Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Start akwarium 50x30x35

Zaczynasz przygodę z akwarystyką? Koniecznie przeczytaj ten dział :!:
Awatar użytkownika

Autor
Alishia
Gaduła
Posty: 131
Rejestracja: pn lip 17, 2017 6:17 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Aga
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#1

Post autor: Alishia » pn lip 17, 2017 7:22 pm

Witam :)

Prawdopodobnie we wtorek (czyli jutro) będę startować akwarium.

Wymiary 50x30x35, miało być 50x30x30, ale nie mieli i jest z wysokością 35. Nie wiem ile to ma litrów, 52, 53 jakoś tak chyba, ale na ilość rybek będzie traktowane jak 45 litrów.
Filtr Kaskadowy Auqael FZN-2, założyłam na wlot gabkę, a do środka dokupiłam ceramikę, czyli w środku jest gąbka i ceramika.
Grzałka aquael gold 50W, teraz boje się, że ma za słaba moc, ale u mnie w domu jest ciepło, więc mam nadzieję, ze da radę.
Pokrywa, 1 świetlówka 15 W.
Żwirek kwarcowy czarny, granulat 2-3mm, podobno nie posiada ostrych krawędzi, 10 kg, więc chyba starczy.

Czy jest ktoś z Bielan kto ma dojrzały i zdrowy zbiornik i chciałby się podzielić wodą aby ułatwić start?

Dodatkowo pytanie, mam ziemię do kwiatków AthenA BLUMENERDE czy nada się jako podłoże pod żwirek do akwaroum, czy jest bezpieczna, ktoś stosował?

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1491
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#2

Post autor: Wojtekxxx9 » pn lip 17, 2017 7:48 pm

Cześć Aga. Witaj na Fawie :-)
Osobiście bym ta ziemię zaryzykował. Teoretycznie powinna być ziemia ogrodowa najtańsza bez dodatków. Przy pierwszym baniaku zwracałem na to uwagę, przy drugim mniej, przy trzecim już kombinowałem z dodawaniem torfu, kulek GT i co mi tam w ręce wpadło. I w każdym wypadku efekt podobny. Czyli nic złego się nie działo. Aczkolwiek, jeśli to Twój pierwszy baniak to trzeba się zastanowić. Może być wysyp glonów, może uwalniać jakieś składniki do wody. Ale może i nic nie być.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Autor
Alishia
Gaduła
Posty: 131
Rejestracja: pn lip 17, 2017 6:17 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Aga
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#3

Post autor: Alishia » pn lip 17, 2017 7:58 pm

Cześć :)
Za twoja radą pojawiłam się i tu :) Waham się własnie co z tą ziemią zrobić czy ryzykować czy nie, ma w opisie między innymi: Jest podłożem wyprodukowanym na bazie torfu wysokiego, wzbogacona w niezbędne dla wzrostu i rozwoju roślin nawozami, mikro i makro elementami. pH 5,5-6,5.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6410
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#4

Post autor: marcinzabki29 » pn lip 17, 2017 8:06 pm

Dla świętego spokoju zakup zwykłą ziemię uniwersalną.
Aczkolwiek ja bym zaryzykował.
Nie wiem jak inni, ale ja zawsze daje na ziemię warstwę piasku, dopiero później żwirek. Dobrze jakby ziemia nie dochodziła do szyb, bocznych i przedniej. Odwiedź dział giełda, tam znajdziesz roślinki, a na start potrzeba ich sporo.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1491
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#5

Post autor: Wojtekxxx9 » pn lip 17, 2017 8:20 pm

No właśnie ja też bym ryzykował i dał. Na pewno w akwarystyce jest duzo sytuacji tak bo tak. A nawozy aktywne znanych marek to niby bezpieczniejsze.
Na początek ryb nie dasz. Jak dasz dużo roślin to powinny ustabilizować baniak. Walizka testów jest, a jak nie ogarniesz glonów to się restart zrobi :-)

Ja dla odmiany daje torf niski do ziemi i karemzyt. A na wierzch rozkruszone kulki lub glinę coby żelazo bylo

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony pn lip 17, 2017 8:20 pm przez Wojtekxxx9, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

rupert
Zapaleniec
Posty: 449
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#6

Post autor: rupert » pn lip 17, 2017 8:41 pm

Alishia pisze: wzbogacona w niezbędne dla wzrostu i rozwoju roślin nawozami, mikro i makro elementami
Też bym się nie zastanawiał tylko siup do akwa Obrazek

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6410
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#7

Post autor: marcinzabki29 » pn lip 17, 2017 8:45 pm

Alishia, to już są trzy głosy za, więc do dzieła :)
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1491
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#8

Post autor: Wojtekxxx9 » pn lip 17, 2017 8:47 pm

No. A jak coś sp....sz to napiszesz że my źle doradzilismy i jako gentlemany mamy przyjechać i naprawić we własnym zakrwsie :-)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony pn lip 17, 2017 8:47 pm przez Wojtekxxx9, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor
Alishia
Gaduła
Posty: 131
Rejestracja: pn lip 17, 2017 6:17 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Aga
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#9

Post autor: Alishia » pn lip 17, 2017 10:24 pm

Hehe :) przekonaliście mnie, w razie czego zapraszam do siebie i restartujecie zbiornik :P
Tak, będę miała sporo roślin więc powinny dać radę.
Jeszcze jedno pytanie, no może dwa :)
Pierwsze, czy na ziemię można położyć taką siatkę drobną, dokładnie jest to moskitiera na okna kupiona w Leroy Merlin? aby odgrodzić ziemię od żwirku. Zostawię odstępy od szyb.
Drugie, kłaść na tą ziemie jeszcze pokruszone kulki nawozowe z zoologicznego?

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1491
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#10

Post autor: Wojtekxxx9 » pn lip 17, 2017 10:47 pm

Odpowiedz na oba pytania jednocześnie.
A jaka już masz ochotę :-)
Co zrobisz to będzie ok

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14956
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#11

Post autor: Lech-u » wt lip 18, 2017 7:48 am

Alishia pisze: AthenA BLUMENERDE czy nada się jako podłoże pod żwirek do akwaroum, czy jest bezpieczna, ktoś stosował?
Ja stosowałem. I jest OK.
Alishia pisze: Pierwsze, czy na ziemię można położyć taką siatkę drobną, dokładnie jest to moskitiera na okna kupiona w Leroy Merlin? aby odgrodzić ziemię od żwirku. Zostawię odstępy od szyb.
Tak. Najlepiej kup czarną i zawiń w nią ziemię. Czyli siatka na dno, na to ziemia, potem zawijasz nadmiar siatki i na to żwirek.
Alishia pisze: Drugie, kłaść na tą ziemie jeszcze pokruszone kulki nawozowe z zoologicznego?
Nie potrzeba. Ale i nie ma zakazu.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rupert
Zapaleniec
Posty: 449
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#12

Post autor: rupert » wt lip 18, 2017 9:26 am

Nigdy siatki nie stosowałem i było ok. Kulki raczej zbędne bo w ziemi masz już wszystko.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14956
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#13

Post autor: Lech-u » wt lip 18, 2017 11:13 am

rupert pisze: Nigdy siatki nie stosowałem i było ok.
Jasne. Tak też można.
Jeśli jest siatka to wygodniej się usuwa rośliny z korzeniami.
Po prostu można odciąć korzenie tuż nad siatką i się nic nie muli.

Z siatką jest czyściej (niekiedy).
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
Alishia
Gaduła
Posty: 131
Rejestracja: pn lip 17, 2017 6:17 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Aga
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#14

Post autor: Alishia » wt lip 18, 2017 4:14 pm

Dzięki za poradę Lech-u zawinęłam ziemię w siatkę, mam nadzieję, że właśnie dzięki temu przy jakiś zmianach uniknie się syfu za dużego w akwarium. Na to żwirek, czarny kwarcowy, dziś przyszedł. Korzenie i kamienie ustawione, trochę wody już weszło do baniaka, reszta jutro jak się odstoi, jutro też rośliny, część czeka, druga część jutro przyjdzie. Aranżacja w zbiorniku będzie leśna, mam nadzieję, że wyjdzie. Czyli jak się zajrzy do baniaka będzie się miało wrażenie, że patrzy się na skrawek lasu, przynajmniej taki jest plan :) Na początku przez zatrzęsienie roślin nie będzie to wyglądało tak jak powinno, ale na start trzeba ich dużo, później jak już wszystko ruszy części roślin się pozbędę. Zakładając, że wszystko ładnie ruszy przy tym słabym świetle co mam, ale rośliny dobrałam mało wymagające świetlnie, więc jestem dobrej myśli. Dzięki wszystkim za rady :)

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1491
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#15

Post autor: Wojtekxxx9 » wt lip 18, 2017 6:00 pm

Zaraz zaraz. A gdzie zdjęcia? :-)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Autor
Alishia
Gaduła
Posty: 131
Rejestracja: pn lip 17, 2017 6:17 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Aga
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#16

Post autor: Alishia » wt lip 18, 2017 6:14 pm

Jak już będzie gotowy, wtedy będą zdjęcia :)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14956
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#17

Post autor: Lech-u » śr lip 19, 2017 10:27 am

Alishia pisze: Jak już będzie gotowy, wtedy będą zdjęcia
To wstaw na początek zdjęcie samej siebie.

Akwarium nie jest takie ważne...
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1491
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#18

Post autor: Wojtekxxx9 » śr lip 19, 2017 1:00 pm

Zapomniałeś Lechu dodać, że preferowane zdjecia, oczywiście wynikające z faktu, że lato w pełni, są w stroju kąpielowym dwuczęściowym

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

miro
Guru
Posty: 2736
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#19

Post autor: miro » śr lip 19, 2017 1:38 pm

Alishia pisze: zawinęłam ziemię w siatkę
Błąd, każda roślina posadzona na siatce jest jednorazowa.
Już jej nigdy nie przesadzisz.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14956
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#20

Post autor: Lech-u » śr lip 19, 2017 1:41 pm

miro pisze: Błąd, każda roślina posadzona na siatce jest jednorazowa.
Już jej nigdy nie przesadzisz.
A to dlaczego?
Rośliny "korzenne" po prostu odcina się na poziomie siatki (nożyczkami) i masz gotowa roślinę do przesadzenia. Z systemem korzeniowym o długości ok. 2-5 cm (w zależności od ilości żwirku na ziemi). Sprawdza się idealnie.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

miro
Guru
Posty: 2736
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#21

Post autor: miro » śr lip 19, 2017 1:52 pm

No spróbuj przyciąć kryptokorynę , już po niej. A jak ma dostać się do siatki. ? Trzeba zdemolować cało podłoże.
Roślina posadzona bez siatki może być wyciągnięta w każdej chwili tylko trzeba zrobić to delikatnie i nic się z wodą nie dzieje.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14956
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#22

Post autor: Lech-u » śr lip 19, 2017 2:08 pm

miro pisze: No spróbuj przyciąć kryptokorynę , już po niej.
No nie wiem.
Nie raz, nie dwa tak robiłem i nigdy nic się z nią nie stało. Nie wiem dlaczego miałoby to jakoś zaszkodzić kryptokorynie.
Moja metoda sprawdza się właśnie na kryptokorynach i żabienicach (głównie). Bo wszelkie łodygowce po prostu odcinam tuż nad żwirem i po sprawie.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rupert
Zapaleniec
Posty: 449
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#23

Post autor: rupert » pn lip 24, 2017 10:41 am

W przypadku młodych (małych) roślin Lechu ma racje. Natomiast weźmy taką żabienice jak moja. Która spokojnie ma ponad metrowe korzenie zostaw jej 2-3 cm korzeni to raczej nic z niej nie będzie. Z większymi krypciami może być podobnie.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14956
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Start akwarium 50x30x35

#24

Post autor: Lech-u » pn lip 24, 2017 11:01 am

rupert pisze: Która spokojnie ma ponad metrowe korzeni
Przecież i tak tych metrowych korzeni nie wyrywasz, bo to jest "ruina" w akwarium.

Niezależnie od ewentualnych problemów przy wyrywaniu, ja wolę zastosować siatkę na ziemię. Mam poczucie, że mi nie "pyli" i nie "muli" w czasie prac z roślinami.
Na pewno także bez tej siatki można mieć "ziemniaka" i też będzie OK.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: boro1, marcinzabki29 i 2 gości