Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

Zaczynasz przygodę z akwarystyką? Koniecznie przeczytaj ten dział :!:

Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#1

Post autor: Kern08 » ndz paź 30, 2016 7:45 pm

Witam serdecznie po raz pierwszy :-) od dłuższego czasu czytałam o akwarystyce i wreszcie zdecydowałem się na pierwsze akwarium:) Będzie to baniaczek typu LT na ziemi ogrodowej. Akwa to 54L z obudową juwela i oświetleniem w standardzie 15W co daje ok. 0,27W/L. Wiem że rozmiar nie jest najlepszym wyborem dla początkującego akwarysty i stabilniejsze byłoby większe akwa ale mając do wyboru zadbane 54L lub ubogą w rosliny 112L-kę wolałem wybrać to pierwsze. Jeżeli zamiłowanie do uprawy rośliniaka mi nie przejdzie to w przyszłości będę chciał zmienić na coś większego. Jeśli mogę liczyć na jakieś sugestię to z góry dziękuję za pomoc bo mimo tego że przez ostatnie dwa tygodnie sporo czytałem to zdaję sobie sprawę z tego iż tak naprawdę jeszcze nie wiele wiem i wiele nauki przede mną.
Więc tak:)
Tematyka: LT roślinna na ziemi ogrodowej
*Akwa 54L
*Grzałka 100W, termostat
*Filtr jakiś od znajomego, bez oznaczeń:( później zrobię foto, może ktoś rozpozna te cudo;-)
*Ziemia athena kwiatowa blumenerdez OBI w żółtym worku. Sporo się najeździłem ale każda ziemia miała jakieś domieszki nawozów więc wybrałem tę najtańszą. Niestety z racji pogody nie będę jej demineralizował :-( mam nadzieję że utrzymam baniak. Do tego mam kulki glinowo-torfowe JBL.
*Ozdoby to korzeń i kilka kamieni.
Rośliny:
-limnophila sessililifora
-hygrophlia polysperma
-hygrophila siamensis
-bacopa australis
-nymphoides taiwan
-anubias heterophylla
-anubias nana big
-echinordorus bleheri
-hydrocotyla japan
-parvula

Ryby:
w założeniu neony ale czas pokaże co będę mógł wybrać.

Myśli które mnie dręczą to:
1. Czy wystarczy mi roślin żeby poradziły sobie z trudnym początkiem.
2. Kulki glinowo-torfowe wrzucić po połowie pod rośliny czy zetrzeć na pył i wymieszać z ziemią?
3. Jaką grubość ziemi dać 2 czy 3cm? Na to oczywiście będzie 5cm żwirku czarnego o gradacji 1-3mm
4. czy od tyłu akwarium gdzie będę sadził wysokie rośliny mam dać grubszą warstwę ziemi?
Hmmm to chyba na tyle:-)

Wszelkie sugestie mile widziane :)

Dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika

ziabak
Zasłużeni
Posty: 2094
Rejestracja: pt wrz 11, 2009 7:37 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Monika
Płeć:

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem

#2

Post autor: ziabak » ndz paź 30, 2016 7:49 pm

Cześć. Ja bym na samym początku zajęła się dolożeniem światła, bo mimo iż ma to być LT, to jednak uważam ze jest go strasznie mało i przy ziemi nawet jak dasz dużo roślin to one nie będą w stanie wykorzystać wartości tej ziemi, a to czego nie wykorzystają niestety może napędzić rozwój glonów.
Ameca splendens, Xenotoca eiseni, P.wingei standard, snake skin, japan blue, blond, red scarlet, El Tigre, Limia tridens, drobniczka, Limia nigrofasciata, Poecilia gillii, C.pygmaeus, L.multifasciatus, wieloplamka, Gambusia affinis.


Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#3

Post autor: Kern08 » ndz paź 30, 2016 7:54 pm

Cześć, dziękuję za radę:) Czy mogłabyś powiedzieć ile tego światła i ewentualnie wskazać mi coś konkretnego?

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6447
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#4

Post autor: marcinzabki29 » ndz paź 30, 2016 8:01 pm

Na ziemię daj najpierw cienką warstwę piasku, tak ponad centymetr.
Wiesz, że ziemia nie może dochodzić do bocznych szyb.
Jak wsypiesz i "ułożysz" ziemię, to kulki po prostu w nią powciskaj.
Ziemi daj tak jak pisałeś, przynajmniej dwa centymetry.

-- N paź 30, 2016 8:59 pm --

Światła dobrze by było, gdybyś miał w granicach 0,5 W na litr.
Są zestawy dodatkowego oświetlenia.
Ziemi nie musisz dawać więcej pod większe rośliny.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#5

Post autor: Kern08 » ndz paź 30, 2016 9:06 pm

Marcinzabki29 myślałem żeby na ziemię położyć siatkę budowlaną a właściwie nawet już mam ją dociętą w razie gdybym musiał coś wyciąć. Czy piasek kwarcowy nasypany na ziemię ma za zadanie zapobiegnięcie zabrudzaniu się wody? A co do tych kulek to układać je pod konkretnymi roślinami czy porozkładać po całej powierzchni?

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15013
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#6

Post autor: Lech-u » ndz paź 30, 2016 10:27 pm

Kern08 pisze:Czy wystarczy mi roślin żeby poradziły sobie z trudnym początkiem.
Na start akwarium warto dać sporo roślin szybkorosnących. Rogatek sie sprawdzi.
Kern08 pisze:2. Kulki glinowo-torfowe wrzucić po połowie pod rośliny czy zetrzeć na pył i wymieszać z ziemią?
Według mnie to bez sensu. Dajesz ziemię, czyli wszystko to co potrzeba dla roślin. Odpuść sobie te kulki. Ziemia wystarczy.
Kern08 pisze:3. Jaką grubość ziemi dać 2 czy 3cm? Na to oczywiście będzie 5cm żwirku czarnego o gradacji 1-3mm
Całość podłoża to ok. 7-10 cm. Zostaw na wierzchu ok. 3-4 cm żwiru, a reszta to może być ziemia.
Kern08 pisze:czy od tyłu akwarium gdzie będę sadził wysokie rośliny mam dać grubszą warstwę ziemi?
Tak. Tam z tyły wszystkiego może być więcej.
Kern08 pisze:żeby na ziemię położyć siatkę budowlaną
Polecam w tym celu matę ogrodniczą. Bardzo dobrze się sprawdza w akwariach z ziemią. Czyli: ziemia, mata, żwirek.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


denkmal
Zapaleniec
Posty: 407
Rejestracja: wt lut 09, 2016 6:53 pm
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Płeć:

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#7

Post autor: denkmal » ndz paź 30, 2016 10:38 pm

Też odradzam kulki gliniano-torfowe. O ile te w miarę firmowe (JBL) to jeszcze może być... to z Alle... czy innego niepewnego źródła możesz trafić na straszliwe badziewie, o niezbadanej zawartości a robiące z wody niezłą mgłę na wiele godzin. Jak trafisz na marne, to mogą się rozpadać i syfić bardziej od ziemii.

Lechu - Mata ogrodnicza? - to rozumiem jakaś tzw. agro-włóknina / agrotkanina? - powinno być OK - miałem to między tujami na działce - korzenie perzu oraz wilgoć / woda bez problemu przez nią przenikają ;)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15013
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#8

Post autor: Lech-u » ndz paź 30, 2016 10:43 pm

denkmal pisze:Lechu - Mata ogrodnicza?
Tak.
Na przykład taka: https://www.leroymerlin.pl/uprawa-i-och ... cgodoxUL1w" onclick="window.open(this.href);return false;
Pisałem już o tym w innym wątku.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


denkmal
Zapaleniec
Posty: 407
Rejestracja: wt lut 09, 2016 6:53 pm
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Płeć:

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#9

Post autor: denkmal » ndz paź 30, 2016 10:51 pm

A ok... ta Twoja za bardzo przypomina mi "ruskie" torby ;)

(ja na działce używałem takiej bardziej "materiałowej")

Coś takiego:

obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15013
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#10

Post autor: Lech-u » ndz paź 30, 2016 10:51 pm

Jasne. Też może być.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#11

Post autor: rhino » ndz paź 30, 2016 11:02 pm

Lechu,

a jak to się zachowuje po dłuższym czasie? Czy gazy wydobywające się z ziemi przechodzą przez to?
Pytam tylko z ciekawości, ziemi nie mam zamiaru stosować.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15013
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#12

Post autor: Lech-u » ndz paź 30, 2016 11:13 pm

rhino pisze:a jak to się zachowuje po dłuższym czasie? Czy gazy wydobywające się z ziemi przechodzą przez to?
Pytam tylko z ciekawości, ziemi nie mam zamiaru stosować.
Mata jest w niezmienionym stanie przez wiele lat.
Gazy, korzenie, woda... wszystko przechodzi (pewnie wolniej niż normalnie, ale przechodzi).

Tylko ziemia nie przechodzi.

Warto zastosować zasadę: rośliny odcinać nożyczkami, a nie wyrywać (to w razie przesadzania).
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#13

Post autor: Kern08 » pn paź 31, 2016 6:55 am

Ok kulki sobie odpuszczę i dokupię rogatka. Zastanawia mnie tylko ta mata co prawda nie widziałem jej na żywo ale jeśli na zdjęciach wygląda tak że ma bardzo niewielkie oczka coś podobnego do moskitiery to zastanawia mnie jak korzenie przejdą przez nią do ziemi?
Co do obudowy to czy taki pomysł na dołożenie drugiego źródła światla będzie ok?
https://megawrzuta.pl/download/31d301a8 ... 760fd.html

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15013
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#14

Post autor: Lech-u » pn paź 31, 2016 7:52 am

Kern08 pisze:Co do obudowy to czy taki pomysł na dołożenie drugiego źródła światla będzie ok?
Będzie OK.
Kern08 pisze:ma bardzo niewielkie oczka
Te maty mają przeróżne "gęstości" utkania. Możesz dotknąć i wybrać taką, która ma dość spore oczka.
Korzenie sobie poradzą bez najmniejszego problemu.
Zadanie tej maty polega tylko na "utrzymaniu" ziemi na swoim miejscu. Oczka w macie nie muszą być wcale bardzo małe.
Możesz także zastosować plastikową siatkę. Też będzie OK.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6447
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#15

Post autor: marcinzabki29 » pn paź 31, 2016 8:54 am

Ja nie używam żadnych siatek.
Ziemia, piasek, żwir, lub ziemia i sam piasek.
Ale co kto woli. :)
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#16

Post autor: Kern08 » pn paź 31, 2016 6:20 pm

Idąc za radą ziabak dołożyłem jeszcze jedną świetlówkę. W zasadzie wszystko już mam gotowe ale nigdzie nie mogę znaleźć podłączenia dwóch świetlówek t8 do statecznika 2x15W :( Czy ktoś ma jakiś schemat z dławikiem?
U mnie z pojedynczym statecznikiem wygląda to tak:
https://megawrzuta.pl/download/ffe096a5 ... 748d3.html
a tak wygląda ta ważniejsza strona ;-) Odbłysnik zamontuje kiedy podłącze kabelki.
https://megawrzuta.pl/download/c86493d3 ... 57135.html

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15013
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#17

Post autor: Lech-u » pn paź 31, 2016 7:13 pm

Na stateczniku powinien być schemat narysowany.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Re: Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#18

Post autor: Kern08 » pn paź 31, 2016 7:54 pm

Rysunek jest beznadziejny. Dwie elipsy połączone liniowo. Dla mnie jako laika to czarna magia. Wzorując się na schematach w necie narysowałem coś takiego. Czy ktoś z Was może powiedzieć czy to dobry schemat?
https://megawrzuta.pl/download/8f3ca7a0 ... 60ffc.html

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Re: Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#19

Post autor: rhino » pn paź 31, 2016 8:03 pm

Będzie ok.

Obrazek

źródło: Internet


Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#20

Post autor: Kern08 » pn paź 31, 2016 8:05 pm

Hmm czyli to coś okrągłe u mnie zakładam że to zworka mam wyrzucić z obwodu?

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#21

Post autor: rhino » pn paź 31, 2016 8:09 pm

Pokaż to, ale zdjęcia wrzucaj na forumowy Tinypic.
http://fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=20881" onclick="window.open(this.href);return false;


Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#22

Post autor: Kern08 » pn paź 31, 2016 8:11 pm

Ok;-)
Czy tak ma być?
Obrazek

Jest tak
Ostatnio zmieniony pn paź 31, 2016 8:15 pm przez Kern08, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#23

Post autor: rhino » pn paź 31, 2016 8:13 pm

Schemat widziałem, pokaż zdjęcie tego "kółka" :)


Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#24

Post autor: Kern08 » pn paź 31, 2016 8:18 pm

Tak wygląda to kółko ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#25

Post autor: rhino » pn paź 31, 2016 8:24 pm

To automatyczny wyłącznik termiczny.
Specyfikacji tego modelu nie mogę znaleźć, ale to nie jest istotne.

Wyłączy Ci lampy przy krytycznej temperaturze (obstawiam tak ok.60*C)
Zostaw to :)


Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Re: Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#26

Post autor: Kern08 » pn paź 31, 2016 8:47 pm

Mówiłem że jestem laikiem w tej materii ;-) Tak naprawdę jest jeszcze gorzej bo nie odnajduję rozwiązania w tym schemacie. Nie ma kostki która jest u mnie i tego automatycznego wyłącznika i zaczynając od początku mojego obecnego obwodu to żaden kabel nie wchodzi w statecznik oprócz tego do wyłącznika awaryjnego. Być może w moim obwodzie kabel od statecznika jest tym
niebieski na Twoim schemacie z oznaczeniem 230V. Jeśli jest inaczej to proszę popraw mnie bo nie chcę czegoś popsuć albo się zabić ;-) Jeżeli mam rację to dalej sprawa jest prosta :)
Zapomniałbym o jeszcze jednej ważnej kwestii. W nowym podwójnym stateczniku w kostce która jest z lewej strony są cztery śruby stykowe a w poprzednim były dwie. Czy mam zdjąć otulinę z przewodu tak żeby drut złączył się we wszystkimi stykami czy wystarczy tylko odkręcić po jednej śrubce od czoła kostki?

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#27

Post autor: rhino » pn paź 31, 2016 8:54 pm

Kostka jest tam, gdzie jest zasilanie 230V.
Wyłączni masz umieścić tam gdzie Ci wygodnie, ale na linii 230V.
Pokaż ten nowy :)


Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Re: Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#28

Post autor: Kern08 » pn paź 31, 2016 9:12 pm

Ten nowy jest na zdjęciu z wyłącznikiem awaryjnym. Rhino jak mam rozpoznać który kabel jest 230V?

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#29

Post autor: rhino » pn paź 31, 2016 9:13 pm

To ten który idzie z wtyczki.
Przewód ma dwie żyły.


Autor
Kern08
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz paź 30, 2016 7:24 am
Lokalizacja: Zielonka

Start 54L LT rośline. Czy czegoś jeszcze nie zrobiłem?

#30

Post autor: Kern08 » pn paź 31, 2016 9:35 pm

Ok. Dziękuję bardzo za pomoc!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość