Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij! Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 10.02.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
Pojawiła się nowsza wersja Tapatalk. Proszę sprawdzić, czy wszystko działa.

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

Sposoby na filtrację akwarium.

Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#31

Post autor: Wojtekxxx9 » sob gru 23, 2017 9:19 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

400max ma pompke. Dwa ruchy i filtr zalany.
pio386, jakbys dokladnie przeczytal co napisalem wczesniej to bys problemu nie mial.
Dodano do tego postu po 43 sekundach
Filtr skrecacz ZAWSZE na wylocie

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 230
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#32

Post autor: mariom222 » sob gru 23, 2017 9:20 pm

bravo,bravo , podszkolisz mnie kiedyś jak już kupię ikolę
jak to nasz guru od hydrauliki napisał (cinek) ,,wszelkie dławiki są zawsze za pompą)
zmniejszamy na wylocie ,amen :)


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#33

Post autor: Wojtekxxx9 » sob gru 23, 2017 9:22 pm

A do jakiego zbiornika ja chcesz?

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 230
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#34

Post autor: mariom222 » sob gru 23, 2017 9:30 pm

Wojtekxxx9 pisze:
sob gru 23, 2017 9:19 pm
pio386, jakbys dokladnie przeczytal co napisalem wczesniej to bys problemu nie mial.
Wojtek nie dziw się ,czytałem to i nie wiele zrozumiałem ,może gdyby to poparł jakiś obrazek czy filmik ,przypomnij sobie jak odpalałeś swój pierwszy filtr :lol:
Dodano do tego postu po 4 minutach 26 sekundach
Wojtekxxx9 pisze:
sob gru 23, 2017 9:22 pm
A do jakiego zbiornika ja chcesz?
do 375l jako pomocniczy, pierwsze skrzypce będzie tam grał e1501 ,chociaż polowałem też na unimax 700 tylko kolega z forum jest ciągle nie zdecydowany :-?


Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#35

Post autor: pio386 » sob gru 23, 2017 10:06 pm

@Wojtekxxx9, rzeczywiście nie doczytałem, biję się w piersi ;)

No to jeszcze kilka pewnie głupich pytań:

- czy zostawić w akwarium stary filtr, żeby sobie pochodził jeszcze jakiś czas?
- w akwarium używam do podmian wody demineralizowanej pół na pół z kranówką. Czy filtr zalać też kranówką + demineralizowaną?
- czy przed podłączeniem filtra zlać trochę wody z akwarium? (Mam jakieś dziwne zaćmienie umysłu. Czy woda którą wleję do filtra wleci do akwa podnosząc tym samym poziom w akwa?)
Ostatnio zmieniony sob gru 23, 2017 10:07 pm przez pio386, łącznie zmieniany 2 razy.


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#36

Post autor: Wojtekxxx9 » sob gru 23, 2017 10:17 pm

Obowiazkowo oba filtry razem minimum 2 tygodnie. Jakby Ci sie chcialo to mozesz gabke ze starego filtra wycisnac na gabke od nowego. Zaszczepisz w ten sposob bakterie.
Mozesz zalac takim stosunkiem RO i kranu jak baniak. To bedzie jeden obieg. To co masz w filtrze nie podniesie Ci wody w baniaku.
mariom222, nie zrobie filmu bo mam za szafka filtry. Dostep jest tylko do prefiltrow a juz taki patent opracowalem, ze praktycznie nie wymagaja odpowietrzania.
Ja intensywnie mysle nad 540l ibtez nie wiem co tan bedzie chodzilo. Zastanawiam sie nad Ikola 1200Maxx.
Choc najpierw lampa bedzie robiona. Taka full wypas :>

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7359
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#37

Post autor: marcinzabki29 » sob gru 23, 2017 10:34 pm

To i ja się włączę do duskusji i powiem jak ja zalewam filtr.
Na ogół czyszczę filtr przy podmianie wody.
Mam filtry które posiadają pompkę ułatwiającą zalewanie, jak i takie które jej nie mają. Tak czy inaczej, nie używam ich.
Ponieważ robię to podczas podmiany wody, to wstawiam filtr pusty.
Podłączam wąż do zasysu, a odpływem sam zasysam wodę.
Gdy w wężu wylotowym - odpływie - pokaże się woda, podłączam deszczownicę i włączam filtr. Zawsze startuje od razu.
Oczywiście z początku leci troszkę powietrza, chociażby z powodu wyciśniętych gąbek, świeżej fizeliny, ale po chwili się odpowietrza i jest OK.
Dodano do tego postu po 3 minutach 32 sekundach
Skoro jest to drugi filtr w akwarium, to nie musisz go zaszczepiać - czyli, możesz po prostu wlać wodę z akwarium, tak jak pisałem wcześniej.
Ostatnio zmieniony sob gru 23, 2017 10:40 pm przez marcinzabki29, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 230
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#38

Post autor: mariom222 » sob gru 23, 2017 10:40 pm

Wojtekxxx9 pisze:
sob gru 23, 2017 10:17 pm
Ja intensywnie mysle nad 540l ibtez nie wiem co tan bedzie chodzilo. Zastanawiam sie nad Ikola 1200Maxx.
u mnie intensywne myślenie nie wiele pomoże ,trzeba działania,
akwarium w salonie stoi od pół roku na szafce i ciągle puste , kupione od fawowiczki ,Psycho39 pomógł je wyciągać z auta a dwudziestu innych fawowiczów doradzało jak je obsadzić a ja ciągle nic,marazm zupełny
na swoje usprawiedliwienie mam tylko to że ciągle zajmuję się zbiornikami jak je nazywam technicznymi których zrobiło się kilkanaście
i fajnie by było właśnie pogadać z Tobą o oświetleniu ,bo gdybyś zobaczył czym ja to wszystko oświetlam to byś się za głowę złapał,ale to już inny temat i chyba znów nie ten wątek :D


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#39

Post autor: Wojtekxxx9 » sob gru 23, 2017 10:51 pm

Kruca, jakby temat byl wczesiej. Zamowil bym wiecej diodek bo bede robil dla An207. Beda lampy na Power Led Epistar 3W, 6000K, 7000K, 8000K, 10000K, WFS, Royal Blue i Green (520m)

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 230
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#40

Post autor: mariom222 » sob gru 23, 2017 10:51 pm

marcinzabki29 pisze:
sob gru 23, 2017 10:34 pm
Podłączam wąż do zasysu, a odpływem sam zasysam wodę.
i tak właśnie piszą starzy akwaryści, dlatego nic nigdy nie mogłem zrozumieć :/
może kiedyś do tej tajemnej wiedzy dojdę :)

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7359
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#41

Post autor: marcinzabki29 » sob gru 23, 2017 11:05 pm

Czego nie zrozumiałeś?
Może i autorowi wątku też się to przyda.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 230
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#42

Post autor: mariom222 » sob gru 23, 2017 11:17 pm

Wojtekxxx9 pisze:
sob gru 23, 2017 10:51 pm
Kruca, jakby temat byl wczesiej
czas nie ma większego znaczenia ,także koszty,
kończę już w tym wątku bo jestem po kilku lampkach i zaraz będę pisał głupoty,
cieszę się że ta ikola odpaliła i fajnie się dziś pisało :wink:
Czego nie zrozumiałeś?
praktycznie nic , chociaż musisz mi wybaczyć bo po tych sprzątaniach i ,,odrobinie,, alkoholu jestem mało kumaty , ale taki przykład ,co znaczy podłączam wąż do zasysu ,
zastanawiałem się czy nie miałeś czasem na myśli węża od prysznica podpiętego na wlocie ,to miało by sens,jeśli nie to nic nie łapię ;(


Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#43

Post autor: pio386 » sob gru 23, 2017 11:20 pm

@marcinzabki29, rozumiem co masz na myśli, pewnie sposób wypróbowany i dobry. Ale prawdę mówiąc nie chcę już kombinować, zrobię jak zrobiłem, czyli po prostu naleję wody do węża wlotowego i cały mechanizm powinien ruszyć. Póki co pierwsze testy filtra zakończone, działa fajnie i cichutko. Jutro będę go podłączał do akwarium.

Jeszcze takie pytanie - czy powinienem skrócić węże? Wydaje mi się, że będą trochę za długie ;) Nie przeszkadza mi to jakoś bardzo, bo i tak będą ukryte za szafką. Zastanawiam się tylko, czy jest to wyłącznie kwestia estetyki, czy może wydajność filtra spadnie, gdy będą lekko "poskręcane".
Ostatnio zmieniony sob gru 23, 2017 11:23 pm przez pio386, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7359
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#44

Post autor: marcinzabki29 » sob gru 23, 2017 11:24 pm

Sposób jaki Ci podałem jest bardzo pomocny i szybki, ale zrobisz jak uważasz.
Co do węży, dobrze by było, gdyby za bardzo nie były poskręcane, lepiej przyciąć tak aby się nie zagięły i były w miarę proste.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#45

Post autor: pio386 » sob gru 23, 2017 11:55 pm

Ok. Dziękuję wszystkim za porady i życzę wesołych świąt.


krasnal
Guru
Posty: 2423
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#46

Post autor: krasnal » ndz gru 24, 2017 2:07 am

mariom222 pisze:
sob gru 23, 2017 10:51 pm
do zasysu
dopływ wody do filtra
mariom222 pisze:
sob gru 23, 2017 10:51 pm
odpływem sam zasysam wodę
wylot/wypływ wody z kubła (filtra)


Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#47

Post autor: pio386 » wt gru 26, 2017 12:12 am

Kontynuując wątek - filtr od niedzieli działa w akwarium. Robi swoje, bo tak czystej wody to chyba jeszcze nie miałem ;) Jedna sprawa mnie tylko niepokoi. Mam wrażenie, że od paru godzin filtr działa zbyt głośno. Słychać warkot/brzęczenie, jakby się wirnik o coś ocierał. Ciężko to wytłumaczyć, ale nagrałem krótki filmik: https://youtu.be/UYusxkaYS8c Wybaczcie jakość, ale mam nadzieję, że będzie coś tam słychać. To brzęczenie zmniejsza się gdy przykręcam zawór przy wylocie, a najbradziej słyszalne jest gdy zawór jest w pełni otwarty. Waszym zdaniem to jest normalna praca filtra?


krasnal
Guru
Posty: 2423
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#48

Post autor: krasnal » wt gru 26, 2017 12:36 am

pio386 pisze:
wt gru 26, 2017 12:12 am
filtr od niedzieli działa w akwarium.
Potrząchaj nim jeszcze trochę aby resztki powietrza wyleciały i wtedy posłuchaj
czy zmieniła sie głośność pracy :?:


Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#49

Post autor: pio386 » wt gru 26, 2017 12:46 am

Właśnie nim kilka razy potrząsnąłem. Słychać było lekkie zapowietrzenie, ale ten warkot jest nadal słyszalny. Najciszej filtr chodzi gdy zawór wylotowy ustawię w połowie otwarty.


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#50

Post autor: Wojtekxxx9 » wt gru 26, 2017 12:59 am

Ja swojego nie słyszę w ogóle


Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#51

Post autor: pio386 » wt gru 26, 2017 1:05 am

Jak zamknę szafkę, to też go nie słyszę :) Ale jednak coś tam w środku brzęczy. Poczekam do rana, najwyżej otworzę i zobaczę co tam się mogło stać.

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2535
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#52

Post autor: cinek1916 » wt gru 26, 2017 10:30 am

Wojtekxxx9 pisze:
sob gru 23, 2017 10:17 pm
Ja intensywnie mysle nad 540l ibtez nie wiem co tan bedzie chodzilo. Zastanawiam sie nad Ikola 1200Maxx.
W Wigilię podłączyłem 400Maxx w swoich 540l. Stał od 2 lat w garażu więc stwierdziłem, że będzie robił za ala mechanika razem z Eheimem 2213. Gąbki weszło do niego tyle co do Eheima classic 2213. Deklarowany przepływ to 1200l/h, rzeczywisty na oko 400, obok wylotu wisi stara głowica AquaEla 650l/h, dmucha dużo mocniej... Odpowietrzyłem, sprawdzałem węże i złączki czy nie są zatkane, kładłem na boku, zalewałem na nowo ale nic nie pomogło. Zawór odkręcony na maxx.
Dobrze, że go wygrałem bo bym sie wkurzył, że dałem za niego 300zł.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#53

Post autor: Wojtekxxx9 » wt gru 26, 2017 11:34 am

cinek1916, dlatego nie chciałem 600maxx a 1200max. 400 jest dobra do max 200l.


Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#54

Post autor: pio386 » wt gru 26, 2017 9:31 pm

Dziwna sprawa z tym moim filtrem. Sprawdziłem wirnik, wygląda ok, ale słychać lekkie chrobotanie. Poczekam jeszcze dzień lub dwa, może trzeba by go czymś posmarować. Nadał by się do tego olej parafinowy?


Wojtekxxx9

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#55

Post autor: Wojtekxxx9 » wt gru 26, 2017 9:32 pm

Ja swojego niczym nie smarowalem


Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#56

Post autor: pio386 » wt gru 26, 2017 9:35 pm

@Wojtekxxx9, a o jakim filtrze piszesz konkretnie? Posmarować nie zaszkodzi, tak mi się wydaje ;) Jak nie pomoże, to będę musiał odesłać na gwarancję. Mam chyba pecha.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7359
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#57

Post autor: marcinzabki29 » wt gru 26, 2017 9:41 pm

A co Chcesz smarować?
Wirnik? Znaczy co, magnes?
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

mariom222
Zapaleniec
Posty: 230
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#58

Post autor: mariom222 » wt gru 26, 2017 9:45 pm

jeśli odpowietrzanie i wszystko inne zawiodło to smarowanie czymkolwiek też nie pomoże , jest na gwarancji więc wymiana nie będzie problemem ,i przyznaję że notowania ikoli trochę u mnie spadły


Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#59

Post autor: pio386 » wt gru 26, 2017 9:48 pm

Myślałem o ośce wirnika. Swego czasu w jakimś filtrze wewnętrznym miałem to samo, trochę chrobotał. Posmarowałem wirnik olejem parafinowym i później już było ok.
Dodano do tego postu po 2 minutach 28 sekundach
mariom222 pisze:
wt gru 26, 2017 9:45 pm
jeśli odpowietrzanie i wszystko inne zawiodło
Zapowietrzenie na pewno wykluczam. Co byś jeszcze sugerował zrobić domowymi sposobami? Może ten typ tak ma i musi się jeszcze parę dni dotrzeć. Poza tym, że lekko hałasuje jest naprawdę super, woda czyściutka, zero syfku.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7359
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#60

Post autor: marcinzabki29 » wt gru 26, 2017 9:53 pm

Nigdy takich rzeczy nie robiłem.
Czy aby na pewno jest odpowietrzony?
Dodano do tego postu po 2 minutach 27 sekundach
A może spróbuj zanurzyć głowicę do np. wanny.
Tylko do momentu tego co się wkłada w kubeł.
Podłącz do prądu i wtedy go posłuchaj.
Dodano do tego postu po 56 sekundach
Jeszcze tak myślę, może coś się dostało pod wirnik.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki


Autor
pio386
Uczestnik
Posty: 46
Rejestracja: śr gru 21, 2016 6:31 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Filtr kubełkowy w 30 litrach. Czy to ma sens?

#61

Post autor: pio386 » wt gru 26, 2017 9:55 pm

Wydaje mi się, że dobrze go odpowietrzyłem. Dzisiaj był naprawdę solidnie potrząsany ;) Sprawdziłem komorę wirnika (czy jak to się tam zwie) i nie widziałem żeby coś tam wpadło. Na sposób z zanurzeniem samej głowicy nie wpadłem, chyba wypróbuję.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości