Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 09.12.2017.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Konkurs FAWArium 2. Czytaj na Forum.

Projektowanie akwarium 570l

Wszystko dotyczące techniki w akwarium a czego nie można umieścic w innym podforum

Autor
Ashnay
Gość
Posty: 7
Rejestracja: ndz cze 25, 2017 11:52 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Przemek
Płeć:

Projektowanie akwarium 570l

#1

Post autor: Ashnay » ndz wrz 24, 2017 7:23 pm

Na wstępie jako czytelnik z dwumiesięcznym stażem różnych wątków na tym forum przywitam się. Dzień dobry. :-)

Stoję przed wyzwaniem zaprojektowania swojego wymarzonego zbiornika od A do Z. W październiku wkracza ekipa, która przeprowadzi remont, a niestety nie wszystko udało mi się jednoznacznie ustalić. Dlatego pragnę zasięgnąć opinii osób bardziej doświadczonych.

Co chcę uzyskać:
Akwarium ma być roślinne, towarzyskie, słodkowodne. Ryby poza 2-3 wyjątkami z Ameryki Południowej.
Wymiary baniaka to 180 długości, 53 szerokości i 60 cm wysokości.
Spocząć ma na stelażu, który zostanie zabudowany, a nad akwarium będzie szafka w zabudowie, aby całość tworzyła słupek w rogu pokoju.
Pod głównym baniakiem będzie sump, dwa zbiorniki retencyjne, cała elektryka i hydraulika.

Stelaż
Chciałbym aby nie miał nóżek. Podczas remontu parkiet zostanie zdjęty, prawdopodobnie pod miejscem na baniak powstanie wylewka i wzmocnienie, aby ciężar rozłożył się na większej powierzchni. Na to wróci parkiet do wycyklinowania. Jestem nogą w kwestiach budowlanych, liczę że po takiej operacji różnica w poziomie nie będzie większa niż 2-3 mm na odcinku 2 metrów pod upragnionym akwarium.

Pytanie co dać między parkiet a stelaż? Niektórzy stosują płytę OSB, inni styropian. Spotkałem się ze stwierdzeniem, że pod duże zbiorniki daje się miękki 2-4 cm, zamiast twardego. Czy mając wylewkę pod parkietem warto wcisnąć jeszcze płytę oprócz styropianu?

Komin wewnętrzny
Dorosłem do tego rozwiązania. Udało mi się wynegocjować doprowadzenie wody nad podwieszanym sufitem, odpływ do łazienki tą samą drogą i odpływ na balkon do podlewania. Wkucie się na potrzeby zewnętrznego byłoby nierozsądne w tych delikatnych negocjacjach. :wink:

Myślę o kominie w połowie długości akwarium na tylnej szybie. Chciałbym zachować margines uniwersalności, gdyby ustawienie miało się za kilka lat zmienić. Jakiej średnicy powinny być rury? Z tego co wyczytałem mediana wychodzi tak: 25mm wylot, 32 albo 40 spad i rewizja. Chciałbym aby komin był możliwie mały, ale możliwy do wyczyszczenia. Czy 20 cm x 12 cm w podstawie jest rozsądnym wymiarem w praktyce?

Nie daje mi spokoju również kwestia uszczelnienia rur. Sporo czytałem o tzw. śrubunku, ale chyba brakuje mi jakiegoś fachowego nazewnictwa, bo google jakoś nie pomaga. Warto go zastosować i jak się ma kwestia szczelności?

Czy kolejność rur w kominie ma jakieś znaczenie?

Przeglądając net widzę dwa trendy. W pierwszym spad jest np. 5cm nad dnem akwarium, w drugim nieco poniżej wysokości komina. Czym to się różni w praktyce. Oczywisty jest poziom wody w kominie, poza nim nie mam pomysłów.

Zaplanowałem wysokość komina o 5 cm mniejszą niż akwarium, licząc że spiętrzenie wody na grzebieniu może sięgnąć do 1,5 cm. Jak to wygląda w Waszych doświadczeniach?

Będę wdzięczny za podzielenie się swoimi doświadczeniami choćby w jednej z nurtujących mnie kwestii. :-)

Pozdrawiam,
Przemek
Ostatnio zmieniony ndz wrz 24, 2017 7:26 pm przez Ashnay, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15285
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Projektowanie akwarium 570l

#2

Post autor: Lech-u » pn wrz 25, 2017 9:52 am

Ashnay pisze:
ndz wrz 24, 2017 7:23 pm
Pytanie co dać między parkiet a stelaż?
A po co coś dawać między stelaż a parkiet? I to w dodatku styropian? Tego nie rozumiem. Może miałeś na myśli co dać między stelaż a akwarium?
Ashnay pisze:
ndz wrz 24, 2017 7:23 pm
Warto go zastosować i jak się ma kwestia szczelności?
Śrubunki są jak najbardziej OK.
Są dobrym rozwiązaniem. Trwałym i szczelnym. Poszukaj w innych miejscach niż akwarystyka. Ja zamawiałem u Niemców i wychodziło coś ok. 15 PLN za sztukę.
Komin wykonaj z ciemnego szkła. Nie będziesz musiał czyścić wewnątrz.
Ashnay pisze:
ndz wrz 24, 2017 7:23 pm
Czy kolejność rur w kominie ma jakieś znaczenie?
Jedynie wygoda obsługi. I tak zwykle do tych rur nie będziesz zaglądał. Tylko w sytuacjach awaryjnych.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Ashnay
Gość
Posty: 7
Rejestracja: ndz cze 25, 2017 11:52 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Przemek
Płeć:

Projektowanie akwarium 570l

#3

Post autor: Ashnay » wt wrz 26, 2017 8:59 pm

Lech-u pisze:
pn wrz 25, 2017 9:52 am
A po co coś dawać między stelaż a parkiet? I to w dodatku styropian? Tego nie rozumiem. Może miałeś na myśli co dać między stelaż a akwarium?
Myślałem o wytłumieniu drgań podłogi głównie. Niestety budynek z 1933, na betonowym stopie drewniane legary, między nimi gruz, na tym deski i na nich parkiet. W drugiej kolejności miałem na myśli zabezpieczenie parkietu, aby stelaż się w nim nie odcisnął.

Ciekawy pomysł z tym ciemnym szkłem na komin. :)
Skoro kolejność rur to głównie wygoda obsługi pozostaje mi określenie wymiarów komina i wysokości rur.
Ile niższy powinien być komin od akwarium, aby po założeniu grzebienia różnica wysokości tafli wody wyniosła 5cm? Czy zakładane przeze mnie 1,5 cm jest realne?
Domyślam się, że rewizja może być na wysokość komina + różnica na grzebieniu + 1-2 cm. Natomiast zastanawia mnie różnica między spadem i wysokością komina.

Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15285
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Projektowanie akwarium 570l

#4

Post autor: Lech-u » wt wrz 26, 2017 10:41 pm

Zapomnij o tym styropianie pod stelażem.
To się nie sprawdzi.

Co najwyżej podklej stelaż filcem.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 973
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Projektowanie akwarium 570l

#5

Post autor: radmac » wt wrz 26, 2017 10:52 pm

Ashnay pisze:
wt wrz 26, 2017 8:59 pm
Niestety budynek z 1933, na betonowym stopie drewniane legary, między nimi gruz, na tym deski i na nich parkiet
miałem tak w poprzednim mieszkaniu (kamienica 1912) - zrywka podłogi, wywalona spora cześć gruzu i na to wylewka samopoziomująca. dopiero wtedy podłoga była stabilna. Wszystko inne to pół-środki :)
oddajcie Tapatalka!!!

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2384
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Projektowanie akwarium 570l

#6

Post autor: cinek1916 » śr wrz 27, 2017 5:04 pm

Zrób sobie z kartonu model tego komina i sprawdź czy bez problemu będziesz mógł w nim operować ręką np. przykręcić śrubunki, wyciągnąć coś jak wpadnie itp.
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek


Autor
Ashnay
Gość
Posty: 7
Rejestracja: ndz cze 25, 2017 11:52 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Przemek
Płeć:

Projektowanie akwarium 570l

#7

Post autor: Ashnay » śr wrz 27, 2017 11:00 pm

radmac pisze:
wt wrz 26, 2017 10:52 pm
miałem tak w poprzednim mieszkaniu (kamienica 1912) - zrywka podłogi, wywalona spora cześć gruzu i na to wylewka samopoziomująca. dopiero wtedy podłoga była stabilna. Wszystko inne to pół-środki :)
Brzmi kompleksowo. :)
Grubą wylewkę dałeś? Ja myślałem o wywaleniu całości gruzu, dobraniu grubości wylewki pod kątem wagi wywalonego gruzu i wypełnieniu reszty przestrzeni między legarami (oraz pod wylewką) "czymś" lekkim. W piątek widzę się z konstruktorem, oby nie zabił mnie ceną.

Chyba faktycznie ten styropian to był pomysł na siłę. Stelaż ma być z aluminium, kotwiony chemicznie do ścian. Jeśli dostarczą mi prosty (czyli nie schrzanią przy spawaniu), to zwykła mata albo jak napisał Lechu filc będzie ok.
cinek1916 pisze:Zrób sobie z kartonu model tego komina i sprawdź czy bez problemu będziesz mógł w nim operować ręką np. przykręcić śrubunki, wyciągnąć coś jak wpadnie itp.
Tak właśnie zrobię. Wyjąć coś to pół biedy, ale dokręcić śrubunek już trudniej.

Nie zdawałem sobie sprawy w co się pakuję, gdy wpadłem na pomysł tego akwarium. Oprócz masy rozterek jednak ogrom frajdy. Wyjdzie z tego ciekawy fotoreportaż. ;)

Awatar użytkownika

olivver2
Uczestnik
Posty: 49
Rejestracja: wt wrz 05, 2017 9:56 am
Lokalizacja: Gdańsk
Na imię mam: Oliwia

Projektowanie akwarium 570l

#8

Post autor: olivver2 » śr wrz 27, 2017 11:48 pm

Już się nie mogę doczekać tego fotoreportażu :viva:

Awatar użytkownika

radmac
Maniak
Posty: 973
Rejestracja: wt lut 25, 2014 8:23 pm
Lokalizacja: wola/śródmieście
Na imię mam: Jarek
Płeć:

Projektowanie akwarium 570l

#9

Post autor: radmac » czw wrz 28, 2017 8:29 am

Ashnay pisze:
śr wrz 27, 2017 11:00 pm
Brzmi kompleksowo. :)
Grubą wylewkę dałeś?
bardzo kompleksowo bo całe mieszkanie 67m2 było 'wylewane' w jeden dzień :)
a co do grubości wylewki to nie wiem, ekipa robiła a ja w robocie. Wiem tylko, że całego gruzu nie wywalili, bo bali się że ciężar mokrej wylewki zerwie sufit sąsiadom z dołu :) ale jakieś tam wymogi sztuki zachowali. to z 10 lat temu było i nie pamiętam szczegółów.
oddajcie Tapatalka!!!


Autor
Ashnay
Gość
Posty: 7
Rejestracja: ndz cze 25, 2017 11:52 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Przemek
Płeć:

Projektowanie akwarium 570l

#10

Post autor: Ashnay » ndz paź 01, 2017 12:10 pm

olivver2 pisze:
śr wrz 27, 2017 11:48 pm
Już się nie mogę doczekać tego fotoreportażu :viva:
Gdy dobiję do brzegu, to wrzucę w odpowiednim dziale pełny opis tej przygody. :D Dwa tygodnie temu było tak:
Obrazek

Akwarium:
Obrazek

I to co mi obecnie wyszło z kominem:
Obrazek

Z tego co widzę, wiele osób stosuje przeloty firmy VDL, więc na takie też się zdecyduję. Długość grzebienia wyjdzie całkiem zacna względem tego co liczyłem na http://www.reefcentral.com/.

Teraz pracuję nad hydrauliką koncepcyjnie. Próbuję porównać rozwiązania ciągłej vs. codziennej podmiany wody w wersji półautomatycznej z możliwością pełnego zautomatyzowania w przyszłości jako opcja. Mnogość rozwiązań nie ułatwia tego zadania. :wink:

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2384
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Projektowanie akwarium 570l

#11

Post autor: cinek1916 » ndz paź 01, 2017 2:11 pm

Widzę, że największy przelot masz 70mm od tylnej ścianki, sprawdź czy nie będzie kolidował np. ze stelażem.

Zobacz sobie mój stary temat z podobnym litrażem, może Ci się coś przyda:
viewtopic.php?t=13498
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek


Autor
Ashnay
Gość
Posty: 7
Rejestracja: ndz cze 25, 2017 11:52 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Przemek
Płeć:

Projektowanie akwarium 570l

#12

Post autor: Ashnay » czw paź 12, 2017 8:46 pm

Dziękuję Cinek1916 za link. Wcześniej na ten wątek nie trafiłem i zaabsorbował mnie na długo. Przydał się bardzo. :-)
7cm od tylnej ścianki jest z zapasem, profil aluminiowy 40x40x3, zapas się przyda aby rękę włożyć i ewentualnie coś uszczelnić.

Rozrysowałem wstępnie hydraulikę pod baniakiem.
Obrazek

Coś mi nie pasowało, przespałem się z tym i wpadłem na pomysł aby sump jako zbiornik był większy (dłuższy) i dwa zbiorniki retencyjne były w niego wbudowane. Mam na myśli odpowiednio dobraną wysokość przegród a'la filtracyjne. Nie udało mi się znaleźć podobnych rozwiązań, może złych określeń po angielsku używałem.

Jeśli dobrze kombinuję, rewizja z sumpa to ostatnia deska ratunku przed powodzią. W takim razie jeśli woda z sumpa przeleje się do czystej, a ta do starej, to mniejszy dramat niż zalane trzy kondygnacje poniżej mojej. W dodatku mniej zabawy z rurami, które również zajmują miejsce. Czyli wówczas wystarczy jedna rewizja w zbiorniku i dobrze zaprojektowane przegrody. Ma to dla Was sens?

Nie jestem pewien również jak to jest z filtrem RO. czy odpływ przefiltrowanej i zanieczyszczonej wody musi być grawitacyjny? Chyba nie uda mi się tego zmieścić w ten sposób. Upewnię się u gdy wybiorę konkretny model, ale czy w teorii rurki z niego mogą kończyć się np. 10 cm powyżej samego filtru? Mógłbym go wówczas wstawić do zbiornika retencyjnego na czystą wodę i wężyk na zanieczyszczoną przerzucić nad przegrodą do komory na brudną.

Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika

cinek1916
Zasłużeni
Posty: 2384
Rejestracja: pt sty 20, 2012 12:23 pm
Lokalizacja: Ulrychów
Płeć:

Projektowanie akwarium 570l

#13

Post autor: cinek1916 » czw paź 12, 2017 9:04 pm

Coś przekombinowałeś z tymi zbiornikami...
Po co Ci ten na "brudną wodę"? Tan na "czystą wodę" rozumiem, że chcesz użyć do mieszania RO+kran?
Ashnay pisze:
czw paź 12, 2017 8:46 pm
Jeśli dobrze kombinuję, rewizja z sumpa to ostatnia deska ratunku przed powodzią.
Chyba miałeś na myśli rewizję w akwarium na wypadek gdyby główna rura zrzutu jakoś się zapchała.
Jeżeli dobrze wyliczysz zapas w sumpie nie ma prawa nic się przelać przy normalnym użytkowaniu. Co innego przy dolewaniu świeżej wody. Dlatego zamiast robić odpływy przez 3 zbiorniki zrób sobie zawór w sumpie do grawitacyjnego spuszczania wody. W mix RO+kran dolewaj za pomocą małej głowicy. Doświadczalnie ustalisz sobie ilości wody i poziomy, zaznaczysz markerem na sumpie i nie ma prawa się nic wylać.
Ashnay pisze:
czw paź 12, 2017 8:46 pm
Nie jestem pewien również jak to jest z filtrem RO. czy odpływ przefiltrowanej i zanieczyszczonej wody musi być grawitacyjny?
W RO nic nie działa grawitacyjnie, wszystko dzieje się dzięki ciśnieniu. Wyloty mogą być powyżej filtra.

No i najważniejsze: zima idzie. Co zrobisz jak Ci woda w odpływach na balkonie zamarznie?
"I nie myśl, że to wstyd gdy dziś prosisz o pomoc,
jutro sam możesz być dla kogoś pomocną dłonią."

obrazek


Autor
Ashnay
Gość
Posty: 7
Rejestracja: ndz cze 25, 2017 11:52 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Przemek
Płeć:

Projektowanie akwarium 570l

#14

Post autor: Ashnay » czw paź 12, 2017 9:37 pm

Nie chcę używać RO poza akwarium. Wzorując się na niemieckich forach uznałem, że wolę mniejszą podmianę dzienną, niż raz w tygodniu. Ogranicza mnie miejsce na odstanie i wyrównanie temperatury wody.

Spływ na balkon używany będzie tylko w lecie. W tym roku (podobnie jak w zeszłym) w wakacje codziennie nosiłem 25l do podlewania. Rozprowadzę to systemem nawadniania do skrzynek (osobny zbiornik, pompa itp.). Natomiast nie mogę uznać go za regularny spływ, bo mnie wspólnota mieszkaniowa potraktuje jak chłopi Dracule. :wink:

Planuję również rewizję z sumpa (oprócz akwa). Gdy już manualnie ogarnę obecnie obce dla mnie kwestie hydrotechniczne, spróbuję swoich sił z Odroidem który się obecnie kurzy od roku. Nie chciałbym aby przez błąd z dziedziny IT lub elektrotechniki wynikły konsekwencje OC.

Odetchnąłem z tym RO. Czyli da się upchnąć go, butlę CO2 i tablicę rozdzielczą. :D

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15285
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Projektowanie akwarium 570l

#15

Post autor: Lech-u » pt paź 13, 2017 10:57 am

Ashnay pisze:
czw paź 12, 2017 9:37 pm
Wzorując się na niemieckich forach uznałem, że wolę mniejszą podmianę dzienną, niż raz w tygodniu.
Od jakiegoś czasu robię codzienną podmianę w dwóch akwariach po 500 l. Wspaniałe rozwiązanie. Dla leniwych. I mam wrażenie, że osiągnąłem większą stałość (hehehe) parametrów wody. Szczerze polecam.

Czym chcesz sterować akwarium?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u


Autor
Ashnay
Gość
Posty: 7
Rejestracja: ndz cze 25, 2017 11:52 pm
Lokalizacja: Warszawa
Na imię mam: Przemek
Płeć:

Projektowanie akwarium 570l

#16

Post autor: Ashnay » sob paź 14, 2017 10:39 am

Na start manualnie. Akwarium już i tak znacznie podniosło budżet remontu. A to tylko jeden pokój. ;)

Gdy już opanuję kwestię oświetlenia, glonów itp. (czyli okolice marca) postaram się zaadaptować mojego Odroida C1+, którego dostałem pod choinkę i się kurzy. Wybranka się śmieje że szewc bez butów chodzi... Pod stelażem oprócz hydrauliki i elektryki będzie doprowadzona sieć wewnętrzna. Jak się lenić to na całego, wolę z komórki lub laptopa tym sterować. 8)

Tak wstępnie patrzyłem i przekaźniki do sterowania obwodami 250AC cenowo nie zbijają mnie z nóg, podobnie jak czujniki poziomu wody. Czego nie mogę powiedzieć o elektrozaworach póki co. Akcesoria Odroida są w miarę kompatybilne z Raspberry pi, więc nie powinno być problemu.

EDIT:
Źle zrozumiałem pytanie

Na początek chcę zrobić system automatycznego pozbywania się brudnej wody. Czyli ręcznie steruję dopływem do RO i zrzutem z obiegu w akwa <-> sump. Powinien wystarczyć czujnik poziomu wody i sterowanie pompą. W wersji professional dodam później automatykę sterowania gdzie ma ona trafić, czyli czy trasa pod sufitem czy na balkon. Wówczas dochodzą dwa elektrozawory.

Potem przyda się automatyka przygotowania nowej wody. Sterowanie dopływem do RO i z sieci wodociągowej. Tak aby mógł określić proporcje, najpierw część RO, potem kranówka do określonego poziomu. Czyli kolejny czujnik poziomu wody i sterowanie dwoma elektrozaworami.

Następnie automatyczna dolewka. Czyli czujnik w sumpie w komorze pompy, sterowanie pompą w retencyjnym na nową wodę. Z tego co wyczytałem odparowana woda i inny ubytki właśnie w ostatniej komorze sumpa będą widoczne.

Mając to mogę dodać dwa elektrozawory w zrzucie z akwa i będzie automatyczna podmiana.

Z nie hydrauliki, pewnie w pokuszę się o sterowaniem oświetleniem i CO2, ale jeszcze nie sprawdzałem co i jak.

Być może będę chciał monitorować parametry wodu. Temperatura bez problemu, ale czujnik PH widziałem za 350$... Na pewno monitoring będzie jako wisienka na torcie na koniec. :)
Ostatnio zmieniony sob paź 14, 2017 11:04 am przez Ashnay, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Lech-u
Admin
Posty: 15285
Rejestracja: ndz paź 30, 2011 10:22 pm
Lokalizacja: Warszawa-Piaseczno
Na imię mam: Lech-u
Płeć:

Projektowanie akwarium 570l

#17

Post autor: Lech-u » pn paź 16, 2017 8:42 am

Ashnay pisze:
sob paź 14, 2017 10:39 am
Czego nie mogę powiedzieć o elektrozaworach póki co.
Zerknij tu.
Ja używam tych elektrozaworów (1/2 cala i 1/4 cala).
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości