Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Filtr wewnętrzny do 140 litrów

Sposoby na filtrację akwarium.
Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Filtr wewnętrzny do 140 litrów

#1

Post autor: PONYX » sob kwie 29, 2017 11:51 am

Stawiam nową 140 i mam problem.
Nie mam miejsca na kubeł, będzie tylko wewnętrzny.
Wiem, wiem że koledzy zaraz będą pisać że powinien być kubełek ale NIE BĘDZIE !!!
I teraz tak : dobrze by było żeby było 2w1 i mechnik i biolog, wiem że to troszkę trudne.
W akwa będą rośliny i zapewne dość sporo no i jakieś małe gatunki rybek.
Myślałem o AQAUEL TURBO FILTR 500 czy jakaś pompa + gąbka.
To koledzy czekam na wasze rady i sugestie .

Awatar użytkownika

miro
Guru
Posty: 2750
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Filtr wewnętrzny do 140 litrów

#2

Post autor: miro » sob kwie 29, 2017 12:06 pm

PONYX pisze: AQAUEL TURBO FILTR 500 czy jakaś pompa + gąbka
A co to za różnica ?
Ja bym dał 650

Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Filtr wewnętrzny do 140 litrów

#3

Post autor: PONYX » sob kwie 29, 2017 12:09 pm

Różnica jest taka że w Aquelu masz pojemnik na na media a nie tylko samą gąbkę

Awatar użytkownika

miro
Guru
Posty: 2750
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Filtr wewnętrzny do 140 litrów

#4

Post autor: miro » sob kwie 29, 2017 12:16 pm

Jak dla mnie to żadna różnica.
Pojemnik jest zdejmowany więc można założyc gąbke.

Awatar użytkownika

Lea
Zapaleniec
Posty: 227
Rejestracja: śr lut 22, 2017 1:23 pm
Lokalizacja: Warszawa, Bródno
Na imię mam: Basia
Płeć:

Filtr wewnętrzny do 140 litrów

#5

Post autor: Lea » sob kwie 29, 2017 12:26 pm

A na kaskadę masz miejsce czy też nie? Ja jakoś mam awersję di filtrów wewnętrznych [emoji6] a z kasakady byłam bardzo zadowolona w 120, więc myślę, że w 140 większa też by zrobiła super robotę.

Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Filtr wewnętrzny do 140 litrów

#6

Post autor: PONYX » sob kwie 29, 2017 12:29 pm

Jeśli chodzi o kaskadę to nie chcę psuć pokrywy myślę jeszcze o AQUAEL TURBO FILTR 1000

Awatar użytkownika

Lea
Zapaleniec
Posty: 227
Rejestracja: śr lut 22, 2017 1:23 pm
Lokalizacja: Warszawa, Bródno
Na imię mam: Basia
Płeć:

Filtr wewnętrzny do 140 litrów

#7

Post autor: Lea » sob kwie 29, 2017 12:30 pm

No to ja wolałam popsuć pokrywę [emoji6]

Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Filtr wewnętrzny do 140 litrów

#8

Post autor: PONYX » sob kwie 29, 2017 12:33 pm

Nie rozetnę pokrywy za 400 zł ;] ;] ;] ;]

Awatar użytkownika

miro
Guru
Posty: 2750
Rejestracja: ndz sty 13, 2013 8:29 pm
Lokalizacja: Centrum
Płeć:

Filtr wewnętrzny do 140 litrów

#9

Post autor: miro » sob kwie 29, 2017 12:47 pm

PONYX pisze: myślę jeszcze o AQUAEL TURBO FILTR 1000
może robić ci pralkę a blokować przepływ to bez sensu. Tylko filtr się " męczy"
Mam w jednym akwa 200l, 750 i uważam że jest OK
Jeżeli to ma być akwa z
PONYX pisze: W akwa będą rośliny i zapewne dość sporo no i jakieś małe gatunki rybek.
to 650- 700 będzie ok

Awatar użytkownika

Lea
Zapaleniec
Posty: 227
Rejestracja: śr lut 22, 2017 1:23 pm
Lokalizacja: Warszawa, Bródno
Na imię mam: Basia
Płeć:

Filtr wewnętrzny do 140 litrów

#10

Post autor: Lea » sob kwie 29, 2017 12:49 pm

Ponyx w pełni Cię rozumiem, że Ci szkoda pokrywy [emoji6]
Każdy z nas ma prawo do swojego podejścia [emoji4]
Powodzenia w szukaniu filterka [emoji4] ja w tym akurat temacie nie pomogę niestety.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6448
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr wewnętrzny do 140 litrów

#11

Post autor: marcinzabki29 » sob kwie 29, 2017 1:58 pm

A może hamburg?
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Filtr wewnętrzny do 140 litrów

#12

Post autor: PONYX » sob kwie 29, 2017 2:04 pm

już wymyśliłem kupię AQUAEL TURBO 1000 dołożę pojemnik na media co zmniejszy równocześnie przepływ , nie będzie trzeba zmniejszać na samym filtrze i będzie 3w1 biolog+mechanik+napowietrzanie a zbiornik będzie miał 50cm wys więc spokojnie cały taki zestaw się zmieści

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6448
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr wewnętrzny do 140 litrów

#13

Post autor: marcinzabki29 » sob kwie 29, 2017 2:38 pm

Tak myślę, że jak dołożysz dodatkowy pojemnik na media, to chyba będzie za wysoki, ale mogę się mylić.
Czemu nie przykręcisz po prostu filtra?.
Kolega me ten filtr w 100 litrach - prawie 100 i daje radę.
Dokupił do niego deszczownicę, właśnie po to aby zmniejszyć przepływ.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Autor
PONYX
Zapaleniec
Posty: 253
Rejestracja: czw lut 28, 2013 2:45 pm
Lokalizacja: Praga Północ
Na imię mam: Paweł
Płeć:

Filtr wewnętrzny do 140 litrów

#14

Post autor: PONYX » sob kwie 29, 2017 2:41 pm

Marcin a jaka będzie do niego pasowała deszczownica ? Może i to będzie lepsze rozwiązanie
Dodano po przerwie do tego postu:
już znalazłem deszczownicę :D

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2309
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Filtr wewnętrzny do 140 litrów

#15

Post autor: cinek1916 » sob kwie 29, 2017 2:57 pm

Może pomyśl nad filtrem kasetowym DIY:
http://forum.klub-malawi.pl/topic/13217 ... -akwarium/
W zależności od budowy może zajmować tyle miejsca co głowica z gąbką/pojemnikiem a nie rzuca się w oczy.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości