Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Rozważania RO-logiczne

Sposoby na filtrację akwarium.
Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#1

Post autor: Lech-u » ndz paź 02, 2016 2:15 pm

Opis:
Filtr RO ma układ taki:
Wkład 5 µm ==> wkład węglowy ==> wkład 1 µm ==> Membrana RO ==> woda RO oraz "odpad".

Ponieważ jest to stan obecny, a chcę go rozbudować, to nazwę wszystko w tym filtrze numerem 1.
A więc jest:
Wkład 5 µm ==> wkład węglowy ==> wkład 1 µm ==> Membrana RO nr 1 ==> woda RO nr 1 oraz "odpad nr 1".

"Odpad nr 1" jest przefiltrowaną wodą przez dwa wkłady mechaniczne i jeden węglowy, a więc (mimo, ze niektórzy nazywają to "ściekiem") jest to woda dość czysta.

Do tego "odpadu nr 1" chcę podłączyć "Membranę RO nr 2".
A więc układ będzie taki:
Wkład 5 µm ==> wkład węglowy ==> wkład 1 µm +Membrana RO nr 1 ==> woda RO nr 1 oraz "odpad nr 1" ==> Membrana nr 2 ==> woda RO nr 2 oraz "odpad nr 2".

Jak myślicie jak się będzie zachowywała ta Membrana nr 2? Będzie dawała więcej czy mniej wody RO niż Membrana nr 1? Czy powstanie mniej "ścieku" ? Odpad nr 2 (ściek) powinien być mniejszy nić odpad nr 1 bo jednak część wody z tej drugiej Membrany zostanie przepuszczona i powstanie woda RO nr 2.

Zatem jeśli przy dwóch membranach powstanie mniej ścieku niż przy jednej (i jednocześnie więcej wody RO), to co się stanie jeśli w takim układzie połączy się trzy, cztery, a może 10 Membran RO?
Czy woda RO nr 2 będzie miała takie same parametry jak woda RO nr 1?

Czy takie podłączenie (dwóch Membran RO) ma sens?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 934
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#2

Post autor: radmac » ndz paź 02, 2016 3:17 pm

Sens ma, ale wydajność drugiej membrany będzie słaaaabiutka. Zobacz jak Ci "odpad" ciurka a membrana wymaga jakiegoś tam ciśnienia. Jak dodasz pompę CO - będzie śmigało, uzyskana woda RO będzie taka sama jak z membrany 1 a "odpad" będzie hmm... powiedzmy "gęściejszy".
Zresztą chyba tak się robi instalacje RO w wersji profeska na dużą skalę (np. odzysk wody pitnej z morskiej w krajach arabskich):
Pompa -> system RO - na "odpadzie" znowu pompa -> system RO -> i tak kilka razy.
Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić - Terry Pratchett

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#3

Post autor: Lech-u » ndz paź 02, 2016 3:31 pm

radmac pisze:Zresztą chyba tak się robi instalacje RO w wersji profeska na dużą skalę (np. odzysk wody pitnej z morskiej w krajach arabskich):
Pompa -> system RO - na "odpadzie" znowu pompa -> system RO -> i tak kilka razy.
U mnie w zakładzie jest inaczej:
Membrana RO ==> z wody RO jeszcze raz Membrana RO. (odpad nr 1 wędruje do ścieków i odpad nr 2 też)

Przy takim układzie prawie nie ma odpadu nr 2.

Ciekawe jak będzie w tym moim pomyśle...
radmac pisze:Zobacz jak Ci "odpad" ciurka a membrana wymaga jakiegoś tam ciśnienia.
Można próbować "zdusić" odpad nr 2, żeby wytworzyć ciśnienie na membranie nr 2. Jakiś ogranicznik przepływu powinien załatwić sprawę ciśnienia.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2302
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#4

Post autor: cinek1916 » ndz paź 02, 2016 5:14 pm

To może po prostu zatkać odpad nr 1?
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#5

Post autor: Lech-u » ndz paź 02, 2016 5:17 pm

cinek1916 pisze:To może po prostu zatkać odpad nr 1?
Czyli?

Nie montować w ogóle Membrany nr 2?

Nie rozumiem...
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3014
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#6

Post autor: ROGATEK » ndz paź 02, 2016 5:25 pm

Ja mam 3 membrany połączone kaskadowo. Działa ponad rok. Już się o tym produkowałem na forum.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#7

Post autor: Lech-u » ndz paź 02, 2016 5:46 pm

ROGATEK pisze:Ja mam 3 membrany połączone kaskadowo. Działa ponad rok. Już się o tym produkowałem na forum.
A jak masz z kapaniem z każdej z nich?

Czy z ostatniej kapie wolniej niż z pierwszej?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3014
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#8

Post autor: ROGATEK » ndz paź 02, 2016 5:52 pm

A tego to nie wiem w sumie, bo sobie wziąłem czwórnik i ze wszystkich trzech mi się łączy i do baniaka leci ładną strużką.

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2302
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#9

Post autor: cinek1916 » ndz paź 02, 2016 6:25 pm

Chodziło mi o to żeby zatkać odpad nr 1 całkowicie, zaworem, palcem, czym bądź. Woda wtedy będzie musiała przejść przez membranę albo ciśnienie rozwali któreś połączenie...
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#10

Post autor: Lech-u » ndz paź 02, 2016 8:34 pm

Mateusz, jak możesz to porównaj tempo kampania z każdej membrany. Nawet na oko.

Marcin, sorry, ale nadal nie wiem o co chodzi.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3014
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#11

Post autor: ROGATEK » ndz paź 02, 2016 9:18 pm

Dla ciebie leszku zawsze prawie wszystko.

Mój pomiar stoperowo-kubeczkowy wykazał, że nie ma większych różnic pomiędzy membranami. Co ciekawa pierwsza i druga daje na TDSie ok35uS, a trzecia daje 65uS. Sumarycznie wychodzi mi zatem ok. 40uS. Woda odpadowa za to ma 1400uS i leci jej tylko minimalnie więcej niż uzyskanej RO. Średnio mam 440-450ml odpadu i jakieś 420ml RO uzyskanej z tego mojego systemu.

Do układu mam zapięty jeden ogranicznik 420, membrany o ile pamiętam to 100GPD.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#12

Post autor: Lech-u » ndz paź 02, 2016 9:33 pm

Mateusz, dzięki.

A dlaczego nie podepniesz 4 Membran? Albo 10-ciu?
Wiem: nie masz ich tyle.

A jakbyś miał? Gdzie jest granica sensowności podłączenia wielu Membran RO do jednego wodopoju?

Może po podłączeniu wielu, wielu Membran, na końcu odpad stałby się proszkiem mineralnym?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3014
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#13

Post autor: ROGATEK » ndz paź 02, 2016 9:40 pm

Dosyć ciekawe pytanie. U mnie decydowały względy finansowe. Poza tym wydało mi się to sensowne zeby mieć akurat 3 membrany. Z resztą i tak miałem pietra, by wyłożyć tyle srebrników na coś co nie wiedziałemjaki da rezultat. Przy dokładaniu kolejnych membran koszt rośnie w końcu liniowo, ale wydajność na pewno już nie.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#14

Post autor: Lech-u » ndz paź 02, 2016 9:50 pm

Zależy o jakiej wydajności mówisz: wydajność uzyskanej wody RO nie wzrośnie "liniowo".
Ale stosunek odpadu do uzyskanej RO staje się na pewno korzystniejszy.

Nie wiem jak by to było z ekonomicznego punktu widzenia: czy srebrniki zainwestowane w Membrany mają szansę się zwrócić na zaoszczędzonej wodzie przepływającej przez układ filtracyjny choćby w trzecim pokoleniu?

U mnie przy dwóch membranach woda RO ma dokładnie takie same parametry (testy kropelkowe) na każdej membranie. Odpadu nie badałem.

Korzyść jest też w czasie jaki się poświęca na nałapanie wody RO w odpowiedniej ilości. Ale może zamiast takich układów "kaskadowych" warto zainwestować w Membranę 400 GPD lub większą?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Rozważania RO-logiczne

#15

Post autor: rhino » ndz paź 02, 2016 9:55 pm

Poczytaj :)
http://reefhub.pl/filtr-ro-di" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#16

Post autor: Lech-u » ndz paź 02, 2016 10:39 pm

rhino pisze:Poczytaj
http://reefhub.pl/filtr-ro-di" onclick="window.open(this.href);return false;
Poczytałem. Dzięki!
Dość ciekawe.
Nie znalazłem tam odpowiedzi na moje pytania o "kaskadowe" podłączenie membran RO.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3014
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#17

Post autor: ROGATEK » ndz paź 02, 2016 11:52 pm

Wydajność w przypadku filtra RO to chyba dosyć jednoznaczna jest: więcej wody, mniej odpadu.

Co do opłacalności to trzeba by to sobie jakoś policzyć. Metr sześcienny wody/ścieku w wawie to chyba 11.50zł. 3 membrany 100gpd to koszt 240zł + złączki i korpusy to pewnie będzie jakieś 270-280zl. Jedna membrana 300gpd to już 350zł. 400tka pewnie koło 500 kosztuje. Trzeba by mieć jeszcze porównanie co ma większą wydajność. Jedna 300tka czy 3x100gpd kaskadowo połączone i coś by nawet z tego pewnie wyszło.

Wydaje mi się jednak, że metoda kombinacyjna jest tańsza.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#18

Post autor: Lech-u » pn paź 03, 2016 8:21 am

ROGATEK pisze:Wydaje mi się jednak, że metoda kombinacyjna jest tańsza.
Taaa.
Kombinowanie mamy we krfi.

Tempo napełniania baniaka wzrosło znacząco! Podłączenie kaskadowo przynosi efekty.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


anida
Gość
Posty: 7
Rejestracja: czw lis 19, 2009 5:18 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#19

Post autor: anida » pn paź 03, 2016 9:12 am

Witam.
Można prosić o fotorelacje jak to podłączyliście. Temat mnie zainteresował. (Tym bardziej, że za filtr zapłaciłam 45 zł, może mi się kiedyś uda upolować taki tani drugi :D ).
Pozdrowienia Anida

Jestem "techniczne zero" więc dlatego proszę o zdjęcia. :D


Witek
Zapaleniec
Posty: 274
Rejestracja: śr mar 18, 2015 7:46 am
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Na imię mam: Witek
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#20

Post autor: Witek » pn paź 03, 2016 9:24 am

Ciekawe jak wpłynie ta kaskada na żywotność membrany... szczególności ostatniej... bo na niej jest najtwardsza woda...
Jak kupowałem swój filtr to z tego co czytałem to im mniejsze gpd to tym lepsza jakość wody - ale i mniej wody na godzinę... przy większym mamy większą produkcję ale odbija się to na jakości... nie wiem jak ze ściekiem ale podejrzewam, że przy 400 będzie go więcej niż przy 50... znaczy proporcjonalnie podobnie jako stosunek RO - odpad.
JA cały czas nie podłączyłem mojego patentu pod spłuczkę kiblową ale całość już mam i tylko żona mnie ogranicza by zrobić plątaninę rurek przy kiblu... to moim zdaniem było by oszczędne bo kibelek trzeba spłukiwać, a można to robić ściekiem...
Ja na razie się kąpie w odpadzie ale nie mam jakiś gigantycznych podmian więc i wody tej nie jest za dużo...

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3014
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#21

Post autor: ROGATEK » pn paź 03, 2016 10:10 am

Witek pisze:Ciekawe jak wpłynie ta kaskada na żywotność membrany... szczególności ostatniej... bo na niej jest najtwardsza woda...

Nie, nie jest. Poczytaj wyżej.
Witek pisze:Jak kupowałem swój filtr to z tego co czytałem to im mniejsze gpd to tym lepsza jakość wody - ale i mniej wody na godzinę... przy większym mamy większą produkcję ale odbija się to na jakości... nie wiem jak ze ściekiem ale podejrzewam, że przy 400 będzie go więcej niż przy 50... znaczy proporcjonalnie podobnie jako stosunek RO - odpad.
To zależy w dużej mierze od ciśnienia wody w układzie, jakości samej wody i użytego ogranicznika wypływu odpadu.

Awatar użytkownika

as400
Zapaleniec
Posty: 363
Rejestracja: wt paź 22, 2013 5:14 pm
Lokalizacja: Wwa

Rozważania RO-logiczne

#22

Post autor: as400 » pn paź 03, 2016 11:05 am

Ja mam mebranę 400GPD z pompą i 4 wkładami przed membraną i jej wydajność w lecie to 1,1-1,2 litra RO na minutę.
Bez pompy - przynajmniej u mnie - oczekiwanie na to aż nakapie woda to jakiś koszmar.
-------------------
ourboxers.pl


Witek
Zapaleniec
Posty: 274
Rejestracja: śr mar 18, 2015 7:46 am
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Na imię mam: Witek
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#23

Post autor: Witek » pn paź 03, 2016 11:24 am

*as400 a ile masz odrzutu na 1 litr RO

Awatar użytkownika

as400
Zapaleniec
Posty: 363
Rejestracja: wt paź 22, 2013 5:14 pm
Lokalizacja: Wwa

Re: Rozważania RO-logiczne

#24

Post autor: as400 » pn paź 03, 2016 12:07 pm

Witek pisze:*as400 a ile masz odrzutu na 1 litr RO
Niestety nie wiem - nigdy tego nie mierzyłem.
-------------------
ourboxers.pl


denkmal
Zapaleniec
Posty: 407
Rejestracja: wt lut 09, 2016 6:53 pm
Lokalizacja: Warszawa-Ursynów
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#25

Post autor: denkmal » pn paź 03, 2016 8:35 pm

Jak chcecie jakieś informacje, dotyczące większych instalacji - większych przepływów - to dajcie znać.
Kolega ostatnio robił instalację RO z wydajnością 60m3/h :)

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3014
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#26

Post autor: ROGATEK » pn paź 03, 2016 8:56 pm

Z pewnością bardzo przydatne to dla nas będzie ;)


Kaledon
Zapaleniec
Posty: 317
Rejestracja: sob lis 13, 2010 9:02 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#27

Post autor: Kaledon » pn paź 03, 2016 9:26 pm

Ja osobiście polecam dołożenie pompy. U mnie woda kapała dosłownie a teraz bańka 10 litrów napełnia się 30-40 min. To zmniejszyło czas napełniania baniek do podmian z kilku dni do max jednego :) Koszt pompy nie jest jakiś kosmiczny a efekty są widoczne.
http://shrimps.blog.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3014
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Rozważania RO-logiczne

#28

Post autor: ROGATEK » pn paź 03, 2016 10:59 pm

Ciekawe czy jest jakaś zależność pomiędzy ciśnieniem, a stosunkiem ilości odpadu do ilości uzyskanego RO. Tyle pytań, a znikąd odpowiedzi... :/

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Re: Rozważania RO-logiczne

#29

Post autor: rhino » pn paź 03, 2016 11:12 pm

Przeczytaj linka którego zamieściłem. Wiele wyjaśnia.
Ratel


Kaledon
Zapaleniec
Posty: 317
Rejestracja: sob lis 13, 2010 9:02 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Rozważania RO-logiczne

#30

Post autor: Kaledon » wt paź 04, 2016 11:08 am

ROGATEK pisze:Ciekawe czy jest jakaś zależność pomiędzy ciśnieniem, a stosunkiem ilości odpadu do ilości uzyskanego RO. Tyle pytań, a znikąd odpowiedzi... :/
Jest- wyższe ciśnienie i leci mniej odpadu.
http://shrimps.blog.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości