Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Zmieniony został Regulamin FAWA.pl. Pojawił się nowy punkt dotyczący Reklamy na FAWA.pl
Proszę o zapoznanie się z nowym regulaminem.

Lipny zaworek?


Autor
Tadeus
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: pn sty 06, 2014 2:01 pm
Lokalizacja: Warszawa

Lipny zaworek?

#1

Post autor: Tadeus » sob paź 31, 2015 8:41 pm

Drodzy,

pierwszy raz mam przy akwarium butlę co2 i nie do końca sobie z nią radzę :)

Obejrzałem już parę filmików instruktażowych, ale sukces mam tylko połowiczny.

Testy PH/KH pokazują, że co2 dostaje się do akwarium zdecydowanie za dużo (mimo że mgiełka jest leciutka), tyle że nie jestem w stanie ograniczyć do mniej niż 1 bąbelka na sekundę. Ogólnie nawet maksymalne zamknięcie zaworka precyzyjnego daje mi ten 1 bąbel na sekundę, mniej w żaden sposób nie mogę zrobić (za to więcej jak najbardziej :>).

Obrazek

Czy to wina lipnego plastikowego zaworka, czy nawet lipny zaworek powinien mi umożliwić zredukowanie przepływu do zera?

Butle mam otwartą na maksa (- pół obrotu), reduktor testowany wedle różnych źródeł i na maksa i na pozycje między 10 a 20 na manometrze, nie ma różnicy. Próbowałem też zakręcić reduktor jeszcze bardziej, ale widać, że regulacja wtedy staje się mocno zawodna i ciężko jest ustawić trwałą ilość bąbelków.

Czy to walnięty zaworek precyzyjny, czy jeszcze gdzieś mogę robić coś źle? ;] Niby mogę próbować dokręcić ten precyzyjny zaworek jeszcze mocniej (na chama) ale się trochę boję bo zbyt masywny to on nie jest.

Mam ten zestaw:
http://allegro.pl/zestaw-co2-standard-n ... 55875.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.allegromat.pl/aukcja178074" onclick="window.open(this.href);return false;

Dzięki i pozdrawiam

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Lipny zaworek?

#2

Post autor: pkucaba » sob paź 31, 2015 8:58 pm

Z całą pewnością zaworki plastikowe nie powinny nosić nazwy - precyzyjne.
Nawet lipny zaworek powinien dać się zamknąć. Jeśli nie da się to jest uszkodzony.
Bardzo szybko przesiadłem się na metalowe camozzi oraz grün. Grün moim zdaniem jest bardziej precyzyjny.
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3158
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Lipny zaworek?

#3

Post autor: ROGATEK » sob paź 31, 2015 8:59 pm

Te zaworki mają bardzo lipną jakoś wykonania. Mam ich co najmniej kilka na sklepie i wiem, że jedne działają nawet jako precyzyjne, a innym bliżej do działania 0-1 niestety. Próba reklamowania w sklepie nie powiodła się, gdyż wtedy usłyszałem, że nie są to zaworki precyzyjne i nie służą do ograniczania podawania CO2... Jeśli Twój nie pozwala precyzyjnie regulować ilości gazu to będziesz raczej musiał ustawiać na reduktorze (lub kupić kolejne zaworki licząc, że w końcu trafisz na taki lepiej wykonany). W moim przypadku wymaga to mikroruchów pokrętłem rotametru. Trochę zabawy jest, ale wbrew pozorom można to ustawić dokładnie. Tylko oczywiście pokrętło musi być zabezpieczone jakoś, bo Ci mucha na tym usiądzie i rozreguluje ;).
TRANSPORT I AKLIMATYZACJA RYB -> https://tinyurl.com/yamd6djs
JAK ZWALCZAĆ ŚLIMAKI -> https://tinyurl.com/ya9sdxtm
PARAMETRY WODY, CO JAK I PO CO? -> https://tinyurl.com/ycyfrmnb
PODSTAWY UPRAWY ROŚLIN W AKWA -> https://tinyurl.com/y8px6s75

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Lipny zaworek?

#4

Post autor: rhino » sob paź 31, 2015 10:05 pm

pkucaba pisze:Z całą pewnością zaworki plastikowe nie powinny nosić nazwy - precyzyjne.

Są wyjątki.
Kiedyś wziąłem kredyt i zakupiłem zaworek ADA ;)
Jest plastikowy i jest precyzyjny.
Cholernie.

Poważnie piszę :)

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3158
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Lipny zaworek?

#5

Post autor: ROGATEK » sob paź 31, 2015 10:19 pm

Spłaciłeś go już czy Ci bank na hipotekę wejdzie?
TRANSPORT I AKLIMATYZACJA RYB -> https://tinyurl.com/yamd6djs
JAK ZWALCZAĆ ŚLIMAKI -> https://tinyurl.com/ya9sdxtm
PARAMETRY WODY, CO JAK I PO CO? -> https://tinyurl.com/ycyfrmnb
PODSTAWY UPRAWY ROŚLIN W AKWA -> https://tinyurl.com/y8px6s75

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Lipny zaworek?

#6

Post autor: rhino » sob paź 31, 2015 10:23 pm

Chwilowo mnie tylko jacyś windykatorzy ścigają, ale jak sprzedam Sturisomy to spłacę całość wraz z odsetkami :D

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Lipny zaworek?

#7

Post autor: pkucaba » sob paź 31, 2015 11:11 pm

rhino pisze:Są wyjątki.
Kiedyś wziąłem kredyt i zakupiłem zaworek ADA
Jest plastikowy i jest precyzyjny.
Cholernie.
Ada mi kilka zupełnie niezwykłych rozwiązań.
Jednocześnie dałeś odpowiedź, cena...
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

Tomasz3k
Zapaleniec
Posty: 432
Rejestracja: pt lut 06, 2015 9:12 pm
Lokalizacja: Mokotów
Na imię mam: Tomek
Płeć:

Lipny zaworek?

#8

Post autor: Tomasz3k » sob paź 31, 2015 11:38 pm

Mam też ten zaworem, i fakt palcami nie skręcisz go na 0 , ja skręciłem go kluczem szwedzkim a potem bardzo delikatnie ustawiłem na 0,5 bąbla na sek. Jest to trudne, ale wykonalne.


Autor
Tadeus
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: pn sty 06, 2014 2:01 pm
Lokalizacja: Warszawa

Lipny zaworek?

#9

Post autor: Tadeus » ndz lis 01, 2015 5:58 pm

Dzięki, właśnie próbowałem dokręcić kluczem, ale też średnio to wychodzi. Niby przez 6h idzie tak jak chcę 1/2 bąbla ale potem się samo rozregulowuje i albo idzie więcej albo się wyłącza zupełnie. Przy super precyzyjnych zabawach z pokrętłem reduktora podobnie, wydaje mi się, że działa ok, ale po x godzinach przestaje :)

Jeszcze gdybym miał duże akwa, to bym się tak nie przejmował ale przy 30l błyskawicznie se wytruje obsadę/będę miał spore skoki PH.

Kupie sobie Camozzi, tylko z tego co widzę ma on dwa rodzaje złączek pozwalające na różny montaż. Albo w obie dziury ładuje się złączki na wąż i wtedy wisi on na wężu, albo z jednej strony gwint, a z drugiej wąż i wtedy przykręcony jest bezpośrednio do reduktora.

Są jakieś wady i zalety obu rozwiązań?

Awatar użytkownika

vladtepes79
Gaduła
Posty: 105
Rejestracja: pt wrz 18, 2015 3:21 pm
Lokalizacja: Marki
Płeć:

Lipny zaworek?

#10

Post autor: vladtepes79 » ndz lis 01, 2015 6:15 pm

Ja używam camozzi i zamyka na 100%. Ostatnio zauważyłem że elektrozawór gruna troszkę przepuszcza po zamknięciu. Myślicie, że kończy już swój marny żywot?

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7048
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Lipny zaworek?

#11

Post autor: marcinzabki29 » ndz lis 01, 2015 7:08 pm

Tadeus pisze:Są jakieś wady i zalety obu rozwiązań?
Kup taki jaki Ci pasuje - konstrukcyjnie :)
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
Tadeus
Bywalec
Posty: 62
Rejestracja: pn sty 06, 2014 2:01 pm
Lokalizacja: Warszawa

Lipny zaworek?

#12

Post autor: Tadeus » ndz lis 01, 2015 7:55 pm

No właśnie nie wiem jaki mi pasuje, bo nie miałem :) W sumie - na logikę - nie powinno być specjalnie różnicy. Ale z drugiej strony, jak porządna firma daje ci wybór, to może za tym wyborem stoi coś istotnego? :D

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7048
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Lipny zaworek?

#13

Post autor: marcinzabki29 » ndz lis 01, 2015 8:02 pm

Chodziło mi o to, że kup taki jaki możesz zainstalować,
widzę że możesz spokojnie kupić wkręcany - ten Twój wadliwy też jest wkręcany.
Tadeus pisze:W sumie - na logikę - nie powinno być specjalnie różnicy
Masz rację :) Poza sposobem zamocowania. Działa tak samo :)
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 988
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Re: Lipny zaworek?

#14

Post autor: radmac » ndz lis 01, 2015 8:02 pm

Nic istotnego nie stoi. Tylko wygoda uzycia.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
oddajcie Tapatalka!!!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości