Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Eletroniczny programator czasowy

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
Awatar użytkownika

Autor
GregB
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz sty 06, 2013 11:40 am
Telefon: 602468123
Lokalizacja: Tachomin
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#1

Post autor: GregB » pn lut 25, 2013 12:09 am

Jeżeli ktoś potrzebuje uzupełnić swój arsenał o elektroniczny programator (włącznik/wyłącznik) teraz w Auchan widziałem
po 14,99 a niedawno były po 19,97. Posiada sporo kombinacji ustawiania czasu.
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
początki akwarystyki i na razie 60l :-)

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#2

Post autor: pkucaba » pn lut 25, 2013 12:48 am

GregB pisze:Posiada sporo kombinacji ustawiania czasu.
tzn?

Awatar użytkownika

Autor
GregB
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz sty 06, 2013 11:40 am
Telefon: 602468123
Lokalizacja: Tachomin
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#3

Post autor: GregB » pn lut 25, 2013 7:57 am

Ma 20 czasów włączenia i 20 wyłączenia, możliwość ustawienia względem dni tygodnia,
minutnik -można ustawić czas do włączenia lub wyłączenia.
Czasy losowe (ale to chyba w akwarystyce nie przydatne).

Jedynym mankamentem jest mała dokładność zegara głównego,
tzn między różnymi urządzeniami występują różnice w ustawionym czasie. :?
Mam trzy urządzenia, najpierw kupiłem jeden później jeszcze 2
i ten kupiony wcześniej sporo się różni od pozostałych,
tj około 20s na tydzień, a pozostałe 2 mają różnice 2s na tydzień.
początki akwarystyki i na razie 60l :-)

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Re: Odp: Eletroniczny programator czasowy

#4

Post autor: pkucaba » pn lut 25, 2013 8:40 am

To fajny za ta cenę...
Kiedy spytają cię, jak się masz, odpowiedz po prostu, że wcale.
Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo. Ani z misiami, prosiaczkami, królikami, sowami, kucykami…

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#5

Post autor: jgoluch » pn lut 25, 2013 9:20 am

Moze kos moglby przy okazji i mi kupic?
Z odbiorem gdzies na lini metra?
Ostatnio zmieniony pn lut 25, 2013 2:54 pm przez jgoluch, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

Autor
GregB
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz sty 06, 2013 11:40 am
Telefon: 602468123
Lokalizacja: Tachomin
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#6

Post autor: GregB » pn lut 25, 2013 1:48 pm

Ja co sobotę robię zakupy w Auchan jeżeli się nie śpieszy to możemy się umówić.
początki akwarystyki i na razie 60l :-)

Awatar użytkownika

Kamila
Zapaleniec
Posty: 466
Rejestracja: pt sty 13, 2012 11:39 am
Lokalizacja:
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#7

Post autor: Kamila » pn lut 25, 2013 1:54 pm

Dzisiaj byłam i go kupiłam :)

dzięki za cynk
crookass


Czeresniak
Gaduła
Posty: 112
Rejestracja: pt lip 08, 2011 3:34 pm
Lokalizacja: Wola
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#8

Post autor: Czeresniak » pn lut 25, 2013 2:34 pm

Jak jest z tym programatorem w przypadku chwilowego zaniku pradu? Resetuje ustawienia czy ma jakas "pamiec"?

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#9

Post autor: jgoluch » pn lut 25, 2013 2:55 pm

@Czereśniak, ten programator ma wbudowaną baterię i nie gubi ustawień.
@GregB, jeżeli później mógłbym odebrać go gdzieś na metrze, to spoko.
Chyba, że do soboty, to sam podjadę do Auchan :P
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

Autor
GregB
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz sty 06, 2013 11:40 am
Telefon: 602468123
Lokalizacja: Tachomin
Płeć:

Re: Eletroniczny programator czasowy

#10

Post autor: GregB » sob mar 02, 2013 4:28 pm

Czeresniak pisze:Jak jest z tym programatorem w przypadku chwilowego zaniku pradu? Resetuje ustawienia czy ma jakas "pamiec"?
Ma akumulator podtrzymujący nawet do 100h - informacja z instrukcji obsługii

-- Pn lut 25, 2013 10:23 pm --
jgoluch pisze:@Czereśniak, ten programator ma wbudowaną baterię i nie gubi ustawień.
@GregB, jeżeli później mógłbym odebrać go gdzieś na metrze, to spoko.
Chyba, że do soboty, to sam podjadę do Auchan :P
Ok, do pracy jeżdżę metrem Młociny <> Politechnika więc nie ma problemu.
Przed weekendem daj znać to kupię.

Dzisiaj byłem w Auchan i programator był po 25zł :shock: , chyba ktoś ze pracowników sklepu czyta nasze forum i chce na nas zrobić interes :?
początki akwarystyki i na razie 60l :-)

Awatar użytkownika

Drottnar
Zasłużeni
Posty: 4176
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:11 pm
Lokalizacja: Saska Kępa
Płeć:

Re: Odp: Eletroniczny programator czasowy

#11

Post autor: Drottnar » sob mar 02, 2013 4:57 pm

Spoko, Kama nas zaopatrzyła w którymś mało obleganym.

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#12

Post autor: jgoluch » ndz cze 09, 2013 6:05 pm

Trochę odkopię temat.
Mam 2 pytania co do tego programatora:
1. Czy wasze też wariują co jakiś czas? Tzn nie załączają np świetlówek?
Dla przykładu... działają elegancko przez tydzień czy dwa i nagle myk... nie załączają się.
2. Czy ktoś może będzie niebawem w Auchan i mógłby sprawdzić, czy promocja jeszcze jest?
Niestety tydzień temu podłączając światło jeden programator mi się spalił (nie nie było nic zamoczone ani zawilgocone).
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

mazior
Zapaleniec
Posty: 223
Rejestracja: wt maja 29, 2012 8:58 pm
Telefon: 511367988
Lokalizacja: Wa-wa. Mokotów
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#13

Post autor: mazior » ndz cze 09, 2013 9:44 pm

Ja kiedyś miałem taki elektroniczny i powiem szczerze że tamten leży gdzieś zakopany w śmieciach a używam tych zwykłych. Może i taki programator elektroniczny byłby dobry ale napewno nie ten za 15zł. Takie jest moje zdanie. Kupiłem kiedyś, sprawdziłem, działo się u mnie to samo co u ciebie Jacku i później zaczął totalnie świrować. Teraz pod dwoma akwariami używam tych zwykłych programatorów i fakt faktem mniej wygodna opcja ale działa bezproblemowo

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#14

Post autor: jgoluch » ndz cze 09, 2013 9:55 pm

Ja miałem też u siebie te zwykłe mechaniczne i "prawie" były niezawodne.
Problem był tylko jeden.
U mnie na wsi bardzo często są przerwy w dostawie prądu.
Dlatego zdecydowałem się na taki elektroniczny (w strasznie kuszącej cenie).
Może pora z powrotem wrócić do takiego manuala.
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

mazior
Zapaleniec
Posty: 223
Rejestracja: wt maja 29, 2012 8:58 pm
Telefon: 511367988
Lokalizacja: Wa-wa. Mokotów
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#15

Post autor: mazior » ndz cze 09, 2013 10:00 pm

No w sumie tu masz racje. Znika prąd i przy mechanicznym jest lipa. Ja co prawa używam ich tylko w stolicy a tu prąd mamy "prawie" niezawodny ;)


Zbyszek
Gaduła
Posty: 183
Rejestracja: śr kwie 03, 2013 4:32 pm
Lokalizacja: Brwinów
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#16

Post autor: Zbyszek » pn cze 10, 2013 9:38 am

Ja używam mechanicznych programatorów (obecnie czterech) od kilkunastu lat i jedyną ich wadą jest to, że się "zatrzymują" przy braku napięcia :sad: , poza tym są bezawaryjne. Natomiast kupiłem kiedyś programator elektroniczny (taki tani - około 20 zł) i od razu nie działał, wymieniłem go w sklepie na następny - niestety to samo, więc go oddałem i kupiłem innej firmy - i oczywiście następny nie działał. Tak że pozostałem przy programatorach mechanicznych ;) . Nie wiem jak jest z tymi droższymi programatorami, może one są lepszej jakości, ale tych najtańszych elektronicznych nie polecam.

Awatar użytkownika

dune
Fanatyk
Posty: 1250
Rejestracja: śr lip 08, 2009 11:54 am
Lokalizacja: ...
Na imię mam: Pilar
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#17

Post autor: dune » pn cze 10, 2013 9:57 am

Ale to jakiś pech prawdziwy Zbyszku
ja mam dwa elektroniczne programatory
jeden za niecale 20 z biedronki
a drugi w podobnej cenie z auchana
i oba działają chyba od 3 czy 4 lat
tylko nie pod akwariami
bo zostały w podstępny sposób przejęte
i teraz widzialam na allegro po 12
ale trzebaby jechac na sadybe
bo kurier za 27 zl i to tylko do 2 szt :-o

a co robia te mechaniczne, zatrzymane programatory
po wznowieniu zasilania, jak się zachowują?
...tak mi się wydaje...

Awatar użytkownika

Drottnar
Zasłużeni
Posty: 4176
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:11 pm
Lokalizacja: Saska Kępa
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#18

Post autor: Drottnar » pn cze 10, 2013 10:05 am

One działają dalej, ale nie trzymają czasu. Jak prąd siądzie, to one przestają działać. Jak wróci, włączają się i liczą czas jakby nie było przerwy.

Awatar użytkownika

dune
Fanatyk
Posty: 1250
Rejestracja: śr lip 08, 2009 11:54 am
Lokalizacja: ...
Na imię mam: Pilar
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#19

Post autor: dune » pn cze 10, 2013 10:26 am

Tzn na przykladzie oświetlenia
włączają światło na taki sam czas
i przerwy robia takie jak pierwotnie
ale o zupelnie dziwnych porach, tak?

no niby jak sie jest w domu to mozna dokonać korekty
gorzej jak sie jest gdzie indziej i na dłużej
...tak mi się wydaje...

Awatar użytkownika

Drottnar
Zasłużeni
Posty: 4176
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:11 pm
Lokalizacja: Saska Kępa
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#20

Post autor: Drottnar » pn cze 10, 2013 11:08 am

dune pisze:Tzn na przykladzie oświetlenia
włączają światło na taki sam czas
i przerwy robia takie jak pierwotnie
ale o zupelnie dziwnych porach, tak?
Dokładnie tak. Bo włączenie ustawiasz w nich mechanicznie, wciskając dźwigienki. Więc to się nie rozreguluje elektronicznie. Za to urządzenie nie ma podtrzymania zasilania i bez prądu zwyczajnie nie działa.

Awatar użytkownika

dune
Fanatyk
Posty: 1250
Rejestracja: śr lip 08, 2009 11:54 am
Lokalizacja: ...
Na imię mam: Pilar
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#21

Post autor: dune » pn cze 10, 2013 11:46 am

No to po każdej przerwie w zasilaniu trzeba ustawiać od nowa.
i zapewne nie mozna ustawic różnych czasow i przerw
dla dni powszednich i dla weekendów
...tak mi się wydaje...

Awatar użytkownika

Drottnar
Zasłużeni
Posty: 4176
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:11 pm
Lokalizacja: Saska Kępa
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#22

Post autor: Drottnar » pn cze 10, 2013 11:55 am

Nie można.

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#23

Post autor: jgoluch » pn cze 10, 2013 11:56 am

Tak, mechaniczne programatory są "dobowe".
Można je ustawić w zakresie 24 godzin ze skalą 15 minut.
Dla przykładu na jednym programatorze możemy ustawić czasy:
8:00 - 9:45, 10:00 - 14:15, 18:30 - 22:45, 1:00 - 6:30.
Taki czas będzie obowiązywał każdego dnia.
Ostatnio zmieniony pn cze 10, 2013 12:12 pm przez jgoluch, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

dune
Fanatyk
Posty: 1250
Rejestracja: śr lip 08, 2009 11:54 am
Lokalizacja: ...
Na imię mam: Pilar
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#24

Post autor: dune » pn cze 10, 2013 12:00 pm

No to mam juz jasność
bez zakładania nowego tematu
pt a czym się różni jeden od drugiego
poza wyświetlaczem ;)
dzięki
...tak mi się wydaje...

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#25

Post autor: jgoluch » pn cze 10, 2013 12:08 pm

dune pisze:pt a czym się różni jeden od drugiego
poza wyświetlaczem
Manualny:
- nastawienie dobowe
- brak podtrzymania "zegara" przy zaniku prądu, więc robi się obsuwa i np świetlówki zapalają się w nocy
- rozpiętość nastawień, to 15 min
Elektroniczny:
- różne rodzaje ustawień, np każdego dnia inaczej
- bateria, która zapobiega skasowaniu się ustawień, nawet gdy nie ma dopływu prądu

Miałem 2 typy programatorów manualnych i różniły się tylko obudową.
Natomiast tych elektronicznych posiadam 1 rodzaj.
Ale raczej każdy dostarcza takie same opcje nastawień.
Chyba, że w droższych modelach jest jakiś filtr/bezpiecznik antyprzepięciowy, tego nie wiem.
U mnie niestety takiego nie było i jeden z trzech już się spalił.
Ostatnio zmieniony pn cze 10, 2013 12:12 pm przez jgoluch, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

Drottnar
Zasłużeni
Posty: 4176
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:11 pm
Lokalizacja: Saska Kępa
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#26

Post autor: Drottnar » pn cze 10, 2013 12:09 pm

Jacek, mechaniczne mają ustawienia co kwadrans. 4 zapadki na każdą godzinę.

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#27

Post autor: jgoluch » pn cze 10, 2013 12:11 pm

Tfuuuu, możliwe - już nie pamiętałem za dobrze.
Przepraszam, już poprawiam.
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2309
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#28

Post autor: cinek1916 » wt cze 11, 2013 7:24 pm

Mechaniczne bywają też tygodniowe, tzn. jeden obrót tarczy to cały tydzień, jedna zapadka to chyba 2 godziny, podzielone na dni. Są dużo mniej dokładne od dobowych. Mam taki jeden wbudowany w belkę DIY. Nie polecam ich.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

Awatar użytkownika

sylwia235
Uczestnik
Posty: 29
Rejestracja: ndz lip 17, 2011 1:52 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Eletroniczny programator czasowy

#29

Post autor: sylwia235 » śr cze 12, 2013 11:13 pm

Ja mam od kilku lat manualny i nie narzekam. Może dlatego, że u nas bardzo rzadko zdajrzają się przerwy w dostawie prądu i nie ma z tym problemu. Kupiony za kilkanaście zł, a działa już kilka lat - polecam.
Co Cię nie zabije, to na pewno wzmocni!

Awatar użytkownika

Autor
GregB
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz sty 06, 2013 11:40 am
Telefon: 602468123
Lokalizacja: Tachomin
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#30

Post autor: GregB » czw cze 13, 2013 8:13 am

Ja mam trzy sztuki i jeszcze nic dziwnego się nie zdarzyło. Jedyną anomalią jest że żagary choć elektroniczne nie są dokładne.
Jeżeli masz paragon na urządzenie to można reklamować, lub kupić drugi zachować paragon i zanieść zepsuty z nowym paragonem.
One są ciągle w sprzedaży choć w nie tak atrakcyjnej cenie.
początki akwarystyki i na razie 60l :-)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości