby nie trzeba aż tak ryzykować i ustawiać na granicy tolerancji dla ryb, warto zostawiać sobie znacznie większy margines bezpieczeństwa, no cóż, że roślinki będą rosły o 15% wolniej :-)

Awatar użytkownika

Rafik
Fanatyk
Posty: 1283
Rejestracja: pt mar 08, 2013 6:15 pm
Telefon: 884 163 088
Lokalizacja: Radzymin
Na imię mam: Rafal
Płeć:

Ciśnienie w butli Co2

#56

Post autor: Rafik » śr sty 14, 2015 1:36 pm

A ja mam takie pytanie.
2 tygodnie temu nabijałem butlę 1,5kg na wadze było 1,55kg po nabiciu po podłączeniu reduktora równiutko pokazuje 50bar. Natomiast wczoraj nabiłem kolejną butlę też 1,5kg po nabiciu na wadze było 1,55kg czyli tak samo jak w poprzednim przypadku. Ale z zasadniczą różnica bo reduktor w tym przypadku pokazuje 65bar.
Obie butle po nabiciu miały 1,55kg gazu nabijane w tej samej temperaturze i różnica w jednym 50bar a w drugim 65 bar.
Ktoś wie czemu tak jest?
Obrazek
Tu jest Twoje oświetlenie, belki LED standardowe i na wymiar.

Awatar użytkownika

tzw79
Zapaleniec
Posty: 334
Rejestracja: wt maja 21, 2013 8:26 pm
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Ciśnienie w butli Co2

#57

Post autor: tzw79 » śr sty 14, 2015 2:03 pm

Rafik ja tez mam butlę 1,5 kg i nabijam jak Ty na Jeleniogórskiej. Po nabiciu i podłączeniu zawsze pokazuje trochę mniej, a na następny dzień wskazówka na manometrze podnosi się do jakichś 60.

Awatar użytkownika

sylwekw
Maniak
Posty: 926
Rejestracja: śr mar 27, 2013 1:52 pm
Lokalizacja: Okolice Nieporętu
Płeć:
Kontakt:

Ciśnienie w butli Co2

#58

Post autor: sylwekw » śr sty 14, 2015 3:36 pm

Myślę, że przy tym stopniu sprężenia to czy 50 czy 65 barów może mieć bardzo mały wpływ na wagę.
A tak przy okazji rozumiem, że mówicie o butli w której ciężar roboczy CO2 wynosi 1,5 kg ... nie ciężar całej butli. Jeśli tak, to również wytarowanie samej butli może wprowadzać różnicę na wadze.

Awatar użytkownika

Rafik
Fanatyk
Posty: 1283
Rejestracja: pt mar 08, 2013 6:15 pm
Telefon: 884 163 088
Lokalizacja: Radzymin
Na imię mam: Rafal
Płeć:

Ciśnienie w butli Co2

#59

Post autor: Rafik » śr sty 14, 2015 5:23 pm

Wiadomo że chodzi o samą wagę gazu ;)
Obrazek
Tu jest Twoje oświetlenie, belki LED standardowe i na wymiar.


mariolg
Uczestnik
Posty: 36
Rejestracja: pn wrz 26, 2016 4:25 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Re: Ciśnienie w butli Co2

#60

Post autor: mariolg » wt lis 08, 2016 1:47 pm

Podepnę się pod temat, przed wczoraj odpaliłem butlę i ustawiłem póki co 1b/2s. Jakie było moje zdziwienie kiedy to po jakiś 7-8 godzinach leciał już 1b na 8s a dzisiaj z rana to 1b na jakieś 12s. Mam zaworek prezycyjny camozzi, przesyłam fotkę i nie wiem szukać jakiejś nieszczelności czy coś źle na manometrach ustawiłem? Butla jest nowa kupiona ze sklepu wraz z zaworkiem zwrotnym szklanym, licznikiem bąbelków
Obrazek

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 987
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Ciśnienie w butli Co2

#61

Post autor: radmac » wt lis 08, 2016 2:14 pm

Też miałem taki problem - butla starczała na 2 tygodnie.
Woda + mydełko albo płyn do mycia (ogólnie mocno pieniący) + pędzelek i do dzieła - szukaj przecieków -na każdym łączeniu gwincie, etc etc.
oddajcie Tapatalka!!!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości