Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 18.11.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Dyfuzor CO2

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
Awatar użytkownika

Rafał Odo
Gaduła
Posty: 192
Rejestracja: pt paź 22, 2010 6:23 pm
Lokalizacja: Warszawa, Żoliborz
Płeć:

Dyfuzor CO2

#31

Post autor: Rafał Odo » sob sty 24, 2015 2:07 pm

Ostatni post z poprzedniej strony:

Zapodaje fote ( robione dzwonidłem )
Obrazek
Chodzenie po bagnach wciąga.


piotrofff
Gaduła
Posty: 115
Rejestracja: ndz lut 06, 2011 10:45 am
Lokalizacja:
Płeć:

Re: Dyfuzor CO2

#32

Post autor: piotrofff » sob sty 24, 2015 10:38 pm

Rafał Odo pisze:Zapodaje fote ( robione dzwonidłem )
Obrazek
Czyli tzw. japan style. Mam inny model z tej firmy (czy też raczej pakowacza) i rewelacyjny to on nie jest.

Awatar użytkownika

Autor
rudy1986
Zasłużeni
Posty: 2768
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Dyfuzor CO2

#33

Post autor: rudy1986 » ndz sty 25, 2015 12:04 pm

Wracajac do tematu ISTY na ta chwile nie jestem w stanie zalatwic bo poprostu nie maja. Jest jedna osoba na allegro ale 2 maile juz wyslalem i nie odpowiada wiec niech spada :evil: Zastanawiam sie nad NAG

Awatar użytkownika

mck133
Uczestnik
Posty: 25
Rejestracja: sob paź 18, 2014 12:08 am
Lokalizacja: Grodzisk Maz/Brwinów
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Re: Dyfuzor CO2

#34

Post autor: mck133 » pn lut 02, 2015 12:37 pm

Obrazek

Ja posiadam taki dyfuzor sery.
Przy 1 b/s dosyc dobrze rozpuszcza sie zanim dotrze do powierzchni
Jest on od razu z licznikiem bąbelków, rozkrecany, akrylowy


crazyaqua
Bywalec
Posty: 84
Rejestracja: pn sie 18, 2014 7:09 pm
Lokalizacja: Piastów
Na imię mam: Michal
Płeć:

Dyfuzor CO2

#35

Post autor: crazyaqua » pn lut 02, 2015 1:18 pm

Ja mam takie coś:

http://allegro.pl/dyfuzor-przeplywowy-a ... 65540.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Podłączone do wylotu filtra, przy 1 - 2 b/s robi równomierną mgiełkę w całym akwarium.

Awatar użytkownika

Rafik
Fanatyk
Posty: 1281
Rejestracja: pt mar 08, 2013 6:15 pm
Telefon: 884 163 088
Lokalizacja: Radzymin
Na imię mam: Rafal
Płeć:

Dyfuzor CO2

#36

Post autor: Rafik » pn lut 02, 2015 1:22 pm

Gaz podajesz 24h czy na noc wyłączasz?
Obrazek
Tu jest Twoje oświetlenie, belki LED standardowe i na wymiar.


crazyaqua
Bywalec
Posty: 84
Rejestracja: pn sie 18, 2014 7:09 pm
Lokalizacja: Piastów
Na imię mam: Michal
Płeć:

Dyfuzor CO2

#37

Post autor: crazyaqua » pn lut 02, 2015 1:26 pm

Jeśli to pytanie było skierowane do mnie, to dystrybucję CO2 mam podłączoną do kontrolera PH i podaż gazu jest uwarunkowana od poziomu PH w akwarium :)

Awatar użytkownika

Rafik
Fanatyk
Posty: 1281
Rejestracja: pt mar 08, 2013 6:15 pm
Telefon: 884 163 088
Lokalizacja: Radzymin
Na imię mam: Rafal
Płeć:

Dyfuzor CO2

#38

Post autor: Rafik » pn lut 02, 2015 4:11 pm

Aha, dlatego pytam bo słyszałem że jeśli się napełni wodą kilka razy to zaczyna puszczać coraz grubsze bąble.
Obrazek
Tu jest Twoje oświetlenie, belki LED standardowe i na wymiar.

Awatar użytkownika

tzw79
Zapaleniec
Posty: 333
Rejestracja: wt maja 21, 2013 8:26 pm
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Maciek
Płeć:

Dyfuzor CO2

#39

Post autor: tzw79 » pn lut 02, 2015 4:39 pm

Swego czasu korzystałem z tego dyfuzora:
http://www.clarias.pl/szklany-nano-dyfu ... -1898.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Rozpuszczał całkiem nienajgorzej biorąc pod uwagę jego cenę. Czysciłem go domestosem kiedy zachodził zielenicami. Z czasem zależało mi na maksymalnym rozpuszczeniu co2 i przeszedłem na reaktor Sera 500. Domyślam się, że dyfuzor jest Ci potrzebny do kostki, którą niedawno założyłeś, więc pewnie reaktor nie wchodzi w grę.

Awatar użytkownika

Autor
rudy1986
Zasłużeni
Posty: 2768
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Dyfuzor CO2

#40

Post autor: rudy1986 » pn lut 02, 2015 7:45 pm

tzw79 pisze:Swego czasu korzystałem z tego dyfuzora:
http://www.clarias.pl/szklany-nano-dyfu ... -1898.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Rozpuszczał całkiem nienajgorzej biorąc pod uwagę jego cenę. Czysciłem go domestosem kiedy zachodził zielenicami. Z czasem zależało mi na maksymalnym rozpuszczeniu co2 i przeszedłem na reaktor Sera 500. Domyślam się, że dyfuzor jest Ci potrzebny do kostki, którą niedawno założyłeś, więc pewnie reaktor nie wchodzi w grę.
No jezeli chodzi o mnie to kostka:P i rekator odpada bo nie mam w planach podlaczenia kubla


crazyaqua
Bywalec
Posty: 84
Rejestracja: pn sie 18, 2014 7:09 pm
Lokalizacja: Piastów
Na imię mam: Michal
Płeć:

Dyfuzor CO2

#41

Post autor: crazyaqua » czw lut 05, 2015 10:00 am

Aha, dlatego pytam bo słyszałem że jeśli się napełni wodą kilka razy to zaczyna puszczać coraz grubsze bąble.
Ten dyfuzor/reaktor napełnia się wodą tylko wtedy, gdy odłączy się wężyk z CO2. Jeśli wężyk jest podłączony, to nawet jeśli elektrozawór jest zamknięty, ciśnienie gazu nie pozwala wodzie przedostawać się na zewnątrz spieku. Jak czyszczę węże, trochę wody przedostaje się przez spiek, ale po podłączeniu CO2, w jakieś 2 - 3 godziny woda zostaje wypchnięta i komora otaczająca spiek jest sucha :) Nigdy nie zaobserwowałem żeby bąble robiły się większe.

Jeśli ktoś da za duże ciśnienie CO2 to może dojść do rozepchania kanałów spieku. Ale jeśli się daje po kilka b/s, nic się nie powinno stać :)

Awatar użytkownika

Rafik
Fanatyk
Posty: 1281
Rejestracja: pt mar 08, 2013 6:15 pm
Telefon: 884 163 088
Lokalizacja: Radzymin
Na imię mam: Rafal
Płeć:

Dyfuzor CO2

#42

Post autor: Rafik » czw lut 05, 2015 10:24 am

Hmm to nie wiem. W prawdzie nie mam takiego samego ale znajomy miał i mi tak mówił że się zapycha więc zaczął podawać gaz 24h. Generalnie mam u siebie teraz też atomizer boyou i tak jest mimo założonego zaraz zanim zaworka zwrotnego, gdy elektrozawór odetnie gaz to po jakiś 2-3h wypełnia się wodą między ceramiką a obudową. Niestety tak jest że po kilku dniach takiego wypełnienia wodą zaczyna puszczać grubsze bąble. Po ponownym czyszczeniu jest super mgiełka.
Dlatego u siebie mam najpierw ten atomizer żeby rozbijał lepiej gaz a potem filtr narurowy który do reszty rozpuszcza CO2, choć do baniak jakiś małe bąbelki też wpadają.
Obrazek
Tu jest Twoje oświetlenie, belki LED standardowe i na wymiar.

Awatar użytkownika

Autor
rudy1986
Zasłużeni
Posty: 2768
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Re: Dyfuzor CO2

#43

Post autor: rudy1986 » czw lut 05, 2015 10:34 am

Z reaktora zawsze bedziesz mial mniejsze straty niz z normalnego dyfuzora

wyslane prawdopodobnie z pracy:D przy czyszczeniu zbiornikow
tapatalkniete

Awatar użytkownika

Rafik
Fanatyk
Posty: 1281
Rejestracja: pt mar 08, 2013 6:15 pm
Telefon: 884 163 088
Lokalizacja: Radzymin
Na imię mam: Rafal
Płeć:

Dyfuzor CO2

#44

Post autor: Rafik » czw lut 05, 2015 11:18 am

Dlatego że podaję 12h gaz a atomizer zaczyna puszczać większe bąbelki to dałem za nim reaktor narurowy i w sumie jestem zadowolony choć i tak puszczam dużo gazu a stężenie nie przekracza 30ppm.
Mam również baniaczek 21l i zwykły w nim dyfuzor, przed wpuszczeniem ryb gazowałem dość sporo 24h i po jakimś czasie zmierzyłem stężenie CO2 wyszło 65 ppm CO2 :mrgreen: dobrze że przed wpuszczeniem wpadłem na pomysł z pomiarem CO2.
Obrazek
Tu jest Twoje oświetlenie, belki LED standardowe i na wymiar.


crazyaqua
Bywalec
Posty: 84
Rejestracja: pn sie 18, 2014 7:09 pm
Lokalizacja: Piastów
Na imię mam: Michal
Płeć:

Dyfuzor CO2

#45

Post autor: crazyaqua » czw lut 05, 2015 1:52 pm

Rafik: w przypadku tego reaktora faktem jest, że jak się zamuli, to mgiełka traci na jakości, ale jak czyszczę węże raz w miesiącu o razem z nimi ten reaktor, to wystarcza żeby nie było widocznych zmian w wielkości bąbli.

Awatar użytkownika

Rafik
Fanatyk
Posty: 1281
Rejestracja: pt mar 08, 2013 6:15 pm
Telefon: 884 163 088
Lokalizacja: Radzymin
Na imię mam: Rafal
Płeć:

Dyfuzor CO2

#46

Post autor: Rafik » czw lut 05, 2015 5:04 pm

A widzisz i tu jest pewnie cały ten myk. Tamten może raz na rok czyścił ten atomizer. Zresztą ja też może 1-2 razy w roku przetrę węże a atomizer hmm raz na rok albo rzadziej. Być może gdybym robił to chociaż raz w miesiącu była by super mgiełka.
Obrazek
Tu jest Twoje oświetlenie, belki LED standardowe i na wymiar.

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4890
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Dyfuzor CO2

#47

Post autor: sum » czw lut 05, 2015 6:31 pm

Pany,co wy z tym pucowaniem :shock: Atomizera nigdy nie czyściłem :) i śmiga jak trzeba.Pracuje już tak ze trzy lata.
Za chwile ktoś napisze,że co tydzień czyści przewód elektryczny od grzałki żeby lepiej grzała :evil:
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

fivb77
Maniak
Posty: 704
Rejestracja: pt gru 13, 2013 2:47 pm
Lokalizacja: Warszawa, Praga Płn
Płeć:

Dyfuzor CO2

#48

Post autor: fivb77 » czw lut 05, 2015 6:52 pm

Przecież wtedy grzeje lepiej..


crazyaqua
Bywalec
Posty: 84
Rejestracja: pn sie 18, 2014 7:09 pm
Lokalizacja: Piastów
Na imię mam: Michal
Płeć:

Dyfuzor CO2

#49

Post autor: crazyaqua » sob lut 07, 2015 11:03 am

Zależy od ilości tego co gromadzi się, albo rośnie w wężach. Ja mam dosyć swieże akwarium, 4-miesięczne i gdybym nie czyścił węży, to nie wiem czy by mi jeszcze przepływała przez nie woda...

Awatar użytkownika

silver007
Zapaleniec
Posty: 489
Rejestracja: czw wrz 05, 2013 9:52 pm
Lokalizacja: Michałów - Reginów

Dyfuzor CO2

#50

Post autor: silver007 » pn lut 09, 2015 8:21 pm

Dziś zamontowałem wspomniany w temacie plastikowy dyfuzor:
http://www.allegromat.pl/aukcja169982" onclick="window.open(this.href);return false;

Różnica między nim i szklanymi chińczykami, które miałem do tej pory jest kolosalna! Gaz leci całą powierzchnią i wydobywa się z niego w postaci jakby pyłu i małych bąbelków - świetna sprawa. Od czasu do czasu poleci w górę większy pęcherzyk, który nazbiera się gdzieś na obudowie.
Ogólnie rzecz biorąc, za kwotę 30 zł nic lepszego nie widziałem (prócz oczywiście jakichś elementów DIY).

Awatar użytkownika

Autor
rudy1986
Zasłużeni
Posty: 2768
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Dyfuzor CO2

#51

Post autor: rudy1986 » pn lut 09, 2015 8:50 pm

No nistety nigdzie nie moge dostac wersji S:( w hurtowni nie maja i maja do tego straszne braki


buc
Gość
Posty: 9
Rejestracja: wt paź 27, 2009 5:37 pm
Lokalizacja: Warszawa/ Bielany
Płeć:

Dyfuzor CO2

#52

Post autor: buc » śr lut 11, 2015 7:12 pm

Podczepię się trochę pod temat. Sam wracam do nawożenia CO2 po latach kiedy stosowało się drabinki :)

Ja jakoś nie wierzę w niezawodność dyfuzorów, poza tym wodę nie zamierzam mieć bardzo miękką i zastanawiam się nad reaktorem w podobnym stylu jak ten od Sery:
http://www.akwarystyczny24.pl/sera-flor ... -3349.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ktoś ma może podobna maszynkę?

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 935
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Dyfuzor CO2

#53

Post autor: radmac » śr lut 11, 2015 7:30 pm

Mam to:
http://www.akwarystyczny24.pl/advanced_ ... do&x=0&y=0" onclick="window.open(this.href);return false;

ogólnie fajnie, jest jedno ALE. tak długo jak jest podawany gaz, chlupoce głośno, jakby się coś wylewało z kranu.
no i jeszcze jedno ale... ogranicza (około 30-40%) przepływ.
i się zastanawiam czy nie wrócić do dyfuzora jednak.
Zawsze bierz pod uwagę fakt, że możesz się mylić - Terry Pratchett

Awatar użytkownika

Rafik
Fanatyk
Posty: 1281
Rejestracja: pt mar 08, 2013 6:15 pm
Telefon: 884 163 088
Lokalizacja: Radzymin
Na imię mam: Rafal
Płeć:

Dyfuzor CO2

#54

Post autor: Rafik » czw lut 12, 2015 6:40 am

Używałem jakiś czas reaktor sery model 1000. Generalnie ładnie mieszał jednak max można podawać 4b/s żeby nadążył mieszać.
Ogólnie ładnie chodził choć wkurzało mnie jak leciał gaz było cicho wtedy o 20 gaz się wyłączał i zaczynały te 2 łopatki o siebie stukać które rozbijają gaz. Przeszkadzało mi to w spaniu więc go oddałem. Dostałem go do testów jednak po ok tyg został oddany.
Aha minusem jest kruchy plastik, szczególnie szybko można ułamać tą końcówkę gdzie nakładasz wężyk CO2. Moja rada jeśli kupisz ten reaktor wsuń wężyk CO2 na stałe żeby go nie ruszać daj zaraz za nim zaworek zwrotny i na nim potem ewentualnie rozłączaj, w razie potrzeby gdybyś potrzebował go odpiąć.
Obrazek
Tu jest Twoje oświetlenie, belki LED standardowe i na wymiar.

Awatar użytkownika

Autor
rudy1986
Zasłużeni
Posty: 2768
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Dyfuzor CO2

#55

Post autor: rudy1986 » czw lut 12, 2015 8:52 am

Dziekuje za opinie ale temat dotyczy dyfuzora a nie reaktora:)

Awatar użytkownika

Autor
rudy1986
Zasłużeni
Posty: 2768
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Re: Dyfuzor CO2

#56

Post autor: rudy1986 » ndz lut 15, 2015 4:33 pm

Dyfuzorow ISTY najwczesniej mozna sie spodziewac za ok 2 miesiace. Ewentualnie ostatki w magazynach co zostalo.

wyslane prawdopodobnie z pracy:D przy czyszczeniu zbiornikow
tapatalkniete

Awatar użytkownika

Conrad
Gaduła
Posty: 136
Rejestracja: pn sty 13, 2014 10:13 pm
Lokalizacja: Warszawa, Mokotów

Dyfuzor CO2

#57

Post autor: Conrad » pn lut 16, 2015 2:00 pm

Ja korzystam z atomizera Bazooka, mgiełka ładna, czyści się łatwo za pomocą ACE. Teraz chcę poeksperymentować i podłączyć pod skimmerEheim mały reaktor z biobalami, w której będzie bazooka by DIY.

obrazek
Kliknij obrazek, aby powiększyć

http://www.youtube.com/watch?v=avJVgy3eXUE

Awatar użytkownika

Autor
rudy1986
Zasłużeni
Posty: 2768
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

Dyfuzor CO2

#58

Post autor: rudy1986 » ndz mar 01, 2015 12:11 pm

Wczoraj znalazlem u siebie stary dyfuzor CO2 AquaArtu Nano.

Wyczyscilem domestosem, podlaczylem i jest rewelka. Idzie naprawde mielka z ktorej jestem zadowolony
sum pisze:Pany,co wy z tym pucowaniem :shock: Atomizera nigdy nie czyściłem :) i śmiga jak trzeba.Pracuje już tak ze trzy lata.
Za chwile ktoś napisze,że co tydzień czyści przewód elektryczny od grzałki żeby lepiej grzała :evil:
A dziala u Ciebie 24h?? czy zamykasz na noc??

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4890
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

Dyfuzor CO2

#59

Post autor: sum » ndz mar 01, 2015 6:12 pm

Około trzy lata działał tylko w dzień.Od niedawna 24/24
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.

Awatar użytkownika

PawelWaw
Zapaleniec
Posty: 324
Rejestracja: ndz maja 11, 2014 12:41 pm
Lokalizacja: Warszawa-Wola
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Dyfuzor CO2

#60

Post autor: PawelWaw » pn mar 02, 2015 11:00 pm

Http://peha68.pl/dyfuzory-delicate-w-of ... rnetowego/" onclick="window.open(this.href);return false;

jak będę u Marcina w sklepie to zobaczę jak pracują , cena kusząca :)
http://www.lukrowe-fantazje.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Rafik
Fanatyk
Posty: 1281
Rejestracja: pt mar 08, 2013 6:15 pm
Telefon: 884 163 088
Lokalizacja: Radzymin
Na imię mam: Rafal
Płeć:

Dyfuzor CO2

#61

Post autor: Rafik » wt mar 03, 2015 6:23 am

I daj znać jak wygląda ich praca.
Ogólnie chyba największy spiek trzeba był by zastosować na 96l? Dziwne te opisy mają delicate 30 w baniaku od 140l a delicate 20 w baniaku do 60l..
Obrazek
Tu jest Twoje oświetlenie, belki LED standardowe i na wymiar.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości