Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

CO2 - sprzęt (podstawy)

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum

shadowrider
Uzależniony
Posty: 533
Rejestracja: ndz kwie 10, 2011 3:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:

Re: CO2-sprzęt(podstawy)

#31

Post autor: shadowrider » sob maja 03, 2014 12:58 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

sum pisze: Atomizer
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Dyfuzor przepływowy AQUARIO
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Jak czyścimy takie ustrojstwa?

Awatar użytkownika

rudy1986
Zasłużeni
Posty: 2768
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Re: Odp: CO2-sprzęt(podstawy)

#32

Post autor: rudy1986 » sob maja 03, 2014 1:53 pm

shadowrider pisze:
sum pisze: Atomizer
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Dyfuzor przepływowy AQUARIO
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć
Jak czyścimy takie ustrojstwa?
A z czego chcesz czyscic? Jak glon osiada to wezem do czyszczenie rur

Wysłane z mojego GT-P3100

Awatar użytkownika

Autor
sum
Zasłużeni
Posty: 4887
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

CO2-sprzęt(podstawy)

#33

Post autor: sum » sob maja 03, 2014 3:28 pm

Atomizer mam jakieś dwa,trzy lata i nigdy nie czyściłem.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.


shadowrider
Uzależniony
Posty: 533
Rejestracja: ndz kwie 10, 2011 3:48 pm
Lokalizacja:
Płeć:

CO2-sprzęt(podstawy)

#34

Post autor: shadowrider » sob maja 03, 2014 4:49 pm

U mnie jest podejrzany o spadek przepływu filtra. Niedługo będę wszystko czyścił, dlatego pytam.

-- 3 maja 2014, o 15:49 --

U mnie jest podejrzany o spadek przepływu filtra. Niedługo będę wszystko czyścił, dlatego pytam.

Awatar użytkownika

Autor
sum
Zasłużeni
Posty: 4887
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

CO2-sprzęt(podstawy)

#35

Post autor: sum » sob maja 03, 2014 8:20 pm

Nigdy nie zauważyłem żeby atomizer powodował ograniczenie przepływu.Co innego zasyfienie filtra,tu przepływ potrafi spaść drastycznie.Zawsze najbardziej zabrudzona jest włóknina i to ona najwięcej ogranicza przepływ.Nie bawię się w płukanie,wymieniam.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

joanna50
Uzależniony
Posty: 661
Rejestracja: śr sty 21, 2015 8:35 pm
Lokalizacja: Warszawa -Grochów
Na imię mam: Joanna
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#36

Post autor: joanna50 » czw maja 07, 2015 11:09 am

Moje, pewnie śmieszne dla Was pytanie :)
2 manometry, który co wskazuje? - zupełnie się na tym nie znam a instrukcja użycia jest króciutka i mało szczegółowa.
Nie montowałam ich sama, przywiozłam ze sklepu już zamontowane na butli.

Obrazek
Wiedźma Joanna :)


TPI
Bywalec
Posty: 97
Rejestracja: wt mar 31, 2015 5:44 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#37

Post autor: TPI » czw maja 07, 2015 11:15 am

Jeden pokazuje ciśnienie w butli a drugi za reduktorem
Pierwszy informuje ile mamy jeszcze gazu w butli a z drugiego nie korzystałem...
Patrzyłem na ilość wypływających bąbelków.

Awatar użytkownika

joanna50
Uzależniony
Posty: 661
Rejestracja: śr sty 21, 2015 8:35 pm
Lokalizacja: Warszawa -Grochów
Na imię mam: Joanna
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#38

Post autor: joanna50 » czw maja 07, 2015 11:21 am

A bardziej "łopatologicznie"?
Nazwijmy je P(prawy), L (lewy) tak jak widzimy.
P - pokazuje?
L - pokazuje?
Kiedy mam myśleć o napełnieniu butli?
Wiedźma Joanna :)


TPI
Bywalec
Posty: 97
Rejestracja: wt mar 31, 2015 5:44 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Łukasz
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#39

Post autor: TPI » czw maja 07, 2015 11:33 am

Popatrz na skalę zegarów
ten po lewej do 160 jest od butli
a ten po prawej do 16 od ciśnienia za reduktorem

Jak lewy pokarze 0 - butla pusta
obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#40

Post autor: rhino » czw maja 07, 2015 11:41 am

Ten po prawej, dopóki CO2 jest w stanie ciekłym, będzie stale pokazywał 60-70bar. Pod koniec "butli" CO2 przejdzie w stan gazowy i manometr zacznie wskazywać mniej, będzie to sygnałem do nabicia butli.
Ten po lewej, wskazuje ciśnienie robocze, czyli to które ma CO2 idący wężykiem do akwarium (dyfuzora, reduktora). Zbyt wysokie ciśnienie robocze, może spowodować rozerwanie węża, "przebicie" elektrozaworu tudzież zagazowanie obsady.
Ratel

Awatar użytkownika

joanna50
Uzależniony
Posty: 661
Rejestracja: śr sty 21, 2015 8:35 pm
Lokalizacja: Warszawa -Grochów
Na imię mam: Joanna
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#41

Post autor: joanna50 » czw maja 07, 2015 11:42 am

TPI dziękuję bardzo :)
Teraz wszystko jasne.
W którym momencie (wskazania na manometrze) zanosić butlę do wymiany? 110-120?
Wiedźma Joanna :)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Re: CO2 - sprzęt (podstawy)

#42

Post autor: Lech-u » czw maja 07, 2015 12:20 pm

joanna50 pisze:W którym momencie (wskazania na manometrze) zanosić butlę do wymiany? 110-120?
110-120 bar nie będzie na Twoim manometrze nigdy.
Jeśli spadnie Ci na lewym zegarze poniżej 50 bar to znaczy, że CO2 się powoli kończy.
A do ładowania zanieś jak gaz przestanie lecieć z butli (nie będzie bąbelków w dyfuzorze (akwarium).
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

joanna50
Uzależniony
Posty: 661
Rejestracja: śr sty 21, 2015 8:35 pm
Lokalizacja: Warszawa -Grochów
Na imię mam: Joanna
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#43

Post autor: joanna50 » czw maja 07, 2015 12:52 pm

Ok. TPI, Rhino, Lechu dziękuję bardzo :)
Fizyka nigdy nie była moim ulubionym przedmiotem :(
Jakoś udało się bez tego przeżyć pół wieku :razz:
Wiedźma Joanna :)

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#44

Post autor: rhino » czw maja 07, 2015 1:10 pm

joanna50 pisze:Jakoś udało się bez tego przeżyć pół wieku
Tak Ci się tylko wydaje :)
Ratel

Awatar użytkownika

Alix
Zapaleniec
Posty: 349
Rejestracja: pn wrz 30, 2013 3:55 pm
Lokalizacja: Warszawa Targówek
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#45

Post autor: Alix » czw maja 07, 2015 8:28 pm

Lech-u pisze:Jeśli spadnie Ci na lewym zegarze poniżej 50 bar to znaczy, że CO2 się powoli kończy.
Lechu nie do końca masz rację gdyż w małych butlach to butla nabita ma wskazanie 50 bar :x a kończy się jak spada do zera :DD
Ja na swojej 0,5 kg przy wskazaniu nabicia 50 barów ciągnę średnio 9 miesięcy :P
64 litrowy zakamarek
20 litrowy słoik z bojownikiem
105 litrowe czarne wody
10 litrowe ślimakarium
30 litrowe krewetkarium

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#46

Post autor: Lech-u » czw maja 07, 2015 8:35 pm

Alix pisze:Lechu nie do końca masz rację gdyż w małych butlach to butla nabita ma wskazanie 50 bar
Alix pisze:Lech-u napisał(a):
Jeśli spadnie Ci na lewym zegarze poniżej 50 bar to znaczy, że CO2 się powoli kończy.
Więc dlaczego nie mam racji?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

Re: CO2 - sprzęt (podstawy)

#47

Post autor: jgoluch » pt maja 08, 2015 7:39 am

Lech-u pisze: 110-120 bar nie będzie na Twoim manometrze nigdy.
Kiedys wrzucałem foto, gdzie na manometrach mam 140 bar, gdyż za dużo mi nabili.
Zawór bezpieczeństwa strzela przy 190 bar.
Jest to wiec jak najbardziej możliwe :)
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#48

Post autor: Lech-u » pt maja 08, 2015 8:04 am

jgoluch pisze:Kiedys wrzucałem foto, gdzie na manometrach mam 140 bar, gdyż za dużo mi nabili.
Zawór bezpieczeństwa strzela przy 190 bar.
Jest to wiec jak najbardziej możliwe
Dodatkowo jest to możliwe w czasie gdy gaz w butli zmienia temperaturę. Czyli po nabiciu jest zimny, a potem osiąga powoli temperaturę otoczenia. Jednak po jakimś czasie powinno ciśnienie się ustatkować na poziomie 50-70 bar. Nawet bez odkręcania butli...

No ale jak widać po przypadku jgoluch mogą się zdarzyć inne wskazania manometru niż te standardowe.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

jgoluch
Zasłużeni
Posty: 2158
Rejestracja: pn lip 23, 2012 12:50 pm
Lokalizacja: Kabaty
Płeć:
Kontakt:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#49

Post autor: jgoluch » pt maja 08, 2015 10:20 am

U mnie ten stan utrzymywał się około doby jakoś.
[foto=http://i42.tinypic.com/m77uye.jpg]Wspomniana fotka.[/foto]
Pozdrawiam Jaco G

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#50

Post autor: Lech-u » pt maja 08, 2015 10:53 am

jgoluch pisze:U mnie ten stan utrzymywał się około doby jakoś.
A wypuszczałeś gaz w tym czasie, czy zawory były zamknięte?

PS. Kiedyś chciałem, żeby mi napełniono troszkę więcej do butli (jakieś 0,5 kg gazu więcej w butli 6 kg), ale pan w Pol-Pożu powiedział, że to nie ma sensu, bo i tak zawór bezpieczeństwa mi wypuści nadmiar gazu. Myślałem, że zawór bezpieczeństwa jest nastawiony na mniejszą wartość niż Ty podajesz Jacku.

PS.2 Jesteś niezwykle odważny, bo trzymasz tak duże ciśnienie między udami...
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

joanna50
Uzależniony
Posty: 661
Rejestracja: śr sty 21, 2015 8:35 pm
Lokalizacja: Warszawa -Grochów
Na imię mam: Joanna
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#51

Post autor: joanna50 » śr maja 13, 2015 12:13 pm

To znowu ja :)
Ponieważ uruchomiłam zbiornik numer 3 i chciałam podłączyć do niego CO2 z butli już zasilającej zbiornik numer 1 mam pytanie jak to zrobić. Kupiłam trójnik z zaworami ale nie ma cudów żeby je wyregulować. Jak leci do jednego akwarium to nie leci do drugiego.
Czytałam na jakimś forum, że najlepiej jest założyć zwykły rozgałęziacz a potem bliżej szkła zaworki precyzyjne i zaworki przeciw zwrotne (na każdym wężyku).
Jak wiecie na moim reduktorze jest zawór precyzyjny. Czy to wszystko będzie współdziałać ?
Znalazłam taki zestaw:
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/zestaw ... -4780.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiedźma Joanna :)

Awatar użytkownika

rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#52

Post autor: rhino » śr maja 13, 2015 12:16 pm

joanna50 pisze:Czy to wszystko będzie współdziałać ?
To musi współdziałać i działać :)

Jakie masz teraz ciśnienie robocze na wyjściu reduktora (prawy manometr) ?
Ratel

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#53

Post autor: Lech-u » śr maja 13, 2015 12:25 pm

joanna50 pisze:Jak leci do jednego akwarium to nie leci do drugiego.
Czy akwaria są jednakowej wysokości? A właściwie: czy miejsce z którego wylatuje gaz w akwarium jest na takiej samej głębokości? No i czy jest to taki sam rodzaj dyfuzora lub kostki lub czegoś z czego leci gaz w akwarium?


Jeśli chcesz wyregulować to zrób tak:
Odkręć na maksa oba akwaria. Leci w obu? Jeśli nie, to zacznij od akwarium gdzie NIE leci gaz. To będzie akwa1.
Puść gaz w akwa. 1 na maksa przy całkowicie zamkniętym akw.2.
Potem odkręcaj powoli akw2. Taką metodą możesz dojść do punktu równowagi (leci w akwa1 i akwa2).

Możesz też lekko zwiększyć ciśnienie na zaworze precyzyjnym na reduktorze. (tylko nie przekraczaj ciśnienia roboczego zaworków precyzyjnych na wężykach).
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

joanna50
Uzależniony
Posty: 661
Rejestracja: śr sty 21, 2015 8:35 pm
Lokalizacja: Warszawa -Grochów
Na imię mam: Joanna
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#54

Post autor: joanna50 » śr maja 13, 2015 12:53 pm

Rhino nie odpowiem w tej chwili-jestem w pracy. Sprawdzę po powrocie ciśnienie.
Lechu nie mam jeszcze zaworków precyzyjnych na wężykach :)
Akwaria nie są na jednakowej wysokości. Różnica około 40 cm. Dyfuzory podobne bardzo ale nie identyczne (ale oba 20mm).
Wiedźma Joanna :)

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#55

Post autor: Lech-u » śr maja 13, 2015 1:11 pm

joanna50 pisze:Akwaria nie są na jednakowej wysokości.
Akwaria mają mieć jednakową wysokość (o to pytałem) a nie BYĆ na jednakowej wysokości.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

joanna50
Uzależniony
Posty: 661
Rejestracja: śr sty 21, 2015 8:35 pm
Lokalizacja: Warszawa -Grochów
Na imię mam: Joanna
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#56

Post autor: joanna50 » śr maja 13, 2015 2:36 pm

Nie. 1-40cm, 2-25cm
Wiedźma Joanna :)

Awatar użytkownika

krasnal
Guru
Posty: 2365
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Telefon: 792940492
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#57

Post autor: krasnal » śr maja 13, 2015 3:02 pm

Lech-u pisze:Akwaria mają mieć jednakową wysokość
Dlaczego ?
Przecież od dawkowania jest zaworek (niekoniecznie precyzyjny)
Trzeba tylko zsynchronizować obydwa

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#58

Post autor: Lech-u » śr maja 13, 2015 3:14 pm

krasnal pisze:Lech-u napisał(a):
Akwaria mają mieć jednakową wysokość

Dlaczego ?
Oczywiście. Nie muszą.
Masz rację. Mi nie chodzi o to, że akwaria muszą być tej samej wysokości, tylko, że o to pytałem. Bo odpowiedź na moje pytanie dotyczyła poziomu akwarium.

joanna50, Coś mi się wydaje, że w tym głębszym akwarium CO2 nie chciało lecieć przy Twojej próbie regulacji. W takim przypadku zacznij regulację od tego głębszego akwarium. Tak jak Ci pisałem powyżej.

Zaworki to podstawa przy takiej regulacji. Precyzyjne czy zwykłe zaciski akwarystyczne do napowietrzaczy, to już inna historia.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


mke99
Gość
Posty: 6
Rejestracja: pt maja 01, 2015 12:14 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Maciek

CO2 - sprzęt (podstawy)

#59

Post autor: mke99 » pt maja 15, 2015 11:28 pm

Witam,

Mam reduktor do butli tlenowej. Kiedyś używałem go jako zestaw ratowniczy.
Tak się zastanawiam czy nadawałby się do podawania CO2?
Co o tym myślicie.

Obrazek

Awatar użytkownika

krasnal
Guru
Posty: 2365
Rejestracja: czw sty 08, 2009 4:30 pm
Telefon: 792940492
Lokalizacja: Warszawa-Wola/ Urlychów
Na imię mam: Slawek
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#60

Post autor: krasnal » sob maja 16, 2015 12:05 am

mke99 pisze:reduktor do butli tlenowej
Ma inny gwint - nie pasuje do butelki co2

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 14981
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

CO2 - sprzęt (podstawy)

#61

Post autor: Lech-u » sob maja 16, 2015 10:28 am

Do CO2 pasuje taki do Argonu i/lub CO2.
Tlenowe nie pasują.

Jeśli używałeś w ratownictwie, to jedno słowo komentarza: specjalnie robi się różne gwinty do różnych gazów, żeby przypadkowo nie podać CO2 zamiast O2 i odwrotnie. Mogłoby to kosztować pacjenta lub spawacza życie.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość