Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie

Eletroniczny programator czasowy

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
Awatar użytkownika

Autor
GregB
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: ndz sty 06, 2013 11:40 am
Telefon: 602468123
Lokalizacja: Tachomin
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#31

Post autor: GregB » czw cze 13, 2013 8:13 am

Ostatni post z poprzedniej strony:

Ja mam trzy sztuki i jeszcze nic dziwnego się nie zdarzyło. Jedyną anomalią jest że żagary choć elektroniczne nie są dokładne.
Jeżeli masz paragon na urządzenie to można reklamować, lub kupić drugi zachować paragon i zanieść zepsuty z nowym paragonem.
One są ciągle w sprzedaży choć w nie tak atrakcyjnej cenie.
początki akwarystyki i na razie 60l :-)

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#32

Post autor: jgoluch » czw cze 13, 2013 10:00 am

Niestety ani paragonu, ani programatora już nie mam.
Zbyt bardzo mnie ciekawiło co mu dolega i jak wygląda od środka, więc przeprowadziłem małą operację :)
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

Drottnar
Zasłużeni
Posty: 4176
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:11 pm
Lokalizacja: Saska Kępa
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#33

Post autor: Drottnar » czw cze 13, 2013 11:30 am

Dawaj fotorelację w dziale DIY ;)

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#34

Post autor: jgoluch » czw cze 13, 2013 11:52 am

Tu by bardziej nadał się dział "destroy it yourself" :)
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

Drottnar
Zasłużeni
Posty: 4176
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:11 pm
Lokalizacja: Saska Kępa
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#35

Post autor: Drottnar » czw cze 13, 2013 11:54 am

Nadal DIY. No dawaj, dawaj.


galibardi
Gość
Posty: 6
Rejestracja: śr sty 09, 2013 1:32 pm
Telefon: 667017974
Lokalizacja:

Eletroniczny programator czasowy

#36

Post autor: galibardi » śr lip 17, 2013 11:13 pm

Cześć wszystkim, ja własnie wróciłem do manuala. Elektroniczny po zamknięciu cyklu tygodniowego załączał się na dobre, nie doszedłem dlaczego tak się dzieje, ale jak wyjechałem na kilka dni i wróciwszy zauważyłem że wszystko chodzi od 3 dób na okrągło to się nieźle wkurzyłem.
Jeżeli ktoś wie co robiłem nie tak , to proszę o wyjaśnienie.

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Re: Odp: Eletroniczny programator czasowy

#37

Post autor: jgoluch » czw lip 18, 2013 8:47 am

Wada wbudowana.
Moj czasem nie chce sie ponownie zalaczyc, po wylaczeniu.

_______
via TT
Pozdrawiam Jaco G


galibardi
Gość
Posty: 6
Rejestracja: śr sty 09, 2013 1:32 pm
Telefon: 667017974
Lokalizacja:

Eletroniczny programator czasowy

#38

Post autor: galibardi » pn lip 22, 2013 6:50 am

No to jeżeli te urządzenia mają takie wady to jak ich używać np. do zraszaczy? Przecież całe podwórko by było pod wodą, nie mówiąc już o rach. za wodę:)

Awatar użytkownika

Drottnar
Zasłużeni
Posty: 4176
Rejestracja: czw paź 23, 2008 9:11 pm
Lokalizacja: Saska Kępa
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#39

Post autor: Drottnar » pn lip 22, 2013 7:54 am

Ja używam od lat programatorów elektronicznych i jak dotąd problemów nie miałem.

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#40

Post autor: jgoluch » pn lip 22, 2013 8:20 am

Zależy pewnie na co się trafi.
Wg moich doświadczeń:
- 1 manualny - działa OK
- 2 manualny - działa OK
- 1 elektroniczny - działa OK
- 2 elektroniczny - czasem nie załącza się
- 3 elektroniczny - czasem nie załączał się, ostatecznie się spalił
Nie wiem jak sprawa wyląda z tymi droższymi modelami, bo dotychczas oscylowałem wokół tych tańszych.
Pozdrawiam Jaco G


galibardi
Gość
Posty: 6
Rejestracja: śr sty 09, 2013 1:32 pm
Telefon: 667017974
Lokalizacja:

Eletroniczny programator czasowy

#41

Post autor: galibardi » pn lip 22, 2013 10:37 pm

Nie ukrywam, że też mam jeden z najtańszych, ale tak jak pisałem jak skończy cały cykl tygodniowy to załącza się na non-stop. Pozostaje przy manualu. Nie mam przerw częstych w dostawie, praktycznie to w ogóle takich nie mam.

Awatar użytkownika

pkucaba
Miszcz
Posty: 3741
Rejestracja: śr gru 01, 2010 9:58 pm
Lokalizacja: Witolin
Na imię mam: Piotr
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#42

Post autor: pkucaba » pn lip 22, 2013 11:56 pm

No to chyba przed urlopem muszę skończyć sterownik ;) skoro te timery są tak awaryjne... :(


pablo8700
Bywalec
Posty: 52
Rejestracja: sob sie 18, 2012 9:21 pm
Lokalizacja: warszawa-wawer
Płeć:

Re: Eletroniczny programator czasowy

#43

Post autor: pablo8700 » wt lip 23, 2013 7:16 am

Ja również stosuje jedynie manualne programatory czasowe, zauważyłem że w przypadku gdy prąd jest cały czas to można przy nich zegarki ustawiać :D odkąd stosuje są niezawodne


koval34
Gość
Posty: 4
Rejestracja: wt lip 13, 2010 2:17 pm
Lokalizacja: Warszawa-Białołęka-Derby
Płeć:

Re: Eletroniczny programator czasowy

#44

Post autor: koval34 » pt sie 30, 2013 1:56 pm

Hej,
Ja mam już już 5 podobnych programatorów elektronicznych za ~20zł. Jeden jeszcze chodzi, 3 ciągle gubiły ustawienia więc leżą w szufladzie, a 1 zepsuty.
Ostatecznie kupiłem porządne 2 dwukanałowe więc tak jak 4 tamte.
http://hurtownia.elektromag.pl/F-F-PROG ... 33%29.aspx

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2427
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#45

Post autor: cinek1916 » pt sie 30, 2013 2:36 pm

Na allegro kupowałem programatory na szynę za koło 20zł... a tu 150 :razz:
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

Awatar użytkownika

zamson
Uczestnik
Posty: 43
Rejestracja: śr mar 13, 2013 9:17 pm
Lokalizacja: Mokotów
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#46

Post autor: zamson » pn wrz 09, 2013 5:11 pm

Ja używam programatora mechanicznego dobowego, który kosztował mnie w sklepie około 25 zł. Służy mi od jakichś dobrych 5 lat i nic z nim się nie dzieje. Kiedyś kusiło mnie zainwestować w elektroniczny, ale ich rozpiętość cenowa była bardzo duża. Od tych za 20 zł po ponad 100 zł. Stwierdziłem, że to podejrzane i na pewno muszą się czymś różnic. Zapewne chodzi o rodzaj plastiku z jakiego jest wykonana obudowa i jej podzespoły. Plastik plastikowi nie równy! Ja muszę zainwestować w coś co będzie mi wyłączało światło powoli i tym samym symulowało wschody/zachody Słońca :) Na pewno się to jakoś nazywa hehe. Wracam do edukowania się dalej :)
Baniak 30L
6x Gupik Endlera
15x Red Cherry


Palimiac
Gość
Posty: 1
Rejestracja: śr cze 03, 2015 8:00 am
Lokalizacja: Praga

Re: Eletroniczny programator czasowy

#47

Post autor: Palimiac » śr cze 03, 2015 8:03 am

Popieram powyższą wypowiedź. Jeśli chodzi o programatory, to nie mam dużej wiedzy, ale też mi podpowiedziano wybrać mechaniczny http://www.castorama.pl/produkty/instal ... atory.html" onclick="window.open(this.href);return false; Teraz absolutnie nie żałuję.

Awatar użytkownika

grlskce
Uczestnik
Posty: 43
Rejestracja: śr lut 12, 2014 3:50 pm
Lokalizacja: Warszawa

Re: Eletroniczny programator czasowy

#48

Post autor: grlskce » śr cze 03, 2015 7:05 pm

cinek1916 pisze:Na allegro kupowałem programatory na szynę za koło 20zł... a tu 150 :razz:
też używam elektronika na szynę za chyba 35zł i od 2 lat nic złego nie dzieje się

Awatar użytkownika

bory
Maniak
Posty: 775
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#49

Post autor: bory » śr cze 03, 2015 8:02 pm

Ja obecnie używam trzech elektronicznych z Castoramy i jednego mechanika (też z Castoramy). Wcześniej miałem 4 mechaniki, ale pewnego wieczora jeden zaczął hałasować, za chwilę usłyszałem głośnie "zzzzzzzzzzzzzZZZZZZZ", przygasły wszystkie światła w mieszkaniu i "łubudu" - programator poszedł się…. W obawie, że kolejne też zawiodą i co gorsza doprowadzą do jakiejś poważniejszej awarii postanowiłem wymienić na elektroniki. Został tylko jeden mechanik bo zabrakło mi kasy.
Moje 215L: viewtopic.php?f=15&t=28099&start=90#p248162" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja robalownia: viewtopic.php?f=15&t=28627&start=30#p248522" onclick="window.open(this.href);return false;
Zagraj w moje warcaby na iOS: http://www.bfdraughts.com/" onclick="window.open(this.href);return false; :)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15619
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#50

Post autor: Lech-u » śr cze 03, 2015 8:37 pm

Mechanika używałem jakieś 20 lat temu.
Teraz tylko elektroniki. Znaczy: do niedawna. Bo niedawno zastąpiłem wszystkie programatory czasowe (było ich 8) jednym przyzwoitym urządzeniem. Ale też elektronicznym, oczywiście. Z małymi elementami analogowymi...
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 6987
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#51

Post autor: marcinzabki29 » śr cze 03, 2015 8:51 pm

Ja niestety używam mechanicznych.
Jeden mi wysiadł, ale kupiłem go z akwa i już miał swoje lata.
Mam ich trzy i jak na razie dają radę.
Jeden minus że podziałka co 30 minut.
Ale tak mi pasuje i póki co muszą mi wystarczyć.
Został mi jeszcze jeden weteran - czwarty - i jeszcze pracuje.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

psyho39
Fanatyk
Posty: 1508
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Re: Eletroniczny programator czasowy

#52

Post autor: psyho39 » śr cze 03, 2015 10:26 pm

Mam pytania natury technicznej. Ile czasu działa programator działa bez prądu? Ile go ładować potem w gniazdku by znowu ożywić go? Mój leżał jakieś dwa miesiące i patrzę dziś a on zdechly tj. zniknęły cyfry z ekranu. Podpiąłem do gniazdka i na razie nic.
126-Pelvicachromis taeniatusi ,

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#53

Post autor: rhino » śr cze 03, 2015 10:28 pm

Zależy. Modeli jest pewnie kilkaset. Nikt Ci na to pytanie jednoznacznie nie odpowie.
Ratel

Awatar użytkownika

Tomasz3k
Zapaleniec
Posty: 432
Rejestracja: pt lut 06, 2015 9:12 pm
Lokalizacja: Mokotów
Na imię mam: Tomek
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#54

Post autor: Tomasz3k » śr cze 03, 2015 10:28 pm

Również mam elektroniki , kupione w jakimś elektronicznym sklepie za +/- 30zł , i działają bardzo dobrze, zarówno załączają o czasie jak i rozłączają . czyli wersja, kupić, zamontować i zapomnieć :)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15619
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#55

Post autor: Lech-u » śr cze 03, 2015 10:30 pm

psyho39 pisze:Podpiąłem do gniazdka i na razie nic.
Jeśli masz guzik Reset, to zresetuj w czasie, gdy jest podłączony do 230V.
Powinno ożywić wyświetlacz.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

psyho39
Fanatyk
Posty: 1508
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Re: Eletroniczny programator czasowy

#56

Post autor: psyho39 » śr cze 03, 2015 10:31 pm

A taki ?
Obrazek
126-Pelvicachromis taeniatusi ,

Awatar użytkownika

Tomasz3k
Zapaleniec
Posty: 432
Rejestracja: pt lut 06, 2015 9:12 pm
Lokalizacja: Mokotów
Na imię mam: Tomek
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#57

Post autor: Tomasz3k » śr cze 03, 2015 10:32 pm

psyho39 a nie masz w nim baterii (akumulatorka) podrzynającego ? każdy akumulator się eksploatuje , i być może on już się wyczerpał i działał tylko dlatego że był podpięty do prądu ?? a jak go odłożyłeś i się rozładował do 0 to może się okazać że już nie ruszy ....

Awatar użytkownika

psyho39
Fanatyk
Posty: 1508
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Re: Eletroniczny programator czasowy

#58

Post autor: psyho39 » śr cze 03, 2015 10:35 pm

Bateria jest na pewno bo inaczej by zdechł zaraz po odlaczeniu od zasilania z sieci. Pytanie czy takie programatory da się reanimowac czy jak już padnie to kaplica?
126-Pelvicachromis taeniatusi ,

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15619
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#59

Post autor: Lech-u » śr cze 03, 2015 10:38 pm

On ma raczej jakiś kondensator a nie bateryjkę.
Ale mogę się mylić.

Nie widzę guzika: Reset :(
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#60

Post autor: rhino » śr cze 03, 2015 10:41 pm

Przepraszam, kupujecie urządzenie za 30PLN i spodziewacie się cudów ?
Co tanie to drogie i trzeba się z tym liczyć.
Ratel

Awatar użytkownika

psyho39
Fanatyk
Posty: 1508
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Re: Eletroniczny programator czasowy

#61

Post autor: psyho39 » śr cze 03, 2015 10:50 pm

Rhino całego pietnastaka dałem.
Pytanie moje nie było też pretensjami do producenta czy też jakości urządzenia. Byłem po prostu ciekaw ,ale już nie jestem bo po kilku minutach w sieci ustrojstwo ruszyło.
126-Pelvicachromis taeniatusi ,

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości