Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

Rodzaje. Ilość. Moc. Przeliczniki. Koszty.
Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 15007
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#1

Post autor: Lech-u » sob wrz 03, 2016 2:03 pm

Pytanie do specjalistów elektroniki.
Mam lampę LED Diversa 21,6W.
Taką:
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/lampa- ... 17152.html

Zasilacz do tego ma takie parametry:
Input= 100-240 V
Output 12V 2A

Czy do tej lampy mogę zastosować (bez żadnych konsekwencji dla lampy, zużycia prądu i mojego bezpieczeństwa) zasilacz o parametrach:
Output 12V 1A

Przyczyna zmiany: Lampa zaczęła rytmicznie migać. Mniej więcej z częstotliwością 1,2 Hz. Podejrzewam zasilacz. Mam w domu wspomniany zasilacz (12V 1A) i nie wiem czy taki zasilacz wystarczy do tej lampy.

-- 3 wrz 2016, o 14:03 --

Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Re: Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#2

Post autor: rhino » sob wrz 03, 2016 2:10 pm

Nie.
Lampie nic się nie stanie, ale zasilacz może trafić szlag lub zwyczajnie lampa będzie słabiej świecić.
21,6W / 12V = 1.8A
Ratel

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 15007
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#3

Post autor: Lech-u » sob wrz 03, 2016 2:15 pm

rhino pisze:Nie.
Lampie nic się nie stanie, ale zasilacz może trafić szlag lub zwyczajnie lampa będzie słabiej świecić.
21,6W / 12V = 1.8A
Dzięki!


Ma ktoś na zbyciu zasilacz od czegośtam z Outputem 12V 2A :?: :?: :?:
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Re: Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#4

Post autor: rhino » sob wrz 03, 2016 2:16 pm

Chyba mam. Jak wrócę do domu, to sprawdzę.
Ratel

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 15007
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#5

Post autor: Lech-u » sob wrz 03, 2016 2:28 pm

Ty to masz wszystko.
Czekam na info, zatem.
Dzięki.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#6

Post autor: rhino » sob wrz 03, 2016 9:44 pm

W domu mam tylko jakieś słabe (max. 1,4A) i jeden 5A, ale ten 5A nie jest wtyczkowy. To solidny zasilacz na kablu.
Sprawdzę jeszcze w pracy.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 15007
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#7

Post autor: Lech-u » pn wrz 05, 2016 8:55 am

A taki 5A nie rozwali tych LEDów?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 935
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#8

Post autor: radmac » pn wrz 05, 2016 9:07 am

5A to jest maks co zasilacz może zapewnić - LEDy "wezmą" ile potrzebują. Jak chcesz mam na zbyciu zasilacz 60 W (też 5A, 12V) wodoodporny, taki jak tu klik
Do takiego zasilacza możesz podłączyć dwie takie lampy (nawet ma dwa wyjścia).
Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić - Terry Pratchett

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#9

Post autor: rhino » pn wrz 05, 2016 10:35 am

Lech-u pisze:A taki 5A nie rozwali tych LEDów?
Możesz podłączyć i 100A zasilacz jeśli tylko masz i Ci się zmieści ;)
O tym 5A pisałem bez przekonania, bo to już nie jest mały wtyczkowy, tylko relatywnie duży i na kablu (podobny wizualnie do tych do laptopów).

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 15007
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#10

Post autor: Lech-u » pn wrz 05, 2016 6:28 pm

radmac pisze:Jak chcesz mam na zbyciu zasilacz 60 W (też 5A, 12V) wodoodporny, taki jak tu
rhino pisze:Możesz podłączyć i 100A zasilacz jeśli tylko masz i Ci się zmieści

Panowie, dzięki za rady.
Pochwała się należy.

Znalazłem w domu jakiś zasilacz 19V, 20A, 380W, 12cm i jeszcze parę innych.

Zamontowałem prawidłowy zasilacz na kablu (niestety nie miałem gniazdkowego).

Jak może mieć górkę to dobrze.

Dziękuję za pomoc!

LEDy świecą jak należy. Rybki się cieszą bo ja się cieszę.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

vatazhka
Bywalec
Posty: 75
Rejestracja: wt maja 10, 2016 10:48 am
Lokalizacja: Służew nad Dolinką

Re: Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#11

Post autor: vatazhka » pn wrz 05, 2016 6:43 pm

19 V zamiast 12 V? Dobrze, że (jeszcze) nic się nie sfajczyło. To amperaż (A) może być wyższy, nie woltaż (V)!

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#12

Post autor: rhino » pn wrz 05, 2016 9:17 pm

Lech-u,

tak jak pisze vatazhka.
LED-y świecą, ale pewnie mocniej niż świeciły. 19V przy tak wydajnym zasilaczu, to jednak kapkę za dużo i może dojść do przepalenia. Temperatura jest też na pewno wyższa.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 15007
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#13

Post autor: Lech-u » pn wrz 05, 2016 9:46 pm

vatazhka pisze:19 V zamiast 12 V?
rhino pisze:19V przy tak wydajnym zasilaczu
Nie, nie.
Nie zrozumieliśmy się. Przepraszam za mój bełkot.

Pisałem, że znalazłem różne zasilacze, ale zamontowałem ten właściwy:
Lech-u pisze:Zamontowałem prawidłowy zasilacz na kablu (niestety nie miałem gniazdkowego).
Ten ma 12V i 5A.

Swoją drogą to nie wiem od czego on był.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#14

Post autor: rhino » pn wrz 05, 2016 9:49 pm

No to git! :)

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 15007
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#15

Post autor: Lech-u » pn wrz 05, 2016 9:51 pm

Nawet bardzo git.
Udowodniłem mojej Małzy, że warto gromadzić w domu różne nieprzydatne graty. Bo się przydają niepodziewanie.
No i lampka poświeci jeszcze trochę w tym akwarium.
Dodano do tego postu po 1 roku 8 dniach 14 godzinach 35 minutach 57 sekundach
TEST.
Ciekawe co się pokaże w sekcji "Dodano do tego posta..." ???
Dodano do tego postu po 26 sekundach
Lech-u pisze:
czw wrz 14, 2017 12:27 pm
Dodano do tego postu po 1 roku 8 dniach 14 godzinach 35 minutach 57 sekundach
No i już wiadomo.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6445
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#16

Post autor: marcinzabki29 » czw wrz 14, 2017 12:51 pm

Nieźle - taka dokładność. A przynajmniej się zgadza?
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

eratez
Zapaleniec
Posty: 200
Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
Lokalizacja: Warszawa, Bródno
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#17

Post autor: eratez » czw wrz 14, 2017 12:54 pm

Pytanie czy zasilacz/lampa jeszcze działa :mrgreen:

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 15007
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Zasilacz do LED 12V 1A zamiast 12V 2A ???

#18

Post autor: Lech-u » czw wrz 14, 2017 12:55 pm

marcinzabki29 pisze:
czw wrz 14, 2017 12:51 pm
Nieźle - taka dokładność. A przynajmniej się zgadza?
Sprawdź!
eratez pisze:
czw wrz 14, 2017 12:54 pm
Pytanie czy zasilacz/lampa jeszcze działa
Działa. Mogę sprzedać razem z lampą.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości