Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Zmieniony został Regulamin FAWA.pl. Pojawił się nowy punkt dotyczący Reklamy na FAWA.pl
Proszę o zapoznanie się z nowym regulaminem.

Filtr hydroponiczny

Sposoby na filtrację akwarium.
Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Moderator
Posty: 7033
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#1

Post autor: marcinzabki29 » pt mar 24, 2017 12:07 pm

Witam.
Chciałem się dowiedzieć troszkę więcej na temat takiej filtracji.
I od razu nasuwa mi się kilka pytań.

Czy mając taki filtr, można mieć rośliny w akwarium?
Czytałem, że nie, bo roślinki w takim filtrze wszystko wyjedzą.

Czy powinno się stosować tylko keramzyt?
Wszędzie tylko takie wypełniania widziałem.

Jak to jest z wysokością wody w filtrze?
Czy wystarczy aby same korzenie były w wodzie, na jakiej wysokości robi się wylot?

I oczywiście pozostaje sprawa najważniejsze - jakie roślinki się nadają?

Na pewno niektórzy z Was mają takie filtry i może coś na ten temat powiedzieć.
Ostatnio zmieniony pt mar 24, 2017 12:08 pm przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

PawelWaw
Zapaleniec
Posty: 331
Rejestracja: ndz maja 11, 2014 12:41 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#2

Post autor: PawelWaw » pt mar 24, 2017 12:25 pm

Ja miałem taki filtr , ale taki " wszystko źle " :-) . Wypełniony podłożem aktywnym , poziom wody był tak ustawiony żeby podłoże było cały czas wilgotne. Rosliny miałem posadzone akwariowe w formie emersyjnej . Ę akwa żadnych roślin i podłoża nie było. Był to długi zbiornik z wydzielonymi celami :-) dla bojowników. Filtr spełniał swoje zadanie .
Ostatnio zmieniony pt mar 24, 2017 12:25 pm przez PawelWaw, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.lukrowe-fantazje.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Limak86
Zapaleniec
Posty: 344
Rejestracja: śr paź 30, 2013 7:37 am
Lokalizacja: Pruszków/Warszawa
Na imię mam: Kamil
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#3

Post autor: Limak86 » pt mar 24, 2017 12:28 pm

Tramadolihydrochlor na YT ma roślinne akwa z hydroponiką, coś tam może się dowiesz.
Kamil.
[160L] Tanganika - N. caudopunctatus, J. ornatus, A. comp. shell.
viewtopic.php?f=15&t=25305
[84L] LT - mix kontynentalny
viewtopic.php?f=15&t=29686

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 988
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#4

Post autor: radmac » pt mar 24, 2017 1:34 pm

Mam rośliny w hydroponice co prawda nie podpięte pod akwa, ale coś tam czytałem, coś tam wiem (lub mi się wydaje :) )
rośliny w akwarium - da radę, ale będą miały głodówkę :) no chyba że zatrudnisz sraluchy i bogato będziesz karmić.
czy tylko keramzyt - raczej tak, bo porowaty i utrzymuje dobrze wilgoć - no chyba, że znajdziesz coś o podobnych właściwościach
poziom wody - wody może być minimalny (poniżej 1cm?) - keramzyt "podniesie" wilgoć do korzeni - ale tak naprawdę poziom zależy od użytych roślin - czy lubią się moczyć w wodzie czy tylko w wilgoci.
A rośliny... ja swego czasu miałem najróżniejsze - bluszcze, fikusy, etc, ale najlepiej mi szło ze storczykami - do tej pory mam. jeden kwitnie praktycznie non-stop.
oddajcie Tapatalka!!!

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3154
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#5

Post autor: ROGATEK » pt mar 24, 2017 5:01 pm

Miałem akwarium mocno roślinne z hydroponiką. Nie, nie zjadały wszystkich nawozów bo to zależy tylko od tego ile się tych nawozów daje ;).
TRANSPORT I AKLIMATYZACJA RYB -> https://tinyurl.com/yamd6djs
JAK ZWALCZAĆ ŚLIMAKI -> https://tinyurl.com/ya9sdxtm
PARAMETRY WODY, CO JAK I PO CO? -> https://tinyurl.com/ycyfrmnb
PODSTAWY UPRAWY ROŚLIN W AKWA -> https://tinyurl.com/y8px6s75

Awatar użytkownika

Lilek
Zapaleniec
Posty: 270
Rejestracja: wt wrz 30, 2014 9:43 pm
Lokalizacja: Warszawa, Wawer
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#6

Post autor: Lilek » pt mar 24, 2017 6:35 pm

Nie miałem hydroponiki, ale przymierzałem się i trochę czytałem, niestety na wykonanie oczywiście brak czasu. Rośliny spokojnie można mieć, z czasem zorientujesz się czego ile dodać. Keramzyt jest dobry bo jest tani, a wiadomo że co tanie to dobre hehehe, a tak na poważnie to musi być coś co trzyma wilgoć, na plus keramzytu przemawia to że jest lekki, a często hydroponika stoi na półce, akwarium itp. Korzenie roślin sadzić tak aby nie były zanurzone w wodzie, same wypuszczą korzenie wodne.

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2443
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#7

Post autor: cinek1916 » pt mar 24, 2017 9:23 pm

U siebie w 540l mam hydroponikę a kiedyś miałem w 112l. W obu jako podłoże miałem użyty keramzyt. Jest porowaty, dobrze trzyma wilgoć i jest lekki. Jeżeli chcesz możesz użyć małych otoczaków albo bardzo grubego żwiru ale to będzie swoje ważyło.
Poziom wody ustawiałem na 2-3cm. Rośliny miałem różne ale najdłużej trzymał i trzyma się skrzydłokwiat- z 9 lat :cool:
Tutaj masz jeden z tematów Alexa, który robił gigantyczne hydroponiki i dużo przy tym eksperymentował. http://podforak.rzeszow.pl/printview.ph ... 478abea21e
Poszukaj więcej jego tematów, istna kopalnia wiedzy.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Moderator
Posty: 7033
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#8

Post autor: marcinzabki29 » sob mar 25, 2017 2:18 am

Czyli jednak keramzyt.
Mam taką wizję, zobaczymy co z tego wyjdzie, żeby zrobić filtr rynnowy i z niego woda będzie szła do hydroponiki. W rynnowym sama gąbka.
Chodzi o to, żeby woda do hydroponiki była oczyszczona.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

ahr
Zapaleniec
Posty: 250
Rejestracja: wt mar 15, 2016 6:13 pm
Lokalizacja: Bielany
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#9

Post autor: ahr » sob mar 25, 2017 2:30 am

Nie szkoda Ci miejsca na rynnę? Uważaj, żeby nie przekombinować. Ja też polecam tematy Alexa, można prześledzić jak od wersji kombinowanej (z podżwirówką) stopniowo upraszczał konstrukcje a równocześnie osiągając zwiększenie wydajności i w zasadzie praktyczną bezobsługowość układu.
Na jakimś forum kolega miał w 720l z pawiookimi hydroponikę ze skrzydłokwiatami, podmiany robił raz na pół roku (bardziej już z przyzwoitości niż konieczności) - woda wyczyszczona praktycznie do zera.
"I may be an idiot, but I'm not stupid"

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Moderator
Posty: 7033
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#10

Post autor: marcinzabki29 » sob mar 25, 2017 9:44 pm

Ale i tak woda do hydroponiki musi być wstępnie oczyszczona.
Na ogół jest to gąbka na głowicy.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Lary
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: sob mar 25, 2017 10:49 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#11

Post autor: Lary » wt mar 28, 2017 11:34 pm

Kiedyś miałem filtr hydroponiczny, zrobiłem z ciekawości jak to będzie działało. Nad 160 ustawiłem kwadratową dwustronnie zaślepioną rynnę z PCV, dorobiłem wylewkę i działało. Rosło tam Epipremnum złociste bez podłoża, przy wylocie wsadzona była gruba gąbka, wodę doprowadzałem z aquaszuta turbo. Rośliny w akwarium nie zmarniały( dużo tego było) a klimat się jakby poprawił. :P Jedynym problemem było to że jakoś dostały się tam gupiki które urosły w potęgę. :hihi:

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Moderator
Posty: 7033
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#12

Post autor: marcinzabki29 » śr mar 29, 2017 4:52 am

Lary pisze: Rosło tam Epipremnum złociste bez podłoża
To znaczy, że w ogóle w hydroponice nic nie miałeś, tylko roślinki?
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Lary
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: sob mar 25, 2017 10:49 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#13

Post autor: Lary » śr mar 29, 2017 8:23 am

Keramzyt sprawdzałem poza akwarium ale z tego co pamiętam pływał i gromadził się na końcu rynny. Może jakby wkleić parę przegród byłoby lepiej. Ten wynalazek działał parę lat aż do likwidacji akwariów i fajnie się spisywał.
Teraz tak myślę że przegrody naprzemienne i gąbka do upraw mogły by dać dobry efekt, chyba że BW to może by się pokusić o torf w "skarpecie" albo podłoże kokosowe z tym że przepływ powinno się zmniejszyć alby nie uciekało.

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Moderator
Posty: 7033
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#14

Post autor: marcinzabki29 » śr mar 29, 2017 10:08 am

Może dobrym pomysłem byłoby przysypanie keramzytu grubszym żwirkiem?
A po co gąbka w hypdronice?
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 988
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#15

Post autor: radmac » śr mar 29, 2017 10:42 am

googiel mówi, ze dobry keramzyt powinien tonąć. jak nie tonie to zagotować<>schłodzić parę razy i powietrze powinno ujść z porów.
Dodatkowo sprawa już maglowana na forum - różnica keramzyt budowlany a ogrodniczy a taki do hydroponiki. Osobiście bym był za tym ostatnim, bo powinien być najczystszy etc etc i wygląda ładnie. Ogrodniczy pewnie też się nada, ale odradzałbym budowlany.
Oczywiście użytkownicy forum mogą się co do tego ze mną nie zgodzić - i ich prawo :)
oddajcie Tapatalka!!!

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15674
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#16

Post autor: Lech-u » śr mar 29, 2017 1:36 pm

Dajcie zdjęcia swoich filtrów hydroponicznych.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Moderator
Posty: 7033
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#17

Post autor: marcinzabki29 » śr mar 29, 2017 4:30 pm

Lech-u pisze: Dajcie zdjęcia swoich filtrów hydroponicznych.
Też chętnie bym zobaczył.
radmac pisze: różnica keramzyt budowlany a ogrodniczy a taki do hydroponiki.
Też jestem za tym ostatnim.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2443
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#18

Post autor: cinek1916 » śr mar 29, 2017 7:05 pm

radmac pisze: Ogrodniczy pewnie też się nada, ale odradzałbym budowlany.
Jeden z użytkowników forum (może się ujawni ;) ) mówił mi kiedyś, że woził keramzyt i ten budowlany i ten ogrodniczy. Co ciekawe z jednej hałdy w do różnych producentów ;)
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

Awatar użytkownika

krasnal
Guru
Posty: 2407
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Telefon: 792940492
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#19

Post autor: krasnal » śr mar 29, 2017 11:45 pm

Czy Ktoś widział jak/w czym/gdzie sie produkuje/wypala keramzyt ?
W/g mnie => Jakość zależy od materiału (gliny) z którego jest produkowany
Budowa ,ogród , aqwa a keramzyt ten sam tylko cena różna :razz:

Osobiście bardziej bym się zastanowił nad zastosowaniem
porządnej lawy wulkanicznej (nie żużel)
Ostatnio zmieniony śr mar 29, 2017 11:49 pm przez krasnal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2443
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#20

Post autor: cinek1916 » czw kwie 06, 2017 7:10 pm

Tylko z lawy też nie wiadomo co może wyjść ;)
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

Awatar użytkownika

Autor
marcinzabki29
Moderator
Posty: 7033
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#21

Post autor: marcinzabki29 » czw kwie 06, 2017 7:56 pm

I jak, doczekam się jakiś zdjęć waszych filtrów?

Czy naprawdę keramzyt zakupiony np. w Clariasie może być "groźny" dla akwarium?
Ostatnio zmieniony czw kwie 06, 2017 7:57 pm przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Lary
Bywalec
Posty: 67
Rejestracja: sob mar 25, 2017 10:49 am
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr hydroponiczny

#22

Post autor: Lary » sob kwie 08, 2017 10:07 am

Zdjęć niestety nie mam bo to czasy przedwieczne były jak miałem tylko analoga :( . Ale mogę narysować w solidzie jak to wyglądało.
Gąbkę dałem dlatego że korzenie ustawały się w wylocie rynny i zatykały.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości