Witam Serdecznie :-)

Tu się przedstaw (napisz o sobie i swoim zbiorniku)
ODPOWIEDZ

Autor
Bulwiak
Gość
Na imię mam: Radosław

Post autor: Bulwiak »

Witam Serdecznie.
Mam na imię Radosław.

Czas w końcu wrócić do dawnego hobby. Od jakiegoś czasu o tym myślałem.
W latach 94-97 jako dzieciak, miałem akwarium 112l.
Totalny miszmasz gatunkowy. Nic nie przemyślane.
Gupiki, mieczyki, skalary, mruki, paletki, piskorki, molinezje i trzciniak który wychodził z akwarium :-) i kto wie co tam jeszcze pływało.
No i tak to wszystko się gryzło bo internetu nie było a kupowało się bo ładne a sprzedawca polecał…

Później nastała przerwa i lata 2004 do 2007 były już same pyszczaki. Bardzo ładne rybki. Dobrze sobie u mnie radziły.

No i jesteśmy teraz.

Plan jest na 450L. Oglądałem zestawy Juwela.

Co do obsady to już będę liczył na Waszą wiedzę i pomoc.
Nigdzie już nie gonię, czas jest, chęci są.

Najważniejsze żeby było wielogatunkowe z dużą ilością roślin.
Zabieram się do lektury i jeszcze raz pozdrawiam :-)
Ostatnio zmieniony wt lip 28, 2026 9:21 pm przez Bulwiak, łącznie zmieniany 1 raz.

Mauree
Noble

Post autor: Mauree »

Witaj na FAWA! Polecam Juwel , mam 180 i 125 l, techniczna perfekcja, wyciągasz z pudelek, nalewasz wody i włączasz
Awatar użytkownika

Kamila
Uzależniony

Post autor: Kamila »

też jestem fanką Juwela, mam zestaw 240 litrów już 6 rok i wszystko chodzi cacy :)
crookass
Awatar użytkownika

spartis
Gość

Post autor: spartis »

Dużo radochy, powodzenia :)

Amator
Bywalec
Na imię mam: Zbigniew

Post autor: Amator »

Też mam Juwela, od 6 lat. Jest ok. Tylko nie wycinaj filtra wewnętrznego, co niektórzy radzą. Jest naprawdę świetny.
Ja u siebie dołożyłem jeszcze kubeł Eheima.
No i rozważ wersję z oświetleniem Helialux plus sterownik.
Sporo drożej, ale lepsze dla roślin.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Post autor: Catfish_Billy »

Siema, Bulwiak
Witamy na forum. Nigdy nie miałem Juwela, ale kilku moich znajomych takowe zestawy posiada i są bardzo zadowoleni. Jak widać inni użytkownicy forum również wyrażają pozytywne opinie ;)

Powodzenia ze zbiornikiem :)

Agagin
Noble
Na imię mam: Aga

Post autor: Agagin »

Amator
Mam juwela 110l, filtr super, zgadzam się. Znam tylko jedną osobę której się go udało popsuć:)

Mauree
Noble

Podobnie jak Amator, gdybym dziś kupowała akwarium, też kupiłabym z oświetleniem Helialux. Można też dokupić później belkę oświetleniowa Helialux i sterownik. I też mam w obu akwariach dołożone filtry zewnętrzne Eheim.

Autor
Bulwiak
Gość

Powitać :) Dziękuję za przyjęcie, za opinie i rady :pada:
Każda informacja jest dla mnie ważna.
Jeśli chodzi o zakup samego zbiornika to wybór padł na:
1. https://juwel.pl/pl/products/juwel-rio- ... a-635.html
2. https://juwel.pl/pl/products/juwel-heli ... a-525.html
3. https://juwel.pl/pl/products/juwel-smar ... m-627.html

To z tych ważniejszych rzeczy. Ogólnie budżet na akwarium to 10 000zł+/-. Budżet do nadszarpnięcia + życie, rośliny i pozostałe wyposażone do 4 000zł

Nie wiem czy kupować ten karmnik. Czy warte to czy odpuści i kupić coś innego.
Do tego jakieś tło strukturalne? Jaki żwirek? Na pewno korzenie bo tak też chce żona :-)

Oczywiście dobra karma i uzdatniacze do wody. Ale jakie? ;)
Na pewno musi być sporo roślin.
Planowana obsada to Neonki, Krewetki, Zbrojowniki, Skalary? Piskorki, na pewno Gupiki, Molonezje, Danio. Pamiętam że miałem rybki w ławicy takie z czerwoną głową.
Może pomożecie co tam jeszcze można do akwarium wprowadzić żeby mieszkańcy mieli komfort i nie za ciasno?
W sierpniu są Targi Aqua Terra w Gliwicach i planuje podjechać.
Będę wdzięczny za pomoc :pifffo:

Mauree
Noble

Rybki z czerwona głowa to pewnie Rodostomusy, takie zwiniki. Odpuściłabym gupiki i Molinezje, pozostałe lubią miękka wodę i pasują do siebie. Neony lepiej czerwone, bo lubią cieplejsza wodę niż Innesa. Na start akwarium najlepsze to uzdatniacz Seachem Prime i bakterie Seachem Stability. Dla piskorkow i zbrojnikow potrzebny jest albo mięciutki piasek albo podłoże typu JBL Manado ale każde ma swoje wady i zalety. Uważam, że dobrze, aby podłoże przynajmniej z tyłu i z boków nie było jałowe, ale zawierało składniki odżywcze dla roślin. Dodatkowo warto dać kulki gliniano torfowe JBL pod korzonki. I w dużym głębokim akwarium warto dać napowietrzacz z kamieniem przy dnie

Mauree
Noble

Skalary są drapieżne i mogą wyżreć takie małe torpedowate rybki jak Danio czy neony, nie mówiąc o krewetkach. Lepsze by były rybki o wysokim ciele i trochę większe jak żałobniczki czy bystrzyki kolumbijskie albo Pereza.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Bulwiak pisze: pn lip 27, 2026 5:12 pm Planowana obsada to Neonki, Krewetki, Zbrojowniki, Skalary? Piskorki, na pewno Gupiki, Molonezje, Danio.
Musisz zdecydować, w którym kierunku chcesz prowadzić swój zbiornik. Gupiki i molinezje świetnie się ze sobą komponują, jednakże nie pasują do reszty obsady pod względem parametrów - preferują bardziej zasadową i twardszą wodę niż pozostałe, wymienione przez Ciebie gatunki. Skalary to drapieżniki - małe ryby, o podłużnym kształcie ciała mogą stanowić dla nich silną pokusę. Poza tym obecność dużych ryb może stresować małe, ławicowe gatunki. Krewetki najlepiej trzymać w krewetkariach - chyba, że mają posłużyć jako żywy pokarm ;)
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Jeżeli chodzi o karmniki automatyczne to według mnie to strata pieniędzy. Sprawdzają się wyłącznie na krótką metę (np. podczas wyjazdów). Łatwo narobić sobie przez nie syfu w zbiorniku. Najlepiej dozować karmę z ręki :wink:

Mauree
Noble

Karmnik Juwela jest trwały i się nie psuje. Jednak każdy znany karmnik potrafi wrzucić do akwarium cała lub prawie cała zawartość naraz , stąd bezpieczne używanie karmnika wymaga ładowania go tylko taka ilością karmy , która nie zaszkodzi przy jednorazowym wrzuceniu. Zatem sprawdzi się na weekend, ale nie na trzy tygodnie. Chyba, że będziesz miał święta cierpliwość i metoda wielokrotnego eksperymentu uda Ci się dobrać rodzaj i ilość karmy oraz ustawienie karmnika, przy którym będzie wrzucał regularne małe porcje. Proponuje eksperymentować na sucho, np na biurku na kartce papieru

Jet187
Noble
Na imię mam: Bartosz

Post autor: Jet187 »

Jak już Juwel, to podzielam zdanie Amator, ich wklejony filtr jest naprawdę świetny i prosty w obsłudze.

Natomiast moja opinia o takich zestawach jest srednio pozytywna. W takim budżecie zmieścisz się szkłem ViV Pure, ew. Optiwhite, a to robi OGROMNĄ różnicę.

Na to porządna pokrywa i Skylight Foocal albo Chichiros i zestaw juwela się chowa ze wstydu.

Zajrzyj tutaj, opisuję podobny, tylko mniejszy (250l) setup w szczegółach, z kosztorysem itp.
https://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=10&t=43670

Przy tak dużym szkle nie oszczędzałbym na tym, czego na pewno nie wymienisz, czyli wlasnie na szkle.

Resztę wedle budżetu i potrzeb. Filtry, wbrew marketingowi, nie różnią się wiele - pompa pcha wodę przez media, tyle. Wewnętrzne, zewnętrzne - kwestia gustu. Im mniej kubełkow, koszyczków, drzwiczek, pojemniczków, zaworków i innych pierdół tym lepiej.

Sporo możesz oszczędzić na podłożu, szczegolnie w takim dużym zbiorniku. Piasek do filtracji basenowej wygląda tak samo jak ten z "zanzibaru", a ma atest 😀 Kamienie możesz kupić u kamieniarza za ułamek ceny (przy odrobinie researchu), korzeń na alledrogo, a najlepiej znaleźć w rzece 😉

Mineralizatory też się wiele nie różnią. Mają to, co na butelce napisane, i np. wapń ADA to ten sam wapń co jakis 10x tańszy rodzimy producent. Przy 450 litrach, jeżeli planujesz regularne podmiany to już warto się zainteresować solami i samemu sobie mineralizować.

Karmnik el - tylko na wyjazdy. Karmienie rybek to nie jest jakis wysiłek, a możesz, tak jak ja, robić to raz dziennie. Lepiej, jeżeli chcesz podmieniać czesto wodę zaopatrzyć się w pompę elektryczną i wąż - gamechanger podmian.

Z chemii polecam Stability, Prime i Pristine od Seachem, nawozy Tropica kompleks, a na początek indywidualne polskich producentów. Purigen też robi robotę.

Media - Seachem Matrix, Siporax, Substrat Pro - jeden pies. Ceramikę zostaw doniczkom 😉

I rośliny - dużo roślin. Bardzo dużo. Warto.

Co do obsady, to powoli. Najpierw jedna ławiczka, później druga, nie wszystko na raz. No i ponowię mój "odwieczny konflikt" 😉 z Catfish_Billy i powiem - jak najbardziej krewetki. Amano to bez zastanowienia - są duże, nikt ich nie je a one robią robotę w czyszczeniu zbiornika. Red Cherry, Sakura, Bloody Mary - jak stworzysz warunki - tak. U mnie w towarzyskim tak się mnożą, że zaraz zacznę rozdawać.

Dla samej obsady najważniejsze dobranie pod parametry. A już idealnie pod kraniczankę, jaka masz w domu. Zbadaj sobie wodę w kranie, lub sprawdź w wodociągach jakie masz parametry. To wielki luksus, jak nie musisz stale robić RO i mineralizować.

Ostatecznie, jakbys był zainteresowany to polecam akwarium na ziemi ogrodowej, w którym nie trzeba w ogóle wody podmieniać (no, raz na kwartał) kosztem ograniczeń w doborze roślin i obsady oraz częstych przycinek, a zyskując prawie bezobsługowy zbiornik.

Staram się popularyzować tą metodą, bo działa od dekad i jeśli nie masz potrzeb hodowania jakichś konkretnych, dużych ryb albo bardzo wymagających roślin to ma same zalety.
Awatar użytkownika

Catfish_Billy
Noble

Jet187 pisze: ndz sie 02, 2026 2:25 am "odwieczny konflikt"
Oj tam - od razu konflikt :mrgreen: Drobna wymiana poglądów :wink:

Jet187
Noble

Bulwiak pisze: pn lip 27, 2026 5:12 pm Drobna wymiana poglądów
Nawiasem, to pokazuje, że w niuansach nie ma jednej prawdy objawionej.

Na pewno jak będziesz miał same krewetki to nic ich nie zje.
Na pewno jak będziesz miał z nimi Skalary albo Kolcobrzuchy to wpierdzielą całą kolonię w godzinę.

A wszystko pomiędzy? Milion czynników i kombinacji.

Autor
Bulwiak
Gość

Chyba nigdzie nie napisałem drobna wymiana poglądów a zacytowano mnie tak jak ja bym napisał :mrgreen:

Mniejsza z tym. Czytam wszystko dziękuję za komentarze.
Powoli mam wszystko skompletowane i do opłacenia. Jak będzie akwarium to dam znać :)

Mauree
Noble

Koniecznie. Nie ma większej radochy niż wymądrzeć się jak któryś z forumowiczów odpala akwarium 😁. A na serio: powodzenia, trzymamy kciuki

Jet187
Noble

Cytowanie jakoś dziwnie zadziałało.
Również życzę powodzenia i atakuj w razie potrzeb pytaniami.

Autor
Bulwiak
Gość

Bardzo dziękuję :oklaski:
Akwarium z osprzętem w dniu jutrzejszym zostanie wysłane. W poniedziałek raczej powinno być :viva:
ODPOWIEDZ