Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

umieszczenie filtra w zbiorniku

Sposoby na filtrację akwarium.
Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Maniak
Posty: 801
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#1

Post autor: ArekRaszyn » czw lip 27, 2017 9:49 am

Zastanawia mnie czy są jakieś szczególnie dobre miejsca w akwarium na umieszczenie filtra.
Żeby filtracja była skuteczniejsza.

I jeszcze coś mnie zastanawia a czego producent nie napisał, jak głęboko zanurzyć w wodzie silnik filtra turbo 2000
Chodził około godziny i nagrzał się troszkę, on spokojnie za grzałkę może robić :)
Ostatnio zmieniony czw lip 27, 2017 9:55 am przez ArekRaszyn, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

rupert
Zapaleniec
Posty: 451
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#2

Post autor: rupert » czw lip 27, 2017 9:54 am

ArekRaszyn pisze: czy są jakieś szczególnie dobre miejsca w akwarium na umieszczenie filtra
Najlepiej umieścić filtr w takim miejscu, żeby nie było go widać :D Ogólnie staramy się cała technikę ukryć np za zielskiem albo kamulcami, korzeniami o ile się da.

Jeśli chodzi o drugie pytanie to ja np miałem turbo 500 w 54 litrach no i niestety nie mieścił się cały pod wodą i cały czas górę miał odkrytą ok 5mm ciepły był ale lekko. Pracował tak ok roku potem trafił do 200l i chodzi bez szwanku do dziś już całkiem pod wodą.
Ostatnio zmieniony czw lip 27, 2017 9:58 am przez rupert, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Maniak
Posty: 801
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#3

Post autor: ArekRaszyn » czw lip 27, 2017 9:57 am

Ładne masz te akwarium.
Ale czy jak dam go gdzieś w kącie to te kupy rybie trafią do niego?

Awatar użytkownika

rupert
Zapaleniec
Posty: 451
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#4

Post autor: rupert » czw lip 27, 2017 10:04 am

Musisz tak skierować wylot filtra aby wymuszał on obieg wody w całym baniaku. Oczywiście bez przesady (bez pralki) Obrazek Wiadomo z czasem lekki syfek na dnie będzie ale wtedy możesz odmulać co jakiś czas albo nic nie robić jak ja bo w ogóle mi on nie przeszkadza bo wcale go tak nie widać.

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Maniak
Posty: 801
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#5

Post autor: ArekRaszyn » czw lip 27, 2017 10:07 am

Ja generalnie mam możliwość zanurzyć go cały, tylko się troszkę obawiałem czy można, bo w miejscu gdzie kabel zasilający wychodzi widać że nie jest zalany.

No kupiłem większą jednostkę filtracyjną żeby czasami pralkę delikatną zrobić a tak to deszczownia będzie.

Awatar użytkownika

rupert
Zapaleniec
Posty: 451
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#6

Post autor: rupert » czw lip 27, 2017 10:14 am

ArekRaszyn pisze: Ja generalnie mam możliwość zanurzyć go cały
No to utop całego. Na moim z racji tego, że nie był utopiony zrobił się brzydki osad z kamienia, którego nie mogłem usunąć tzn nie chciało mi się z nim bawić. Jak będzie zanurzony to kamienia nie będzie.
ArekRaszyn pisze: No kupiłem większą jednostkę filtracyjną żeby czasami pralkę delikatną zrobić a tak to deszczownia będzie
Z czasem i tak pewnie dojdziesz do wniosku, że lepszy będzie kubeł i wewnętrzny wyleci Obrazek

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Maniak
Posty: 801
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#7

Post autor: ArekRaszyn » czw lip 27, 2017 10:18 am

No właśnie nie bardzo gdzie mam zewnętrzny filtr schować, dlatego kupiłem o większej mocy ten wewnętrzny :-D

Awatar użytkownika

rupert
Zapaleniec
Posty: 451
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#8

Post autor: rupert » czw lip 27, 2017 10:35 am

Z czasem i miejsce się znajdzie Obrazek
ArekRaszyn pisze: kupiłem o większej mocy ten wewnętrzny
Nie moc/przepływ jest tu najważniejsza, chodzi o pojemność złoży filtracyjnych gdzie w filtrach wewnętrznych jest ona bardzo ograniczona, oczywiście do Twojego litrażu spokojnie powinno wystarczyć.

Dam przykład Turbo2000 pobiera 27W pojemność złoży to 625ml + gąbka kosztuje ok 120zł
ja mam HW-302 (chinola) pobiera 18W (gdzie to już jest sporo) pojemność złoży ok 5l (ktoś gdzieś kiedyś mierzył) kosztuje ok 135zł
Nie namawiam Cię tym postem do zakupu akurat Chinola bo tu zdania są podzielone choć mi od roku chodzi bezawaryjnie i przez rok do niego nie zaglądałem.

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Maniak
Posty: 801
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#9

Post autor: ArekRaszyn » czw lip 27, 2017 10:49 am

Sam pracuje w handlu :) nie tak łatwo mnie namówić :P
Różnica oczywiście jest i tu nie ma co dyskutować.
Nawet rozważałem na początku taki zewnętrzny filtr ale szpecił by mi otoczenie.
Mam nadzieję że ten da rade :)

W pojemniku na złoże mam takie ceramiczne pierdułki co to były razem z zestawem warto je użyć, czy może jest coś co lepiej się spisuje.

Awatar użytkownika

rupert
Zapaleniec
Posty: 451
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#10

Post autor: rupert » czw lip 27, 2017 10:59 am

ArekRaszyn pisze: ceramiczne pierdułki
Na tym osiedlą się bakterie.
Wypłucz najpierw i jeśli braknie do wypełnienia po brzegi pojemnika to musisz trochę dokupić.

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Maniak
Posty: 801
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#11

Post autor: ArekRaszyn » czw lip 27, 2017 11:02 am

Spoko nasypałem tak 3/4 pojemności żeby za dużo nie było a tu ooooo .
Dosypię bo mam zapas :)
Ostatnio zmieniony czw lip 27, 2017 12:40 pm przez ArekRaszyn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

rupert
Zapaleniec
Posty: 451
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#12

Post autor: rupert » czw lip 27, 2017 11:04 am

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Maniak
Posty: 801
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#13

Post autor: ArekRaszyn » czw lip 27, 2017 2:08 pm

A co sądzicie o tym żeby z innego małego zbiornika tymczasowego przełożyć na 10 minut filtr aby zainfekować nowy zbiornik ?
oczywiście jak już urządzę zbiornik :) czyli w sobotę

Awatar użytkownika

rupert
Zapaleniec
Posty: 451
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#14

Post autor: rupert » czw lip 27, 2017 2:29 pm

Bardziej nowy filtr załączyć w dojrzałym akwarium ale na parę dni, niż dojrzały filtr odpalać w świeżym akwarium bo efekt będzie raczej odwrotny.
Ewentualnie możesz wykorzystać wodę z dojrzałego baniaka znacznie przyspieszy to dojrzewanie akwa

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14982
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#15

Post autor: Lech-u » czw lip 27, 2017 2:29 pm

ArekRaszyn pisze: A co sądzicie o tym żeby z innego małego zbiornika tymczasowego przełożyć na 10 minut filtr aby zainfekować nowy zbiornik ?
Najlepiej wypłukać taki dojrzały filtr w Twoim akwarium.
Im więcej "syfku" tym lepiej.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Maniak
Posty: 801
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#16

Post autor: ArekRaszyn » czw lip 27, 2017 2:40 pm

to
Lech-u pisze:
ArekRaszyn pisze: A co sądzicie o tym żeby z innego małego zbiornika tymczasowego przełożyć na 10 minut filtr aby zainfekować nowy zbiornik ?
Najlepiej wypłukać taki dojrzały filtr w Twoim akwarium.
Im więcej "syfku" tym lepiej.

heh nogi rodzinie każe umyć po całym dniu :)
Dodano po przerwie do tego postu:
I ten drugi dojrzałym bym nie nazwał bo ma około 2 tygodnie :)

bo wszystko zaczęło się dwa tygodnie temu kiedy to obiecałem córce złota rybkę :) i się potoczyło :)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14982
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#17

Post autor: Lech-u » czw lip 27, 2017 2:46 pm

ArekRaszyn pisze: I ten drugi dojrzałym bym nie nazwał bo ma około 2 tygodnie
Nie używaj go do zaszczepienia nowego akwarium.
Zrobisz więcej szkody niż pożytku, bo jeszcze nie wiesz co się namnożyło w tym filtrze.

Poproś jakiegoś kolegę (może być z FAWA) który mieszka od Ciebie rzut beretem i na pewno pozwoli Ci zabrać trochę syfku z dojrzałego akwarium.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Maniak
Posty: 801
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#18

Post autor: ArekRaszyn » czw lip 27, 2017 2:51 pm

a przygotuje to od zera - będę mieć masę czasu się dokształcić :)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14982
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#19

Post autor: Lech-u » czw lip 27, 2017 2:54 pm

ArekRaszyn pisze: a przygotuje to od zera
I tak nie zaszkodzi, żeby zaszczepić akwarium syfkiem z dojrzałego akwarium.
To tylko pomoże.

Przemyśl to jeszcze.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Maniak
Posty: 801
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#20

Post autor: ArekRaszyn » czw lip 27, 2017 3:11 pm

jutro Rogatka odwiedzę może coś dostanę :)

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6438
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#21

Post autor: marcinzabki29 » czw lip 27, 2017 3:45 pm

ArekRaszyn pisze: ten drugi dojrzałym bym nie nazwał bo ma około 2 tygodnie bo wszystko zaczęło się dwa tygodnie temu kiedy to obiecałem córce złota rybkę i się potoczyło
Może opiszesz Swoje drugie szkiełko?
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Maniak
Posty: 801
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#22

Post autor: ArekRaszyn » czw lip 27, 2017 4:00 pm

nie ma się czym chwalić :)
szklany zbiornik około 12L z 6-cioma rybkami (miała być jedna ale cóż) o nazwy nawet nie pytaj :)
Bez roślinności pierwotnie włożony był sztuczny krzak ale jedna rybka się w nim zakleszczyła i wywaliłem.
Na dnie stoi mała budowla.

Dlatego zależy mi na w miarę szybkim stworzeniu dobrych warunków rybciom i przeprowadzkę.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6438
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#23

Post autor: marcinzabki29 » czw lip 27, 2017 4:02 pm

I tam pływa ta złota rybka :o
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Maniak
Posty: 801
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#24

Post autor: ArekRaszyn » czw lip 27, 2017 4:03 pm

no a to źle czy dobrze ?




woda jest czyściutka jak łezka nie śmierdzi a ryby wyglądają na szczęśliwe i bardzo są ruchliwe.
jak podchodzę wszystkie do mnie płyną na karmienie :)

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6438
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#25

Post autor: marcinzabki29 » czw lip 27, 2017 4:08 pm

ArekRaszyn pisze: no a to źle czy dobrze ?
Bardzo źle.
ArekRaszyn pisze: ryby wyglądają na szczęśliwe
Taa, już to parę razy słyszałem.

Jak już ogarniesz większe, to zostaw sobie maluszka na krewetki.

Welon jest rybką zimnolubną, a co tam jeszcze pływa?
Ostatnio zmieniony czw lip 27, 2017 4:09 pm przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

rupert
Zapaleniec
Posty: 451
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#26

Post autor: rupert » czw lip 27, 2017 4:42 pm

marcinzabki29 pisze: Welon jest rybką zimnolubną
i potrzebuje ok 200 litrów akwarium...

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6438
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#27

Post autor: marcinzabki29 » czw lip 27, 2017 4:50 pm

rupert pisze: potrzebuje ok 200 litrów akwarium
O tym to już nie mówię....
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Maniak
Posty: 801
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#28

Post autor: ArekRaszyn » czw lip 27, 2017 4:51 pm

welona akurat nie mam nie wiem skąd ten pomysł.
chyba że każda złota to welon.

200 L potrzebuje hmm to chyba trzeba mieć pretensję do tego co to sprzedaje bo razem pierwotnie kulę mi sprzedano i zapewniono że będzie ok.
Cztero litrową.

Co do zimna czy ciepła to zbiornik nie jest ogrzewany i stoi w od północy więc upału nie ma.
Gorzej z tymi co ciepło lubią o nie szybciej bym się martwił.

A krewetek raczej hodować nie będę :) za bardzo je lubię i pewnego dnia mógłbym ja ......:)

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6438
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#29

Post autor: marcinzabki29 » czw lip 27, 2017 4:56 pm

ArekRaszyn pisze: chyba że każda złota to welon
Taka jest nazwa potoczna welonków.
Może wstawisz zdjęcie.
ArekRaszyn pisze: trzeba mieć pretensję do tego co to sprzedaje
To inny temat.

ArekRaszyn, nie chodzi o to, że na Ciebie naskakuje, ale teraz pytasz się jak i co zrobić w akwarium. Czemu wcześniej nie pytałeś.
Ale jak to się mówi, człowiek uczy się na błędach.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Autor
ArekRaszyn
Maniak
Posty: 801
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

umieszczenie filtra w zbiorniku

#30

Post autor: ArekRaszyn » czw lip 27, 2017 5:03 pm

Nie pytałem to to miała być jedna mała złota rybka obiecana dziecku.
Może to nie poprawne podejście ale liczyłem się z tym że może zdechnąć i będzie po rybkach.
Ale złapaliśmy bakcyla a żona jeszcze będąc na zakupach z małą przytachała jeszcze kilka i jest ich sporo.

zdjęcie wstawię tylko jak mam je dodać?
można prosto z dysku ?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości