Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Zmieniony został Regulamin FAWA.pl. Pojawił się nowy punkt dotyczący Reklamy na FAWA.pl
Proszę o zapoznanie się z nowym regulaminem.

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum
Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 15655
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#1

Post autor: Lech-u » pt kwie 28, 2017 2:19 pm

Napiszcie jakich urządzeń używacie do sterowania akwarium.
Mogą to być zarówno wyłączniki czasowe analogowe lub cyfrowe lub sterowniki wielokanałowe a kończąc na komputerach akwarystycznych.
Warto też napisać jakimi funkcjami sterujecie (np. światło on/off lub świty i zmierzchy lub podawanie CO2 w zależności od pH lub włączenie wiatraków po osiągnięciu zadanej temperatury lub przerwa na karmienie lub pompy lub dozowniki nawozów lub...)

Ja używam komputera Profilux II Ex Plus.
Steruję nim trzema akwariami:
pH, CO2
Temperatura: grzanie i chłodzenie
Światło: zmierzchy i świty, księżyc (fazy księżyca, wschody słońca), burza i zachmurzenie
Wymiana wody: dolewanie wody jak ubyło, wylewanie wody z akwarium, dolewanie RO, gromadzenie wody RO w beczce.
Przerwa na karmienie + automatyczne karmniki
Sterowanie 6 filtrami
Łącznie 16 timerów (zegarów czasowych)
Sterowanie zdalne (przez telefon, internet) z dowolnego miejsca na świecie.
Alarmy przysyłane do mnie jeśli coś złego się dzieje w akwariach.

Może jeszcze coś o czym zapomniałem.

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1674
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Praga Pld / Ettelbruck
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#2

Post autor: Wojtekxxx9 » pt kwie 28, 2017 2:34 pm

U mnie steruje takie cóś. Oparte na sterowniku oświetlenia Maga z nano-ref, dostosowane do moich potrzeb o wyświetlacz. Ma wygraną funkcje wiatraków z której jednak nie korzystam. Używam dwóch kanałów do świrów i zmierzchów oraz dwóch do obsługi pompek.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 15655
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#3

Post autor: Lech-u » pt kwie 28, 2017 2:51 pm

Wojtekxxx9 pisze: Używam dwóch kanałów do świrów
Co robią świry w akwarium? Jaki to biotop?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

marcinzabki29
Moderator
Posty: 7023
Rejestracja: pn kwie 13, 2015 9:15 pm
Telefon: 501124489
Lokalizacja: Ząbki
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#4

Post autor: marcinzabki29 » pt kwie 28, 2017 3:08 pm

A więc :hihi:
Masa wyłączników analogowych, sterują światłem, napowietrzaczem, lampą uv, elektrozaworem CO2 i to chyba wszystko.
W jednym akwarium mam "Rampę" - świt i zmierzch.
Używam też FP - od Kolegi Rhino :)
To chyba wszystko.
Aha, nie wiem czy to istotne, ale zrobiłem sobie wyłączniki do ledów, wyłączam je podczas prac w akwarium. Wyjmuje wtedy jeden panel z ledami i kładę na pokrywę.
Pozdrawiam Marcin
240 litrów ogólne Większość Brzanki
240 litrów ogólne Głownie Tęczanki
90 litrów ogólne Głównie Limki Garbatki
30 kostka Wieloplamki
30 kostka Drobniczki Jednodniówki

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1674
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Praga Pld / Ettelbruck
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#5

Post autor: Wojtekxxx9 » pt kwie 28, 2017 3:56 pm

Lech-u pisze:
Wojtekxxx9 pisze: Używam dwóch kanałów do świrów
Co robią świry w akwarium? Jaki to biotop?
To biotop "ul. Brzeska na Pradze PD" Oczywiście nikogo nie obrażając.
Miało być świtów ale pisałem z tapetalka a słownik jak wiadomo wie Lepiej :-)
To zresztą szczegół bo kiedyś zamiast: zechciej spojrzeć zmienił mi na zechciej spie...ć :cool:

Awatar użytkownika

rupert
Uzależniony
Posty: 536
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#6

Post autor: rupert » pt kwie 28, 2017 4:08 pm

Lech-u pisze: Ja używam komputera Profilux II Ex Plus.
Czyli robi właściwie wszystko oprócz odmulania :)
Tyle funkcji a widzę, że i tak nie spełnia Twoich oczekiwań :hihi:

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 15655
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#7

Post autor: Lech-u » pt kwie 28, 2017 4:11 pm

rupert pisze: Tyle funkcji a widzę, że i tak nie spełnia Twoich oczekiwań
Owszem. Brakuje mi trochę do pełni szczęścia. Ale nie narzekam.

PS. Odmulanie jest przereklamowane.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

rupert
Uzależniony
Posty: 536
Rejestracja: sob sty 17, 2015 11:47 am
Lokalizacja: Warszawa, Tarchomin
Na imię mam: Hubert
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#8

Post autor: rupert » pt kwie 28, 2017 4:14 pm

Widzę, że na naszym rodzimym portalu aukcyjnym wystawiasz owe cudo na sprzedaż. Czyżbyś miał coś na oku lepszego?

Jeśli chodzi o mnie to jedynie jeden programator czasowy do sterowania światłem i to analogowy :mrgreen:

Awatar użytkownika

mariom222
Gaduła
Posty: 166
Rejestracja: pn lis 14, 2016 4:58 pm
Telefon: 504205724
Lokalizacja: warszawa włochy
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#9

Post autor: mariom222 » pt kwie 28, 2017 6:03 pm

nawet nie wiedziałem że takie bajery istnieją! ja mam tylko jeden sterownik ,taki w blond kucyku, potrafi karmić rybki oraz włączać i wyłączać światła przy podmianie wody sterownik zawiódł ,zamiast na koniec zakręcić zawory otworzył wszystkie na full, mimo wszystko nie jestem pewien czy bym chciał jednak wymienić na taki elektroniczny


MsNobody
Gaduła
Posty: 138
Rejestracja: wt gru 06, 2016 11:53 am
Lokalizacja: Warszawa,rembertów
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#10

Post autor: MsNobody » pt kwie 28, 2017 6:43 pm

A może ktoś ma jakiś autorski patent na dozowanie nawozów. Właśnie nad tym rozmyślam.

Ja mam lampki na ardruino i masę czasowych wlacznikow.

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1674
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Praga Pld / Ettelbruck
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#11

Post autor: Wojtekxxx9 » pt kwie 28, 2017 7:18 pm

Jak masz lampki na Arduino to zamawiasz pompki perystaltyczne i podłączasz przez tranzystor.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

psyho39
Fanatyk
Posty: 1509
Rejestracja: pn mar 10, 2014 9:14 pm
Lokalizacja: Warszawa, Białołęka
Na imię mam: Mariusz
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#12

Post autor: psyho39 » pt kwie 28, 2017 7:19 pm

W jaki m celu przeprowadzana jest ta sonda?

Wysłane z mojego HTC Desire 610 przy użyciu Tapatalka
126-Pelvicachromis taeniatusi ,


MsNobody
Gaduła
Posty: 138
Rejestracja: wt gru 06, 2016 11:53 am
Lokalizacja: Warszawa,rembertów
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#13

Post autor: MsNobody » pt kwie 28, 2017 8:00 pm

Wojtekxxx9 pisze: Jak masz lampki na Arduino to zamawiasz pompki perystaltyczne i podłączasz przez tranzystor.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Sterowanie to nie problem :-D . Pompki to spory wydatek ponieważ potrzebował bym 10 sztuk a nawet więciej. Zastanawiam się nad jakimś innym patentem.

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1674
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Praga Pld / Ettelbruck
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#14

Post autor: Wojtekxxx9 » pt kwie 28, 2017 8:05 pm

Widziałem jakis patent ze strzykawkami i silniczkami krokowymi czy serwomechanizmami. Tylko one też kosztują. Plus dużo więcej pracy. Ja za swoje płaciłem po 5,5$ chyba. To jednak duża różnica w porównaniu z aledrogo. A jeszcze widziałem patent gdzie te pompki są w pistoletach na wodę zasilanych z baterii. Chyba na mniejsze napięcie ale się sprawdzały.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


MsNobody
Gaduła
Posty: 138
Rejestracja: wt gru 06, 2016 11:53 am
Lokalizacja: Warszawa,rembertów
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#15

Post autor: MsNobody » sob kwie 29, 2017 11:05 am

[quote="Wojtekxxx9"] Widziałem jakis patent ze strzykawkami i silniczkami krokowymi czy serwomechanizmami. Tylko one też kosztują. Plus dużo więcej pracy. Ja za swoje płaciłem po 5,5$ chyba. To jednak duża różnica w porównaniu z aledrogo. A jeszcze widziałem patent gdzie te pompki są w pistoletach na wodę zasilanych z baterii. Chyba na mniejsze napięcie ale się sprawdzały.




Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka[/quote



Na allegro za jedną pompkę chcą około 100 płn. 5$ to bardzo duża różnica. Widzę że słabo się przylozylem do poszukiwań. Jeśli możesz w wrzucić jakieś fotki. Chętnie podgladne jak to zrobiłeś. ;]
Ostatnio zmieniony sob kwie 29, 2017 11:06 am przez MsNobody, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1674
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Praga Pld / Ettelbruck
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#16

Post autor: Wojtekxxx9 » sob kwie 29, 2017 11:39 am

U mnie to była taka dokładka. W planie nie było tych pompek ani wyświetlacza. Więc jak zrobiłem, to już widać ze nie ma tego porządku.
Ale dzieła.
Obrazek
Obrazek

a kupowałem tutaj
https://pl.aliexpress.com/item/DSHA-Hot ... 0.0.o8eO7J
Ostatnio zmieniony sob kwie 29, 2017 11:40 am przez Wojtekxxx9, łącznie zmieniany 1 raz.


MsNobody
Gaduła
Posty: 138
Rejestracja: wt gru 06, 2016 11:53 am
Lokalizacja: Warszawa,rembertów
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#17

Post autor: MsNobody » sob kwie 29, 2017 12:57 pm

Wygląda super. Dziekuje ci bardzo. Bede dawał znać jak u mnie z postępami prac.
PS. W razie problemuw mogę liczyć na jakieś drobne podpowiedzi ?
Dodano po przerwie do tego postu:
Tak wogule Lechu przepraszam za pisanie nie na temat. Jeśli psuje wątek to usuń posty
Ostatnio zmieniony sob kwie 29, 2017 1:01 pm przez MsNobody, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1674
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Praga Pld / Ettelbruck
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#18

Post autor: Wojtekxxx9 » sob kwie 29, 2017 1:35 pm

Śmiało pisz jakby co

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


kuchar
Gość
Posty: 9
Rejestracja: ndz gru 04, 2016 10:07 am
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#19

Post autor: kuchar » sob kwie 29, 2017 11:28 pm

Ja zbudowałem sobie sterownik oświetlenia, filtracji i grzałki na arduino. Jak na mój pierwszy projekt jestem zadowolony, z bajerów zaprogramowałem świt i zmierzch na bazie Led RGB[emoji4]

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

Wojtekxxx9
Fanatyk
Posty: 1674
Rejestracja: wt kwie 25, 2017 7:49 pm
Lokalizacja: Praga Pld / Ettelbruck
Na imię mam: Wojtek
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#20

Post autor: Wojtekxxx9 » ndz kwie 30, 2017 12:36 am

A świt i zmierzch realizujesz liniowo czy logarytmicznie?
To Arduino to fajny bajer. Można tak badziewie zaprogramować, że zrobi kawę i tosty :-)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka


kuchar
Gość
Posty: 9
Rejestracja: ndz gru 04, 2016 10:07 am
Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Na imię mam: Marcin
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#21

Post autor: kuchar » ndz kwie 30, 2017 7:56 am

No ani tak ani tak nazwałbym to raczej skokowo czyli zaprogramowałem sobie kolejne skoki barwy i natężenia światła

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2438
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#22

Post autor: cinek1916 » ndz kwie 30, 2017 10:23 pm

W regale i 540l używam zegarów Metron PCm.05 1k montowanych na szynę jak bezpieczniki. Proste w obsłudze i nie za drogie. Kupiłem je dlatego, że w obu projektach robiłem sobie mini rozdzielnie bo mam dosyć poplątanych kabli.
W reszcie akwariów używam zwykłych marketowych zegarów cyfrowych. W sumie to samo co wyżej tylko w opcji wtykanej w gniazdko.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 15655
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#23

Post autor: Lech-u » czw maja 11, 2017 11:08 pm

Lech-u pisze: Ja używam komputera Profilux II Ex Plus.
No i stało się.
Już nie używam Profilux II.
Przesiadłem się na Profilux 4.
Daje trochę więcej możliwości i mam nadzieję, że niedługo przesiądę się na trzecie akwarium w 100% sterowane elektronicznie. Mam zamiar w tym trzecim akwarium sterować także hydroponiką.
Czas pokaże...
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


pablo
Zapaleniec
Posty: 218
Rejestracja: czw cze 12, 2014 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa, Gocław
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#24

Post autor: pablo » pt maja 19, 2017 9:36 am

MsNobody, wczoraj kupiłem za 299 zł 3 kanałowy dozownik nawozów. Dozowanie z dokładnością do 1ml. Będzie u mnie podawał KH2PO4, KNO3 i mikro (wystarczy IMO). Jak zacząłem przeglądać ceny pompek perystaltycznych i timerów sekundowych, to 3 pompki + 3 timery, to już wychodzi prawie tyle samo. Czytałem o projektach DIY na pompkach z jakichś zabawek-pistolecików podłączanych do zwykłych timerów minutowych itd. Jak bardzo lubisz majsterkować, to ok... 100 zł zaoszczędzisz.

Awatar użytkownika

Autor
Lech-u
Admin
Posty: 15655
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#25

Post autor: Lech-u » pt maja 19, 2017 9:45 am

pablo pisze: wczoraj kupiłem za 299 zł 3 kanałowy dozownik nawozów.
Pokaż lub podaj namiary.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


pablo
Zapaleniec
Posty: 218
Rejestracja: czw cze 12, 2014 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa, Gocław
Na imię mam: Pawel
Płeć:

Sterowanie w akwarium - zegary, sterowniki, komputery

#26

Post autor: pablo » pt maja 19, 2017 9:49 am

O taki:
http://allegro.pl/aqua-nova-nmdp-3-jeba ... 07139.html
Archiwum Allegro tej aukcjiPokaż Uwagi moderatora
Ostatnio zmieniony pt maja 19, 2017 9:58 am przez Lech-u, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość