Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 11.03.2016. o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś tuż koło Metro Pole Mokotowskie


Konkurs fotograficzny FAWArium 2017: "Walentynki w akwarium". Sprawdź

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
Awatar użytkownika

Autor tego wątku
psyho39
Guru
Posty: 1189
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Na imię mam: Mariusz
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#1

Postautor: psyho39 » śr cze 17, 2015 2:24 pm

Jako , że bardzo powoli zakładam krewetkarium z czymś bardziej ambitnym niż RC chcę zapytać czy konduktometr to sprzęt typu "musisz mieć" czy raczej pozycja dodatkowa. Jeżeli pierwsza odpowiedź to jaki byście polecili (oczywiście w granicach rozsądku finansowego)?
126-Pelvicachromis taeniatusi ,

Awatar użytkownika

Kamila
Maniak
Posty: 533
Rejestracja: pt sty 13, 2012 11:39 am
Lokalizacja:
Płeć: Kobieta - Kobieta

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#2

Postautor: Kamila » śr cze 17, 2015 2:38 pm

Według tego co czytałam i według siebie, to jest baaaardzo przydatny.
Us jest jedynym parametrem jaki mierze, nie bawię się w inne testy. Jedynie ph czasem zmierzę, ale do tego tez mam tester.
Ja swój miernik kupowałam na Amazonie, ale tylko dlatego, ze miałam gift card. Na allegro są dostępne od chyba 60-70 zl i taki właśnie bym brała. Mi zależało na tym żeby pokazywał mikro siemensy a nie ppm. Wiec EC a nie TDS.
crookass


TPI
Gaduła
Posty: 96
Rejestracja: wt mar 31, 2015 4:44 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#3

Postautor: TPI » śr cze 17, 2015 2:45 pm

Tu była o tym dyskusja:
viewtopic.php?f=53&t=26862

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 12332
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#4

Postautor: Lech-u » śr cze 17, 2015 2:45 pm

psyho39 pisze:czy konduktometr to sprzęt typu "musisz mieć"

Jeśli jesteś konduktorem, to "musisz mieć" konduktometr.

A w akwarystyce zaledwie przydaje się. I pomaga. I ułatwia życie. Ale nie musisz go mieć.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor tego wątku
psyho39
Guru
Posty: 1189
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Na imię mam: Mariusz
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#5

Postautor: psyho39 » śr cze 17, 2015 2:53 pm

Lech-u pisze:A w akwarystyce zaledwie przydaje się. I pomaga. I ułatwia życie. Ale nie musisz go mieć.


Nie chcę po prostu by moje dziadowanie na ten wynalazek odbiło się na życiu w moim akwarium. Nie chcę też kupować czegoś czego używa się raz na ruski rok.
126-Pelvicachromis taeniatusi ,

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 12332
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#6

Postautor: Lech-u » śr cze 17, 2015 3:01 pm

A jaką wodę będziesz lał tym krewetkom?
RO?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Autor tego wątku
psyho39
Guru
Posty: 1189
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Na imię mam: Mariusz
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Re: Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#7

Postautor: psyho39 » śr cze 17, 2015 4:01 pm

RO więc pasowało by jakieś minerały dawać
126-Pelvicachromis taeniatusi ,

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 12332
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#8

Postautor: Lech-u » śr cze 17, 2015 8:09 pm

Konduktometr daje Ci zaledwie orientacyjne wyniki. Znaczy wyniki są jednoznaczne, ale ich interpretacja w wodzie akwariowej jest już orientacyjna.

Ja bym poprzestał na testach i na tym bym się skupił.

Chyba, ze chcesz zainwestować w konduktometr laboratoryjny, to tak. No, ale to raczej droga zabawka.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

sylwekw
Fanatyk
Posty: 931
Rejestracja: śr mar 27, 2013 1:52 pm
Lokalizacja: Okolice Nieporętu
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna
Kontakt:

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#9

Postautor: sylwekw » czw cze 18, 2015 6:14 am

Dla mnie to raczej niekonieczny gadżet .. wiem, że teraz się zrobiła na niego moda wśród "kreweciarzy", na forach krewetkowych jak bumerang wraca ten temat (?? jakich informacji tak naprawdę Ci dostarcza wynik jego pomiaru" - jak wiele kombinacji proporcji różnych minerałów w wodzie daje tą samą przewodność ??)
W mojej ocenie test pH i twardości w zupełności wystarcza.

Dopiero rok mam krewetkarium z Crystalami i już jakiś czas temu się przekonałem, że używając do podmian wody RO + mineralizator (jakiś - ale stale ten sam) okazuje się (o dziwo :-) :-) ) że parametry wody (które ewentualnie "mierzyłbyś" konduktometrem) utrzymują się na tym samym poziomie więc nawet testy na Twardości przestają być potrzebne.
Parametry które mogą się zmieniać a tym samym "szkodzić" krewetkom (NO3, pH, NO2 - nie daj Boże :-) i tak konduktometrem nie zmierzysz :-)

A już te lamenty niektórych "gadżeciarzy", typu " ratujcie bo niedawno miałem 220 uS a teraz mam 240 uS i mi wszystkie krewetki pozdychają..." zakrawa trochę na kabaret.

Awatar użytkownika

Autor tego wątku
psyho39
Guru
Posty: 1189
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Na imię mam: Mariusz
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Re: Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#10

Postautor: psyho39 » czw cze 18, 2015 6:59 am

Dzięki Sylwek,za rzeczową odpowiedź. Dużo mi wyjaśniła i potwierdziła to co wcześniej myślałem i wyczytałem na stronach w necie. Chyba sobie daruję ten zakup na tą chwilę.
126-Pelvicachromis taeniatusi ,


TPI
Gaduła
Posty: 96
Rejestracja: wt mar 31, 2015 4:44 pm
Lokalizacja: Warszawa
Płeć: Nieokreślona - Nieokreślona

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#11

Postautor: TPI » czw cze 18, 2015 8:50 am

Przydaje się na początku do sprawdzenia, czy ew. korzenie i skałki nie podnoszą twardości.
Na aktywnym podłożu wszystko z czasem się stabilizuje.
U siebie na 30l akwarium podmieniam raz w tygodniu 5l RO + GH+ z Aqua Artu (3 ml) i mam ok 300 us.
US zawsze roście nawet z powodu natleniania zbiornika.

Awatar użytkownika

Autor tego wątku
psyho39
Guru
Posty: 1189
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Na imię mam: Mariusz
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Re: Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#12

Postautor: psyho39 » czw cze 18, 2015 9:19 am

Ale to wszystko można sprawdzić testami szczególnie na starcie zbiornika . Sądzę,że jak będę stosował ten sam schemat mineralizacji co podmiana to po jakimś czasie nie mówię,że od razu nawet testy będą zbędne.
126-Pelvicachromis taeniatusi ,

Awatar użytkownika

bory
Fanatyk
Posty: 776
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#13

Postautor: bory » czw cze 18, 2015 9:54 am

Ja nawet do końca nie wiem co to i po co (no dobra, żartuję, bo z dyskusji wywnioskowałem co to), ale wg mnie nie potrzebne. Ja nie używam a moje wszystkie Crystale mogą się podpisać wszystkimi kończynami pod słowami Sylwka. Ja u siebie też daję wodę RO + mineralizator, nie mam żadnego dedykowanego podłoża (sam piach i żwir) i Crystale mają się świetnie i nawet ostatnio się rozmnożyły.

Awatar użytkownika

Autor tego wątku
psyho39
Guru
Posty: 1189
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Na imię mam: Mariusz
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Re: Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#14

Postautor: psyho39 » czw cze 18, 2015 10:01 am

Wolę jednak na aktywnym postawić baniak i nie wynika to z mojego burżujstwa a bardziej z obawy,że w tak małym zbiorniku ciężko będzie mi utrzymać równowagę i początkową oszczędność utracę w postaci krewet.
126-Pelvicachromis taeniatusi ,

Awatar użytkownika

sylwekw
Fanatyk
Posty: 931
Rejestracja: śr mar 27, 2013 1:52 pm
Lokalizacja: Okolice Nieporętu
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna
Kontakt:

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#15

Postautor: sylwekw » czw cze 18, 2015 10:33 am

Tutaj psycho akurat się zgodzę z Tobą - z różnych powodów też przy zakładaniu (to jest moje pierwsze w życiu krewetkarium z Crystalami) zdecydowałem się na podłoże Benibachi Black Soil i przez rok nie mam żadnych problemów, z parametrami, glonami ani zgonami i generalnie prócz podmian i karmienia krewetkarium prawie bezobsługowe.
Być może na obojętnym (neutralnym) podłożu też by mi się udało ... ale to tylko jest tylko "być może" a w przypadku 45 litrowego zbiornika wystarczyła mi jedna paczka tego podłoża, która kosztowała około 90 zł i teraz po roku oceniam, że warto było "poświęcić" te 90 zł właśnie za tą bezproblemowość.
Tak więc nie twierdzę, ze podłoże aktywne dla krewetek musi być, ale oceniam, że początkującym, tak jak mi, na pewno bardzo pomaga.

Awatar użytkownika

bory
Fanatyk
Posty: 776
Rejestracja: pn mar 16, 2015 2:52 pm
Lokalizacja: Józefów k. Otwocka
Na imię mam: Borys
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#16

Postautor: bory » czw cze 18, 2015 10:41 am

Ja też jestem początkujący. I to nawet bardziej chyba niż Wy bo jak zakładałem robalownię to nawet nie słyszałem o specjalnych podłożach dla nich. A jak robiłem restart (tylko i wyłącznie przez brzydką aranżację) to okazało się, że krewety rozmnożyły się mimo to. Tak więc nauczony tym doświadczeniem zdecydowałem (ale już świadomie), że tym razem też nie dam żadnego dedykowanego podłoża.

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 1924
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Re: Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#17

Postautor: cinek1916 » czw cze 18, 2015 1:33 pm

Czy potrzebny? Dla mnie nie.

Od początku przyrody z Crystalami, 1,5 roku, nie kupiłem miernika. W akwariach mam podłoże neutralne, podmiany robię w taki sam sposób- RO+ minerały wg. zaleceń producenta. RO praktycznie niezmienna przewodność, minerały te same, dobre podłoże nie zmieniające parametrów, żadnych skałek czy kamieni. Jedyne co wpływa na zmiany twardości to odparowana woda ale tą wystarczy uzupelnić czystym RO. Tak samo prowadziłem akwarium z Sakurami.
Twardości niezmienne praktycznie cały czas. Nie widzę sensu zakupu miernika.

Co innego jak kupię Tigery, które potrzebują trochę innych twardości. Pewnie na początku się przyda żeby ustalić odpowiednią porcję minerałów.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

Awatar użytkownika

inerkoma
Uzależniony
Posty: 329
Rejestracja: śr cze 18, 2014 10:45 am
Lokalizacja: Brwinów
Na imię mam: Konrad
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#18

Postautor: inerkoma » śr sty 11, 2017 4:36 pm

Odkopuję temat. psyho39 - kupiłeś ten miernik? Zastanawiam się teraz u siebie czy kupować...
Pozdrawiam
inerkoma

[200l] viewtopic.php?f=15&t=26197

Awatar użytkownika

Autor tego wątku
psyho39
Guru
Posty: 1189
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Na imię mam: Mariusz
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#19

Postautor: psyho39 » śr sty 11, 2017 4:40 pm

Nie kupiłem , zmieniły mi się akwarystyczne plany.

Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka
126-Pelvicachromis taeniatusi ,

Awatar użytkownika

inerkoma
Uzależniony
Posty: 329
Rejestracja: śr cze 18, 2014 10:45 am
Lokalizacja: Brwinów
Na imię mam: Konrad
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#20

Postautor: inerkoma » śr sty 11, 2017 4:44 pm

psycho39 - dzięki za info. cinek1916 - w związku z Twoja powiększająca się hodowlą "robaczków" zmieniłeś zdanie i zakupiłeś ów urządzenie czy trwasz przy swoim i jednak wg Ciebie dalej nie ma to sensu?
Pozdrawiam
inerkoma

[200l] viewtopic.php?f=15&t=26197

Awatar użytkownika

qpnix
Uzależniony
Posty: 439
Rejestracja: pn gru 21, 2015 9:44 pm
Lokalizacja: Piaseczno
Na imię mam: Lukasz
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#21

Postautor: qpnix » śr sty 11, 2017 4:47 pm

Mam miernik, ale czy ja wiem czy, aż tak potrzebny przydaje się do kontroli membramy ro i terometr ma bardzo dokładny. W sumie też kiedyś uratował mi tyłek gdy zamówiłem minerały na allieexpress, instrukcja była źle podana i zrobiło mi się gh 9-10 wcześniej sprawdziłem, wynik mnie zaniepokoił.
Za parę groszy kupiłem teraz taki trochę lepszy i czekam na przesyłkę od listopada zobaczymy ;)

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony śr sty 11, 2017 4:47 pm przez qpnix, łącznie zmieniany 1 raz.


Witek
Uzależniony
Posty: 255
Rejestracja: śr mar 18, 2015 7:46 am
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Na imię mam: Witek
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#22

Postautor: Witek » czw sty 12, 2017 9:49 am

qpnix pochwal się jaki miałeś i jaki i gdzie kupiłeś (zobaczy się za ile) i oczywiście czekamy na sprawozdanie z porównania!

Awatar użytkownika

qpnix
Uzależniony
Posty: 439
Rejestracja: pn gru 21, 2015 9:44 pm
Lokalizacja: Piaseczno
Na imię mam: Lukasz
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#23

Postautor: qpnix » czw sty 12, 2017 11:52 am

Mam taki
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6673918809

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

inerkoma
Uzależniony
Posty: 329
Rejestracja: śr cze 18, 2014 10:45 am
Lokalizacja: Brwinów
Na imię mam: Konrad
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#24

Postautor: inerkoma » czw sty 12, 2017 12:03 pm

Lepszy TDS czy EC? No i czy w ogóle potrzebny?
Pozdrawiam
inerkoma

[200l] viewtopic.php?f=15&t=26197

Awatar użytkownika

qpnix
Uzależniony
Posty: 439
Rejestracja: pn gru 21, 2015 9:44 pm
Lokalizacja: Piaseczno
Na imię mam: Lukasz
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#25

Postautor: qpnix » czw sty 12, 2017 12:07 pm

Teraz zamówiłem taki 3w1 z EC zobaczmy

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka


Witek
Uzależniony
Posty: 255
Rejestracja: śr mar 18, 2015 7:46 am
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Na imię mam: Witek
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#26

Postautor: Witek » czw sty 12, 2017 2:57 pm

*inerkoma na AliExpres 3w1 z EC można kupić za trochę ponad 5 dolków... więc nie ma się co chyba zastanawiać... co prawda sam TDS kosztuje z 1,5 dolka taniej...
Ja się może skuszę na ten... zabawka może i nie super potrzebna... ale z a 25 zyla może warto wydać... nastawiam się na miękką wodę teraz piach mi zatwardza... więc przyda się to do test...
Jak ktoś chętny można zrobić zakup grupowy... może też w ramach forum kupić jeden do walizki testów... taki przechodni...

https://pl.aliexpress.com/item/3-In-1-D ... 4755186185

Awatar użytkownika

inerkoma
Uzależniony
Posty: 329
Rejestracja: śr cze 18, 2014 10:45 am
Lokalizacja: Brwinów
Na imię mam: Konrad
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#27

Postautor: inerkoma » czw sty 12, 2017 7:33 pm

Sam nie wiem.....na razie zrobię chyba "odpust" a jak faktycznie okaże się niezbędny to wtedy uczynię zakup.
Pozdrawiam
inerkoma

[200l] viewtopic.php?f=15&t=26197

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 1924
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#28

Postautor: cinek1916 » czw sty 12, 2017 9:11 pm

inerkoma pisze:Źródło postu psycho39 - dzięki za info. cinek1916 - w związku z Twoja powiększająca się hodowlą "robaczków" zmieniłeś zdanie i zakupiłeś ów urządzenie czy trwasz przy swoim i jednak wg Ciebie dalej nie ma to sensu?


Tak jak zauważyłeś w związku z powiększającą się hodowlą planuję kupno miernika ale tylko dlatego, że będę przechodził na podłoża aktywne.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

Awatar użytkownika

inerkoma
Uzależniony
Posty: 329
Rejestracja: śr cze 18, 2014 10:45 am
Lokalizacja: Brwinów
Na imię mam: Konrad
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#29

Postautor: inerkoma » pt sty 13, 2017 10:26 am

Ok. dzięki za info. Ja na razie wstrzymuje się z kupnem, a później się zobaczy.
Dodano po przerwie do tego postu:
No i się sprawa sama rozwiązała :) dostałem w prezencie takie cudo:

Obrazek
Pozdrawiam
inerkoma

[200l] viewtopic.php?f=15&t=26197

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 12332
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć: Mężczyzna - Mężczyzna

Konduktometr , jaki i czy konieczny?

#30

Postautor: Lech-u » pt lut 24, 2017 12:11 pm

inerkoma pisze:Źródło postu dostałem w prezencie takie cudo:

Wow!
A kto takie prezenty robi?

PS. Co mówi to ustrojstwo o Twoim śmierdzielu?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Wróć do „Ogólny - Technika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości