Stefanowe rozkosze kulinarne

W tym dziale możesz poruszać różne sprawy, niekoniecznie związane z akwarystyką. Pisz o wszystkim i o niczym.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor
Kiti
Bywalec
Posty: 88
Rejestracja: pn mar 03, 2014 10:05 pm
Lokalizacja: Warszawa, Mokotów
Na imię mam: Ela
Płeć:

Stefanowe rozkosze kulinarne

#1

Post autor: Kiti »

Namówiona przez Stefana chciałabym podzielić się wiedzą poza akwarystyczną, ale jakże potrzebną każdemu.

Gotowanie.

Odcinek pierwszy: rady dotyczące dobrego, klasycznego polskiego kotleta schabowego.

Kotlet schabowy jaki jest każdy wie. Ale żeby wyciągnąć z tego prostego i pospolitego dania cały smak, nie wystarczy po prostu obtoczyć go w jajku i bułce i rzucić na patelnię.

1. Przed rozpoczęciem czegokolwiek mięso należy ogrzać do temperatury pokojowej. Coś jak z rybkami - nie można od razu rybki po przyniesieniu do domu chlupnąć do akwarium, trzeba powoli, zaaklimatyzować. Tak samo z kotletem - nie można go od razu po wyjęciu z lodówki rzucić na patelnię. Niech chwilę poleży i się zaaklimatyzuje, znaczy ogrzeje.
2. Najlepszy moim zdaniem kotlet schabowy to schabowy z kością. Chodzi o to, że podczas smażenia szpik kostny wypływa na patelnię, wsiąka w panierkę i nadaje całości dodatkowego posmaku. Warto się poświęcić.
3. Mięso należy posolić bezpośrednio przed panierowaniem a zaraz po panierowaniu należy je wrzucić na patelnię. Nie może leżeć posolone, bo sól wyciąga z mięsa wilgoć i kotlet wyjdzie suchy.
4. Nie rozbijać na papier! To nie sznycel wiedeński. Obić łobuza tylko tak, żeby zmiękczyć włókna.
5. Do panierowania nie używać kupnej bułki tartej. Ta gotowa sklepowa to najczęściej nie jest bułka, tylko wszystkie przemielone resztki - bułka, chleb, chałka nawet. Kupić zwykłą bułkę wrocławską, ususzyć i zetrzeć na tarce/zmielić w maszynce do mięsa/zmielić w blenderze. I będzie cały pojemnik.
6. Do smażenia idealnego schabowego powinno się używać smalcu. Najlepiej wytopionego osobiście ze słoniny a nie kostkę ze sklepu. Nie ma się co oszukiwać, schabowy nie jest dietetycznym daniem, mięso wieprzowe i tak szkodzi na serce, więc po co psuć smak olejem :)
7. Nie smażyć za długo! Mięso ma być soczyste w środku, a nie podeszwa.

I ot cała filozofia. Taki schabowy najlepszy jest oczywiście z młodą kapustą zasmażaną, która lada dzień pojawi się w sklepach, mniam :)
Aczkolwiek mi do schabowego bardzo pasuje również duszona marchewka, pomidor z cebulą, mizeria albo sałata z kwaśną śmietaną.

Kiperka

Stefanowe rozkosze kulinarne

#2

Post autor: Kiperka »

Kiti poproszę wczorajszy przepis na stek :)
Awatar użytkownika

patryk94
Zapaleniec
Posty: 410
Rejestracja: ndz lis 28, 2010 2:14 pm
Lokalizacja: Warszawa.Grochów
Na imię mam: Patryk
Płeć:

Stefanowe rozkosze kulinarne

#3

Post autor: patryk94 »

Również czekam na steka :)
Lubie to ! (y)
Mój fp https://www.facebook.com/LanosByPatryk

PFD Polskie Forum Daewoo
lanos.com.pl

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Stefanowe rozkosze kulinarne

#4

Post autor: pkucaba »

To jeśli zamawiamy przepisy to ja poproszę rostbef wołowy... :D
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21847
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Stefanowe rozkosze kulinarne

#5

Post autor: Lech-u »

Stek stekowi nie równy.

Masz dobry przepis na grillowanego steak'a z udźca wołowego grubości 4 cm, krwistego? Na grill gazowy? Taki steak waży minimum 400 g a najlepiej jak 600 g.

No i jak go zrobić?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza
Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 996
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Lokalizacja: K-J
Płeć:

Stefanowe rozkosze kulinarne

#6

Post autor: falco »

Ooo! O żarciu! Mój ulubiony temat, poproszę dużo i tłusto. :twisted:
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

Dein

Stefanowe rozkosze kulinarne

#7

Post autor: Dein »

Jedzenie jest przereklamowane.
Kiedy jestem głodny, idę spać i już po godzince głód znika.
Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 996
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Lokalizacja: K-J
Płeć:

Stefanowe rozkosze kulinarne

#8

Post autor: falco »

Dein - nie znasz się! Żarcie najlepiej smakuje w nocy*! :D


* tutaj następuje niezgodność wersji wydarzeń mojej i mojego żołądka.
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

lila
Maniak
Posty: 961
Rejestracja: czw lip 12, 2012 10:15 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Stefanowe rozkosze kulinarne

#9

Post autor: lila »

To już wiem co dziś jem na obiad Kiti :D
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21847
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Stefanowe rozkosze kulinarne

#10

Post autor: Lech-u »

Dein pisze:Kiedy jestem głodny, idę spać i już po godzince głód znika.
Często sypiasz, zatem.
Chyba, że jadasz raz dziennie, jak ja.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza
Awatar użytkownika

falco
Maniak
Posty: 996
Rejestracja: czw sty 24, 2013 9:55 am
Lokalizacja: K-J
Płeć:

Re: Stefanowe rozkosze kulinarne

#11

Post autor: falco »

lila pisze:To już wiem co dziś jem na obiad Kiti :D
hmm... ciekawe jak smakuje... Kiti...? :D
Jeśli zostanie kawałek to ja też poproszę. :-D
Pozdr!falco
Pustkowie. MO...

scrozer
Gaduła
Posty: 113
Rejestracja: czw lis 04, 2010 8:00 pm
Lokalizacja: A kogo to
Na imię mam: +++++

Stefanowe rozkosze kulinarne

#12

Post autor: scrozer »

Kiti,
Prawie taki sam tyle, że ja używam tłuszczu kaczego nie smalcu.
I dość często bułkę zastępuję tłuczonymi płatkami kukurydzianymi.
No i nie widziałem mąki w twoim wydaniu ja robię oczywiście mąka +rozbełtane jajco+bułka vel płatki do tego tłuczone ziemniaki i mizeria bądź kapusta zasmażana wszystko na finiszu mnóstwo kalorii :lol: :lol: :lol: :lol:
Oczywiście jeśli to ma być patelnia bo uważam, że lepszy jest z grilla i oczywiście tylko i wyłącznie z kością.

-- 28 mar 2014, o 13:15 --
Lech-u pisze:Stek stekowi nie równy.

Masz dobry przepis na grillowanego steak'a z udźca wołowego grubości 4 cm, krwistego? Na grill gazowy? Taki steak waży minimum 400 g a najlepiej jak 600 g.

No i jak go zrobić?
Grill grilowi nie równy :D na moim robię tak:
udziec wołowy 500g
sól
pieprz
masło klarowane

Grilla smaruje masłem jak się zaczyna dymić lekko nie hajcować na całego.
Kładę ten kawał mięcha którego traktuje przed położeniem po razie z każdej strony z piąstki rzecz nieodzowna przy udźcu ( mięso z udźca wołowego potrzebuje długiej obróbki termicznej a żeby było krwiste i dało się ugryźć to niestety trzeba mu zaaplikować małe bęcki) :hah: u mnie idzie na pełnej mocy 4 minuty z każdej strony później zmniejszam moc do 1/4 i jeszcze po 2,5 minuty z każdej strony w trakcie tego dopiero doprawiam solą i pieprzem często zamiast czarnego daje cayenne po tym czasie ściągam i daje 3 minuty spokoju to na tyle aha jak mam gościa który mnie nęka o steak to jeszcze robię masło z czosnkiem i kolendrą takie ma tam smaki ja osobiście już niczym nie smaruje.

-- 28 mar 2014, o 13:38 --
pkucaba pisze:To jeśli zamawiamy przepisy to ja poproszę rostbef wołowy... :D
No proszę Cię bardzo Piotruś
nie wiem jakie ty lubisz, ale rostbef to u mnie wersja 200g mniej więcej
Wygląda to tak musi byc to dzień wcześniej najczęściej to robię pod wieczór gotowe steaki marynuje tzn.

pieprz kolorowy na grubo mielony
tymianek cytrynowy kto ile woli ja daje ok. 3 gałązek bo jest mocno aromatyczny
oliwa z oliwek 20ml
Wino czerwone musujące Lambrusco ok 150ml
mieszam to wszystko dokładnie i odstawiam na 12h
Później na 15 minut przed smażeniem wyciągam z lodówki i na patelnie wcześniej rozgrzanej z masłem klarowanym.
Smażę po 3 minuty na stronę po usmażeniu dopiero solę i odstawiam na góra 2 minuty i tyle nic więcej do tego winko i grillowana bagietka z masłem czosnkowym.
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21847
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Stefanowe rozkosze kulinarne

#13

Post autor: Lech-u »

Scroozer,
przepisy masz podobne do moich. Jedna podstawowa różnica: ja nie dodaję tych extrasów (bagietka, tłuczone ziemniaki i mizeria bądź kapusta zasmażana itd.).
Samo mięcho jest wystarczającym rarytasem.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza

scrozer
Gaduła
Posty: 113
Rejestracja: czw lis 04, 2010 8:00 pm
Lokalizacja: A kogo to
Na imię mam: +++++

Re: Stefanowe rozkosze kulinarne

#14

Post autor: scrozer »

Lech-u pisze:Scroozer,
przepisy masz podobne do moich. Jedna podstawowa różnica: ja nie dodaję tych extrasów (bagietka, tłuczone ziemniaki i mizeria bądź kapusta zasmażana itd.).
Samo mięcho jest wystarczającym rarytasem.
Tzn rolady wołowej nie preferujesz :D no chyba, że tylko nafaszerowanej boczkiem kiełbaską i musztardą bez ogóra i cebulki :P
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21847
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Stefanowe rozkosze kulinarne

#15

Post autor: Lech-u »

scrozer pisze:Tzn rolady wołowej nie preferujesz no chyba, że tylko nafaszerowanej boczkiem kiełbaską i musztardą bez ogóra i cebulki
Rolada może być. Proporcje są dobre: większość mięsa, reszta dla smaku.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza
Awatar użytkownika

Autor
Kiti
Bywalec
Posty: 88
Rejestracja: pn mar 03, 2014 10:05 pm
Lokalizacja: Warszawa, Mokotów
Na imię mam: Ela
Płeć:

Re: Stefanowe rozkosze kulinarne

#16

Post autor: Kiti »

Ach, widzę że scrozer mnie pięknie wyręczył jeśli chodzi o steki :)
Ze swojej strony dodam tylko, że kluczem do sukcesu jeśli chodzi o dobry stek są:
1. Jakość mięsa
2. Ogrzanie mięsa do temperatury pokojowej przed smażeniem
3. Smażenie/grillowanie na mocno rozgrzanej patelni/ruszcie
4. NIE DZIABANIE mięsa widelcem, nożem, nadkrawanie żeby sprawdzić czy gotowe etc.

Dla nabrania apetytu można spojrzeć na New York Steak z sezonowanego angusa w moim wykonaniu:

Obrazek
Obrazek

A tak wygląda schabowy dla drobnej kobietki:

Obrazek

I na koniec zagadka; co to za rybka? Pyszne były :)

Obrazek

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Stefanowe rozkosze kulinarne

#17

Post autor: pkucaba »

Prętnik ;-)
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

scrozer
Gaduła
Posty: 113
Rejestracja: czw lis 04, 2010 8:00 pm
Lokalizacja: A kogo to
Na imię mam: +++++

Stefanowe rozkosze kulinarne

#18

Post autor: scrozer »

Coś jakaś cisza czyżby każdy na liściu sałaty jechał :D albo 2 lewe miał i nic nie robił :D
Awatar użytkownika

Autor
Kiti
Bywalec
Posty: 88
Rejestracja: pn mar 03, 2014 10:05 pm
Lokalizacja: Warszawa, Mokotów
Na imię mam: Ela
Płeć:

Stefanowe rozkosze kulinarne

#19

Post autor: Kiti »

Ja w tym tygodniu caly czas siedze na 2 zmianie w pracy, wiec robie tylko sniadanka. Dzis na przyklad twarozek z rzodkiewka i szczypiorkiem - nic co by utoczylo sline z ust duzym mezczyznom :)
Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 21847
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Stefanowe rozkosze kulinarne

#20

Post autor: Lech-u »

Kiti pisze:Dzis na przyklad twarozek z rzodkiewka i szczypiorkiem - nic co by utoczylo sline z ust duzym mezczyznom
Hurrrraaa! Jestem dużym mężczyzną!!!
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Business Card

DrRymsza
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rozmowy "Nie na temat"”