Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Wincej mocy... znaczy mniej chciałbym

Rodzaje. Ilość. Moc. Przeliczniki. Koszty.
Awatar użytkownika

Autor
ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3015
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Wincej mocy... znaczy mniej chciałbym

#1

Post autor: ROGATEK » wt wrz 12, 2017 10:37 am

Mam pseudopanelik na połerledach 3W. Jest ich równo 20 i są połączone szeregowo. Mam zasilaczyk co to opędza na 600mA. Niestety całość się tak jebitnie grzeje, że pomimo seksownego aluminiowego mela z jakiegoś profilu po parunastu minutach można, by na tym robić jajka sadzone. Jako, ze moja kuchenka daje jeszcze radę to chciałbym to trochę jednak ograniczyć grzanie się tego ustrojstwa.

Jak to zrobić najprościej? Od razu uprzedzam wszelkich mcgyverów forumowych, że ma być najprościej czyli nie przez arduino :P

Awatar użytkownika

inerkoma
Uzależniony
Posty: 542
Rejestracja: śr cze 18, 2014 11:45 am
Lokalizacja: Warszawa/Brwinów
Na imię mam: Konrad
Płeć:

Wincej mocy... znaczy mniej chciałbym

#2

Post autor: inerkoma » wt wrz 12, 2017 12:48 pm

Jeśli to zwykły profil aluminiowy to na wierzch dać "pastę termo", na to jakiś konkretny radiator i całość skręcić śrubami. Jak chłodzenie pasywne nie da rady to dać aktywne w postaci kilku wentylatorków :)
Pozdrawiam
inerkoma

[200l] http://www.fawa.pl/viewtopic.php?f=15&t=26197
[25l] - Maluchy Ancistrusa "RED"

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15013
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Wincej mocy... znaczy mniej chciałbym

#3

Post autor: Lech-u » wt wrz 12, 2017 1:34 pm

ROGATEK pisze:
wt wrz 12, 2017 10:37 am
Mam pseudopanelik na połerledach 3W.
ROGATEK pisze:
wt wrz 12, 2017 10:37 am
Mam zasilaczyk co to opędza na 600mA
Czy te dwa elementy są razem?
Zakładam, ze zasilacz jest osobno, ale wolę dopytać.
ROGATEK pisze:
wt wrz 12, 2017 10:37 am
Niestety całość się tak jebitnie grzeje,
Czyli panel czy zasilacz, czy razem?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor
ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3015
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Wincej mocy... znaczy mniej chciałbym

#4

Post autor: ROGATEK » wt wrz 12, 2017 2:11 pm

inerkoma pisze:
wt wrz 12, 2017 12:48 pm
Jeśli to zwykły profil aluminiowy to na wierzch dać "pastę termo", na to jakiś konkretny radiator i całość skręcić śrubami. Jak chłodzenie pasywne nie da rady to dać aktywne w postaci kilku wentylatorków :)
Jest klej termo, spoko - podstawy znam :PI nie jest to zwykły profil alu tylko tak jak napisałem - seksowny aluminiowy kawał mela (kawałek prowadnicy aluminiowej do gąsienic przemysłowych). Akurat nie chodzi mi o zwiększanie chłodzenia czy robienie aktywnego, bo to rzeczy oczywiste, a interesuje mnie zachowanie kompaktowości tego i ciszy.
Lech-u pisze:
wt wrz 12, 2017 1:34 pm
ROGATEK pisze: ↑
wt wrz 12, 2017 9:37 am
Mam pseudopanelik na połerledach 3W.

ROGATEK pisze: ↑
wt wrz 12, 2017 9:37 am
Mam zasilaczyk co to opędza na 600mA

Czy te dwa elementy są razem?
Zakładam, ze zasilacz jest osobno, ale wolę dopytać.
Tak, zasiłka jest osobno.
Lech-u pisze:
wt wrz 12, 2017 1:34 pm
ROGATEK pisze: ↑
wt wrz 12, 2017 9:37 am
Niestety całość się tak jebitnie grzeje,

Czyli panel czy zasilacz, czy razem?

Panel z ledami się grzeje. Zasilacz nie.



Może się wyrażę jaśniej. Jak ograniczyć prąd na diodach, albo dodać możliwość płynnej regulacji jasności (czyli de facto mocy).

Awatar użytkownika

eratez
Zapaleniec
Posty: 200
Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
Lokalizacja: Warszawa, Bródno
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Wincej mocy... znaczy mniej chciałbym

#5

Post autor: eratez » wt wrz 12, 2017 2:45 pm

Wymienić zasilacz na taki od 1W ledóff (350ma), prosciej się nie da 8)

Awatar użytkownika

Autor
ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3015
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Wincej mocy... znaczy mniej chciałbym

#6

Post autor: ROGATEK » wt wrz 12, 2017 2:46 pm

Tęsknie za czasami, kiedy do diódek dobieralo się rezystorki...

Awatar użytkownika

eratez
Zapaleniec
Posty: 200
Rejestracja: ndz lis 20, 2016 2:42 am
Lokalizacja: Warszawa, Bródno
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

Wincej mocy... znaczy mniej chciałbym

#7

Post autor: eratez » wt wrz 12, 2017 2:55 pm

Dalej się dobiera, ale tak jest szybciej i lepiej :roll:

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 935
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Wincej mocy... znaczy mniej chciałbym

#8

Post autor: radmac » wt wrz 12, 2017 5:58 pm

kiedyś było coś takiego jak rezystor dekadowy :)
obrazek
Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić - Terry Pratchett

Awatar użytkownika

Autor
ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3015
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Wincej mocy... znaczy mniej chciałbym

#9

Post autor: ROGATEK » wt wrz 12, 2017 7:35 pm

ej, ale ja pytam poważnie. Nic poza wymianą zasilacza nie da się zrobić?

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1494
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Wincej mocy... znaczy mniej chciałbym

#10

Post autor: Wojtekxxx9 » wt wrz 12, 2017 9:09 pm

Da się pewnie wstawić potencjometr. Ale to slabe rozwiązanie. A zmiana zasilacza na jaki? 350mA? To bedzie jak diody 1W a czy tak dużo temperatura spadnie to wątpię
Dla przykładu, powierzchnia radiatora dla diody 3W to 40cm2, do diody 1W to 30cm2.
Mowa o radiatorze w postaci zwyklej plyty aluminiowej.
Zamiast zmieniać zasilacz zmień podlaczenie. Zamiast szeregu 20diod zrób 2x10diod, jesli zasilacz pozwoli na to. To kwestia przelutowania 2 kabelków i dodania dwóch. Wtedy wysterujesz je na 300mA.
Przy czym polowa mocy nie koniecznie musi oznaczać polowe swiatla. Swiatlo diody nie zmieniają się liniowo tylko bardziej logarytmicznie.

Awatar użytkownika

Autor
ROGATEK
Zasłużeni
Posty: 3015
Rejestracja: pt wrz 26, 2014 4:38 pm
Lokalizacja: Warszawa Ursus
Na imię mam: Mateusz
Płeć:

Wincej mocy... znaczy mniej chciałbym

#11

Post autor: ROGATEK » wt wrz 12, 2017 9:58 pm

Równolegle an pewno się nie da. Płytka była tak zrobiona domyślnie i zasilacz głupiał i mrygał jak stroboskop. Dopiero w szerego świeci światłem ciągłym.

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1494
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Siedlce
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Wincej mocy... znaczy mniej chciałbym

#12

Post autor: Wojtekxxx9 » wt wrz 12, 2017 10:03 pm

Dać sie da. To może być zasilacz 12-20 i przy 10szt w szeregu się gubil a przy 12 by dzialal. A właściwie nie zasilacz tylko driver.
Jakbyś fotkę wrzucil to byłoby łatwiej okreslic

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości