Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Brak światła przez tydzień

Rodzaje. Ilość. Moc. Przeliczniki. Koszty.
Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14972
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#1

Post autor: Lech-u » śr sie 30, 2017 9:09 am

Co pierwsze padnie: rośliny czy glony?

Jestem zmuszony do wyłączenia światła na ok. 7 lub może nawet 10 dni.

Zastanawiam się co pierwsze padnie: rośliny czy ewentualne glony?
A może odwrotnie: rośliny padną a glony zaczną rosnąć?

No i jakie będzie pH?
Podawać w tym czasie CO2?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Birdy
Zapaleniec
Posty: 334
Rejestracja: śr mar 29, 2017 6:11 am
Lokalizacja: Warszawa/Wola
Na imię mam: Grzegorz
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#2

Post autor: Birdy » śr sie 30, 2017 9:26 am

Obstawiam 1:0 dla glonów. Rośliny nie nauczyły się wytwarzać przetrwalników a glony i owszem. Jak rośliny nie dostaną światła nie będzie fotosyntezy, biologia wody padnie i nakręci rozwój glonów. Odpalisz żarówy i bam - rozkwit sinic i innego dziadostwa szybciej niż rośliny się podniosą i zaczną intensywnie szamać co tam mają. CO2 bym podawał, żeby utrzymać niskie PH. Glony tego nie lubią. U Ciebie chyba reguluje to komputer, więc nie powinieneś mieć problemu. No chyba, że komputer też nie będzie działał...


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika

ArekRaszyn
Maniak
Posty: 780
Rejestracja: śr lip 26, 2017 9:52 am
Lokalizacja: Raszyn
Na imię mam: Arek
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#3

Post autor: ArekRaszyn » śr sie 30, 2017 9:26 am

A po co taki zabieg ?
Sprzedam antyczne zegary zapraszam na PW

https://www.aukcjoner.pl/gallery/026624858-.html#I1

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14972
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#4

Post autor: Lech-u » śr sie 30, 2017 9:33 am

Birdy pisze:
śr sie 30, 2017 9:26 am
No chyba, że komputer też nie będzie działał...
To jest przyczyna wyłączenia światła.
Komputer jedzie do serwisu.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Birdy
Zapaleniec
Posty: 334
Rejestracja: śr mar 29, 2017 6:11 am
Lokalizacja: Warszawa/Wola
Na imię mam: Grzegorz
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#5

Post autor: Birdy » śr sie 30, 2017 9:42 am

Napewno jest możliwość zrobienia by pass, żeby zasilać tylko lampę. Jak tego nie zrobisz, to moim zdaniem prosisz się o kłopoty. Mam nieużywany zasilacz do MacBook z padniętym złączem magsafe. Mogę Ci pożyczyć i kombinuj. Masz tam stabilne 11,8V. Mocy aż nadto.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Dodano po przerwie do tego postu:
Z CO2 nie ma wyjścia - trzeba się przeprosić z indykatorem.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1492
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#6

Post autor: Wojtekxxx9 » śr sie 30, 2017 10:03 am

Lechu, kiedy ten komputer jedzie do serwisu?
Może coś się ogarnie na ten czas

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14972
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#7

Post autor: Lech-u » śr sie 30, 2017 10:16 am

Wojtekxxx9 pisze:
śr sie 30, 2017 10:03 am
Lechu, kiedy ten komputer jedzie do serwisu?
Prawdopodobnie wyślę go kurierem 11.09.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3012
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#8

Post autor: ROGATEK » śr sie 30, 2017 10:25 am

Masz taką super-duper automatyzację zrobioną, a nie możesz światełka z ręki odpalić?

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14972
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#9

Post autor: Lech-u » śr sie 30, 2017 10:29 am

ROGATEK pisze:
śr sie 30, 2017 10:25 am
Masz taką super-duper automatyzację zrobioną, a nie możesz światełka z ręki odpalić?
W dwóch akwariach mogę. W trzecim mam lampy sterowane tylko komputerowo (chyba).
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1492
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#10

Post autor: Wojtekxxx9 » śr sie 30, 2017 10:32 am

Ale lampa skądś bierze zasilanie. Profilux jest tylko sterownikiem.


Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Ostatnio zmieniony śr sie 30, 2017 10:32 am przez Wojtekxxx9, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3012
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#11

Post autor: ROGATEK » śr sie 30, 2017 10:43 am

Powiem tak. O ile nie jest to jakiś odjechany i rozpędzony z fotosyntezą holender to nic się nie stanie. Zwłaszcza jeśli w pomieszczeniu jest tam jakieś światło 'zewnętrzne'. CO2 wyłączyć, filtry i falowniki pracują. Po całej akcji start ze światłem oczywiście powoli.

Bardziej bym się obawiał czy to na pewno będzie tydzień. Rozpatrywanie reklamacji różnie wygląda i żeby się nie okazało, ze się zaraz zrobią 2 tygodnie.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6419
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#12

Post autor: marcinzabki29 » śr sie 30, 2017 10:57 am

A ja bym na ten czas skombinował jakieś inne światełko, nie musi być jakieś odjechane.
Aby troszkę światła dawało.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1492
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#13

Post autor: Wojtekxxx9 » śr sie 30, 2017 11:02 am

A ja bym kombinował obejście profiluxa. Może być banalną sprawą

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6419
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#14

Post autor: marcinzabki29 » śr sie 30, 2017 11:08 am

Zależy co wymaga większej kombnacji.
Jeżeli miałbym wszystko podłączone i ponowne podłączenie wymagałoby troszkę kombinacji - ciężki dostęp itp.
a u Kogoś jest lampa którą można pożyczyć, to skorzystałbym z drugiej opcji.
Po co sobie życie komplikować.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1492
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#15

Post autor: Wojtekxxx9 » śr sie 30, 2017 12:27 pm

Zgadza się Marcinie. Tylko trzeba wziąć pod uwagę, że rośliny do światła też się przystosowują. Akurat to wiem po sobie jak w ciągu 3 tygodni 3 razy się zmieniało. Ja obstawiam, że jest to sterowanie 0-10v do symulowania zmierzchu i świtu a lampa ma osobne zasilanie. Mechaniczny timer z wpiętym zasilaczem 12-24v i przetwornica step down ustawiona na wartość graniczna rozwiązała by problem

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14972
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#16

Post autor: Lech-u » śr sie 30, 2017 12:28 pm

Wojtekxxx9 pisze:
śr sie 30, 2017 11:02 am
Może być banalną sprawą
Jak?
Lampa jest sterowana 0-10V.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1492
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#17

Post autor: Wojtekxxx9 » śr sie 30, 2017 12:31 pm

No to co za kłopot. Chyba łatwiej zrezygnować ze światów i zmierzchów niż ze światła.
Przetwornice wolną mam, zasilacz jakiś też się znajdzie. Kwestia moze być wtyczki, gniazda. Ale też jakieś mam. Tylko timer byłby potrzebny

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14972
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#18

Post autor: Lech-u » śr sie 30, 2017 12:44 pm

Wiesz, to się łatwo mówi jak się wie o co chodzi.
Ja pracuję (jak wiesz) na modułach WIW oraz podłączenie ZPP.

Na pewno nie będę rozwalał lampy, żeby podłączyć "coś tam" do sterowania lampy.
Mogę wykorzystać wtyczkę sterującą (1-10V) po to, żeby podłączyć ją do odpowiedniego gniazda.

Oczywiście mogę w pełni zrezygnować ze świtów i zmierzchów. to nie problem.

Może faktycznie łatwiejszym rozwiązaniem jest pożyczenie od kogoś lampy na 120 cm.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1492
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#19

Post autor: Wojtekxxx9 » śr sie 30, 2017 12:47 pm

Ale nic nie rozbierz. Wtyczke sterujacą wspinasz do gniazda wyjsciowego z przetwornicy, tą do timera, timer do prądu. Ma działać i koniec.
Nawet nie musisz rozumieć jak to działa :-)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14972
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#20

Post autor: Lech-u » śr sie 30, 2017 12:56 pm

Wojtekxxx9 pisze:
śr sie 30, 2017 12:47 pm
Nawet nie musisz rozumieć jak to działa
Tak lubię.
A jak to zrobić.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1492
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#21

Post autor: Wojtekxxx9 » śr sie 30, 2017 1:04 pm

Mam wszystkie rzeczy w domu. Zrobienie tego to 10minut. Pokaż tylko jak wtyczka sterująca wygląda.


Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14972
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#22

Post autor: Lech-u » śr sie 30, 2017 1:14 pm

Wojtekxxx9 pisze:
śr sie 30, 2017 1:04 pm
Pokaż tylko jak wtyczka sterująca wygląda.
Żółte wtyki służą do sterowania światłem:
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1492
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#23

Post autor: Wojtekxxx9 » śr sie 30, 2017 2:04 pm

To są gniazda :-)
Wtyczka to ta druga. Tak można było sądzić, że było by za łatwo jakby zwykłą zastosowali. Pewnie któraś RJ. Poszykam i dam znać

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Dejw
Zapaleniec
Posty: 389
Rejestracja: ndz maja 17, 2015 12:13 am
Telefon: LG
Lokalizacja: Misto, dzielnica, ulica
Na imię mam: Mam
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#24

Post autor: Dejw » śr sie 30, 2017 3:00 pm

Lech-u pisze:
śr sie 30, 2017 9:09 am
Podawać w tym czasie CO2?
Nigdy nie miałem zestawu CO2, ale pamiętam z "pszyry", że rośliny do fotosyntezy potrzebują dwutlenku węgla i światła. Czy zatem bez tego drugiego nie skończy się to "przyduchą"?
Ostatnio zmieniony śr sie 30, 2017 3:00 pm przez Dejw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1492
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#25

Post autor: Wojtekxxx9 » śr sie 30, 2017 3:23 pm

Jeśli i pompki będą odłączone to nie powinny. Tylko trzeba by się zastanowić ile bedzie światła

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6419
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#26

Post autor: marcinzabki29 » śr sie 30, 2017 3:39 pm

Dejw pisze:
śr sie 30, 2017 3:00 pm
rośliny do fotosyntezy potrzebują dwutlenku węgla i światła. Czy zatem bez tego drugiego nie skończy się to "przyduchą"?
Wojtekxxx9 pisze:
śr sie 30, 2017 3:23 pm
Jeśli i pompki będą odłączone to nie powinny.
Wojtek, chyba odwrotnie.Jeżeli nie będzie światła, to roślinki zużywają tlen, więc łatwiej o "przyduchę".
Więc pompki powinny zostać włączone.
Dodano po przerwie do tego postu:
Chyba, że Masz na myśli pompki od dozowania nawozów.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1492
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#27

Post autor: Wojtekxxx9 » śr sie 30, 2017 3:42 pm

Właśnie nie do końca. Jak wiesz, to system naczyń połączonych. Skoro działa dobrze, to nie można zostawić tylko jednego elementu z trzech.
Dużo światła + CO2 bez nawozów = glony
Dużo światła bez nawozów i CO2 też glony.
Połowa światła bez CO2 i nawozów zwolnienie fotosyntezy, szansa że glonów nie będzie
A u Lecha ten profilux chyba steruje i pompkami i CO2 i światłem.

Oczywiście pompki dozujące miałem na myśli.
I coraz bardziej mi się wydaje, że Lechowi trza sterownik robic

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka



Ostatnio zmieniony śr sie 30, 2017 3:42 pm przez Wojtekxxx9, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6419
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#28

Post autor: marcinzabki29 » śr sie 30, 2017 4:06 pm

Wojtekxxx9 pisze:
śr sie 30, 2017 3:42 pm
nie można zostawić tylko jednego elementu z trzech.
Tutaj mówisz o pozostawieniu dwóch:
Wojtekxxx9 pisze:
śr sie 30, 2017 3:42 pm
Dużo światła + CO2 bez nawozów = glony

Ale my mówimy o zastąpieniu obecnego światła innym, a nie o całkowitym braku.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1492
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#29

Post autor: Wojtekxxx9 » śr sie 30, 2017 4:22 pm

No nie. Temat zaczął się od braku. Później wyszło że lampę da się do pracy zmusić. Ale zmusić lampę to jedno. A CO2 i nawozy to drugie o czym wcześniej zapimnielismy

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 14972
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Brak światła przez tydzień

#30

Post autor: Lech-u » pn wrz 11, 2017 1:08 pm

No i stało się.
Komputer wysłany.

A na dokładkę energetycy wymyślili dzisiaj jakąś naprawę. Od 08:00 nie mam prądu.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość