Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Leje nawozy, a rosliny swoje...


Autor
kwiatek6324
Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: pt lut 27, 2015 10:21 pm
Lokalizacja: Piaseczno i Okolice
Płeć:

Leje nawozy, a rosliny swoje...

#1

Post autor: kwiatek6324 » pn kwie 27, 2015 9:31 am

1. Kiedy akwarium zostało zalane (data) - 23/01/201
2. Litraż i wymiary akwarium - 180l/100x40x45
3. Jakie jest oświetlenie (moc-W/L) - 90W
4. Jak długo świecisz (ile godzin) - pn-pt 8h, sb-nd 9h
5. Podłoże - Aquasubstrate II+, w okolo 15-20% przykryte piaskiem
6. Filtracja - Eheim 2075 + Juwel Bioflow 3
7. Typ zbiornika (Twoje założenie lub cel do jakiego dążysz, np.ogólny, roślinny itd.) - ogolne
8. Rośliny (ile, jakie) -
1xRogatek (ale w coraz gorszej kondycji)
4xhygrophila angustifolia
2xbolbitis heudelotii (ale zostaly same pedy tylko, liscie padly)
10x sagittaria subulata
3xechinodorus
3xcryptocoryne balansae
1xwąkrotka białogłowa
3xcabomba mala (ledwo zywe)
1xcabomba duza (padajaca)
9xNurzaniec
4xalternatera reineka
6xDębówka meksykańska 'Shinnersia rivularis
6xkryptokoryna wendtii green
1xkryptokoryna wendtii brown
7x moczarki kanadyjskiej
2xzabienica amazonska (dosadzone 2 dni temu)
4xPogostemon erectus(dosadzone 2 dni temu)

9. Ryby (ile, jakie,) -
30xneon innesa
6x kirysek panda
2xpielegniczka boliwijska
4xotoski
4xkrewetki amano
10. Podmianki (jak duże,jak często,jaka woda) -
z reguly co tydzien okolo 30l
11. Nawozy (czy podajesz, jakie, ile) -
Wczesniej;
Easy carbo 3ml + Ogolny Makro z Soli:
KNO3 25,00 g
KCl 15,00 g
K2SO4 15,00 g
KH2PO4 2,00 g
NH4NO3 0,00 g
MgSO4x7H2O 37,00 g
Uzupełnić wodą do 500 ml

Teraz
Easy carbo 3ml + rozbite sole

K2SO4 -> 6ml , Zrobione wg kalkulatora zuliza zeby miec 10mg/l K tygodniwo
KH2PO4 -> 1,5ml, Zrobione wg kalkulatora zulixa zeby miec0,8mg/l PO4 tygodniowo.

Po podmianach daje 4xdawke.

12. CO2 (czy jest, jak dystrybuowane) - nie
13. Parametry wody (aktualne wyniki testów jakie posiadasz) -
PH 7
NO3: 10
KH: 4-5
PO4: 0
14. Czy ostatnio robiłeś coś co mogłoby zdestabilizować zbiornik -
nie
15. Fotka -
Opis problemu -

PRoblem jest taki ze rosliny maja standardowy problem, liscie brazowieja, robia sie dziury, bieleja...
Wg opisow chorob roslin - braki potasu.
Zwiekszylem od kilku dni dawke soli z Potasem (2x) i z Fosforem (4x).

Co do PO4 to owszem, Aquasubstrate podobno do pewnego momentu chlonie PO4 i testy ciagle pokazuja 0,
ale mam nadzieje "nasycic" to podloze i zostawic troche dla roslin w wodzie ;-)

Co dziwne, rosliny wypuszczaja nowe pedy , rozrastaja sie, ale okresowo musze wycinac liscie z dziurami, albo
takie ktore zrobily sie galaretowate..

Co dziwne np alternatera reineka stopniowo rosnie, choc od czasu do czasu musze tez jakis lisc uciac..

Co zmienic z solami , zeby ten problem z marnieniem lisci nie wystepowal ?


Pozdrawiam
AK

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3015
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Leje nawozy, a rosliny swoje...

#2

Post autor: ROGATEK » pn kwie 27, 2015 9:41 am

Mozesz wrzucić jakąś fotkę?

A co z żelazem?

Woda do podmian RO czy kranovita?

Wcześniejszy sposób nawozenia miał bardzo mało magnezu. Teraz coś podajesz?

Czy jest jakiś powód dla którego tak krótko świecisz?


Autor
kwiatek6324
Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: pt lut 27, 2015 10:21 pm
Lokalizacja: Piaseczno i Okolice
Płeć:

Re: Leje nawozy, a rosliny swoje...

#3

Post autor: kwiatek6324 » pn kwie 27, 2015 9:58 am

ROGATEK pisze:Mozesz wrzucić jakąś fotkę?
Obrazek
Teraz jest troche wiecej roslin( zabienice,pogesteron,alternatea jest wieksza) aktualne wrzuce jak wroce z pracy.
ROGATEK pisze:A co z żelazem?
Nie podawalem zadnego micro.
ROGATEK pisze:Woda do podmian RO czy kranovita?
KRanowita pospolita z oligocenki, wg pwik 72ug/l zelaza
ROGATEK pisze:Wcześniejszy sposób nawozenia miał bardzo mało magnezu. Teraz coś podajesz?
Nie podaje teraz. Skupilem sie glownie na NO3:PO4 i K .
ROGATEK pisze:Czy jest jakiś powód dla którego tak krótko świecisz?
Glony wczesniej i poczytalem ze tak bedzie lepiej.

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3015
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Leje nawozy, a rosliny swoje...

#4

Post autor: ROGATEK » pn kwie 27, 2015 10:04 am

A mozesz pokazać na zbliżeniu co się z roślinami dzieje?

Ta 'cabomba duża' to nie cabomba tylko limnophila aquatica.

jak długo akwarium pracuje?

Awatar użytkownika

mimag
Fanatyk
Posty: 1165
Rejestracja: pt wrz 17, 2010 7:51 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Leje nawozy, a rosliny swoje...

#5

Post autor: mimag » pn kwie 27, 2015 10:23 am

1. podstawa to aby podloze przestalo chlonac fosfor. Nasyc je.
2. Woda oligocenska z tego co kojarze nie jest wskazana do akwarium, poszukaj wiecej info, moze warto przejsc na kranowke. Tylko wtedy musisz sie liczysz z wyzszym Kh lub bedziesz mieszac pol na pol z ro.
3. Jesli podajesz sole to wg mnie obowiazkowo tez mikro.
4. Nie masz co2 wiec uwazaj na kalkulatory poniewaz np zulix obligatoryjnie zaklada ze co2 jest na wysokim poziomie i z takiego zalozenia wylicza dawki.
5. Poniewaz nie masz co2 to proponuje podawac polowe dawki proponowanej przez kalkulator lub producenta.
6. takze sie sklaniam ku temu aby podac Mg i zobaczyc czy bedzie poprawa.
7. Wg. mnie swiecisz w sam raz, ewentualnie mozesz zwiekszyc do 9h na dodzien.
8. brazowienie lisci moze byc spowodowane niedoborem potasu ( u Ciebie jest go duzo i nadmiarem zelaza moze w tym problem. Ale wtedy musisz przejsc na inna wode aby to sprawdzic lub test wody na zelazo)
100x40x50 JUWEL RIO 180


Autor
kwiatek6324
Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: pt lut 27, 2015 10:21 pm
Lokalizacja: Piaseczno i Okolice
Płeć:

Re: Leje nawozy, a rosliny swoje...

#6

Post autor: kwiatek6324 » pn kwie 27, 2015 11:17 am

mimag pisze:1. podstawa to aby podloze przestalo chlonac fosfor. Nasyc je.
2. Woda oligocenska z tego co kojarze nie jest wskazana do akwarium, poszukaj wiecej info, moze warto przejsc na kranowke. Tylko wtedy musisz sie liczysz z wyzszym Kh lub bedziesz mieszac pol na pol z ro.
3. Jesli podajesz sole to wg mnie obowiazkowo tez mikro.
4. Nie masz co2 wiec uwazaj na kalkulatory poniewaz np zulix obligatoryjnie zaklada ze co2 jest na wysokim poziomie i z takiego zalozenia wylicza dawki.
5. Poniewaz nie masz co2 to proponuje podawac polowe dawki proponowanej przez kalkulator lub producenta.
6. takze sie sklaniam ku temu aby podac Mg i zobaczyc czy bedzie poprawa.
7. Wg. mnie swiecisz w sam raz, ewentualnie mozesz zwiekszyc do 9h na dodzien.
8. brazowienie lisci moze byc spowodowane niedoborem potasu ( u Ciebie jest go duzo i nadmiarem zelaza moze w tym problem. Ale wtedy musisz przejsc na inna wode aby to sprawdzic lub test wody na zelazo)
Ad1. ok, bede dawal zwiekszona dawke do czasu az testy cos pokaza w wodzie
Ad2. To jest kranowka ale ze studni oligocenskiej, przefiltrowana przez PWiK
Ad3. Ok, jakies konkretne sa polecane ?
Ad4. Jak liczylem wg PH i kH to niby bylo cos kolo 30mg/l
Ad5. ok, ale raczej PO4 bede dawal wiecej, zeby nasycic pkt 1.
Ad6. ok, dzisiaj rozrobie
Ad7. ok,
Ad8. No wlasnie wiec nie wiem co nie tak, bo podaje potas. Fotke podesle dzisiaj jak wygladaja liscie..
Ale dosc podobnie do tych z watku: http://fawa.pl/viewtopic.php?f=22&t=27023" onclick="window.open(this.href);return false;

Pozdrawiam
AK

Awatar użytkownika

mimag
Fanatyk
Posty: 1165
Rejestracja: pt wrz 17, 2010 7:51 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Leje nawozy, a rosliny swoje...

#7

Post autor: mimag » pn kwie 27, 2015 4:59 pm

Ad3. Ja uzywam csmb ale mozesz zaczac od gotowych produktow typu AA lub profito EL. Pamietaj aby malo lac szczegolnie na poczatku.

Ad4. Policz raz jeszcze. Mi wychodzi 15ppm co2 wiec malo.
100x40x50 JUWEL RIO 180


Autor
kwiatek6324
Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: pt lut 27, 2015 10:21 pm
Lokalizacja: Piaseczno i Okolice
Płeć:

Re: Leje nawozy, a rosliny swoje...

#8

Post autor: kwiatek6324 » pn kwie 27, 2015 8:04 pm

Zrobilem wlasnie testy, jesli dobrze robie test na kH bo kiepsko ogarniam to przejscie kolorow w tescie JBL
to wyszlo mi kh=7 , pH=7 czyli 21mg/l, choc pomiedzy kh4 a kh7 to w kolorach minimalna roznica...
wiec moze i byc kh=4...

Dorobilem sol z Mg i teraz powiedzmy ze dajew dawkach codziennych zeby uzyskac tygodniowo

1. Potas -> jednorazowo 1,51, na tydzien 10,5
2. PO4-> jednorazowo 0,11,na tydzien 0,8 a ze obecenie podloze chlodnie to daje juz 4x dzienna dawke
3. Mg -> od dzisiaj jednorazowo 1,02, tygodniowo 7,14
4. Easy Carbo 3ml/24h

Jutro kupie testy na Fe, i pewnie nawoz od razu...

Zakladajac ze nie ma CO2, zmniejszyc dawke Potasu ? jak sugerowales ?

Co dziwne , wsadzona w sb zabienica amazonska, ma juz jeden lisc zabrazowiony :(


Pozdr
AK

-- Pn kwi 27, 2015 7:04 pm --

I jeszcze zdjecia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

mimag
Fanatyk
Posty: 1165
Rejestracja: pt wrz 17, 2010 7:51 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Leje nawozy, a rosliny swoje...

#9

Post autor: mimag » pn kwie 27, 2015 9:38 pm

kwiatek6324 pisze:Zrobilem wlasnie testy, jesli dobrze robie test na kH bo kiepsko ogarniam to przejscie kolorow w tescie JBL
to wyszlo mi kh=7 , pH=7 czyli 21mg/l, choc pomiedzy kh4 a kh7 to w kolorach minimalna roznica...
wiec moze i byc kh=4...
czy Ty na pewno robisz test kropelkowy Kh firmy jbl?
Tam nie ma jak sie pomylic. Rozumiem niepewnosc przy tescie na no3 lub po4 ale przy kh jest prosta sprawa. Masz jakas barwe najczesciej blekitna jesli dobrze pamietam i dodajesz po kropli za kazdym razem sprawdzajac kiedy woda zmieni sie na przezroczysta lub zółtą. Kolor zmienia sie od razu. Nie wierze w rozbierznosc miedzy 4 a 7kh.
kwiatek6324 pisze:Zakladajac ze nie ma CO2, zmniejszyc dawke Potasu ? jak sugerowales ?
jesli zwiekszyles dawke mg to nic innego nie zmieniaj bo sie pogubisz. Poczekaj az podejmiesz decyzje czy z wiekszym mg jest lepiej czy gorzej czy bez roznicy. Jesli bedzie gorzej wracasz do poprzedniej dawki. Nigdy nie zmieniaj dwoch parametrow na raz bo jesli bedzie poprawa lub pogorszenie nie bedziesz wiedzial za sprawa ktorego tak sie stało.

Skoro jest malo co2 w wodzie poprostu musisz dawac mniejsze ilosci nawozow poniewaz rosliny nie beda w stanie bez co2 ich w takiej ilosci pochlonac i bedzie kumulacja po jakims czasie a to krotka droga do blokady przyswajania przez rosliny innych pierwiastkow oraz powstawania glonów.
100x40x50 JUWEL RIO 180


tunele
Zapaleniec
Posty: 205
Rejestracja: ndz lip 27, 2014 4:15 pm
Lokalizacja: praga płd
Na imię mam: placek
Płeć:

Re: Leje nawozy, a rosliny swoje...

#10

Post autor: tunele » pn kwie 27, 2015 10:38 pm

mimag pisze: Tylko wtedy musisz sie liczysz z wyzszym Kh lub bedziesz mieszac pol na pol z ro.
Dodam tylko,że u mnie taki mix sprawił,ze woda byla zbyt twarda. Obecnie daje, dosłownie 2-5% kranówy i jest gites. Dlatego ostroznie!

Aha, no i kolejna sprawa, nie stosuje żadnych nawozów...


Autor
kwiatek6324
Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: pt lut 27, 2015 10:21 pm
Lokalizacja: Piaseczno i Okolice
Płeć:

Leje nawozy, a rosliny swoje...

#11

Post autor: kwiatek6324 » wt kwie 28, 2015 8:30 am

mimag pisze:czy Ty na pewno robisz test kropelkowy Kh firmy jbl?
Tam nie ma jak sie pomylic. Rozumiem niepewnosc przy tescie na no3 lub po4 ale przy kh jest prosta sprawa. Masz jakas barwe najczesciej blekitna jesli dobrze pamietam i dodajesz po kropli za kazdym razem sprawdzajac kiedy woda zmieni sie na przezroczysta lub zółtą. Kolor zmienia sie od razu. Nie wierze w rozbierznosc miedzy 4 a 7kh.
To jednak 4 a nie siedem i CO2 jest 12mg/l, czyli malo...
mimag pisze:Skoro jest malo co2 w wodzie poprostu musisz dawac mniejsze ilosci nawozow poniewaz rosliny nie beda w stanie bez co2 ich w takiej ilosci pochlonac i bedzie kumulacja po jakims czasie a to krotka droga do blokady przyswajania przez rosliny innych pierwiastkow oraz powstawania glonów.
ok. To zostawiam na razie dawki na normalnym poziomie i dodaje magnez, daje tylko wiecej PO4 zeby nasycic podloze....
tunele pisze:Aha, no i kolejna sprawa, nie stosuje żadnych nawozów...
Szczerze to mialem nadzie ze ten ASII+ bedzie troche uwalnial nawozy i obejde sie bez CO2 i juz mam po raz kolejny mysl
czy nie pozbyc sie go i przejsc na ziemie + zwirek i bez CO2....

A jest w ogole jakis sposob poza butla/Bimbrownia/Easy-Carbo na zwiekszenie ilosci CO2 ?


Pozdrawiam
AK

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3015
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Leje nawozy, a rosliny swoje...

#12

Post autor: ROGATEK » wt kwie 28, 2015 9:05 am

Co ma ASII do CO2?

Ostatnio obdarowano mnie poradnikami tłumaczącymi jak należy szczególowo prowadzić akwarium z ASII. Jak będziesz w pobliżu to wpadnij to Ci dam. Fajnie jest to napisane wbrew pozorom.


Autor
kwiatek6324
Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: pt lut 27, 2015 10:21 pm
Lokalizacja: Piaseczno i Okolice
Płeć:

Re: Leje nawozy, a rosliny swoje...

#13

Post autor: kwiatek6324 » wt kwie 28, 2015 9:45 am

AS do CO2 ma sie nijak,
ale zastanawiam sie czy jest mozliwosc posiadania ASII i nie dodawnia CO2...

Moze troche zwiekszyc obsade ? ktora wygeneruje troche wiecej co2..

Co do poradnika to postaram sie zaraz po dlugim weekendzie wybrac.

Pozdrawiam
AK

Awatar użytkownika

bory
Maniak
Posty: 775
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć:

Leje nawozy, a rosliny swoje...

#14

Post autor: bory » wt kwie 28, 2015 10:22 am

Większa obsada owszem, wygeneruje Ci więcej CO2, ale też więcej NO2 i NH3. Myślę, że akurat wzrost CO2 przy większej obsadzie nie będzie bardzo spektakularny (w przeciwieństwie do wzrostu innych produktów przemiany materii). Jak chcesz tylko CO2 podnieść to masz do wyboru bimber, butlę i nawet gdzieś chyba widziałem jakieś tabletki, które wrzuca się w odpowiednim pojemniku do akwa (jeśli mi się przewidziało, niech mnie ktoś poprawi).
Moje 215L: viewtopic.php?f=15&t=28099&start=90#p248162" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja robalownia: viewtopic.php?f=15&t=28627&start=30#p248522" onclick="window.open(this.href);return false;
Zagraj w moje warcaby na iOS: http://www.bfdraughts.com/" onclick="window.open(this.href);return false; :)

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3015
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Leje nawozy, a rosliny swoje...

#15

Post autor: ROGATEK » wt kwie 28, 2015 10:23 am

A powiedz mi po co Ci to CO2 w ogóle? Mi to Twoje akwarium wygląda na świeże jeszcze. Daj mu ze 2 miesiące i wtedy podejmuj decyzje. A na razie skup się na zmianach, które zaproponował mimag. Z CO2 robi się jakiegoś graala, a tak naprawdę nie jest to jakaś niezbędna rzecz w akwarium.

Aha, i moim zdaniem krótko świecisz.
Ostatnio zmieniony wt kwie 28, 2015 10:36 am przez ROGATEK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

bory
Maniak
Posty: 775
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć:

Leje nawozy, a rosliny swoje...

#16

Post autor: bory » wt kwie 28, 2015 10:25 am

P.S. Easy Carbo to nie jest CO2! To związek węgla, tyle że w płynie.
Moje 215L: viewtopic.php?f=15&t=28099&start=90#p248162" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja robalownia: viewtopic.php?f=15&t=28627&start=30#p248522" onclick="window.open(this.href);return false;
Zagraj w moje warcaby na iOS: http://www.bfdraughts.com/" onclick="window.open(this.href);return false; :)


Autor
kwiatek6324
Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: pt lut 27, 2015 10:21 pm
Lokalizacja: Piaseczno i Okolice
Płeć:

Leje nawozy, a rosliny swoje...

#17

Post autor: kwiatek6324 » wt kwie 28, 2015 10:57 am

bory pisze:Większa obsada owszem, wygeneruje Ci więcej CO2, ale też więcej NO2 i NH3
Tak, ale wydaje mi sie ze majac przy tych 180l Eheim-a 2075 chyba pracujacego juz 1,5 to moze mi sie zwiekszyc NO3,
aktualnie je mam na stalym poziomie 10mg/l.
ROGATEK pisze:A powiedz mi po co Ci to CO2 w ogóle? Mi to Twoje akwarium wygląda na świeże jeszcze. Daj mu ze 2 miesiące i wtedy podejmuj decyzje. A na razie skup się na zmianach, które zaproponował mimag. Z CO2 robi się jakiegoś graala, a tak naprawdę nie jest to jakaś niezbędna rzecz w akwarium.
No wlasnie wszedzie jak pytam, pokazuje co i jak to wiekszosciowo dostaje odpowiedz ze CO2 brakuje.
Na razie tak zrobie. Dodaje Mg i zostawiam normalne dawki potasu, a fosfor daje wiecej az sie wysyci ASII.
ROGATEK pisze:Aha, i moim zdaniem krótko świecisz.
Moze w tygodniu z 8 na 10, a weekend z 9 na 11 ?

Nie bedzie za dlugo ?
bory pisze:P.S. Easy Carbo to nie jest CO2! To związek węgla, tyle że w płynie.
Tak wiem, to bylo/jest bardziej na glony, ktorych lekka przyczyna wg roznych teorii moze byc zly NO3:PO4 .

Pozdrawiam
AK

Awatar użytkownika

bory
Maniak
Posty: 775
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć:

Leje nawozy, a rosliny swoje...

#18

Post autor: bory » wt kwie 28, 2015 11:16 am

Racja - to doprowadzi do zwiększenia ilości NO3, który też staje się szkodliwy dla ryb w większych stężeniach. Prawidłowy stosunek N:P powinien wynosić 10:1, ale musisz wziąć pod uwagę by nie jechać po bandzie z ilością NO3. Nadal podtrzymam swoje zdanie, że sama obsada nie zwiększy Ci znacząco CO2 w porównaniu do NO3.

Nie żebym był już mega oblatany bo sam zaczynałem 3 m-ce temu, ale już trochę mnie moje akwarium i to forum nauczyło :)

Co do świecenia - myślę, że obserwując akwarium sam możesz dobrać odpowiedni czas świecenia. Na przykład ja u siebie metodą prób i błędów doszedłem do tego, że świecę już od 7:30 do 22:30, ale: mam 3 lampy LED (18W każda) i każda kolejna jest włączana godzinę po poprzedniej - tak samo następuje wygaszanie. Procentowo mam taki rozkład:

7:30 - 8:30 (33%),
8:30 - 9:30 (67%),
9:30 - 20:30 (100%),
20:30 - 21:30 (67%),
21:30 - 22:30 (33%)

Świecenie jedną lampą u mnie okazuje się koniecznością bo nawet w dzień w akwarium panują egipskie ciemności jeśli nie ma oświetlenia. Od kiedy stosuję taki cykl oświetlenia i podaję CO2 to nawet zielenice punktowe się cofają :)
Moje 215L: viewtopic.php?f=15&t=28099&start=90#p248162" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja robalownia: viewtopic.php?f=15&t=28627&start=30#p248522" onclick="window.open(this.href);return false;
Zagraj w moje warcaby na iOS: http://www.bfdraughts.com/" onclick="window.open(this.href);return false; :)

Awatar użytkownika

mimag
Fanatyk
Posty: 1165
Rejestracja: pt wrz 17, 2010 7:51 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Leje nawozy, a rosliny swoje...

#19

Post autor: mimag » wt kwie 28, 2015 11:22 am

kwiatek6324 pisze:Tak, ale wydaje mi sie ze majac przy tych 180l Eheim-a 2075 chyba pracujacego juz 1,5 to moze mi sie zwiekszyc NO3,
aktualnie je mam na stalym poziomie 10mg/l.
kwiatek6324 pisze:Tak wiem, to bylo/jest bardziej na glony, ktorych lekka przyczyna wg roznych teorii moze byc zly NO3:PO4 .
jedno sprzeczne z drugim.
Masz dobre no3 rowne 10 wiec po co kombinowac aby je zwiekszac. Nie szukaj cudownych sposobów na podniesienie co2 bo takich nie ma. Albo akceptujesz taki poziom co2 jaki masz i pod taki poziom prowadzisz akwa albo stawiasz bimbrownie lub butle co2. Jesli te rosliny ktore masz sa dla Ciebie docelowe pozostał bym bez co2 przy takim poziomie jaki masz i delikatnie nawoził.
Żadna obsada nie podniesie Ci poziomu co2 w taki sposob aby bylo to dla roslin odczuwalne.
100x40x50 JUWEL RIO 180


Autor
kwiatek6324
Bywalec
Posty: 61
Rejestracja: pt lut 27, 2015 10:21 pm
Lokalizacja: Piaseczno i Okolice
Płeć:

Leje nawozy, a rosliny swoje...

#20

Post autor: kwiatek6324 » wt kwie 28, 2015 11:35 am

bory pisze:Racja - to doprowadzi do zwiększenia ilości NO3, który też staje się szkodliwy dla ryb w większych stężeniach. Prawidłowy stosunek N:P powinien wynosić 10:1, ale musisz wziąć pod uwagę by nie jechać po bandzie z ilością NO3. Nadal podtrzymam swoje zdanie, że sama obsada nie zwiększy Ci znacząco CO2 w porównaniu do NO3.
No wlasnie dlatego teraz musze nasycic AS zeby uzyskac 10:1, bo mam testowa nieskonczonosc (10/0).
bory pisze:Co do świecenia - myślę, że obserwując akwarium sam możesz dobrać odpowiedni czas świecenia. Na przykład ja u siebie metodą prób i błędów doszedłem do tego, że świecę już od 7:30 do 22:30, ale: mam 3 lampy LED (18W każda) i każda kolejna jest włączana godzinę po poprzedniej - tak samo następuje wygaszanie. Procentowo mam taki rozkład:
Z oswietleniem mam tylko taki problem ze mam gotowa belke od zbiornika i moge jedynie dolozuc kolejne swietlowki
zaczepione na istniejacych... Tylko zwiekszajac moc musialbym juz miec CO2. A chcialbym raczej pozostac przy tym
co mam pod katem sprzetu.
mimag pisze:Masz dobre no3 rowne 10 wiec po co kombinowac aby je zwiekszac. Nie szukaj cudownych sposobów na podniesienie co2 bo takich nie ma. Albo akceptujesz taki poziom co2 jaki masz i pod taki poziom prowadzisz akwa albo stawiasz bimbrownie lub butle co2. Jesli te rosliny ktore masz sa dla Ciebie docelowe pozostał bym bez co2 przy takim poziomie jaki masz i delikatnie nawoził.
ok, wlasnie chcialbym zostac przy tym co i mam , tylko sprawic zeby rosly i nie marnialy.
mimag pisze:Żadna obsada nie podniesie Ci poziomu co2 w taki sposob aby bylo to dla roslin odczuwalne.
dzieki za wyczerpujace zdanie ;-)


Pozdrawiam
AK

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość