Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

JBL e700 jako prefiltr

Sposoby na filtrację akwarium.

Autor
eratez
Gaduła
Posty: 195
Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
Lokalizacja: Warszawa, Bródno
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

JBL e700 jako prefiltr

#1

Post autor: eratez » pn cze 26, 2017 8:24 pm

Mam JBLa e700 i Aquaela MIDIKANI 800 i tak się zastanawiam czy JBL uciągnie Aquaela jako biologa.

Awatar użytkownika

rudy1986
Zasłużeni
Posty: 2768
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

JBL e700 jako prefiltr

#2

Post autor: rudy1986 » pn cze 26, 2017 8:26 pm

A to nie lepiej zostawic midikani z oddzielnym zasilaniem

telefonotapatalkniete


Autor
eratez
Gaduła
Posty: 195
Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
Lokalizacja: Warszawa, Bródno
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

JBL e700 jako prefiltr

#3

Post autor: eratez » pn cze 26, 2017 9:06 pm

Do Aquaela nie mam osprzętu poza wężami i pompką bez jednej nakretki :(
Dodatkowo wolałbym czyścić tylko jeden filtr :cool:

Awatar użytkownika

Birdy
Zapaleniec
Posty: 334
Rejestracja: śr mar 29, 2017 6:11 am
Lokalizacja: Warszawa/Wola
Na imię mam: Grzegorz
Płeć:

JBL e700 jako prefiltr

#4

Post autor: Birdy » pn cze 26, 2017 10:26 pm

Eeee, bez przesady. Filtr czyści się raz na kwartał. Ja mam dwa filtry połączone szeregowo. Jeden robi za mechanik a drugi biologiczny. Raz na miesiąc albo dwa zaglądam do mechanicznego i przeplukuję. Biologiczny ostatnio otwierałem jak zmieniałem złoże filtracyjne. Następny serwis po wakacjach.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6412
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

JBL e700 jako prefiltr

#5

Post autor: marcinzabki29 » pn cze 26, 2017 10:46 pm

Jeśli chodzi o czyszczenie filtra zewnętrznego, swój wyczyściłem po około półtora roku i szczerze mówiąc nie bardzo wiem po co. Okazało się, że jest tylko troszkę przybrudzony, spodziewałem się dużo większego "syfku".
Z tym, że mam prefiltry eheima założone na każdej rurce ssącej.

Ale skoro chcesz użyć midikani jako prefiltr ( w tytule napisałeś odwrotnie), to może nie być złym pomysłem. Chociaż uważam, że lepiej mieć dwa filtry. Tak mam u siebie w 240 - stkach.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
eratez
Gaduła
Posty: 195
Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
Lokalizacja: Warszawa, Bródno
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

JBL e700 jako prefiltr

#6

Post autor: eratez » pn cze 26, 2017 10:47 pm

Właśnie tak chcę zrobić JBL jako mechanik i Aquael jako biolog tylko bez tej śmiesznej pompki. Tylko nie wiem czy JBL da rade przepchnąć wode przez Aquaela i jeszcze z metr w górę :-|

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1491
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

JBL e700 jako prefiltr

#7

Post autor: Wojtekxxx9 » pn cze 26, 2017 10:51 pm

Spróbuj. Jeśli to ma być biolog, to nie musi być mocny przepływ.


Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6412
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

JBL e700 jako prefiltr

#8

Post autor: marcinzabki29 » pn cze 26, 2017 10:51 pm

Myślę, że powinien.
W końcu to co "mu" za różnica, czy pcha od razu,
czy przez jakoś kubeł.
Takie jest moje zdanie.
Wiem, że to nie jest dobre porównanie, ale u mnie 2224 "pcha" wodę przez lampę UV. Nie zauważyłem różnicy gdy lampy nie było.
Dodano po przerwie do tego postu:
Tak teraz pomyślałem, a może zrób odwrotnie.
Niech woda przechodzi przez najpierw przez midikani, a dopiero z jbl do akwarium. Tylko wtedy midikani byłby jako mechanik, a jbl jako biolog.
Ale Tobie to chyba bez różnicy?
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
eratez
Gaduła
Posty: 195
Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
Lokalizacja: Warszawa, Bródno
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

JBL e700 jako prefiltr

#9

Post autor: eratez » pn cze 26, 2017 11:18 pm

marcinzabki29 pisze: Ale Tobie to chyba bez różnicy?
Różnica jest w pojemności koszy.
JBL 3,5L. Aquael 5,2L
Wole mieć 5L biologa :mrgreen: i zagladać do niego raz na dwa lata :cool:

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6412
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

JBL e700 jako prefiltr

#10

Post autor: marcinzabki29 » pn cze 26, 2017 11:20 pm

No tak, jest różnica.
Załóż jeszcze prefiltr eheima na zasys, to i do jbl będziesz zaglądał bardzo rzadko.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Birdy
Zapaleniec
Posty: 334
Rejestracja: śr mar 29, 2017 6:11 am
Lokalizacja: Warszawa/Wola
Na imię mam: Grzegorz
Płeć:

JBL e700 jako prefiltr

#11

Post autor: Birdy » wt cze 27, 2017 12:29 am

Pisałem kiedyś jak u mnie temat z dwoma kubłami rozwiązałem. EHEIM i JBL robią tylko za kubły bez napędu. Całość napędza Jebao zanurzone w zbiorniku. Dodatkowo jest jeszcze w układzie filtr narurowy, w którym klaruję wodę. Mechanik to eheim (6 litrów gąbki) a biologiczny jbl (9 litrów pumexu) połączone w szereg.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość