Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie

Eletroniczny programator czasowy

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
Awatar użytkownika

psyho39
Fanatyk
Posty: 1508
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Re: Eletroniczny programator czasowy

#61

Post autor: psyho39 » śr cze 03, 2015 10:50 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

Rhino całego pietnastaka dałem.
Pytanie moje nie było też pretensjami do producenta czy też jakości urządzenia. Byłem po prostu ciekaw ,ale już nie jestem bo po kilku minutach w sieci ustrojstwo ruszyło.
126-Pelvicachromis taeniatusi ,

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15619
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#62

Post autor: Lech-u » śr cze 03, 2015 10:52 pm

Kondensatory
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Tomasz3k
Zapaleniec
Posty: 432
Rejestracja: pt lut 06, 2015 9:12 pm
Lokalizacja: Mokotów
Na imię mam: Tomek
Płeć:

Re: Eletroniczny programator czasowy

#63

Post autor: Tomasz3k » czw cze 04, 2015 10:44 am

rhino pisze:Przepraszam, kupujecie urządzenie za 30PLN i spodziewacie się cudów ?
Co tanie to drogie i trzeba się z tym liczyć.

rhino nie zgodzę się z Tobą , używam programatora za bagatela 30zł , i działa bardzo dobrze , załącza kiedy chce i wyłacza kiedy chce , chyba d tego to ma służyć ? :) ,jeśli nie trzeba , to po co przepłacać ? :wink:

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#64

Post autor: rhino » pt cze 05, 2015 8:19 am

Tomasz3k pisze:rhino nie zgodzę się z Tobą , używam programatora za bagatela 30zł , i działa bardzo dobrze , załącza kiedy chce i wyłacza kiedy chce , chyba d tego to ma służyć ? ,jeśli nie trzeba , to po co przepłacać ?
Nie musisz :)
Różnice w cenie timerów, nie wynikają tylko z pazerności producentów, ale też z jakości (ceny) zastosowanych elementów. Pół biedy gdy zegar się rozjedzie i zacznie załączać światło inaczej niż planowałeś bo pewnie zauważysz. Gorzej gdy sterujesz np. CO2 i zacznie podawać w nocy.

Każdy sam decyduje co kupuje, ale naiwnością jest sądzić że timer za 15PLN i ten za 100PLN, to to samo.
Ratel

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15619
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#65

Post autor: Lech-u » pt cze 05, 2015 8:30 am

A tak naprawdę i ten za 15 jak i ten za 100 może przestać działać.
Miałem i takie i takie i zdarzały się "zdziwienia".

Nie można wierzyć urządzeniom w 100%. Warto mieć baczne oko i sprawdzać działanie, stan wyświetlacza, opóźnienia zegara.

Mimo, że sam mam u siebie prawie pełną automatykę w akwariach, to nie ma dnia, żebym kilka razy dziennie nie sprawdzał, czy wszystko działa. A i tak w razie awarii sprzęty mogą mnie przechytrzyć...
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#66

Post autor: rhino » pt cze 05, 2015 8:32 am

Lech-u pisze:A tak naprawdę i ten za 15 jak i ten za 100 może przestać działać.
Jasne, stopień prawdopodobieństwa jest jednak inny.

Lech-u pisze:Mimo, że sam mam u siebie prawie pełną automatykę w akwariach, to nie ma dnia, żebym kilka razy dziennie nie sprawdzał, czy wszystko działa.
Lech-u, to po co Ci ta automatyka !? ;) :D
Ratel

Awatar użytkownika

bory
Maniak
Posty: 775
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#67

Post autor: bory » pt cze 05, 2015 8:34 am

Żeby, paradoksalnie, miał co robić :D
Moje 215L: viewtopic.php?f=15&t=28099&start=90#p248162" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja robalownia: viewtopic.php?f=15&t=28627&start=30#p248522" onclick="window.open(this.href);return false;
Zagraj w moje warcaby na iOS: http://www.bfdraughts.com/" onclick="window.open(this.href);return false; :)

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#68

Post autor: rhino » pt cze 05, 2015 8:39 am

Chyba tak :)

IMO automatyzacja procesów powinna odciążać ludzi. A tu naszego Lech-a, wręcz obciąża ! :D
Ratel

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15619
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#69

Post autor: Lech-u » pt cze 05, 2015 8:39 am

rhino pisze:IMO automatyzacja procesów, powinna odciążać ludzi. A tu naszego Lech-a, wręcz obciąża !
Nie sądzę.
Rzut oka na wskaźniki nie jest żadnym obciążeniem.
Moja automatyka odciążyła mnie znacząco. Rzeczy dzieją się "na leniucha", bez ingerencji Lech-u.

A poza tym przerwa na kawę w pracy każdemu się należy. Ponieważ nie pijam kawy, to przerwę poświęcam na sprawdzenie automatyki. Ot co!
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#70

Post autor: rhino » pt cze 05, 2015 8:43 am

Lech-u pisze:Rzut oka na wskaźniki nie jest żadnym obciążeniem.
No cóż, może u mnie to już skrzywienie zawodowe, ale w monitoringu interesują mnie stany alarmowe, normalne mnie średnio interesują.
Przecież masz powiadomienia o alarmach, niewolniku GHL-a :D
Ratel

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15619
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#71

Post autor: Lech-u » pt cze 05, 2015 8:45 am

rhino pisze:Przecież masz powiadomienia o alarmach, niewolniku GHL-a
Hehehe, a powiedz szczerze ile razy w ciągu dnia sprawdzasz swojego GHLa?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#72

Post autor: rhino » pt cze 05, 2015 8:57 am

:)

Odkąd mam PL3 i apkę na smarta, to tak ze dwa-trzy razy :D
Ratel

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15619
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#73

Post autor: Lech-u » pt cze 05, 2015 8:59 am

rhino pisze:Odkąd mam PL3 i apkę na smarta, to tak ze dwa-trzy razy
rhino pisze:ale w monitoringu interesują mnie stany alarmowe, normalne mnie średnio interesują.

Aż tyle alarmów masz dziennie??? Ojoj! :viva: :viva: :viva: :viva: :viva:
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

Eletroniczny programator czasowy

#74

Post autor: rhino » pt cze 05, 2015 9:01 am

Lech-u pisze:Aż tyle alarmów masz dziennie??? Ojoj!
Chwilowo strasznie mnie "rajcuje" redox, przejdzie mi za jakiś miesiąc :)
Ratel

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15619
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#75

Post autor: Lech-u » pt cze 05, 2015 9:04 am

rhino pisze: przejdzie mi za jakiś miesiąc
Jakoś przez tyle lat nie przeszło, to liczysz, że teraz nagle Ci przejdzie? :-)

Oj, niepoprawny optymista z tego naszego rhinio. :shock:
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Dein
Zasłużeni
Posty: 6038
Rejestracja: sob gru 06, 2008 12:12 pm
Lokalizacja: A właśnie że nie podam
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#76

Post autor: Dein » pt cze 05, 2015 9:08 am

Przypomniał mi się bardzo inspirujący reportaż o polskich prepersach.
Naprawdę wydajecie się przygotowani i zabezpieczeni przed katastrofą. Ale co, jesli nastąpi przebiegunowanie Ziemi, wysiądą nadajniki, komórki, wszelka elektronika zacznie szaleć?
W obliczu zagłady, która prędzej lub później nastąpi, wyzwaniem na dziś jest przygotowanie tajmera działającego niezależnie od klasycznych źródeł zasilania i kontrolowanego przez procesy naturalne.
"Odór i wodór ! Smród i śmierć!" - R.


Strange69
Gaduła
Posty: 113
Rejestracja: ndz lip 08, 2012 1:15 pm
Lokalizacja:

Eletroniczny programator czasowy

#77

Post autor: Strange69 » śr lis 30, 2016 6:18 pm

Panowie odkopię temat. Mój stary progrmator analogowy padł- tzn podaje prąd ale tarcza się nie kręci. A potrzebujęw swoim paludarium ustawić automatyczne zamgławianie foggerem. Najlepiej - kilka, kilkanaście razy dziennie aby włączał się na minutę. Powyżej tego czasu mgła już i tak jest za duża. I teraz pytanie, o ile programator analogowy ma interwały co 15 minut, to czy na elektroniku da radę ustawić czas włączenia prądu na 1 minute? Pytam o taki np. model: http://aqua-light.pl/zegary-sterujace/2 ... ronic.html

Awatar użytkownika

Dejw
Zapaleniec
Posty: 390
Rejestracja: ndz maja 17, 2015 12:13 am
Telefon: LG
Lokalizacja: Misto, dzielnica, ulica
Na imię mam: Mam
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#78

Post autor: Dejw » śr lis 30, 2016 6:36 pm

Osobiście polecam Orno OR-PRE-409. 16 programów, można ustawiać pojedyncze dni, cały tydzień, weekend i kilka innych kombinacji. Dodatkowo jest fajny, bo mały.:)
Dodatkowo wg. instrukcji:
Zakres odmierzania czasu: 1 minuta ~ 168 godzin (7 dni) więc chyba to, o co Ci chodzi.

http://www.orno.pl//t2205,1,pl,elektron ... or-czasowy

obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Ostatnio zmieniony śr lis 30, 2016 6:41 pm przez Dejw, łącznie zmieniany 2 razy.


Strange69
Gaduła
Posty: 113
Rejestracja: ndz lip 08, 2012 1:15 pm
Lokalizacja:

Eletroniczny programator czasowy

#79

Post autor: Strange69 » śr lis 30, 2016 7:42 pm

Ok, ale istotne są dla mnie interwały - żebym mógł ustawić załączenie prądu dosłownie na minute. Po minucie już mam mgłę taką, że można ciąć nożem.

Więc pytanie czy nie chodzi o DOKŁADNOŚĆ załączenia - w senise myli się o minutę. :roll:
Ostatnio zmieniony śr lis 30, 2016 7:43 pm przez Strange69, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Dejw
Zapaleniec
Posty: 390
Rejestracja: ndz maja 17, 2015 12:13 am
Telefon: LG
Lokalizacja: Misto, dzielnica, ulica
Na imię mam: Mam
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#80

Post autor: Dejw » śr lis 30, 2016 7:43 pm

No to masz przecież tę informację, na zielono zaznaczoną nawet. ;)

Awatar użytkownika

Dejw
Zapaleniec
Posty: 390
Rejestracja: ndz maja 17, 2015 12:13 am
Telefon: LG
Lokalizacja: Misto, dzielnica, ulica
Na imię mam: Mam
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#81

Post autor: Dejw » śr lis 30, 2016 7:45 pm

Dokładność to też jedna minuta...a nawet mniej.

Dokładność: ≤1 minuta/miesiąc
Zakres odmierzania czasu: 1 minuta ~ 168 godzin (7 dni)
Ostatnio zmieniony śr lis 30, 2016 7:46 pm przez Dejw, łącznie zmieniany 1 raz.


Strange69
Gaduła
Posty: 113
Rejestracja: ndz lip 08, 2012 1:15 pm
Lokalizacja:

Eletroniczny programator czasowy

#82

Post autor: Strange69 » śr lis 30, 2016 10:01 pm

Ok, dopytuję bo wiem jak jest np z "wodoodpornością zegarków", itd. :)

Jeszcze pytanie za milion - da radę by kilkadziesiąt razy dziennie odpalać takim programatorem foggera na te minute, dwie? tzn od 8 rano do 22 co 15 minut

Awatar użytkownika

Dejw
Zapaleniec
Posty: 390
Rejestracja: ndz maja 17, 2015 12:13 am
Telefon: LG
Lokalizacja: Misto, dzielnica, ulica
Na imię mam: Mam
Płeć:

Eletroniczny programator czasowy

#83

Post autor: Dejw » śr lis 30, 2016 10:22 pm

Tym konkretnym niestety tylko 16 razy, bo można ustawić "jedynie" 16 programów.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości