Zdychające kiryski
-
- Uczestnik
- Telefon: 535374963
- Na imię mam: Szymon
Zdychające kiryski
Witam,
od wczoraj zdychają u mnie kiryski. Wczoraj około 20:30 jeden pływał na zdechnięciu. Dzisiaj rano stwierdziłem że nie żyje.
Policzyłem resztę kirysków. Wyszło 4 z 6. Kilka minut szukałem piątego. W akwarium niema zbyt dużo kryjówek, stwierdziłem go za zaginionego. Około 13:30 zobaczyłem, że pływa przy tafli prawie na pewno martwy. Wyłowiłem go i stwierdziłem zgon. Pozostałe 4 kiryski żyją i są dość żwawe. Wcześniej ryby nie wykazywały objawów chorób. Informacje są w temacie Agresory. Zmieniła się tylko temperatura,po podmianie wody wynosiła ona 20 stopni,ale zwiększyłem ją do 26 stopni. Obecnie temperatura wynosi od 22 stopnie rano do 25 stopni wieczorem. Dodam jeszcze, że po podmianie wody, która była dwa dni temu zaczął psuć się filtr, ale został częściowo naprawiony. Testy parametrów zrobiłem,ale mam tylko paskowe Sera i za dużo się nie dowiedziałem.Na razie nie dawałem żadnych leków.
Karmię bardzo mało, nie raz po zgaszeniu światła sypię większe porcję. Odmiana kirysków to pstre lub brodate. Wiem, że na brodate mam za małe akwarium.
Co może dolegać moim kiryskom i czy da się je uratować ?
Pozdrawiam, Szymon.
od wczoraj zdychają u mnie kiryski. Wczoraj około 20:30 jeden pływał na zdechnięciu. Dzisiaj rano stwierdziłem że nie żyje.
Policzyłem resztę kirysków. Wyszło 4 z 6. Kilka minut szukałem piątego. W akwarium niema zbyt dużo kryjówek, stwierdziłem go za zaginionego. Około 13:30 zobaczyłem, że pływa przy tafli prawie na pewno martwy. Wyłowiłem go i stwierdziłem zgon. Pozostałe 4 kiryski żyją i są dość żwawe. Wcześniej ryby nie wykazywały objawów chorób. Informacje są w temacie Agresory. Zmieniła się tylko temperatura,po podmianie wody wynosiła ona 20 stopni,ale zwiększyłem ją do 26 stopni. Obecnie temperatura wynosi od 22 stopnie rano do 25 stopni wieczorem. Dodam jeszcze, że po podmianie wody, która była dwa dni temu zaczął psuć się filtr, ale został częściowo naprawiony. Testy parametrów zrobiłem,ale mam tylko paskowe Sera i za dużo się nie dowiedziałem.Na razie nie dawałem żadnych leków.
Karmię bardzo mało, nie raz po zgaszeniu światła sypię większe porcję. Odmiana kirysków to pstre lub brodate. Wiem, że na brodate mam za małe akwarium.
Co może dolegać moim kiryskom i czy da się je uratować ?
Pozdrawiam, Szymon.
-
- Zapaleniec
Zdychające kiryski
Musiałbyś sprawdzić NO2 testem kropelkowym. Jest ryzyko, że po awarii filtra doszło do osłabienia flory bakterii filtracyjnych . Generalnie masz niezbyt duży filtr, który może łatwo ulec destabilizacji biologicznej. Ryby lubią też stabilna temperaturę , nie wiem czemu masz takie wahania?
-
- Uczestnik
Zdychające kiryski
Mam takie duże wachania temperatur, bo grzałka jest jakaś chińska i muszę mieć ustawioną na 33 stopnie żeby porządnie grzało. I boję się mieć ją włączoną na noc, bo czasem temperatura mi skoczy na 30 stopni.
-
- Zapaleniec
Zdychające kiryski
To koniecznie kup lepsza, np za mniej niż 50 zł można dostać Aquael Fix 100 Wat, która trzyma 25 stopni. Możesz poszukać nawet używanej z ogłoszenia. Może ktoś na forum ma na zbyciu grzałkę, zapytaj. Na dłuższą metę tak nie dasz rady
-
- Gaduła
Zdychające kiryski
Ryby to zwierzęta zmiennocieplne. Tak duże skoki temperatur wpływają bardzo niekorzystnie na ich zdrowie. Mogą nawet doprowadzić do ich zgonu. Koniecznie kup dobrą grzałkę, która trzyma temperaturę, tak jak radzi koleżanka powyżej. Sprawdź też stężenie azotynów testem kropelkowym na NO2.
-
- Uczestnik
Zdychające kiryski
A jaka jest najlepsza firma testów?
Pytam dla pewności.
Pytam dla pewności.
-
- Zapaleniec
Zdychające kiryski
Polskie testy Zoolek są bardzo dobre, łatwe do wykonania i interpretacji i szeroko dostępne
-
- Arcymistrz
Zdychające kiryski
Dla kirysów różnica 2-3 stopnie to nie problem.
Na noc temperatura wody zawsze spada.
Najważniejsza rzecz to cyrkulacja wody.
Do testów bierzesz wodę z tafli a przy słabej cyrkulacji tam gdzie żyją kirysy parametry wody będą inne.
Tak samo z temperaturą.
Na noc temperatura wody zawsze spada.
Najważniejsza rzecz to cyrkulacja wody.
Do testów bierzesz wodę z tafli a przy słabej cyrkulacji tam gdzie żyją kirysy parametry wody będą inne.
Tak samo z temperaturą.
-
- Uczestnik
Zdychające kiryski
Niestety zdechł kolejny kirysek. Nowa grzałka i testy NO2 dojdą w poniedziałek. Czy jest jakiś sposób, żeby ochronić resztę przez te dwa dni?
-
- Zapaleniec
Zdychające kiryski
Podmienić 30 procent wody. Jaki masz preparat bakteryjny?
-
- Uczestnik
Zdychające kiryski
Mam Tetra AquaSafe i Tropical BactoActive.
-
- Zapaleniec
Zdychające kiryski
Tetra aqua safe to uzdatniacze, dodajesz do wody przed wlaniem do akwarium. Bakterie Tropicala możesz dodać po podmianie wody do akwarium , sprawdź w instrukcji ile . To pomoże jeśli przyczyną jest skok NO2
-
- Gaduła
Zdychające kiryski
Podmień około 20-30 % wody, wlej bakterie nitryfikacyjne i koniecznie zadbaj o dobrą cyrkulację (sprawdź przepływ wody w filtrze). Dodatkowo możesz zwiększyć natlenienie w akwarium przy pomocy napowietrzacza jeżeli takowy posiadasz.
-
- Uczestnik
Zdychające kiryski
Wczoraj podmieniłem około 23 litry wody. Łącznie zdechło pięć kirysków, został jeden największy.
-
- Uczestnik
Zdychające kiryski
Chyba niedługo wymienię filtr, bo ten co mam jakoś słabo chodzi. Jaki polecacie? Chciałbym taki do którego nie musiałbym przerabiać pokrywy,nie zajmował mi całego akwarium i byłby cichy. Jak możecie to dajcie link.
-
- Zapaleniec
Zdychające kiryski
Juwel Bioflow, tylko musisz zmierzyć, czy na wysokość zmieści Ci się M czy tylko One
-
- Zapaleniec
Zdychające kiryski
I jeszcze musisz sprawdzić czy to jest wersja z przyssawkami, żeby nie kupić takiego, który trzeba przyklejać silikonem w pustym akwarium.
-
- Uczestnik
Zdychające kiryski
Zrobiłem testy i wyszło max 0,015 mg/l . Dzięki za polecenie grzałki, trzyma stałą temperaturę. Tylko po zgaszeniu światła lampka świeci w niej dość mocno i nie wiem czy ryby mogą zasnąć.
W piątek dokupię kiryski, ale będą raczej małe. Obawiam się, że który został nie zaakceptuje nowych mieszkańców i że żałobniczki będą trochę agresywne wobec nich. Ale muszę przyznać, że ostatnio trochę się uspokoiły.
Przepraszam, że wciąż pytam, ale chcę zdobyć potrzebne informacje.
W piątek dokupię kiryski, ale będą raczej małe. Obawiam się, że który został nie zaakceptuje nowych mieszkańców i że żałobniczki będą trochę agresywne wobec nich. Ale muszę przyznać, że ostatnio trochę się uspokoiły.
Przepraszam, że wciąż pytam, ale chcę zdobyć potrzebne informacje.
-
- Zapaleniec
Zdychające kiryski
Lampka w grzałce nie powinna przeszkadzać rybkom, one nie wymagają absolutnej ciemności. Kiryski nie są agresywne, starszy nie powinien ganiać młodszych. Problem w tym, że tak na prawdę nie wiemy, czemu tamte nie przeżyły
-
- Uczestnik
Zdychające kiryski
A może to przez inne parametry (pH, kH, GH, NO3)?
Zastanawiam się, czy dokupić więcej kirysków, bo mam problemy z filtrem i wiem, że muszę je szybko rozwiązać i jeszcze do tego chyba zaczęła zdychać żałobniczka - dziwnie drży, robi się prawie biała i tak jakby oddycha jednym skrzelam.
Zastanawiam się, czy dokupić więcej kirysków, bo mam problemy z filtrem i wiem, że muszę je szybko rozwiązać i jeszcze do tego chyba zaczęła zdychać żałobniczka - dziwnie drży, robi się prawie biała i tak jakby oddycha jednym skrzelam.
-
- Arcymistrz
Zdychające kiryski
Dzionos
Jak długo masz to akwarium ?
Możesz wstawić foto akwarium ?
Jak długo masz to akwarium ?
Możesz wstawić foto akwarium ?
-
- Guru
-
- Gaduła
Zdychające kiryski
Nie dokupuj kolejnych ryb dopóki nie ustalisz przyczyny śnięcia obecnych. Skażesz nowe kirysy na taki sam los jak ich poprzedników. Zbadaj parametry wody, kup nowy filtr, ustabilizuj warunki w akwarium, a dopiero potem myśl o uzupełnianiu obsady.
-
- Uczestnik
Zdychające kiryski
Akwarium mam od 05.08.2024 r. , a pierwsze ryby, czyli kiryski mam od 19.08.2024r.. Jak słusznie piszecie, trzeba ustalić przyczynę zgonów. Musimy to zrobić jak najszybciej, bo ostatni żywy kirysek jest bardzo smutny i chciałby mieć towarzystwo.
-
- Zapaleniec
Zdychające kiryski
Najlepiej jakbyś dał fotografie akwarium i opisał jaki masz sprzęt i wystrój. Jakie masz podloze. Gdybyś podał parametry wody. Być może warto dać napowietrzanie blisko dna, może nie ma dobrej cyrkulacji wody. Może ta stabilna grzałka rozwiąże znaczną część problemów, ale za mało wiemy.
-
- Uczestnik
-
- Uczestnik
Zdychające kiryski
Oto zdjęcia mojego zbiornika.
Informacje
1. akwarium 102 litry
2. podłoże: piasek kwarcowy chyba 0,1mm -0,5mm ok.65% i (niestety) ostry żwirek ok.35%
3. filtr Aquael FAN 2 plus
4. grzałka Aquael Fix 2 100w
5.NO2 - 0 - 0,015
6. Temperatura 25 stopni
Więcej parametrów nie znam. Tak jak pisałem, mam trochę ostrego żwirku, ale nie zauważyłem żeby kiryski się w nim kaleczyły.
Informacje
1. akwarium 102 litry
2. podłoże: piasek kwarcowy chyba 0,1mm -0,5mm ok.65% i (niestety) ostry żwirek ok.35%
3. filtr Aquael FAN 2 plus
4. grzałka Aquael Fix 2 100w
5.NO2 - 0 - 0,015
6. Temperatura 25 stopni
Więcej parametrów nie znam. Tak jak pisałem, mam trochę ostrego żwirku, ale nie zauważyłem żeby kiryski się w nim kaleczyły.
-
- Arcymistrz
Zdychające kiryski
Dzionos
żeby było ładniej ;
Dosadzi roślin. dolej wody, no i chyba niema tła.
Żeby było lepiej ;
Skieruj strumień z filtra wzdłuż zbiornika.
Po prawej str . zbiornika woda stoi , niema cyrkulacji.
żeby było ładniej ;
Dosadzi roślin. dolej wody, no i chyba niema tła.
Żeby było lepiej ;
Skieruj strumień z filtra wzdłuż zbiornika.
Po prawej str . zbiornika woda stoi , niema cyrkulacji.
-
- Uczestnik
Zdychające kiryski
W czwartek robiłem testy:
NO2- 0- 0,015
NO3- 10- 15
W piątek robiłem testy:
pH- 7,8-8, a może więcej bo test był do 8
pH jest strasznie złe nie wiem jak je obniżyć. Wiem, że muszę wtedy obniżyć też KH i GH, których jeszcze nie badałem.Miro
Z roślinami masz rację, ale poczekajmy aż się rozrosną. Tło jest. Poziom wody mam tak niski dla pstrążenic marmurkowych jak by chciały sobie skoczyć.Z tego samego powodu mam tak ustawiony filtr. Myślę, że jeśli będzie ustawiony wzdłuż zbiornika to nie będą miały żadnego spokojniejszego miejsca.
Sory, że tak późno odpisuję.
NO2- 0- 0,015
NO3- 10- 15
W piątek robiłem testy:
pH- 7,8-8, a może więcej bo test był do 8
pH jest strasznie złe nie wiem jak je obniżyć. Wiem, że muszę wtedy obniżyć też KH i GH, których jeszcze nie badałem.Miro
Z roślinami masz rację, ale poczekajmy aż się rozrosną. Tło jest. Poziom wody mam tak niski dla pstrążenic marmurkowych jak by chciały sobie skoczyć.Z tego samego powodu mam tak ustawiony filtr. Myślę, że jeśli będzie ustawiony wzdłuż zbiornika to nie będą miały żadnego spokojniejszego miejsca.
Sory, że tak późno odpisuję.
-
- Zapaleniec
Zdychające kiryski
pH masz typowe dla wody kranowej w wielu miastach. Masz dostęp do wody z filtra RO?