Zapraszamy na comiesięczne spotkania warszawskich akwarystów i użytkowników FAWA.PL.
Szczegóły w wątku: kliknij!. Najbliższe spotkanie już... w sobotę, 13.01.2018.o o godzinie 17:00. Zapraszamy do PUBu Zielona Gęś koło Metro Pole Mokotowskie
UWAGA! Zmieniony został Regulamin FAWA.pl. Pojawił się nowy punkt dotyczący Reklamy na FAWA.pl
Proszę o zapoznanie się z nowym regulaminem.

UPS do akwarium - fakty i mity :)

Filtry, grzałki itp - Nasze Opinie
Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

UPS do akwarium - fakty i mity :)

#1

Post autor: rhino » sob wrz 07, 2013 10:45 am

Cześć ,

dużo się mówi (pisze) o zasilaniu awaryjnym do sprzętu obsługującego nasze akwaria i jak to w życiu bywa , powstało wiele mitów . Poniżej postaram się wyjaśnić kilka kwestii i pokazać zestaw hmmm... podstawowy zasilania awaryjnego akwarium .
Założenia :
1. nie podtrzymuję światła - nawet kilkanaście godzin w świetle zastanym nie spowoduje katastrofy w naszym baniaku a dobór akumulatorów do ciągłego podtrzymania (u mnie np. ponad 150W) przewyższa budżet "normalnego" człowieka , jak się ktoś upiera to można dobrać jakieś fajne LED-y i załączać je automatycznie podczas awarii (ja mam 4W)

2. nie podtrzymuję ogrzewania (grzałki) - duże akwaria mają dużą zdolność akumulacji ciepła , więc spadek temperatury jest powolny , dolną granicą będzie temperatura w pokoju (u mnie) czyli ok. 20*C (również u mnie)

Do podtrzymania :
- filtr (u mnie Eheim 2228) o poborze 25W / 230V
- skimmer o poborze 5 W / 230 V
- dotleniacz (3,5 W /230V) , który moim zdaniem (podczas awarii) powinien chodzić cały czas , pamiętajmy nie mamy światła i jeśli awaria nastąpi w godzinach porannych (po nocy) może w krótkim czasie nastąpić kryzys tlenowy
- u mnie jeszcze komputer akwariowy i karta wi-fi do niego

Zwykły (czytaj : tani) UPS posiada na wyjściu przebieg napięcia prostokątny (sinusoida modyfikowana) i silniki elektryczne (nasze filtry,skimmery,pompki itp.) nie będą prawidłowo pracować , mogą nawet zostać uszkodzone (!) . Do naszych zastosowań konieczny jest UPS z przebiegiem sinusoidalnym (czyli takim jak w gniazdku) , niestety gotowe albo są drogie (mają potężną moc wyjściową co nam jest zbędne),mają małą pojemność akumulatorów (co przełoży się na czas podtrzymania) albo są hałaśliwe (wentylatory działają non-stop) albo wszystko to naraz.Po małych poszukiwaniach zdecydowałem się na przetwornicę sinus z funkcją UPS.
Ja akurat wybrałem produkt firmy Volt Polska :
http://www.voltpolska.pl/produkty/przet ... ownik.html" onclick="window.open(this.href);return false; (nie mam , poza jednym zakupem , z nimi nic wspólnego :) ) nie jest to dokładnie ta z linka , moja ma prąd ładowania max.4A i do niej dołożyłem akumulator żelowy o pojemności 65 Ah .

update
Obecnie, lepszym wydaje mi się: https://www.wasserman.pl/pl_PL/p/Invert ... V-500W/193#" onclick="window.open(this.href);return false;


całość po zmontowaniu wygląda tak :
Obrazek

przełączenie przy braku sieci następuje bezprzerwowo , wentylator nie pracuje , całość jest cicha i w miarę kompaktowa.

podłączam miernik i wskazania poboru (w Amperach) :
Obrazek

Jakie wnioski ? Wszystkie moje podtrzymywane urządzenia pobierają ok. 4A , czyli akumulator wystarczy na ok. 16 godzin pracy . Przy zminimalizowaniu ilości odbiorników (tylko filtr) pobór spada do trochę poniżej 3A czyli 65/3 = ok. 21 godzin , a po tym czasie biegiem do samochodu po kolejny akumulator :D

Podsumowując,wydaje mi się że to jeden z bardziej sensownych i tańszych sposobów zabezpieczenia się przed długotrwałym zanikiem zasilnia 230 V.
Przepraszam (osoby z wykształceniem technicznym szczególnie ;) ) za uproszczenia i nie do końca techniczny język ale chciałem żeby całość była jasna nawet dla humanistów . Jeśli ktoś ma pytania czysto techniczne zapraszam na PW .


pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony czw paź 31, 2013 10:57 pm przez rhino, łącznie zmieniany 4 razy.
Ratel

Awatar użytkownika

rudy1986
Zasłużeni
Posty: 2783
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 9:57 pm
Telefon: 531694684
Lokalizacja: Goclaw/Legionowo
Na imię mam: Lukasz
Płeć:

UPS do akwarium - fakty i mity :)

#2

Post autor: rudy1986 » sob wrz 07, 2013 11:19 am

Bardzo ciekawe:) Moze niech modki przypna ten temat bo przyda sie a nieraz bylo to poruszane

-- 7 wrz 2013, o 11:19 --

Bardzo ciekawe:) Moze niech modki przypna ten temat bo przyda sie a nieraz bylo to poruszane

Awatar użytkownika

sum
Zasłużeni
Posty: 4965
Rejestracja: ndz sty 11, 2009 12:31 am
Telefon: 510847789
Lokalizacja: Warszawa[gocław]
Na imię mam: Krzysztof
Płeć:

UPS do akwarium - fakty i mity :)

#3

Post autor: sum » sob wrz 07, 2013 7:37 pm

Bardzo ciekawy temat.Dzięki.
rhino pisze:Jeśli ktoś ma pytania czysto techniczne zapraszam na PW
Nie rób nam tego.Gdyby ktoś miał jakieś pytania to piszcie w temacie.
Nie jestem na garnuszku żadnego sklepu akwarystycznego itp.
Nie należę do żadnej loży,towarzystwa wzajemnej adoracji,sekty,kasty itp.
Jestem prostym miłośnikiem naszego hobby.


Zielony
Zapaleniec
Posty: 333
Rejestracja: pt lut 04, 2011 8:49 pm
Lokalizacja:
Płeć:

UPS do akwarium - fakty i mity :)

#4

Post autor: Zielony » sob wrz 07, 2013 9:41 pm

Jakieś koszty :?:
Warszawa ja tu nie przyjechałem,ja się tu urodziłem.

Awatar użytkownika

Autor
rhino
Zasłużeni
Posty: 4289
Rejestracja: wt sie 24, 2010 1:57 pm
Lokalizacja: Kraków,Warszawa-Wawer
Płeć:
Kontakt:

UPS do akwarium - fakty i mity :)

#5

Post autor: rhino » pn wrz 09, 2013 12:30 pm

Zielony pisze:Jakieś koszty :?:
Nie no ! Co TY ! Dopłacili mi jeszcze :D


A poważnie , niestety jak to w życiu jest koszty są :(

i tak , przetwornica jakieś 370 PLN , akumulatory żelowe ja mam w hurtowej cenie ale normalnie , pewnie ponad 500 PLN :( , samochodowe raczej taniej (ale nie jestem pewien czy chciałbym je wewnątrz pomieszczenia , chyba że absolutnie szczelne , ok.270 PLN ).Można zastosować oczywiście mniejszy akumulator (co się równa krótszemu czasowi podtrzymania) ale producent tej konkretnie przetwornicy zaleca minimum 50Ah.Wiąże się to pewnie z prądem ładowania (za duży na mniejsze baterie) , akurat to łatwo i tanio można obejść , wystarczy prosty ogranicznik prądu ładowania dobrany do konkretnego akumulatora .

Tutaj każdy musi sobie odpowiedzieć sam czy warto ... Awarie ponad 10h są rzadkie ale nie niemożliwe , dobry przykład to blackout kilka lat temu w Szczecinie , to było chyba 3 dni .
Moim zdaniem nie ma co histeryzować , "życie" w filtrze przetrwa pewnie z 7-10 godzin , dużo gorsza wydaje mi się przyducha w ciemnym pomieszczeniu ale w takim przypadku pompka na 12V (pobór pewnie jakieś 800mA) plus akumulator 7Ah (ok. 40PLN) pomoże na jakieś 7 godzin.

Mała poprawka co do pompek powietrza , pompka Schego na 12V o wydajności 150l/h ma pobór 400mA , a ich największy model o wydajności 260l/h - 600 mA . Czyli na akumulatorze 7Ah wytrzymają odpowiednio 17,5 h i ponad 11 godzin.

Marcin
Ratel

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość